FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

Cine și cu cât plătește jucătorii pe perioada coronavirusului? Tot fotbalul european cere ajutorul guvernelor, în România nu există nicio negociere!

Cluburi din multe țări au cerut sprijin de la stat ca să nu falimenteze cât durează pauza pe care a creat-o coronavirusul. În România nu există nicio negociere
Cluburi din multe țări au cerut sprijin de la stat ca să nu falimenteze cât durează pauza pe care a creat-o coronavirusul. În România nu există nicio negociere

Articol de , , - Publicat joi, 26 martie 2020 01:47

Cluburi din multe țări au cerut sprijin de la stat ca să nu falimenteze cât durează pauza pe care a creat-o coronavirusul. În România nu există nicio negociere, Becali amenință și Federația, și fotbaliștii proprii, Dinamo plănuiește reduceri salariale pe care nu le poate face unilateral

Nimeni din societate nu a fost pregătit pentru o pandemie care blochează aproape toate activitățile pentru o perioadă lungă, iar fotbalul, nici atât, nu fusese organizat ca să facă față într-o astfel de criză. Urmarea: șefii cluburilor îi amenință zilnic pe jucători prin intermediul presei, pronunță reduceri salariale, iar fotbaliștii apelează la impresari și la sindicat ca să afle ce se va petrece în continuare.

Vor mai fi plătiți sau nu? Dacă vor mai primi bani, câți vor lua? Cât mai valorează un contract cu un salariu de 15.000 de euro net când patronii apelează la toate instituțiile ca să li se permită reducerea costurilor?

Gigi Becali: „Toate salariile vor fi micșorate!”

Cel mai vehement e Becali. El e proprietarul celui mai bogat club, FCSB, și totuși e cel mai înverșunat împotriva propriilor angajați: "Toate salariile vor fi scăzute la jumătate, fără excepții! Nu mă interesează ce spun oamenii despre asta, să meargă la comisii cu memorii dacă nu le convine!".

Gigi Becali amenință: „Dacă FRF nu face cum vreau eu, plec și moare fotbalul!” » Două măsuri radicale propuse

El a dat și un exemplu: "Vână e plătit cu 12.000 de euro lunar, va mai câștiga 6.000 de euro de acum înainte. Să spună mersi, că la Viitorul încasa 3.000 de euro!". Mijlocașul primește, de fapt, 7.500 de euro pe lună, fiindcă a încasat un avans la semnarea contractului cu FCSB, bani pe care îi solicitase pentru achiziționarea unei case. Dacă Gigi ar tăia la jumătate salariul la zi, Vână ar mai primi lunar 3.750 de euro.

Dinamo vrea să înjumătățească salariile jucătorilor

Dinamo are o idee asemănătoare: scăderea tuturor veniturilor la jumătate. Spre deosebire de rivalii lor roș-albaștri, "câinii" au oricum salarii mici, raportate la nivelul existent în prima ligă. Robert Moldoveanu, un atacant cu 22 de prezențe în acest sezon, are 2.500 de euro net lunar. Ar rămâne cu 1.250 de euro după ajustarea la care s-a gândit clubul.

Doar că și Dinamo, și FCSB fac un plan care depinde de jucători, de negocieri cu ei. Legal, nu au niciun mijloc clar pentru modificarea contractelor. Cluburile sunt însă disperate și nu trec la negocieri pentru reduceri salariale, își amenință angajații în media.

EXCLUSIV Dinamo taie tot: salarii la jumătate pentru „câini” după pandemia de coronavirus » Trei jucători pot pleca

Șomajul tehnic, o procedură disponibilă și în sport pentru perioada în care țara se află în stare de urgență, îi obligă pe angajatori să suporte 75 la sută din drepturile salariaților. Nu 50 la sută, cât vor Becali și Negoiță. Statul pune doar 3.500 de lei net lunar la salariul fiecărui fotbalist trimis în șomaj tehnic. Suma e mică, nu constituie o economie semnificativă pentru o societate cum e FCSB, care consumă 10 milioane de euro într-un sezon. 

"Îi cer lui Burleanu să ne permită să reducem salariile la jumătate și fiecare club să aibă dreptul de a da afară trei jucători! Așa nu mai putem continua, n-avem cum să rezistăm! Și dacă eu nu mai fac față, vă dați seama în ce situație se află celelalte cluburi?"
Gigi Becali, patron FCSB

Ce se petrece în fotbal în alte țări:

  • Serbia

E totul blocat, fiindcă președintele Federației a crezut că acest coronavirus nu era un virus îndeajuns de serios. "E cel mai haios virus din istorie!", le-a spus colaboratorilor. A plecat la Milano alături de vicepreședinte, pentru un eveniment de fashion și pentru cumpărături, înainte ca Italia să fie paralizată din cauza epidemiei, dar când apăruseră deja cazuri multe de infectare. Și șeful Federației sârbe, și adjunctul lui au fost infectați. În contextul acesta, Federația e închisă și nu mai are cine să ia decizii importante pentru sprijinirea fotbalului. 

  • Ungaria

Căpitanii echipelor au analizat situația și au acceptat că e cazul să suporte pagubele în solidar cu cluburile. "Nu e vorba numai despre ce spune legea în momentul acesta, e o obligație care provine din solidaritate și din umanitate" e opinia jucătorilor maghiari. Urmează să stabilească alături de șefii cluburilor detaliile reducerilor salariale. 

  • Norvegia

Nu se mai antrenează nimeni. Toate persoanele care au călătorit în străinătate sunt obligate să rămână în carantină pentru două săptămâni. Aici sunt incluși mulți fotbaliști ai echipelor norvegiene care tocmai încheiaseră o perioadă de pregătire centralizată în Spania, o țară dintre cele mai afectate de coronavirus.

Startul campionatului a fost programat pentru luna mai, cu tribunele goale, însă există și varianta să înceapă mai târziu competiția, pentru a putea exista și spectatori. Școlile, grădinițele sunt închise în toată țara.

Guvernul garantează plata tuturor salariilor în Norvegia, inclusiv pe ale fotbaliștilor, dar nu mai mult de 5.000 de euro de persoană, pentru următoarele 20 de zile. Jucătorii și cluburile încă analizează care ar fi măsurile de luat după ce va expira asistența asigurată de stat.

  • Olanda

Toate companiile, inclusiv cluburi de fotbal, ale căror venituri au scăzut cu mai mult de 20 la sută pot să aplice pentru indemnizații de la stat, destinate plății salariilor în următoarele trei luni. Dacă veniturile unei societăți au scăzut cu 100 la sută din cauza epidemiei, ea poate solicita ca statul să-i suporte 90 la sută din cheltuielile cu salarii pe următoarele trei luni.

  • Cipru

Toate sporturile au fost interzise până pe 12 aprilie.

Jucătorilor străini nu le-a fost permis să părăsească țara. Solicitarea aceasta a cluburilor a constituit, oricum, mai mult o formalitate, întrucât aeroporturile sunt închise. Antrenamentele în grup nu sunt permise, fotbaliștii și alți sportivi se pot pregăti doar acasă, singuri.

Cluburile îi presează deja pe jucători să renunțe la salarii cât durează criza. Contraoferta fotbaliștilor: să fie plătiți integral pe martie, aprilie și mai, să accepte reduceri salariale din iunie, dacă pauza va fi prelungită. 

  • Bulgaria

În țară a fost declarată stare de urgență până pe 13 aprilie. La fel ca în România, au fost închise școli, restaurante, baruri, cafenele. Sunt interzise grupurile din mai mult de două persoane, așa că fotbaliștii nici n-ar avea cum să se antreneze normal în perioada aceasta.

Problema salariilor încă e în discuție. Parlamentul analizează o lege potrivit căreia toate salariile vor fi achitate de stat câtă vreme națiunea se află în stare de urgență. Legislativul din Sofia încă nu a aprobat legea, dar de ea vor beneficia și fotbaliștii în situația în care ar deveni oficială. Keșeru, Moți și Dragoș Grigore au angajamente cu campioana Ludogoreț.

  • Bosnia și Herțegovina

Au fost oprite antrenamente, meciuri, sunt închise sălile de fitness. Guvernul a stabilit că, în mod ideal, lumea și-ar putea relua viața obișnuită pe la mijlocul lunii aprilie.

Statul încă nu a adoptat măsuri de susținere a economiei, nici în fotbal, nici în alte domenii. Oficialii din fotbal au trimis o cerere către Departamentul pentru sport din Ministerul Afacerilor Civile pentru scăderea taxelor. Pe contract de muncă, taxele în Bosnia sunt de 68 la sută. Fotbalul cere ajutor pentru lunile martie, aprilie, mai ca să supraviețuiască în perioada în care cluburile nu au meciuri, deci nu încasează nimic. Cluburile se bazează că vor putea suporta în continuare integral salariile dacă le va fi acceptată cererea de reducere a impozitelor. 

Gigi Becali: „Să dea Burleanu o lege!”

Hotărât să scadă cumva salariile, Becali a mai avut o inițiativă: l-a avertizat pe Răzvan Burleanu că ori schimbă legile, ori el iese din fotbal și prăbușește tot sistemul. „Dacă mă retrag eu dispare fotbalul, gata! Sau poate abandonez FCSB și iau câțiva jucători pe care îi mut la Viitorul! Mai continuu doar dacă Burleanu ne permite să mai plătim numai jumătate din salariile actuale!" a fost solicitarea lui Gigi către FRF. 

El l-a delegat pe președintele Argăseală să-i transmită șefului Federației pretenția aceasta, una pe care Burleanu n-ar avea cum s-o onoreze, oricât ar vrea! O lege nouă poate să vină din Parlament sau să existe o Ordonanță a Guvernului. Ori FCSB să meargă în instanță și să se judece cu propriii fotbaliști, pe care să-i sancționeze în baza situației actuale, pe care judecătorii s-o considere de forță majoră și să accepte anularea contractelor. 

Un asemenea verdict nu i-ar fi însă convenabil lui Gigi întrucât ar conduce și la eliberarea lui Coman, și a lui Man, fotbaliști pe care el încă mai speră să obțină zeci de milioane de euro. Dacă ar reuși cluburile să rupă contracte în condiții de forță majoră, și jucătorii ar putea avea pretenția aceasta.

Anamaria Prodan încurcă tot

Guvernul a acceptat șomajul tehnic și în fotbal, în baza unei ordonanțe care a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Ordonanța stabilește că fiecare sportiv trimis în șomaj tehnic mai primește 75 la sută din salariul pe care îl are acum, iar statul contribuie la suma aceasta cu 75 la sută din salariul mediu brut la nivel național, în sumă de 5.429 de lei. 

Înainte ca Ordonanța să fie publicată, gsp.ro a analizat forma pe care o aprobase Guvernul și a ajuns la o concluzie greșită: un fotbalist cum e Coman, cu 15.500 de euro lunar, ar mai fi avut dreptul, în șomaj tehnic fiind, doar la 75 la sută din salariul mediu pe economie, adică ar mai fi primit 3.500 de lei net. Se păcălesc la fel și cluburi, și impresari. 

Ciprian Paraschiv, președintele de la Poli Iași, a susținut în public aceeași concluzie eronată, iar Anamaria Prodan a mixat mai multe noțiuni pe care le confundă: "Încaz de forță majoră, cluburile le mai plătesc jucătorilor doar 75 la sută din salariul mediu brut". Forța majoră ar duce, de fapt, la anularea contractelor, nu la micșorarea plăților. Ana a avut și o declarație menită să-i mai liniștească pe jucătorii pe care îi reprezintă, le-a transmis că nu se va baza pe concluziile proprii: "Voi discuta cu avocați, ca să vedem ce e de făcut".

Klaus Iohannis anunță noi măsuri: plata ratelor la bănci, amânată până la sfârșitul anului! Cine poate beneficia și când intră în vigoare

Citește mai multe știri despre Liga 1:

Și Poli Iași taie salariile! Cât va câștiga fiecare angajat

Chindia Târgoviște, lovitură în plin pentru propriii jucători: contracte diminuate în timpul stării de urgență

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a decis! Așa va arăta primul „11” cu Midtjylland din Europa League » Jucătorii „săriți” din schemă
Europa League
Gigi Becali a decis! Așa va arăta primul „11” cu Midtjylland din Europa League » Jucătorii „săriți” din schemă
CFR Cluj poate face un profit incredibil: ofertă uriașă pentru Louis Munteanu! Nelu Varga, pentru GSP: „Discutăm în iarnă”
Superliga
CFR Cluj poate face un profit incredibil: ofertă uriașă pentru Louis Munteanu! Nelu Varga, pentru GSP: „Discutăm în iarnă”
Porumboiu a dat verdictul la toate fazele controversate de arbitraj din meciul Universitatea Craiova - FCSB, la GSP Live: „Ce să fie altceva, vrea să îl împuște?”
Superliga
Porumboiu a dat verdictul la toate fazele controversate de arbitraj din meciul Universitatea Craiova - FCSB, la GSP Live: „Ce să fie altceva, vrea să îl împuște?”

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (13)
xqwerty
xqwerty  •  26 Martie 2020, 08:28

Suntem vai de noi...asta ne mai lipseste sa mai platim si fotbalistii. Trebuie sa ai mult tupeu sa ceri asa ceva.

partea47mea
partea47mea  •  26 Martie 2020, 08:15

Intradevar,acum e momentul ca lumea fotbalului sa fie solidara cu restul muritorilor.Sa aiba si ei salarii la nivelul cetateanului de rand nu,spre exemplu, de 10 ori mai mare ca cel al Presedintelui acestei tari!

240151710503467
Florin Gherghe  •  26 Martie 2020, 09:14

Cred că astfel de articole sunt scrise la mișto! Dacă chiar credeți că fotbaliștii trebuie să primească bani de la stat pentru salariiile alea nesimțite în momentele astea, când cei din spitale nu au nici măcar materiale de protecție, înseamnă că tupeul e la cote maxime!!! Rușine!!!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează