Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat sambata, 09 mai 2020 12:00
Claudiu Vaișcovici, atacantul lui Dinamo din finalul anilor '80, susține că roș-albii duceau lupta cu rivalii de la egal la egal numai până la meciurile directe, în care familia Ceaușescu înclina balanța către Steaua.
- CONTEXT: Rivalitatea istorică Steaua - Dinamo s-a reaprins din senin. Tudorel Stoica a spus că singurul ajutor dat de Valentin Ceaușescu era protecția în fața abuzurilor pro-Dinamo făcute de arbitri și de Securitate. "Câinii" au sărit imediat pe el: "Steaua a făcut numai nenorociri în perioada aia!". Ediția tipărită de sâmbătă a Gazetei analizează războiul din toate unghiurile - AICI
- Ion Crăciunescu, arbitrul cu cele mai multe prezențe la derby, a comentat ipoteza că ar fi tras pentru Steaua în meciurile directe.
- Domnule Vaișcovici, discuția despre care era mai influentă dintre Steaua și Dinamo a fost deschisă din nou. Tudorel Stoica a explicat că singura contribuție a lui Valentin Ceaușescu a fost s-o protejeze pe Steaua de influența pe care o avea Dinamo asupra campionatului și a arbitrilor.
- Dacă tu vrei să analizezi concurența de atunci, trebuie să pornești de la finala Cupei din 1988. Care a fost echipa care a ieșit de pe teren atunci?
- Steaua?
- Și care echipă a primit trofeul?
- Tot Steaua?
- Păi, vezi? Ce s-ar întâmpla azi dacă o echipă ar ieși de pe teren?
- Ar pierde meciul cu 0-3.
- Și atunci, ce mai e de analizat? Chiar vrei să trecem prin toate episoadele din anii ăia? Că îți mai dau exemple. Dinamo era de speriat și Steaua avea nevoie să fie apărată, da? D-aia conducătorii noștri au fugit de frică să nu fie arestați după ce i-am bătut cu 3-0 în Ghencea? Nea Costică Anghelache sărea gardul pe la oficială, că-l așteptau în tunel să-l lege. Uită-te la un 3-3 în care au marcat ei, în loc să dăm noi gol, în aceeași fază! Rotariu îl scotea din ofsaid pe Cămătaru, era cu un metru și ceva mai aproape de poartă și Dan Petrescu a semnalizat ofsaid! Ne-am dus cinci inși să protestăm, faza a continuat și am luat gol. Dan Petrescu, declarat pe urmă cel mai bun arbitru român din acel sezon! Atunci fusese asistent, cu Igna la centru. Uită-te la un 2-1 în care Cămătaru l-a dat la o parte pe Bumbescu și mingea ieșise în aut pentru Steaua. Eu am strigat „N-a fost nimic, să moară mama!”. Crăciunescu mi-a dat „galben”. În repriza a doua, la primul fault din meci, mi-a dat și al doilea „galben"!
- Poate arbitrii nu erau steliști, erau influențați și ei de atmosfera din vremurile acelea.
- Da, erau chemați și li se spunea ce trebuia să urmeze. Bine, Crăciunescu nu era neapărat stelist, el era antidinamovist. Dar urmărește-l și tu acum la Digi cum îi mângâie pe Hagi, pe Popescu! Popescu, fost la Steaua și el. Dar li se spunea... Sună-l pe Dadi Graur și întreabă-l care erau ordinele dinaintea Derby-urilor!
- Care erau?
- „Dacă apar incidente, filmați doar tribunele și tot comentariul să fie pro Steaua!”. Mie îmi pare rău că a vorbit Tudorel despre așa ceva, serios îți spun! Ce rost mai are? Au fost echipe bune, au existat rezultate... În perioada aia, cam doi, trei ani era Dinamo mai bună, doi, trei ani era Steaua mai bună. Între '87 și 90 au fost amândouă foarte, foarte bune. Diferența a făcut-o Partidul Comunist.
Valentin Ceaușescu, sprijin pentru naționala României
- E de înțeles discursul lui Stoica, nu e plăcut pentru el și pentru colegii lui să se spună că în spatele lor se afla Valentin Ceaușescu, care conta!
- Dar chiar conta! Valentin a contat și pentru Steaua, și pentru echipa națională! Noi ne-am calificat la Mondialul din Italia datorită influenței lui Valentin, el s-a asigurat că nu eram furați în meciurile din preliminarii.
- Adică a asigurat arbitrajul?
- Da, dar nu să fim ajutați, doar să nu ne dezavantajeze! Gândește-te că în meciul decisiv, cu Danemarca, arbitrul italian l-a eliminat pe Hagi. Era 3-1, dar mai rămăseseră 20 și ceva de minute, adversarul era foarte bun, s-ar fi putut întâmpla orice. Bine, l-a eliminat corect pe Gică, dar dacă ne-ar fi ajutat brigada ar fi făcut ceva! Și a fost bine că s-a implicat Valentin în acele preliminarii, ar fi fost păcat de fotbaliștii foarte buni din generația aia să nu se fi calificat!
„După ce a făcut Andone gesturile spre tribuna oficială, la meciul celebru din '89, pe el îl scoseseră din viața sportivă, pe mine mă suspendaseră șase luni, că-i înjuram pe generalii de Armată. Până la urmă, el a stat trei luni și eu, două etape. Arbitrul ținuse meciul până când ne-a dat Balint gol, în minutul 96. Au urmat ședințe cu Elena Ceaușescu, cu Emil Bobu” Claudiu Vaișcovici, fost atacant
„În sezonul '88-'89 au fost vreo cinci meciuri pe care Steaua le-a câștigat după minutul 90, cu câte șase minute de prelungire, vreo două cu reveniri după ce fusese condusă. După ce am câștigat în '89 cu 3-0 în Ghencea, nea Mircea striga Liniște! Liniște!. N-aveam voie să ne bucurăm în Ghencea, de frică! Am plecat în Ștefan cel Mare și am sărbătorit acolo”
- Claudiu Vaișcovici, fost atacant
VIDEO / Ionel Dănciulescu povestește cum a fost ademenit cu bani, înaintea unui meci cu Steaua: „Cristi Borcea știa tot”
Citește și alte știri despre rivalitatea dintre Steaua și Dinamo:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!