Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 11 mai 2020 14:43
Ordinul ministerial a stabilit, pentru reluarea campionatului, reguli pe care cluburile refuză să le respecte, speriate de costuri. Numai verificarea fotbaliștilor și a celorlalți angajați va consuma peste un milion de lei.
Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului au transmis cum pot fi repornite competițiile sportivilor profesioniști, numai că setul de reguli nu facilitează reluarea fotbalului, mai rău o încurcă. Conducători ai cluburilor din prima ligă s-au plâns deja de costurile pe care le-ar implica păstrarea în cantonament a jucătorilor și a altor angajați timp de trei luni, cât vor dura pregătirea și restul campionatului.
Din protocolul pe care l-au redactat MS și MTS mai rezultă o cheltuială pe care formațiile din prima ligă nu vor să și-o asume: testarea fotbaliștilor pentru coronavirus costă chiar mult, fiindcă e vorba despre o frecvență foarte mare. Sportivii și toate celelalte persoane din staff implicate în meciuri trebuie să fie verificați cu 48 de ore înaintea fiecărui amical și a fiecărei partide oficiale.
Din Liga 1 au mai rămas 96 de jocuri, mai sunt de disputat semifinalele și finala Cupei și minimum 50 de amicale în perioada de pregătire fixată până pe 12 iunie, data la care ar avea loc prima etapă de după declararea pandemiei. Tot campionatul ar plăti mai mult de un milion de lei ca să respecte criteriul acesta pe care l-au fixat ministerele!
Pițurcă a povestit că a cumpărat teste din Anglia cu 180 de lei bucata. Spitalul Județean din Bistrița a precizat în urmă cu trei zile că un singur test pentru coronavirus costă 290 de lei. La prețul pe care l-a găsit Pițurcă, echipele din prima ligă ar avea nevoie de un milion de lei (250.000 de euro) ca să-și verifice jucătorii în lunile care au mai rămas până la încheierea sezonului.
„Să demisioneze toate nevestele?"
Emilian Hulubei, președintele AFAN, a mai descoperit o hibă în documentul pe care l-au publicat ministerele marți: „Protocolul e copiat din Germania, nimeni nu s-a întrebat dacă în România pot fi aplicate aceleași reguli. Stabilește că fiecare jucător trebuie să stea 14 zile în izolare, la domiciliu, alături de familie. Asta înseamnă că nevestele fotbaliștilor trebuie să demisioneze dacă au servicii în momentul ăsta. Dacă ele se duc la muncă, jucătorii nu mai respectă protocolul". "Federația a discutat cu Ministerul Sănătății și vom afla în săptămâna asta dacă amendamentele pe care le-a adus fotbalul vor fi luate în seamă și dacă o să fie modificat textul Ordinului", a mai spus potrivit digisport.ro șeful sindicatului jucătorilor.
VIDEO Cum vom merge la frizer, ce nu avem voie să facem în biserici și ce se întâmplă cu școlile după 15 mai
Citește mai multe știri din Liga 1:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat