Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 06 ianuarie 2021 08:49 / Actualizat miercuri, 06 ianuarie 2021 09:37
FCSB, liderul din Liga 1, a plecat să se antreneze în Turcia, țară aflată pe lista galbenă, dar echipa nu va intra în carantină la revenirea în România, așa cum prevede legea. Roș-albaștrii au obținut o dispensă specială din partea Direcției de Sănătate Publică.
FCSB e singura formație din Liga 1 care a ales să plece din țară pentru a efectua un ministagiu de pregătire în scurta pauză de iarnă. Destinația: Turcia. Stat ce se află pe lista galbenă a țărilor ce prezintă risc epidemiologic ridicat.
Conform Comitetului Național pentru Situații de Urgență, orice persoană care revine din Turcia în România e nevoită să intre în izolare. Nu însă și liderul primei divizii!
Motivul? Clubul patronat de Gigi Becali s-a lăudat că a obținut o aprobare specială din partea Guvernului României, încă dinainte de a pleca în Turcia. Și pe baza acestui act va putea să evite carantina la întoarcerea la București. FCSB va ajunge în Capitală pe 13 ianuarie, iar peste două zile va și susține primul meci, împotriva Astrei.
Litera sau spiritul legii?
Controversele care se nasc de aici sunt mai multe:
- Modul în care FCSB e tratată de către autoritatea statului e justificat sau nu?
- Alte țări ar fi procedat la fel și ar fi făcut rabat de la ce spune strict litera legii doar pentru că în discuție e un club important de fotbal?
- De ce DSP a interpretat legea mai mult în spiritul ei, în cazul FCSB-ului, iar din perspectiva unui turist, de exemplu, nu acceptă niciun fel de rabat de la litera legii?
FCSB. Ce spune Legea: excepții doar pentru partide sau competiții
Legea din România nu specifică o astfel de situație, ca a FCSB-ului. Într-adevăr, există anumite excepții în privința câtorva categorii care pot evita carantina, chiar dacă vin din țări aflate în zona galbenă. Exemple: personal diplomatic, oameni de afaceri, angajați ai unor structuri din domenii strategice, piloți de aeronave ș.a.
Chiar și în zona sportivă există excepții: membrii delegațiilor sportive care participă la competiții sportive. Implicit și echipe din România care revin acasă după ce au fost la anumite competiții.
Totuși, în cazul de față, FCSB nu merge pentru a susține un meci internațional sau pentru a participa la o competiție, ci pentru a face un cantonament. Pe care a ales să-l desfășoare într-o țară aflată pe lista galbenă.
„Alte excepții sunt chestiunile umanitare"
Nu-mi dau seama ce a stat la baza unei astfel de aprobări. Poate s-a considerat că au mers acolo după ce au făcut un test, iar în Turcia, fiind vorba despre un cantonament, sunt extrem de strict supravegheați, nu interacționează cu nimeni altcineva și atunci nu există risc. Da, se pot face excepții, dar din ceea ce știu eu, aceste excepții au scop umanitar.
De exemplu, dacă ți-a murit cineva din familie și trebuie să revii în țară, dacă te întorci pentru a lua un document important și ești om de afaceri, acțiuni de acest gen. Pentru explicații mai clare trebuie să întrebați la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la domnul Raed Arafat
- a explicat ieri medicul Alexandru Rafila, proaspăt membru PSD.
Guvernul tace
GSP i-a sunat pe cei de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în frunte cu Arafat, secretar de stat în MAI și șeful Departamentului Situațiilor de Urgență, însă aceștia n-au răspuns pentru a comenta pe marginea aprobării primite de FCSB. În plus, Gazeta a făcut și o solicitare către biroul de presă al Guvernului, în care a cerut un punct de vedere oficial. N-a primit niciun răspuns.
Din informațiile pe care GSP le deține, autoritatea din România care i-a oferit garanții FCSB-ului că nu va sta în carantină la revenirea în țară e Direcția de Sănătate Publică. Ar exista chiar o adresă către clubul de fotbal, prin care DSP și-ar fi justificat poziția: „Realizarea unui cantonament sportiv de pregătire, într-un regim închis, extrem de bine supravegheat, în care riscul de infectare aproape că nu există, nu reprezintă un motiv pentru carantină la întoarcerea acasă dintr-o țară află în zona galbenă".
Acoperită de aceste asigurări, formația lui Petrea a decis să plece în Turcia.
Șeful DSP-ului tace și el
Ministerul Sănătății e cel care are în subordine DSP-urile. Așa că GSP a încercat să ia legătura și cu ministrul sănătății, Vlad Voiculescu. Mai întâi la telefon, apoi prin SMS. „Vă rog să vă adresați biroului de presă" a fost singura sa reacție. Cei de la minister n-au oferit încă niciun punct de vedere.
Guvernul de la Oslo a fost de neclintit
Cazul de față contrastează puternic cu ceea ce s-a întâmplat în Norvegia, în urmă cu doar câteva luni și tot cu o echipă de fotbal în prim-plan. Guvernul de la Oslo a fost intransigent atunci când a avut de judecat speța echipei reprezentative a vikingilor, după ce un jucător fusese testat pozitiv înaintea deplasării în România.
Guvernul norvegian a refuzat plecarea naționalei către București. Motivarea: legea spune clar că orice contact direct al unei persoane infectate trebuie obligatoriu să intre în izolare 10 zile. Iar restul jucătorilor au fost declarați contacți, în ciuda faptului că aveau testul negativ. Norvegia n-a putut ajunge la București și a pierdut la "masa verde", 0-3.
Bent Hoite, ministrul norvegian al sănătății, nu s-a ascuns: „Fotbalul trebuie să respecte aceleași reguli". Ba chiar a explicat în detaliu decizia: "Sper să înţeleagă cei din fotbal că dacă ei nu respectă normele sanitare, încrederea populaţiei în aceste norme o să scadă. N-ar fi fost corect față de restul populației Norvegiei ca echipa naţională să facă această deplasare".
România e departe de Norvegia în lupta împotriva pandemiei
1. De 3,5 ori mai multe îmbolnăviri la noi
România a ajuns la aproape 650.000 de cazuri de persoane care au fost testate având Covid-19. La o populație de 20 de milioane, rezultă o incidență de 32.500 de cazuri la milionul de locuitori. În schimb, Norvegia, care are 5,4 milioane de locuitori, avea până ieri puțin peste 51.000 de cazuri, ceea ce înseamnă doar 9.400 de cazuri la milion!
2. Avem de 10 ori mai mulți morți
Diferența dintre cele două țări e și mai frapantă în privința deceselor cauzate de Covid-19. La noi, au murit până acum 16.200 de oameni, ceea ce înseamnă 810 la milionul de locuitori. În schimb, Norvegia are, atenție, doar 449 de decedați! Ceea ce înseamnă numai 83 de persoane la fiecare milion!
3. Și tot de 10 ori mai multe persoane la ATI
Indiferent de numărul testelor pe care o țară sau alta le face sau nu, extrem de relevant e numărul persoanelor care sunt internate în stare gravă, la Terapie Intensivă. Iar în România, în acest moment sunt 1.100, adică o medie de 55 la milionul de locuitori. În Norvegia lucrurile stau extrem de bine, doar 26 de persoane se află în stare critică, înseamnă o medie de sub 5 persoane la milion!
4. Morți în ultimele 14 zile: România 1.542. Norvegia numai 31
De departe, comparația care poate că șochează cel mai tare e ceea ce s-a întâmplat în ultimele 14 zile în cele două state în privința celor care au pierdut lupta cu viața din cauza coronavirusului. În România au decedat 1.542 de persoane, în vreme ce în Norvegia au fost raportate numai 44 de decese!
63%a fost creșterea numărului persoanelor decedate în Norvegia în ultimele 3 luni, pe 4 octombrie muriseră 275 de oameni, acum s-a ajuns 449
223%a fost creșterea numărului persoanelor decedate în România în ultimele 3 luni, pe 4 octombrie muriseră 5.003 oameni, acum aproape 16.200
FCSB, regim strict în Turcia
Pentru a evita total riscul de a se infecta pe perioada stagiului, cei din delegația FCSB-ului vor urma în cele 10 zile petrecute în Turcia un regim extrem de strict:
- FCSB a închiriat întreg hotelul la care s-a cazat. Nicio altă echipă sau turist nu poate intra acolo până pe 13 ianuarie;
- în interiorul stabilimentului are acces doar personalul care lucrează la curățenie, bucătărie, restaurant. Toți aceștia însă au fost testați în prealabil PCR;
- același lucru e valabil și pentru terenul unde se antrenează echipa: baza aparține exclusiv FCSB-ului pe perioada în care o folosește;
- pentru a evita total interacțiunea cu alte persoane, care ar putea transmite virusul, FCSB a hotărât să nu dispute niciun meci amical.
Meciurile FCSB-ului în următoarele 14 zile după revenirea din Turcia
- 15 ianuarie: FCSB - Astra
- 19 ianuarie Viitorul - FCSB
- 22 ianuarie FCSB - Voluntari
- 26 ianuarie FC Argeș - FCSB