Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 11 mai 2020 10:52
Dezbaterea istorică „Cine dintre Steaua şi Dinamo a fost mai favorizată în anii '80?" continuă. Cornel Dinu susţine că ambele grupări n-aveau scrupule şi limite, iar câteva pasaje din cartea sa dezvăluie scene halucinante: de la jucători corupţi, la droguri şi intervenţia fermă a lui Nicolae Ceauşescu.
O rivalitate istorică şi parcă fără sfârşit s-a reaprins la finalul săptămânii trecute. Şi a plecat de la afirmaţiile marelui căpitan al Stelei anilor '80, Tudorel Stoica.
Fostul mijlocaş a respins încă o dată teoria că Valentin Ceauşescu a facilitat performanţele echipei prin mijloace necurate. „Rolul lui Valentin a fost doar să ne protejeze de abuzurile lui Dinamo", a spus Tudorel, lucru care a declanşat furia unor dinamovişti, în frunte cu Andone, Vaişcovici şi Mulţescu.
GSP a lansat din acel moment şi un sondaj de opinie, adresat mai degrabă celor din generaţia 40 plus, care au prins acele vremuri şi au urmărit meciurile. Sondajul înclină înspre Steaua privind echipa care a fost mai avantajată. Pe de altă parte, Cornel Dinu are o teorie aparte, în afara unor dezvăluiri neverosimile dintr-una din cărţile pe care le-a scris.
SONDAJ GSP.RO: Cine a fost mai favorizată înainte de 1990, Steaua sau Dinamo?
- Steaua, echipa Armatei: 54%
- Dinamo, echipa Internelor: 46%
- Voturi, până aseară: peste 15.000
„Şi Steaua, şi Dinamo aveau arbitri, aveau echipe, sfere de influenţă. Steaua avea arbitri din Vâlcea, pe Crăciunescu, pe Gheorghe Constantin, pe unul Dinescu, ăsta era pfff... la ce se putea, incredibil.. Dinamo îi avea pe alţii. La fel cu echipele subordonate. Victoria, Moreni, astea erau închinate lui Dinamo, Steaua era cu ASA Tg. Mureş, cu Bihor. Steaua avea cam 5-6, Dinamo cred că vreo 7-8. Una peste alta, Dinamo era CAP-ul, Cooperativa Agricolă de Producţie, iar Steaua era IAS-ul, Inteprinderea Agricolă de Stat", spune azi Mister
„Steaua lucra la fel, nu vă imaginaţi că nu făcea nenorociri! Generalul Popescu, adjunctul lui Victor Stănculescu, le făcea, împreună cu conducerea Stelei, dar Valentin nu era informat, nu ştia, fiindcă el nu le accepta"
Cornel Dinu
Ce a avut de pătimit Cornel Dinu din cauza Miliţiei
Dinu dezvăluie scene halucinante petrecute înaintea unui meci cu Steaua.
„Loviturile Miliţiei se declanşaseră. Urma să jucăm, un act de prezenţă, cu Steaua la Bucureşti. Se aflase la Interne că Valentin ar urma să mă aducă la Steaua, din sezonul următor. Stăteam seara la hotel Dorobanţi, la un şpriţ. Pe neaşteptate a apărut o cunoştinţă de a mea, feminină, din Târgu Mureș, studentă la stomatologie. Îmi explică faptul că a venit cu sora ei la câteva cumpărături şi că locuieşte în apropiere.
M-a rugat să o conduc până la adresa respectivă. Cum a doua zi nu era un meci pe puncte, dar şi gentleman şi vulnerabil uneori, am dus-o în apartamentul respectiv. Am mai băut ceva acolo şi brusc, mi s-a rupt filmul. M-am trezit a doua zi, spre seară. Meciul se jucase şi nu ajunsesem la el. Valentin, Dănilescu, Florentin Marinescu m-au căutat până şi la morgă. Când m-am trezit, după drogul ce mi-l dăduse, m-am dus acasă. Valentin a înţeles, a trecut totul sub tăcere. Mi-a zis: «Am fost îngrijorat să nu ţi se întâmple ceva şi mai rău. Peste un an, când a terminat facultatea, am auzit că studenta fusese angajată, cu grad, ca medic stomatolog al Inspectoratului de Miliţie din oraş", a spus Cornel Dinu.
VIDEO Reacția lui Cărciunescu după ce Dinu l-a acuzat de luare de mită: ”L-am blestemat!”
Abuzurile Stelei
„Cumpărau jucători de la adversari cu câte 5.000 de lei"
Cornel Dinu spune că şi Steaua corupea jucători de la echipele pe care avea să le întâlnească: „Am în una dintre cărţi, la fel, un pasaj în care explic exact o întâmplare cât se poate de reală. Postelnicu i-a cerut unui colonel să ancheteze, fiincă aflase el că şi Steaua, prin generalul Popescu, adjunctul lui Victor Stănculescu, are câţiva oameni de casă pe care îi trimiteau să cumpere jucători pentru 5.000 de lei. S-au pus probele la dosar, iar Postelnicu s-a dus cu dosarul la generalul Nuţă. «Uite, ce fac ăştia de la Steaua, mergeţi să-l informaţi pe tovarăşul Ceauşescu». Nuţă a deschis sertarul şi a băgat dosarul acolo. «Lasă-l aici, când o să mă mai cert cu Ilie Ceauşescu, o să i-l pun pe masă, uite, mă, cu ce vă ocupaţi şi voi!»".
Ceauşescu le-a zis «nu vă scoateţi ochii între voi, înţelegeţi-vă când luaţi jucătorii»"
Tot în cartea "Jucând cu destinul", Dinu rememorează ceea ce i-a povestit generalul Ovidiu Diaconescu, şef al Direcției Tehnice a Securităţii, structura care opera angajările pentru cetăţenii români care activau în comerţul exterior înainte de 1989.
„Imediat după ce Dinamo a câştigat campionatul şi Cupa, în vară, cei de la Steaua, după ce n-au acceptat împărţeala trofelor pe care le-am propus-o, în cap cu Ilie Ceauşescu, au luat foc. S-au plâns lui Ceauşescu. La câteva zile, cei doi miniştri ai noştri, Postelnicu şi Homoşteanu, au fost chemaţi de Ceauşescu, ce i-a aşteptat în picioare, încadrat de Ilie Ceauşescu şi de generalul Olteanu, Ministrul Apărării, care au sărit imediat: «Uitaţi, ăştia sunt copiii lui Dinamo, care au vrut să ia ei tot. Nu le mai ajunge câte matrapazlâcuri fac pe la serviciu, au pus mâna şi pe fotbal. Fac numai aranjamente. Ceauşescu i-a oprit şi a vorbit el apoi: «Măi Postelnicule, eu te-am pus să te ocupi de Securitate, nu de fotbal. Acum îmi explic de ce nu mai aranjăm cum trebuie afacerile de afară, tu eşti ocupat cu fotbalul. Postelnicule, eşti destul de vechi în mişcarea noastră, dar dacă ai uitat, îţi reamintesc. Eu am înfiinţat clubul Armatei CCA în 1947 şi am fost primul comandant al său. Ai grijă, să nu te mai prind pe la fotbal. Să-ţi vezi de treaba ta. De aici înainte, vreau să vă înţelegeţi când luaţi jucători de prin ţară. Nu vreau să vă omorâţi între voi, ci să faceţi două echipe puternice cu care să puneţi la punct fotbalul capitalist. Asta-i tot, la revedere»".
Citește mai multe știri despre rivalitatea Dinamo - Steaua:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat