Articol de Aurelian Botezatu - Publicat joi, 17 septembrie 2020 13:35 / Actualizat joi, 17 septembrie 2020 13:55
Jucătorii Craiovei suferă de „bolile” mai vechi ale fotbalistului român: comoditatea și suficiența. Pițurcă n-a reușit să-i „vindece”, pentru că găseau înțelegere la finanțator. Rotaru a schimbat foaia, iar Bergodi a început să ridice tonul pentru a-i capacita.
Universitatea este printre cel mai bine manageriate cluburi din fotbalul românesc. Iar Cristiano Bergodi, în ciuda a ceea ce declară, cum că-i mai trebuie niște jucători pentru a stabili un obiectiv, are pe mână un lot suficient de bun pentru a ataca titlul.
Dovadă că a reușit să facă 9 puncte în 3 etape, chiar dacă jocul scârțâie în multe momente. De ce scârțâie au explicat, pe rând, fostul antrenor al juveților, Victor Pițurcă, Bergodi și chiar jucătorii înșiși.
„Nu mai există muncă"
„În ziua de azi, jucătorilor noștri le place să vină o oră la stadion și să plece acasă. Dacă se poate, să le dai și o zi pauză. Nu mai există muncă. Sigur, au apărut antrenori mulți din Italia, care vin la stadion o oră și pleacă acasă. Eu, când am mers la Craiova, erau unii supărați și vorbeau cu patronul, iar patronul le dădea dreptate: «Cum, domnule, 3 antrenamente?». Băi fraților, trebuie să ajungeți sus! Eu vreau să ajungem în grupele Ligii, să facem treabă. Ei voiau cu poezie, îi batem pe Mediaș, pe Botoșani și gata, suntem mari", a povestit recent Piți, în cadrul emisiunii "Fotbal Club" de la DigiSport.
Ce s-a întâmplat în vestiar: "Ne-a prins bine"
Altfel spus, oltenii au „boli" de care au suferit și suferă mai toți fotbaliștii români de după 2000 încoace: comoditate și suficiență. Piți n-a reușit să-i „vindece", pentru că unii aveau linie directă cu Rotaru și, culmea!, finanțatorul le mai dădea și dreptate. Între timp și-a schimbat optica, iar Bergodi, cum a și recunoscut-o, a scos "biciul" când a fost nevoie.
Chiar înaintea meciului cu Viitorul, tehnicianul italian a admis că a lucrat „mult cu jucătorii, în plan mental". În special cu aceia întorși de la națională, după evoluții criticate nu atât de presă, cât de oamenii din fotbal, în frunte cu Pițurcă, Porumboiu și Șumudică.
Iar la Ovidiu a apelat la„leacul" care nu dă niciodată greș. La 1-0 și cu om în plus pe teren, juveții s-au văzut deja cu punctele în buzunar. Și-a apărut dulcea relaxare, suficiența, pe fondul căreia, în final de repriză, constănțenii au egalat. Urmarea? Vestiarul alb-albastru a luat foc în pauză. Așa cum au recunoscut la final mai mulți jucători, Bergodi a scos "biciul" pentru a-i trezi: „Am suferit și o muștruluială mai zdravănă și asta ne-a prins bine". Scorul final se știe: 4-1 pentru noul lider al Ligii 1.
Cum e la concurență:
CFR Cluj: Așa a luat Petrescu 3 titluri
La Craiova, Pițurcă a fost considerat "prea dur" și, văzând că n-are susținere de sus, a preferat să plece. Însă la Cluj, metoda sa e aplicată cu succes de Dan Petrescu: multă muncă, disciplină și, la nevoie, "biciul". Așa a luat 3 titluri la rând (2018, 2019, 2020). E adevărat că "Bursucul" are sub comandă câțiva profesioniști adevărați. Este vorba despre Vinicius, despre Camora și mai ales despre Ciprian Deac. Trei jucători cu mentalitate de învingător, oricând gata să dea totul pe teren, să "muște" din adversar. Aceștia l-au ajutat enorm pe "Bursuc" să-i capaciteze și pe ceilalți.
Şi alor mei le zic: «Tot timpul daţi vina pe antrenor, pe soare, pe minge, dar voi ce faceţi? Faceţi ceva că vine alt antrenor şi tot asta vă cere!». Toţi antrenorii vin şi vor lucruri, iar fotbalistul trebuie să arate zi de zi ce poate
- Dan Petrescu, la DigiSport
Viitorul: S-a retras Hagi, au început problemele
Gică Hagi a făcut din Viitorul un Ajax al fotbalului românesc. A cultivat talentul copiilor săi, dar i-a ținut în priză cu multă muncă și disciplină. Pe teren și în afara lui. Numai că "Regele" a obosit la un moment dat și a adus un tehnician, Ruben De La Barrera, care, deocamdată, nu dă semne că ar fi înțeles metoda după care funcționează cel mai bine fotbalistul român. Talentat, însă capricios. Astfel că Viitorul traversează în acest debut de sezon, probabil, cea mai delicată perioadă din ultimii 5 ani.
Hagi are un stil dictatorial. Însă asta i-a adus succes, cel puțin în România, și este de respectat. El crede că jucătorul tânăr trebuie să crească sub o anumită presiune
- Bogdan Stelea, ex-antrenor Viitorul
FCSB; De-aia eșuează Gigi
Jucătorii FCSB-ului n-au mai văzut titlul la față de 5 ani. De când pe bancă era Reghecampf. Gigi Becali a cumpărat constant talent și calitate, însă a ignorat un element esențial din lanțul succesului. Fotbaliștii, ca să aibă rezultate, ca echipă, trebuie nu doar pregătiți, ci și disciplinați. Iar asta n-o poate face decât un antrenor cu personalitate, cu metodă și, mai ales, cu autoritate în fața colectivului.
Implementez un regim dictatorial. Nu mai ai voie nici să zâmbești, nici să râzi la antrenament. Te antrenezi, ăsta e contractul tău! După ce ieși pe poarta asta de la bază, poți face ce vrei tu.. Dar când ai intrat, la revedere cu glumele! Cine nu face așa, afară! Maximă disciplină, asta e pe primul planApoi, antrenamente cum vedeam pe vremuri, până se vomită. Când ajungi acasă nu-ți mai arde nici de mâncat. Te bagi în pat și gata. De-aia suntem noi praf. La noi se fac antrenamentele la mișto. Vrei să iei milioane de euro? Le iei, dar cu sacrificii
- Gigi Becali, la Pro X, în iulie
VIDEO Ionuț Rada a vorbit despre situația celor două echipe din Craiova
Citește mai multe știri despre Craiova:
Justin Ștefan a anunțat două noi cazuri de coronavirus la CS Universitatea Craiova
Cornel Dinu, amuzat de un gol din Viitorul - Craiova 1-4: „Fugiți, mă! Il loveşte ghiuleaua”