FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV VIDEO Mărturie senzațională despre Gheata de Aur falsă a lui Cămătaru. Portarul lui Dinamo: „Eu am fost mielul de sacrificiu. Știam și minutele golurilor, erau stabilite să nu producă revoltă în tribune”

Articol de - Publicat luni, 14 martie 2022 13:35 / Actualizat luni, 14 martie 2022 17:13

Benone Dohot (58 de ani) a fost portarul titular al lui Dinamo în finalul sezonului în care clubul a fabricat Gheata de Aur a Europei pentru Rodion Cămătaru. În direct la GSP Live, el a povestit culisele perioadei în care a trebuit să încaseze 19 goluri în 6 meciuri pentru a păstra echilibrul pe tabelă

În primăvara lui 1987, Dinamo București - echipă antrenată de Mircea Lucescu și patronată de Securitate - a fabricat o Gheată de Aur a Europei, un trofeu respectabil acordat pe atunci de publicația franceză L’Equipe celui mai bun marcator de pe continent.

În două luni, pe durata ultimelor 10 etape, atacantul Rodion Cămătaru reușea să ajungă de la 17 la 44 de goluri și să-l depășească pe austriacul Toni Polster (39 de reușite) în ierarhia europeană. 27 de goluri în 10 meciuri, adică aproape trei reușite pe meci, reprezintă o medie care îi face pe alți atacanți celebri să pară mici copii. 

Regia a fost pusă la punct de șefii lui Dinamo, cu complicitatea antrenorului, deși Mircea Lucescu continuă și în prezent să nege evidența. În 2020, el declara că „este exclus ca Dinamo să fi fabricat golgeteri. Să-mi arate mie cineva că s-a dat la o parte din calea lui Cami, ca să marcheze el. Jocul nostru era ofensiv, iar Cami era cel mai bun atacant pe care l-am avut vreodată. După ce şi-a revenit după acea fractură, a fost formidabil. Într-un meci cu Rapid, din ultima etapă, a marcat 3 goluri, dar fiindcă era foarte bun”. 

În timp ce Cămătaru marca pe bandă rulantă, cineva trebuia să se sacrifice pentru a asigura niște scoruri echilibrate, fără diferențe mari pe tabelă. În această dimineață, în direct la GSP Live, portarul titular al lui Dinamo din acel final de sezon a recunoscut că el a fost „mielul de tăiere” și a povestit adevărul din spatele fabricării Ghetei de Aur din 1987.

Mărturie senzațională despre Gheata de Aur falsă a lui Cămătaru. Portarul lui Dinamo: „Eu am fost mielul de sacrificiu. Știam și minutele golurilor, erau stabilite să nu producă revoltă în tribune”
Benone Dohot a apărat în 6 meciuri de Divizia A pentru Dinamo

Generalul Nuță: „Lucescule, ia să luăm noi Gheata de Aur!”

Portarul Benone Dohot fusese adus la Dinamo în ianuarie 1987 de la Politehnica Iași. Avea 23 de ani. La schimb, clubul Securității îl trimisese la Iași sub formă de împrumut pe tânărul Bogdan Stelea. Până la începutul seriei lui Cămătaru, Dohot nu apărase în niciun meci, titular fiind experimentatul Dumitru „Țețe” Moraru.

 Apoi, a început sarabanda. Dohot își amintește: „Eram într-o zi în cantonament la Săftica, jucam a doua zi cu Flacăra Moreni. Ne trezim cu generalul Constantin Nuță, pe vremea aia șeful Miliției pe țară. Ne-a strâns nea Mircea în sala de ședință, a venit generalul: „Băi, băieți, ce faceți? Cum sunteți? Să știți că mâine e ziua în care trebuie să o ajutăm pe surioara noastră mai mică, Flacăra Moreni. O să punem detaliile la punct cu domnul Lucescu. Voi trebuie să vă vedeți de treabă”. Apoi, îl întreabă pe Lucescu.

  • „Bă, Lucescule!”. Fix așa i s-a adresat. „Ia spune, Lucescule, luăm și noi campionatul anul ăsta?”.
  • Lucescu zice: „Păi, tovarășu’ general, are Steaua vreo 10 puncte avans față de noi”.
  • „Nu luăm, nu?! Dar Cupa României o luăm?”
  • Lucescu: „Păi, în Cupa României, nu știți, tovarășu’ general, ne-a scos Sportul Studențesc…”.
  • „Păi, cum, mă, și Dinamo nu ia nimic anul ăsta?”
  • „Păi, ce să mai luăm, tovarășu’ general?”
  • „Băi, Lucescule, ia să luăm noi Gheata de Aur! Câte goluri ai, Cămătarule?”
  • Cămătaru: „Am…” Și spune el câte goluri avea. Nu mai țin minte.
  • Generalul: „Gata, de mâine toată lumea muncim să-l ajutăm pe Cămătaru să ia Gheata de Aur”.

A doua zi, pe Țețe Moraru l-a luat o o durere de spate fantastică. Mi-a zis: „Bă, pregătește! Vezi că aperi!” Vai de mine. A doua zi am luat bătaie cu 3-2, apoi am făcut 3-3 cu Corvinul, 3-3 cu Oțelul, le știți pe toate. Cu Sportul 4-5, cu Rapid 3-4”.

Cămătaru înscria 19 de goluri, Dohot încasa tot 19

Probabil, Dohot face o confuzie. Meciul cu Flacăra (2-3) s-a jucat în etapa a 31-a, după egalurile cu Corvinul și Oțelul. Cel mai probabil, episodul relatat de Dohot a avut loc înainte de meciul Dinamo - Victoria 4-4, din etapa 25, practic jocul care a deschis seria golurilor lui Cămătaru. În acea partidă, Moraru a ieșit la pauză, aparent accidentat, când scorul era 4-2 pentru Dinamo, iar Dohot a încasat ultimele două goluri ale jocului. Cămătaru înscrisese de patru ori. 

Dohot a fost apoi  titular cu Corvinul (3-3), Oțelul (3-3), Flacăra Moreni (2-3), Sportul Studențesc (4-5) și Rapid (3-4). În total, în șase meciuri, Dohot a încasat 19 goluri (Tene a intrat pe finalul meciului cu Sportul și a primit și el un gol), în timp ce Rodion Cămătaru înscria de 19 ori în porțile adversarilor. 

Ca fapt divers, în ultima etapă, la 3-4 cu Rapid, Dohot i-a dat o pasă decisivă lui Cămătaru. În minutul 44, portarul a degajat o minge, iar fundașii Rapidului l-au lăsat pe atacantul-golgheter să scape singur de la jumătatea terenului și să înscrie. E partida în timpul căreia fanii din Giulești au scandat în semn de protest: „Cămătaru, hai pe noi, să ne dai şi golul doi!”, „Toni Polster, unde eşti, să vezi circul din Giuleşti?!” și „Cămătaru Rodion nu e gheată, e șoșon”. 

Mărturie senzațională despre Gheata de Aur falsă a lui Cămătaru. Portarul lui Dinamo: „Eu am fost mielul de sacrificiu. Știam și minutele golurilor, erau stabilite să nu producă revoltă în tribune”
Dinamo 1987. Dohot este pe rândul de jos, Cămătaru pe rândul din mijloc

Benone Dohot susține că inclusiv detaliile legate de minutele golurilor erau puse la punct cu scopul de a nu produce nemulțumire în tribune: „Și minutele ni le spuneau. Era nevoie să știm minutele golurilor ca să nu stârnim spectatorii. La meciul cu Flacăra Moreni, generalul Nuță ne-a spus și când să dăm golurile. Nu mai țin minte strategia, dar trebuia ca spectatorii să aibă un șoc cât mai puțin timp. Nu putea să conducă Flacăra Moreni pe stadionul lui Dinamo timp de 40 de minute, să nu iasă scandal. Ne spunea: „Dăm noi, dau ăia”. Și în ultimele minute, pac, ne-a dat gol Flacăra și la revedere”.

 În meciul cu Flacăra Moreni - satelitul lui Dinamo, la fel ca și Victoria București - , echipa lui Lucescu a condus cu 2-0, dar oaspeții au întors și au marcat golul victoriei târziu, în minutul 83. Spusele lui Dohot confirmă o declarație din 2020 dată de Ioan Sdrobiș, fost antrenor la Oțelul la egalul (3-3) cu Dinamo: 

Vasile Ianul (n.r. - președintele lui Dinamo) și cu Lucescu au zis să facem 3-3, să dea Cami trei goluri. Am zis: «Bun!». Știam că dacă vin cu presiune, nu aveam nicio șansă. Șerban Necșulescu, arbitrul, ne-a spus: «Dacă nu faceți 3-3, vă bat cu 2-0 și v-am retrogradat!» Vine Mircea în vestiar la noi, cu vreo trei jucători de la ei, și începe: «Dă Cămătaru în minutul 1, dă ăla în minutul 10…». I-am zis: «Bă, tu vrei să mai facem 3-3…!?»
- Ioan Sdrobiș, antrenor Oțelul la 3-3 cu Dinamo

„Lucescu îmi spunea să apăr tot. Dar scăpau câte 3 singuri cu mine”

Dohot zâmbește amar: „Eu am fost șeful lor la luat goluri în meciurile alea. Nea Mircea îmi spunea: “Bă, nu lași niciun gol, nu lași nimic. Tu îți vezi de treabă, dacă pot să-ți dea gol, bine, dacă nu, aia e”. Dar, ce Dumnezeu, scăpau ăia câte trei contra portarului. Ce era să le fac? Mă zbăteam eu pe acolo, dar asta a fost”. 

Cronicile celor șase meciuri confirmă spusele lui Dohot, remarcat mai mereu de jurnaliști pentru paradele sale, inclusiv un penalty apărat. 

- Moderator: Practic, ați avut un rol important în Gheata de Aur a lui Cămătaru pentru că erați portarul de sacrificiu care trebuia să primească golurile de care era nevoie pentru a păstra scorul strâns când Cămătaru dădea câte 3-4. 
- Dohot: Corect, exact asta a fost. 
- Moderator: Cum vă simțeați? Mă gândesc că voiați să faceți carieră și când colo erați mielul de tăiere. 
- Dohot: La vremea aia, respectai ordinele. Mai puțin te gândeai la carieră. Nu strângeai bani la fotbal, trebuia să respecți niște ordine pentru ca după fotbal să poți continua ca subofițer, ofițer. Sau prindeai o facultate. Noi n-am avut bani de la fotbal.

La finalul acelui sezon, Cămătaru a câștigat Gheata de Aur, dar laureatul Ghetei de Argint, învinsul Toni Polster, nu s-a prezentat la gala de decernare în semn de protest. L’ Equipe i-a acordat o gheată de aur onorifică, iar după 1990 i-a retras trofeul lui Cămătaru, desemnându-l pe austriac câștigătorul de drept. 

Benone Dohot a părăsit-o pe Dinamo la ordin și a mers în vara lui 1987 la satelitul Flacăra Moreni. După Revoluție, a revenit de două ori la Politehnica Iași, dar a mai jucat la Diosgyor, Ceahlăul și Foresta.

Vezi și: 

Cămătaru și Mateuț, Ghete de Aur „fabricate” la Dinamo? Mircea Lucescu: „Astea sunt niște prostii!”

GSP LIVE // VIDEO Blat povestit în amănunt, cu Lucescu în prim-plan: "La final, nea Mircea îmi râdea în nas"

VIDEO EXCLUSIV Detalii șocante din vestiar la un meci aranjat de Mircea Lucescu: „A intrat și ne-a zis că trebuie să dea gol Cami în minutul 1, ăla în minutul 10…”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (77)
dumitru.serban
dumitru.serban  •  06 Mai 2024, 12:30

Din articol: Nea Mircea îmi spunea: “Bă, nu lași niciun gol, nu lași nimic. Tu îți vezi de treabă, dacă pot să-ți dea gol, bine, dacă nu, aia e”. Dar, ce Dumnezeu, scăpau ăia câte trei contra portarului. Ce era să le fac? - de aici reiese ca ORICE ar fi cerut xomuniatii, Lucescu le spunea sa joace normal

5029816617075646
Florin Florentin  •  16 Martie 2022, 23:19
Postat de Bineata Dan pe 15 Martie 2022, 06:42

Atentionare ! NU stiu ce memorie are Dohot dar sa spui ca ne-a eliminat ( de Dinamo-e vorba ) Sportul Studentesc( in Cupa Romaniei) este clar o aberatie .Sa le reamintim mai tinerilor cititorii ca Dinamo si Steaua au jucat intre 1986 si 1990 consecutiv toate finale Cupei Romaniei ! Adica 1986 a batut Dinamo cu 2-1 ( a marcatt Damaschin pt noi iar marele Majearu dupa Sevilla a mai ratat un penalty , 1987 a batur Steaua cu 1-0 ( in minutul 90 a fost randul lui Orac sa rateze penalty ) 1988- Celebra finala cu cantec cand Steaua s-a retras de pe teren , 1989 meci jucat la Brasov si castigat cu 1-0 de Steaua gol marcat de Hagi de la peste 35 m ),1990 alt celebru meci 6-4 pt Dinamo ! Asa ca nu ai cum sa pui bazele pe asa o memorie .Multore le place sa se auda vorbind .

Asa este în 87 steaua a jucat finala cu Dinamo asa ca nu știu de ce în acest articol se distorsionează,adevărul de către acest reporter de 2 lei

leu.mr
leu.mr  •  15 Martie 2022, 10:47
Postat de george_br pe 14 Martie 2022, 21:35

Daca as cantari cu masura ta, as putea spune ca Steaua a beneficiat de un culoar extrem de favorabil catre CCE: Vejle, Honved, Kuusysi, Anderlecht, Barca / Fiorentina, Shamrock, Bordeaux, Kaiserslautern, Benfica. Asta pentru ca m-ai invitat sa fac socoteala meciurilor dificile...

Vezi ca nu e vorba de nici un culoar, echipele intilnite de Steaua au scos campioanele din tari mai bine cotate; iar in cupa UEFA erau doar mai multe nume! Nu compara cu UCL de azi

Vezi toate comentariile (77)
Comentează