Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 25 februarie 2021 08:46 / Actualizat joi, 25 februarie 2021 13:35
Fanii echipei din Seria C4 au demarat un program asemănător cu „Doar Dinamo București" și au ca target strângerea sumei de 200.000 € până în mai. Acești bani vor fi oferiți ca primă de promovare formației lui Oprița, care se va duela aproape sigur, în finala barajului, chiar cu FCSB II
- Suporterii CSA Steaua vor să strângă 200.000 de euro până în mai, pentru a-i premia pe elevii lui Oprița în cazul promovării în „B"
- Ca să-și atingă obiectivul, echipa Armatei trebuie să treacă în finala barajului din Liga 3 de formația secundă a FCSB-ului. Ultrașii din „Națiunea Stelistă" au apelat și la „ajutorul" lui Mihail Lascăr, generalul bolșevic care a înființat clubul militar în 1947
Se anunță o bătălie teribilă pentru promovarea în divizia secundă între CSA Steaua și echipa secundă a lui Gigi Becali, mai ales că patronul grupării din Liga 1 a anunțat că și-a impus ca obiectiv blocarea clubului deținut de Ministerul Apărării, ca o răzbunare pentru faptul că MApN a fost cel care l-a deposedat de marcă prin intermediul unei sentințe definitive la finalul anului 2014. În plus, există un proces și pe palmares, iar hotărârea din prima instanță a dat câștig de cauză tot celor de la CSA Steaua.
Suporterii Stelei au demarat programul „Națiunea Stelistă”
Suporterii formației din Liga a 3-a au demarat un program care se numește „Națiunea Stelistă", ceva asemănător, chiar dacă nu e de tip socios, celui inițiat de fanii lui Dinamo. E, de fapt, o campanie de atragere a unor sume de bani care să fie redirecționate către clubul de fotbal. Această inițiativă aparține Asociației Steliștilor 1947, care e o organizație non-profit și care declară că are ca scop "susținerea, pe cât mai multe căi posibile, a CSA Steaua București".
Programul a debutat la începutul lunii noiembrie 2020 și până în momentul de față, la mai puțin de 4 luni, s-au strâns deja aproape 50.000 de euro, mai precis 237.494 de lei. Targetul pe care și-l doresc fanii este să se adune un milion de lei, deci cel puțin 200.000 de euro, sumă care să fie oferită la finalul lunii mai drept primă pentru promovarea echipei în "B".
Generalul comunist Mihail Lascăr „cheamă" fanii la luptă
Pe site-ul as47.ro există o secțiune specială dedicată acestui program, care se numește „Înrolează-te în Națiunea Stelistă", titlul fiind lângă fotografia lui Mihail Lascăr, general de armată și cel care a fost, printre altele, ministru al apărării naționale în anii 1946-1947, atunci când s-a creat clubul Steaua! Apoi, mesajul prin care fanii Stelei sunt chemați să ajute:
2020-'21 sunt ani ca niciun altul. Clubul nostru a pornit în marșul său neîntrerupt spre glorie. Dar acum, îi lipsește marele avantaj pe care niciun adversar nu-l are: suporterii din tribune. Asta însă nu ne împiedică pe noi, steliștii, să-l ajutăm.
Și tu poți sprijini efortul de luptă! Părintele fondator, Gen. Mihail Lascăr, cu siguranță face apel tuturor steliștilor să fie parte activă din lupta clubului nostru spre victoria finală. De la orice distanță, în mod neprețuit.
Națiunea Stelistă se ridică la luptă. Și o poți face și tu, foarte simplu, prin Asociația Steliștilor 1947, chiar de la tine de acasă.
MAREA PROVOCARE
Operațiunea «2020-'21»: obiectiv Liga a-2-a!
Ținta noastră, a suporterilor: sprijinirea «trupelor» noastre de pe gazon cu o sumă potrivită pentru îndeplinirea misiunii!
Abonamentele sunt: sergent, maior, colonel, general
Există 4 tipuri de cotizație, iar fiecare dintre acestea poartă un grad de armată: sergent (100 lei), maior (150), colonel (300) și general (1947 lei), ultima sumă reprezentând anul în care a luat ființă clubul. Toți care aplică au anumite facilități, inclusiv o reducere de 15% la magazinul clubului din Drumul Taberei. Cine alege "să devină" general va primi chiar și un tricou original de joc.
Asociația suporterilor a dezvăluit și modul în care vor fi cheltuite sumele strânse. Cea mai mare parte, nu mai puțin de 70%, va merge ca sponsorizare pentru echipa de fotbal, iar restul pentru sprijinirea acțiunilor ultrașilor, pentru promovarea clubului sau pentru acte de caritate.
Nu peste mult timp, când Steaua va fi revenit acolo unde-i e locul, pe culmile României și ale Europei, vei putea spune și tu cu mândrie: «Am fost acolo când a început totul!». Până atunci, vom câștiga împreună luptă după luptă, bătălie după bătălie, până la capăt. Vom lupta din teren și din tribune. Vom lupta de acasă, de pe laptopuri și telefoane. Vom lupta de la munte, de la mare, din orașe, din străzi, din țară și din străinătate. Și nu vom renunța niciodată, până la victoria finală
- Motto-ul suporterilor steliști
Steaua: 769 membri. Dinamo: de aproape 20 de ori mai mulți
Chiar dacă inițiativa suporterilor steliști nu e un program de tip "socios", el poate fi comparat cu ceea ce există la Dinamo. Între cele două entități există în acest moment o diferență uriașă. Cei din Ștefan cel Mare, care au plecat cu acest proiect de mai mulți ani au ajuns la un nivel de aproape 15.000 de membri cotizanți. Mai precis, 14.470, ceea ce înseamnă de aproape 20 de ori peste cei 769 de membri înscriși în „Națiunea Stelistă".
Națiunea Stelistă | Parametru | Doar Dinamo București |
noiembrie 2020 | Data apariției | mai 2018 |
769 | Membri | 14.470 |
237.494 lei (48.741 euro) | Suma | 3.989.870 lei (818.854 euro) |
59.373 | Media lunară (lei) | 120.900 |
La finalul anului 2019, Gazeta a comandat un amplu sondaj de opinie, dorind să afle, printre altele, preferințele suporterilor din România. GSP a contactat una dintre cele mai importante companii de cercetare de piață, GfK, cu 85 de ani de experiență în știința datelor în peste 100 de țări. Rezultatele acelui sondaj au arătat că echipa cea mai simpatizată e FCSB, care a strâns aproape 41% din opțiuni. urmată la mare distanță de Dinamo (13,7%). În schimb, Steaua, echipa MApN-ului, a atras 4,8% și s-a clasat peste Rapid, Petrolul ori U Cluj.
Cărei echipe de fotbal din România îi sunteți suporter?
- FCSB 40,9%
- Dinamo 13,7%
- CS Universitatea Craiova 8,8%
- CFR Cluj 7,4%
- Steaua 4,8%
- Rapid 4,7%
- Poli Iași 2,8%
- Petrolul 2,2%
- Viitorul 2%
- FC Argeș 2%
- U Cluj 1,8%
- ASU Poli Timișoara 1,4%
- FC U Craiova 1,2%
* Sondajul comandat și finanțat de GSP s-a desfășurat în perioada octombrie - noiembrie 2019, pe un public-țintă format din bărbați pasionați de sport și suporteri declarați.
Pe 13 martie se joacă preview-ul finalei CSA Steaua - FCSB II
Campionatul Ligii a 3-a se va relua la jumătatea lunii viitoare, iar Seria C4 va propune chiar derby-ul CSA Steaua - FCSB II. Partida a fost programată pentru sâmbătă, 13 martie, de la ora 14:00, și se va juca pe unul dintre terenurile din Complexul din Ghencea, fără ca suporterii să aibă acces. În clasament, după 10 etape, conduce CSA Steaua, care are 26 de puncte, două peste FCSB II.
Pe poziția a 3-a, la mare distanță, se află 3 echipe la egalitate de puncte, 16: Progresul Spartac, Metalul Buzău și Tunari. Primele două clasate se califică în semifinalele barajului de promovare, unde vor întâlnit, într-o "dublă" eliminatorie, echipele de pe locurile 1 și 2 din Seria C3, unde în momentul de față conduc Afumați și Ulmu. Apoi, câștigătoarele din semifinale, foarte probabil Steaua și FCSB II, se vor duela, tot tur-retur, pe 22 și 29 mai, în finală. Învingătoarea va urca în eșalonul secund.
Am fost eliminați din Cupă, dar în perspectiva luptei pentru titlu, să ai ciclu de pregătire săptămânal înaintea debutului în play-off și între jocurile 7 și 8 e mult mai bine decât să joci la 3 zile în două competiții. Oare e nevoie să adaug și că finala Cupei se joacă înainte de ultima etapă a sezonului competițional, etapă care se poate disputa cu titlul pe masă? Sau că suntem hotărâți să dăm o replică pe măsură milionarilor bugetari din Liga a 3-a?
- Mihai Stoica, manager general FCSB