FOTBAL  »  Superliga  »  CSA STEAUA

EXCLUSIV CSA Steaua poate promova dacă în Legea Sportului se adaugă o propoziție » Un fost conducător explică: „E club profesionist! Dacă nu îl lăsăm să promoveze, fotbalul românesc merită să moară!”

foto: Raed Krishan (GSP)
foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de - Publicat miercuri, 13 aprilie 2022 10:42 / Actualizat miercuri, 13 aprilie 2022 13:19

Constantin Dănilescu, care a activat la Steaua între 1987 și 1999, face o pledoarie pentru ca echipa Ministerului Apărării să beneficieze de schimbarea Legii Sportului și explică și ce propoziție trebuie adăugată pentru ca formația roș-albastră să aibă drept de promovare. Fostul șef al clubului din Ghencea susține că „împotriva unei astfel de modificări ar fi poate Iftime și Becali, dar restul ar aplauda-o în picioare”.

Subiectul „FRF nu permite clubului Steaua să promoveze în Liga 1, din cauza Legii Sportului, care prevede că într-o ligă profesionistă nu pot activa decât societăți comerciale sau non-profit de drept privat, nu public” continuă să provoace discuții aprinse. 

Inclusiv GSP a lansat la una dintre edițiile emisiunii Dezbaterea Zilei întrebarea: „Un club finanțat exclusiv de Stat, cum e CSA Steaua, ar trebui lăsat să joace în Liga 1?”.

Această inițiativă l-a determinat pe unul dintre cei mai importanți conducători din istoria Stelei de la finalul anilor '80 și '90 să reacționeze. Constantin Dănilescu, care a avut diferite funcții de conducere la Steaua între 1987 și 1999, alături de nume precum Valentin Ceaușescu, Ion Alecsandrescu, Cornel Oțelea, Cristian Gațu, Viorel Hrebenciuc, a fost cel care a dorit un dialog pe această temă. A trimis inițial un mail, în care și-a prezentat câteva puncte de vedere, apoi a urmat o discuție pe marginea subiectului.

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori
Cât costă să faci sport
Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori

Tică Dănilescu știe cum poate promova CSA Steaua

- Domnule Udrea, vă abordez pe dumneavoastră pentru acest subiect.
- Bună ziua, de ce pe mine?

- Fiindcă am văzut că sunteți cam singurul care a susținut punctul de vedere să fie lăsată să promoveze CSA Steaua! 
- Da, dar să fie legal!

- Păi, legal susțin și eu, doar nu vă imaginați că aș susține să se încalce legea!
- Și soluția care ar fi?

- Foarte simplu. Modificarea Legii Sportului.
- Care în prezent spune că e nevoie de o societate comercială sau una non-profit.
- Da. Trebuie adăugat la acel articol „și secții profesioniste din cadrul cluburilor polisportive”. 

Tică Dănilescu: „Spre surprinderea multora, CSA Steaua e club profesionist"

- Atât?
- Da! Pentru că, spre surprinderea multora, CSA Steaua e club profesionist. Jucătorii aceia au contracte, la fel cum sunt și secțiile de la rugby, baschet, doar nu sunt amatoare, că nu joacă pe nasturi. Haideți să vă fac o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în primul deceniu după Revoluție, din punct de vedere juridic.

- De unde începem?
- Din 1991. În august acel an se dă Hotărârea de Guvern 573 care înființează și reglementează practic fotbalul profesionist în România. Noi, la CSA Steaua, eram deja profesioniști, nu mai eram amatori, toți jucătorii aveau contracte. Articolul 6 spunea așa: cluburile care nu s-au transformat în societăți comerciale precum și secțiile sportive de fotbal din cadrul cluburilor polisportive pot aplica prezenta hotărâre.

- OK, dar atunci nu exista Legea Sportului.
- O secundă, că ajungem și acolo. Apoi, în ianuarie 1993, apare Liga Profesionistă de Fotbal. Și Steaua continuă să joace într-o ligă profesionistă ca secție de fotbal profesionist într-un club polisportiv. La acea vreme n-a deranjat pe nimeni acest lucru, s-a acceptat așa ceva și cu rezultate foarte bune.

- Și atunci, de ce în 1998, secția de fotbal a fost nevoită să se transforme în societate non-profit și să se rupă de Minister?
- Nu s-a rupt!

- Nu?
- Eu știu ce vorbesc fiindcă încă eram în club atunci, am plecat abia în 1999. Noi, practic, aparțineam în mare parte tot de Minister.

„Într-un birou, 3 persoane au pus la cale o mare dezinformare fiindcă Steaua deranja”

- Chiar și după apariția ASFC Steaua, preluată de Viorel Păunescu?
- Da! Baza era a ministerului, mașinile clubului erau tot ale ministerului. Mi-aduc bine aminte că, multă vreme, chiar și salariile am continuat să le încasăm tot de acolo. Eu am rămas ofițer chiar și după 1998, n-am fost trecut în rezervă. Am fost ofițer până am plecat la Dinamo.

- Și revin, atunci de ce a fost nevoie să se facă o asociație non-profit?
- Fiindcă s-au întâmplat niște lucruri, dar nu vreau să le spun. Într-un birou anume, 3 persoane anume au pus la cale o dezinformare, și anume că UEFA și FIFA solicită desființarea echipelor departamentale. A fost o propagandă ieftină, făcută de niște așa-ziși binevoitori pentru că Steaua deranja, luase 6 titluri la rând, între 1993 și 1998.

- Ce persoane?
- Știți vorba aceia, despre cei care nu mai sunt printre noi, numai de bine... Repet, nu a existat niciodată niciun document de la UEFA în care să se ceară excluderea echipelor departamentale. Să prezinte FRF dacă s-a primit așa ceva la vremea respectivă. 

- În 2000 apare Legea Sportului.
- Exact, iar FCSB devine societate comercială în 2003. Deci, Steaua a jucat ca echipă profesionistă din 1991 până în 2003, ca echipă departamentală și sub tutela FRF și LPF, apoi ca societate non-profit, dar care aparținea tot de CSA. Atunci cum de s-a putut?

CSA Steaua poate promova dacă în Legea Sportului se adaugă o propoziție » Un fost conducător explică: „E club profesionist! Dacă nu îl lăsăm să promoveze, fotbalul românesc merită să moară!”
Constantin Dănilescu are 73 de ani și jumătate

Tică Dănilescu: „Investitorul să vină, dar să nu dețină mai mult de 49%”

- Pentru că respecta Legea Sportului fiind societate non-profit. De ce nu se face acum un non-profit?
- Cum s-ar putea întreține singură dacă e non-profit? De ce s-a ajuns ca Becali să preia clubul în 2003? Pentru că a fost non-profit, Păunescu a început după 1999, când legăturile cu CSA au fost tot mai reduse, să acumuleze datorii din ce în ce mai mari, până când a fost nevoie de un investitor să o salveze și Becali a luat-o. Pentru că așa a luat-o. Vrem să facem și acum la fel, aceeași greșeală? 

- Și dacă s-ar schimba Legea Sportului cum propuneți dumneavoastră, ar fi altfel?
- Evident! Pentru că altfel vine un sponsor, într-o asociere cu ministerul, e mai ușor. Va prelua 49%, așa cum e și în Germania, și ulterior poate deveni și societate comercială.

- Finanțată de minister?
- Păi, în prezent oricum așa stau lucrurile. Ministerul ține și celelalte secții și ele sunt profesioniste. La Voluntari cine finanțează? E vreun patron? E Primăria! La FC Argeș cine e? La Arad, la Chiajna, cine?

- Da, dar FRF nu poate să o accepte pe CSA Steaua câtă vreme Legea Sportului e în forma de acum!
- Corect, FRF nu poate fi deasupra unei Legi, n-are putere să facă nimic, însă, atenție ce vă spun!, dacă Legea Sportului nu va fi schimbată și unei echipe precum Steaua nu i se va permite să promoveze, atunci fotbalul românesc își merită soarta. Va muri. La ce situație economică e în țară, ce criză va urma, acesta va fi finalul.

„Nu vrem colaborare cu ministerele sau primăriile, dar vrem societăți precum Academica Clinceni?”

- Dar cât de corect e să se ajungă la o competiție stat versus privat?
- Am văzut că ați scris chiar în avancronica meciului FCSB - Voluntari că e un duel Privat versus Primărie.

- Exact!
- OK și, de fapt, noi ce vrem, să omorâm fotbalul sau să-l sprijnim așa cum putem?

- Să facem să fie, în primul rând, o competiție corectă!
- E corectă! Cazul Rapidului. Cine are stadionul Giulești? Ministerul Transportului, da? Cine îl împiedică pe Angelescu să aibă o colaborare bună cu ministerul, cu Clubul Sportiv, în așa fel încât echipei să-i fie bine? Altfel, o să tot inventăm societăți precum Academica Clinceni, care nu respectă nimic și care sunt trecătoare. Alt exemplu, cum e posibil ca o echipă cum e Chindia să nu joace de 3 ani niciun meci în orașul ei?

Cum se poate accepta așa ceva? FRF trebuie să impună clar: promovează cine are stadion, nocturnă, instalație de încălzire. Locul 1 nu le are? Out! Locul 2 nu le are? Out și el! Le au locurile 3 și 4, poftiți în Liga 1! Eu pentru asta militez, ca să fie fotbalului bine. 

- Schimbarea Legii Sportului va fi contestată de mulți.
- Care mulți? O să se supere poate Iftime, sigur Gigi Becali, în rest, toată lumea o va aplauda. Voluntari o va aplauda în picioare, Timișoara își va face echipă, Boc de la Cluj va lua echipa. Vă repet, dacă nu facem asta, atunci fotbalul va muri. Ce nebun credeți că va mai veni să piardă banii în fotbal? Poate se va mai găsi un alt Mititelu, hai doi, dar atât. Uitați-vă la CFR. E echipa care a dominat fotbalul românesc în ultimii 4-5 ani. Și? Se duce spre 30 de milioane de euro pagubă. Așa vrem să mai avem fotbal?

74%dintre cei care au votat în sondajul Dezbaterii Zilei, pe gsp.ro la întrebarea „Este în regulă ca echipele finanțate exclusiv de stat să joace în ligile profesioniste?” au răspuns NU și doar 26% au spus DA, dezbaterea având aproape 32.000 de voturi și 250 de comentarii

Salut declarația ministrului Eduard Novak, care a zis că poate fi modificată Legea Sportului și apoi prezentată comisiilor din Parlament. Modificarea articolului 31 e necesară, nu vi se pare că e unul tendențios, care durează de 22 de ani, din moment ce UEFA și FRF nu au nimic împotrivă în a accepta meritul sportiv? 

– Tică Dănilescu

Ce performanțe a făcut Steaua cât timp Dănilescu a fost în conducere

  • 8 titluri de campioană (1987, 1988, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998)
  • 5 Cupe ale României (1987, 1992, 1996, 1997, 1999)
  • 3 Supercupa României (1994, 1995, 1998)
  • semifinală de Cupa Campionilor Europeni (1988)
  • sfert de finală în Cupa Cupelor (1993)
  • 3 prezențe în grupele Champions League (1994, 1995, 1996)
    * în 1989, Dănilescu nu s-a aflat în club, fiind îndepărtat o perioadă fiindcă a fost găsit responsabil de fuga lui Belodedici în Iugoslavia
    ** a venit în club în ianuarie 1987, cu o lună înainte de câștigarea Supercupei Europei, dar recent, într-un interviu în GSP, a susținut că „nu mi-l trec în palmares fiindcă deși eram în club, n-am avut timp să am vreo contribuție”

Cu cine a colaborat Dănilescu la Steaua între 1987 și 1999

  • Valentin Ceaușescu - fiul dictatorului, a fost protectorul echipei, între 1984 și 1989
  • Ion Alecsandrescu - a fost președintele clubului și la jumătatea anilor '80, dar și în anii '90
  • Cornel Oțelea - a fost comandantul CSA Steaua între 1991 și 1997
  • Cristian Gațu - a fost comandantul CSA Steaua între 1997 și 1998
  • Nicolae Gavrilă - comandantul clubului CSA Steaua între 1987 și 1989, apoi 1990-1991
  • Viorel Hrebenciuc - președintele Consiliului de Administrație al clubului la jumătatea anilor '90
  • Viorel Păunescu - președintele ASFC Steaua, care a luat ființă în 1998, cu un an înainte de plecarea din club a lui Dănilescu

VIDEO Stilul pe care George Ogăraru vrea să-l dezvolte la Academia CSA Steaua

Citește și: 

U Cluj primește de 50 de ori mai mulți bani decât CFR! Ce sumă infimă ajunge la campioană de la Primărie

Ce ar schimba la români fotbalistul japonez din Liga 2: „Prea miștocari. Se lasă ușor. La muncă!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (147)
1785871764955624
Mircea Edi  •  23 Aprilie 2022, 09:55

Nu inteleg cum celelalte contracandidate la promovare nu cer bani de la guvern nu dau in judecată aceasta echipa finanțată din bani publici? Mergeți la un avocat ca va ajuta. Sunt suficiente norme și principii ca sa scoateți aceasta echipa din orice liga.Nu inteleg cum nu se sesizează procuratura și curtea de conturi

1785871764955624
Mircea Edi  •  23 Aprilie 2022, 09:49

Nu inteleg cum celelalte contracandidate la promovare nu cer bani de la guvern nu dau in judecată aceasta echipa finanțată din bani publici? Mergeți la un avocat ca va ajuta. Sunt suficiente norme și principii ca sa scoateți aceasta echipa din orice liga.Nu inteleg cum nu se sesizează procuratura și curtea de conturi

alegzander19
alegzander19  •  20 Aprilie 2022, 18:37
Postat de catalynn pe 13 Aprilie 2022, 22:14

Cu precizarea ca însăși legea actuala a fost “amendată” de atunci de câteva ori. De ce plâng fcsbistii!? Simplu! Nu trebuie sa fii avocat sa poți citi câteva rânduri. Unii dintre ei le-au citit și văd ca acolo nu scrie ce ar vrea ei și ce li s-a spus de alții pe principiul “crede și nu cerceta”. Da, legea nu prevede instituțiile publice dar nici nu le interzice in vreun fel, și știe oricine ca in Justiție exista cutuma ca dacă nu e interzis este permis. Și atunci ei suferă pe aici, scriu kilometri de postări doar doar mai conving pe cineva. Tu realizezi ca asta e atât de prost ca citează un sondaj făcut de GSP!? :-))) Este cât se poate de evident ca este pura ipocrizie, pe ei nu ii interesează decât un singur lucru: sa nu promoveze Steaua indiferent de motiv! Dacă nu era Steaua ci orice alta echipa nu le păsa absolut deloc. Atât CS Rapid cât și CS Dinamo aparțin de ministerele de resort, însă nu ii vezi sa spună ceva, nu!? Insa știu și ei, chiar așa prosti cum sunt, ca odată Steaua in L1 se alege praful de FC fcsb! Pe care vei mai auzi cu “Steaua din Liga 1”!? :-)))

"Da, legea nu prevede instituțiile publice dar nici nu le interzice in vreun fel, și știe oricine ca in Justiție exista cutuma ca dacă nu e interzis este permis." Aberezi .. acestea sunt doar smecherii cautate de romani care cauta sa ocoleasca legea. Legea sportului specifica exact ce inseamna club profesionist "asociații fără scop patrimonial sau societăți comerciale sportive". Este simplu, orice alta forma de organizare nu este club profesionist. CSA NU se incadreaza in Lege, fiind o UNITATE MILITARA din punct de vedere administrativ. Nici nu ar avea cum altfel sa aiba militari activi in functii de conducere, sau department juridic ;)

Vezi toate comentariile (147)
Comentează