Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat joi, 30 septembrie 2021 15:23 / Actualizat joi, 30 septembrie 2021 16:31
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, spune că decizia de a permite disputarea meciurilor doar cu persoane care au făcut vaccin, în cazul incidenței de peste 6 la mie, „nu respectă drepturile fundamentale ale omului, care trebuie obligatoriu reglementate prin intermediul unei legi în Parlament"
Răspunsul oficial primit de Gazeta Sporturilor din partea Guvernului, la începutul acestei săptămâni, referitor la modul în care se va putea face accesul pe stadioane atunci când incidența trece de 6 la mia de locuitori, a creat deja primul mare scandal.
Cel din jurul derby-ului Olteniei, de duminică seara, FCU - CSU Craiova. Guvernul afirmase în mod clar: „Dacă incidența depășește 6 la mia de locuitori nu este permis accesul publicului mixt (trecuți prin boală sau cu test negativ), ci doar al persoanelor vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar competiția se poate desfășura la capacitatea maximă a arenei".
Totuși, clubul organizator, FCU Craiova, a reacționat azi și a susținut că nu înțelege de ce trebuie să condiționeze intrarea în arenă doar de vaccin.
„Spun că este discriminare accesul pe stadion doar pentru vaccinați deoarece noi avem suporteri și vaccinați, și nevaccinați. Rata de vaccinare la nivel național nu depășește 30 la sută", a declarat Marcel Pușcaș, președintele clubului organizator.
Peluza Sud, galeria care o susține pe FCU, a mers pe aceeași idee: "Peluza Sud transmite public că nu se va prezenta pe niciun stadion pe care se va îngrădi libertatea unei persoane pe baza vaccinului. Conform mai multor articole din Constituție considerăm abuziv, discriminatoriu și neconstituțional îngrădirea accesului pe stadion, leagăn al libertății, unor persoane care au dreptul de a decide dacă vor sau nu să se vaccineze".
În tot acest context, mai ales că incidența va trece aproape sigur de 6 la mie în mai toate localitățile în care urmează să se joace fotbal în Liga 1, Gazeta Sporturilor a apelat pentru un dialog cu omul care conduce cea mai importantă instituție în combaterea discriminării: Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Csaba Asztalos: „Certificatul verde și diferențierea vaccinați-nevaccinați nu se pot face prin Ordonanță de Urgență”
- Domnule Asztaloș, faptul că la un meci de fotbal se permite accesul doar persoanelor vaccinate, în cazul în care incidența în localitatea repsectivă e de peste 6 la mie, reprezintă sau nu o discriminare?
- Eu m-am exprimat pe acest subiect, chiar și în cazul introducerii Certificatului verde, cel care se referă nu doar la vaccinați, ci și la cei trecuți prin boală sau cei care au test negativ. Așa ceva se poate face exclusiv pe o bază legală.
- Păi, și acum de ce nu e pe bază legală?
- Fiindcă nu există temei legal. O Ordonanță de Urgență se poate constitui, în multe privințe, puterii legislative, dar, atenție mare!, nu poate să reglementeze lucruri care țin de exercitarea drepturilor și libertăţilor omului. Iar aici vorbim fix despre așa ceva.
- Inclusiv la un meci de fotbal?
- Inclusiv! Fiindcă discutăm despre accesul la un eveniment sportiv care se ține în spațiu public. Constituția este foarte clară atunci când delimitează ceea ce trebuie să însemne o lege, ceea ce poate să facă o Ordonanță de Urgență sau o altă hotărâre de Guvern.
Ordonanța de Urgență este un act normativ emis de Guvern în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată. Acest tip de act normativ constituie o formă prin care puterii executive din România (guvernului) i se atribuie drept legislativ, în speță acela de a da legi, pe care în mod normal doar Parlamentul are dreptul sa le adopte.
Ordonanţele de Urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică
- Ordonanța de Urgență, definită de Constituția României la Articolul 115, denumit „Delegare legislativă”
- Bun, dar a fost introdusă, chiar dacă dumneavoastră susțineți că...
- Nu susțin doar eu. Cred că știți că, în urmă cu 2-3 zile, o instanță din România a anulat efectele produse de hotărârea de a introduce Certificatul verde. E vorba despre o decizie a Curții de Apel Cluj.
- Și o lege votată de Parlament?
- Atunci e lege. Așa cum, de exemplu, s-a făcut în Franța și în Italia. În Italia s-a introdus obligativitatea ca toți cei din sistemul public să aibă Certificat verde, în caz contrar li se suspendă contractul de muncă. Și nu doar în sistemul public, ci și angajatorii din privat pot proceda la fel. Însă chiar și o astfel de lege, votată de Parlament, poate fi atacată, dar doar la Curtea Constituțională.
- Și dumneavoastră, ca șef al unui organism care trebuie să amendeze și să sancționeze discriminarea de orice fel, ce părere aveți despre o astfel de lege?
- S-ar putea introduce, cred eu, obligativitatea Certificatului verde, adică să dai posibilitatea și celor nevaccinați, dacă au trecut prin boală sau au test negativ, să aibă aceleași drepturi. Asta, da, s-ar putea să fie o soluție, dar discuția vaccinații da, nevaccinații nu e cu totul altceva și mi-e foarte greu să cred că ar putea să aibă aplicabilitate.
27,85%din populația României este imunizată cu schema completă de vaccin
Incidența din orașele în care se vor disputa meciurile din etapa următoare de L1
Mioveni | 2,17 | CS Mioveni - FC Argeș |
Ploiești | 3,76 | Chindia - FCSB |
București | 6,64 | Dinamo - UTA |
București | 6,64 | Clinceni - FC Botoșani |
Sf. Gheorghe | 2,46 | Sepsi - Rapid |
Voluntari | 8,96 | FC Voluntari - Farul |
Cluj | 6,37 | CFR - Gaz Metan |
Craiova | 6,22 | FCU Craiova - CSU Craiova |
- Sub 3 la mie, accesul se poate face până la 75% din capacitate pentru cei cu certificat verde: vaccinați, trecuți prin boală sau test negativ (rapid sau PCR). Dacă organizatorul se asigură că intră doar persoanele vaccinate, atunci se poate disputa cu arena plină
- Între 3 și 6 la mie, accesul se poate face până la 30% din capacitate pentru cei cu certificat verde: vaccinați, trecuți prin boală sau test negativ (rapid sau PCR). Dacă organizatorul se asigură că intră doar persoanele vaccinate, atunci se poate disputa cu arena plină
- Peste 6 la mie, au acces, până la 100% din capacitate, doar persoanele vaccinate cu schema completă
VIDEO Emilian Hulubei: „Îi sfătuiesc pe jucători să ne contacteze înainte de a semna orice”
Citește și:
EXCLUSIV Culisele scandalului de la Sepsi » Motivul real pentru care a fost dat afară Grozavu