Articol de Răzvan Luțac - Publicat vineri, 10 aprilie 2020 10:52
Campioni naţionali la „speranţe" şi câştigători ai Cupei Ligii cu Gloria Bistriță, Dolha, Sergiu Costin sau Florin Dan au fost invitaţi la un turneu de neuitat în Coreea de Nord. Adrian Dulcea povesteşte întâmplări incredibile: de la muzeul Kim Ir Sen la „oameni teleghidaţi" şi hoteluri de 50 de etaje
- GSP.RO publică în premieră online o poveste de neuitat cu Gloria Bistrița, echipă care în 1999 a participat la un turneu amical în Coreea de Nord.
- Textul a apărut inițial în varianta exclusiv print a Gazetei Sporturilor, în luna decembrie 2013.
„Nu mi-a fost frică. Cu o zi înainte, ne-am antrenat pe acelaşi stadion. Gol. L-am întrebat pe translator cîtă lume vine. «Plin!», mi-a răspuns. «Nu cred! Cât are?». «150.000 scaune!».". Aşa încep amintirile lui Adrian Dulcea, atacant ce avea să se consacreze la FC Argeş, însă a trăit aventuri incredibile în Coreea de Nord. Cu „tineretul" Gloriei Bistriţa, în 1999!
„Când am coborât din aeroport, ne-au tras deoparte: au luat telefoane, aparate foto!”. Un singur coleg a „fentat", „noroc cu el, acolo ne sunt amintirile!". Şi totuşi, cum a ajuns Gloria în Coreea de Nord? „Noi eram campionii României la «tineret», atunci se mai organiza aşa ceva. Plus că Bistriţa luase Cupa Ligii. Turneul a fost organizat la iniţiativa ambasadorului României la Phenian", rememorează Dulcea.
Asistenţa teleghidată
Primul meci, cu „naţionala" Coreei de Nord! „Aici am bătut recordul de asistenţă. Când mergeam spre stadion, vedeam deja lumea încolonată! Pionieri, femei, soldaţi. Foarte mulţi soldaţi!". Selecţionata statului comunist a învins cu 1-0, însă pe Dulcea l-a impresionat altceva. Cei 150.000 de oameni! „Ne uitam mereu în tribune. Aplaudau la fel fiecare fază, probabil exersaseră deja «coregrafia»! Mai aveau o fanfară, dar atât".
„Toţi erau îmbrăcaţi în kaki. Umblau teleghidaţi pe străzi. Poliţiştii din intersecţie stăteau nemişcaţi opt ore"
Adrian Dulcea, fost jucător Bistrița
Armata ultra
Celelalte meciuri le-au jucat mai „lejer". Cu 40.000, respectiv 35.000 de spectatori! „Pe Armată am bătut-o cu 1-0. A fost meci cu scandal mare! Pe final, vedeam soldaţii din tribună cum îşi scot curelele şi le aruncă în teren", spune Dulcea. Nemulţumiţi de înfrângere, nord-coreenii cereau revanşa! „Au vrut să ne mai ţină vreo 3-4 zile pe acolo, doar-doar să rejucăm meciul şi să ne bată. Am plecat: ne expirau vizele!", se amuză, acum, piteşteanul.
Muzeul lui Kim Ir Sen: blană de urs de la Ceaușescu
În timpul şederii, echipa făcea excursii „organizate", cu ghid, translator şi „securişti". Ne-au dus la muzeul lui Kim Ir Sen. Pitit într-o pădure! Intrarea părea o vilă sărăcăcioasă. Dar, în spatele ei, era o clădire de 5 etaje, lungă de 100 de metri, băgată în munte! Obiecte primite de la dictator din toată lumea. România şi Rusia erau alăturate: de la ei avea o locomotivă, de la noi - o blană de urs. Împuşcat de Ceauşescu!".
Flori și lumînări înainte de ore
În fiecare dimineaţă, copiii aveau un obicei special. „Înainte de şcoală, erau încolonaţi şi duşi la statuia lui Kim Ir Sen. Una imensă, roşiatică. Îi duceau flori și aprindeau lumînări!".
Magazinul „macaroană"
Deşi nu aveau voie să iasă din hotel fără translator şi ghid, bistriţenii s-au aventurat pe străzi. „Ne-am dus pînă în magazinul de vizavi. Gol! Aveau o pungă de macaroane vechi şi o sticlă de ceva, părea alcool. N-am zăbovit prea mult. Au venit după noi, «nu aici, nu aici»!".
„Schumacher a bătut 2-0!"
Băieţii au fost cazaţi la un hotel de 50 de etaje! „Oamenii erau şterşi, nu ştiau nimic! Îi întrebam de Madonna, Michael Jackson. Habar n-aveau!". Cum în Japonia era cursă F1, Dulcea a întrebat un recepţioner „ce a făcut Schumacher?". „Mă gîndeam că Japonia e aproape. «2-0! A bătut 2-0!», a răspuns omul, numai să răspundă!".
Ce jucători avea „tineretul" Bistriţei: Dolha, Tudorache (portari); Chibulcutean, R. Cosma, Sg. Costin, Dulcea, Fl. Dan, Mina, Mîndrean, Halita, Măndescu, I. Baciu. Antrenor: Ioan Balaur
200.000 de oameniau fost pe Maracana la „finala" CM 1950, Brazilia - Uruguay 1-2: cea mai numeroasă asistenţă din istoria fotbalului
„Singurii care «rupeau» engleza erau angajaţii hotelului. Bine, majoritatea informatori, reveniţi din Europa după studii"
Adrian Dulcea, fost jucător Bistrița
MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!
Citește mai multe știri din Liga 1:
Plan dat peste cap la FCSB! Ce s-a întâmplat cu Florinel Coman și cu Man