FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP Darius Olaru, pericol public sau om de sacrificiu la FCSB? „E cam ca Neșu” » Ce secrete și ce riscuri se ascund în jocul celui mai faultat fotbalist din Liga 1

Articol de - Publicat luni, 12 decembrie 2022 13:08 / Actualizat luni, 12 decembrie 2022 14:09

Gazeta a vorbit cu foști fotbaliști și cu antrenori care au lucrat cu Darius Olaru, mijlocașul de la FCSB accidentat serios după o ciocnire violentă cu colegul său Andrea Compagno. Cine e responsabil pentru faza din minutul 2 și de ce este Olaru mereu protagonistul unor intrări la limita accidentărilor serioase. 

După 82 de secunde din meciul Chindia - FCSB, Crețu a bătut un aut spre Compagno, atacantul oaspeților a lovit greșit mingea cu capul trimițând-o în sus și se părea că Akhmatov o va recupera și o va pune jos. Mijlocașul Chindiei a repetat, însă, procedeul lui Compagno, întinzând fără să vrea o capcană nefericită pentru doi jucători de la FCSB. 

Până atunci spectator al fazei, Olaru a intrat în zona fierbinte fără să se uite că înaltul Compagno urmărea să-și repare atingerea greșită de mai devreme. Cei doi colegi s-au ciocnit cap în cap cu o violență care i-a speriat pe fotbaliștii aflați în jur. După patru minute de îngrijiri medicale, Compagno și Olaru au fost schimbați și au plecat comoționați și însângerați spre ambulanțe, apoi mai departe spre spital. „N-am văzut în viața mea o tăietură așa urâtă”, avea să spună Radunovici la final despre plaga lui Compagno. 

Impresia generală a fost cea a unui accident nefericit, a unei întâmplări cum rar se vede pe terenurile de fotbal. Dar dacă accidentarea dublă de la Ploiești nu e doar rezultatul unui ghinion? Dacă acest eveniment cu urmări nedorite era inevitabil din cauza modului în care gândește fotbalul Darius Olaru?

Darius Olaru, pericol public sau om de sacrificiu la FCSB? „E cam ca Neșu” » Ce secrete și ce riscuri se ascund în jocul celui mai faultat fotbalist din Liga 1
Compagno urmărește mingea pe care el o pierduse cu o secundă mai devreme. Olaru se decide însă să joace și el faza

Darius Olaru, cel mai faultat jucător din Liga 1

Un fost antrenor care a lucrat cu Olaru la FCSB a explicat faza pentru Gazetă, cu condiția de a nu-i fi publicat numele: „S-au uitat amândoi la minge și au fost neatenți. Compagno jucase mingea și mai devreme, el urmărea recuperarea, dar Olaru trebuia să se uite pentru o fracțiune de secundă în jurul lui, să vadă situația exactă. Dar el e genul care se bagă în clinciuri”. 

Olaru și Compagno s-au repezit asupra balonului ca doi copii în curtea școlii. Pentru primul, acest mod de a juca nu s-a schimbat mult în cei 11 ani de când intra pe poarta clubului Gaz Metan Mediaș. Povestește pentru GSP Cristi Pustai, omul care l-a promovat în fotbalul mare:

„Darius nu refuză lupta, așa e de mic. Unde e rost de o accidentare sau de o lovitură, acolo apare și el. Nu se conservă, nu se ferește de dueluri. E bine, își dorește lupta. Când îl antrenam, am făcut din asta chiar și o armă pentru că obțineam multe lovituri libere din preajma careului advers. 

Când era tânăr, îmi era frică mereu să nu se accidenteze. La antrenamente stătea foarte mult pe jos, dar am reușit în timp să corectez asta la el”. 

Conform Instat, mijlocașul de 24 de ani este cel mai faultat fotbalist din Liga 1 în acest sezon, cu 63 de faulturi suferite. Pe locul doi e Deac, un jucător de 36 de ani (60 de faulturi suferite), iar pe trei e Bauza, un conducător de joc creativ, dar cu un surplus de kilograme (58 de faulturi suferite). 

Gazeta a făcut un clasament al celor mai faultați fotbaliști de la fiecare echipă din prima ligă, iar Olaru este pus la pământ de aproape două ori mai mult decât media jucătorilor din acest top. 

19 faulturi suferiteare Constantin Grameni, fotbalistul de la Farul care joacă pe un post similar cu Olaru. Mijlocașul lui Hagi a dat 4 goluri și 3 pase de gol în 19 partide

Cei mai faultați fotbaliști de la cluburile din Liga 1

  1. Darius Olaru (FCSB) - 63
  2. Ciprian Deac (CFR) - 60
  3. Bauza (FC U Craiova) - 58
  4. Daniel Paraschiv (Hermannstadt) - 49
  5. Neguț (Chindia) - 43
  6. Baiaram (CSU Craiova) - 37
  7. Junior Morais (Rapid) - 36
  8. Ivanovski (Petrolul) - 35
  9. Tofan (FC Argeș) - 32
  10. Păun (Sepsi) - 32
  11. Vukcevici (UTA) - 31
  12. Mihai Popescu (Farul) - 31
  13. Dragu (Botoșani) - 29
  14. Romario Pires (U Cluj) - 26
  15. Oancea (Mioveni) - 26
  16. Meleke (Voluntari) - 23

Medie: 38,7 faulturi

Dincolo de atitudinea de luptător mai e și altceva care îl duce pe Olaru în multe momente aproape de granița unei accidentări grave?

Acum trei săptămâni, în direct la GSP Live, Iosif Rotariu - marcatorul lui Maradona la Mondialul din 1990 și unul dintre cei mai importanți mijlocași centrali din istoria fotbalului românesc - i-a făcut o descriere detaliată tânărul internațional român:

„Olaru e jucătorul care aleargă cel mai mult din toată echipa. E încă dezordonat în joc, intră tot timpul în contacte cu adversarul pentru că are un timing de transmitere a balonului mai lent decât ar trebui. Are calități, l-am văzut în multe meciuri jucând din prima, din deviere, fără a intra în contacte. E destul de puternic, robust și se bazează probabil pe faptul că va câștiga duelurile. Probabil le și caută cumva. Trebuie să-și disciplineze jocul foarte mult. 

Fostul antrenor al lui Olaru de la FCSB confirmă teoria lui Rotariu: „Darius e cel mai faultat jucător din Liga 1 din cauza faptului că de multe ori nu dă drumul când trebuie mingii. El joacă într-o zonă aglomerată a terenului și dacă ar pasa mai repede ar putea produce mai multe faze importante. Ca să dai drumul repede la minge trebuie însă să te informezi. Când nu are soluții de pasă, Olaru începe să caute una și adversarul are timp să-l atace”. 

„Olaru e cam cum era Neșu la antrenamente”

Legat sentimental de Olaru, Pustai admite și el posibilitatea unei procesări mai lente a fazei, dar deschide și o nouă pistă de lucru: „S-ar putea să fie și un timing mai lent, dar el nu are instinct de conservare. E un foarte bun pasator. Anul trecut dădea și goluri multe. Are o abilitate aparte, are ceva din Florea Dumitrache în a conduce balonul și în a-i da drumul în ultimul moment. Își creează un avantaj astfel”.

Practic, Pustai spune că Olaru ține mingea la picior până în ultima clipă pentru a momi adversarul și pentru a-l disloca din sistemul defensiv, deschizând astfel spații de joc care altfel nu ar fi apărut. Cu o pasă dată chiar la limita faultului, adversarul e scos din joc, iar colegii lui Olaru pot continua faza într-o zonă mai liberă. 

Darius Olaru, pericol public sau om de sacrificiu la FCSB? „E cam ca Neșu” » Ce secrete și ce riscuri se ascund în jocul celui mai faultat fotbalist din Liga 1
Momentul ciocnirii violente dintre Compagno și Olaru

Cifrele confirmă creativitatea mijlocașului de la FCSB. În acest sezon, Olaru e lider Instat la pase cheie precise în Liga 1 (17 pase), ocupă locul doi la ocazii de gol create (21) după Alibec (22) și se află pe locul 5 în topul furnizorilor de centrări reușite. 

Anul trecut, Olaru dădea 7 goluri și 12 pase decisive în 36 de meciuri. Acum, are deja 29 de partide, însă cifrele au scăzut la un gol și cinci pase decisive, însă foștii lui antrenori cred că de vină este retragerea sa din poziția de mijlocaș ofensiv în cea de inter. 

În condițiile în care fotbalul de la Campionatul Mondial din Qatar arată că ritmul de joc e tot mai intens, iar timpul de gândire tot mai limitat, care sunt șansele ca Olaru să se transforme dintr-un jucător excelent pentru Liga 1 într-unul capabil să joace la cel mai înalt nivel?

Rotariu crede că „Olaru își va da seama de lucrurile greșite pe care le face. Și eu m-au lovit de ele la început. E încă un jucător tânăr, chiar dacă nu foarte tânăr, are timp să se maturizeze. Ca profil, atitudine, determinare, el e singurul jucător din națională capabil să joace la turneele finale”.

În așteptarea turneelor finale și a unui transfer, Olaru nu scoate, însă, din joc doar adversari, ci poate fi dăunător pentru propria echipă. Mai grav, următoarea accidentare gravă pare mereu la un colț distanță. 

„Nu ține cont de adversar sau de coechipier, e cam cum era Neșu la antrenamente sau în meciuri”, spune fostul său antrenor, într-o comparație care dă fiori.

Risto Radunovic, îngrozit de accidentarile lui Olaru și Compagno: „Nu am văzut niciodată o tăietură atât de mare”

Panduru, dat pe spate de parcursul lui FCSB din campionat: „Nu credeam”

EXCLUSIV Proaspăt revenit de la Mondial, Istvan Kovacs a primit meciul săptămânii în România!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (10)
istet10
istet10  •  12 Decembrie 2022, 18:17
Postat de mr90 pe 12 Decembrie 2022, 14:11

Il vezi pe Compagno care are este mai inalt cu un cap decit tine iar tu intri in clinci ! Un ametit !

Nu l-a vazut. Nici unul nu l-a vazut pe celalat.

istet10
istet10  •  12 Decembrie 2022, 18:16
Postat de parpalache pe 12 Decembrie 2022, 15:11

Da,dar daca s-ar fi ciocnit cu un jucator de la adversari,ala era... eliminat!Și toata„presa”gg-ista ar fi bocit!Anul trecut-când i-a spart capul lui Ivanov(pe atunci la Dinamo)-arbitrul nici macar nu s-a uitat la bulgarul plin de sânge,darmi-te sa-l elimine pe barzaun!

Era voraba de un dinamovist si buklgar pe deasupra. De ce sa se fi uitat?

parpalache
parpalache  •  12 Decembrie 2022, 15:11

Da,dar daca s-ar fi ciocnit cu un jucator de la adversari,ala era... eliminat!Și toata„presa”gg-ista ar fi bocit!Anul trecut-când i-a spart capul lui Ivanov(pe atunci la Dinamo)-arbitrul nici macar nu s-a uitat la bulgarul plin de sânge,darmi-te sa-l elimine pe barzaun!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează