FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV De ce clachează jucătorii români în străinătate: „Cred că acesta e factorul principal”

Vlad Nicoară, în studioul GSP Live
Vlad Nicoară, în studioul GSP Live

Articol de - Publicat luni, 25 noiembrie 2024 17:09 / Actualizat luni, 25 noiembrie 2024 18:39

Vlad Nicoară - preparatorul fizic al României U21 - a fost invitat la GSP Live și a vorbit, printre altele, despre motivele pentru care mulți dintre jucătorii români nu se acomodează cu nivelul antrenamentelor din străinătate.

De 5 ani parte din staff-ul reprezentativei de tineret, Nicoară a mai lucrat de-a lungul timpului la UTA sau la naționala de fotbal feminin. El susține că destui fotbaliști români nu performează afară deoarece acumulează lipsuri majore în pregătirea fizică încă din perioada junioratului, „din cauza lipsei de specialiști în cadrul academiilor”.

„Să plece imediat de la Rapid!” » Pancu, mesaj ferm despre 3 jucători ai lui Șumudică: „Transferul lui ne-a dat pe toți peste cap”
RAPID
„Să plece imediat de la Rapid!” » Pancu, mesaj ferm despre 3 jucători ai lui Șumudică: „Transferul lui ne-a dat pe toți peste cap”

VIDEO. Vlad Nicoară, preparatorul fizic de la România U21: „Nu cred în antrenamentele fără minge”

- Vlad, de ce crezi că jucătorii din România care pleacă în străinătate au dificultăți atât de mari cu adaptarea la pregătirea fizică?
- Cred că factorul principal este lipsa unei pregătiri fizice adecvate în perioada de juniorat. Din cauza lipsei de specialiști în cadrul academiilor, jucătorii nu beneficiază de o pregătire individualizată, specifică vârstei lor. Ajung la nivel de seniori bazându-se pe calitățile tehnice, dar le lipsește partea de pregătire fizică. Acesta este factorul principal. Al doilea factor...

- Te rog.
- Factorul mental. Avem o problemă legată de mentalitate. Nu este doar o chestiune de pregătire fizică la jucători atunci când fac pasul spre fotbalul puternic. Și nu mă refer doar la seniori, ci și la juniorii care pleacă la 16-17 ani în afară și nu fac față. Nu cred că este doar o problemă fizică, ci și mentală. Ține de adaptarea la un context total diferit, mult mai sănătos față de mediul din care provin.

- Gardoș povestea că intensitatea antrenamentelor de la Southampton era mai mică decât cea de la FCSB.
- Este o chestiune subiectivă, diferă de la o echipă la alta. Uite, eu am vorbit cu jucători pe care i-am avut la națională, care au fost la academii din Anglia. La echipa a doua și la juniori, în Anglia, se lucrează mult în sala de forță, de 3-4 ori pe săptămână, cu greutăți mari. Aceasta este metodologia lor. Când fac pasul la echipa mare, nu se mai pune atât de mult accent pe sala de forță, pentru că la echipele de seniori sunt atât jucători care au făcut junioratul în Anglia, cât și fotbaliști care provin din alte contexte, cum ar fi Spania, unde nu se lucrează prea mult cu greutăți. Fiind milionari și mega-profesioniști, fiecare știe ce trebuie să facă pentru a performa. Fiecare are o parte individualizată de pregătire pe care o face înainte sau după antrenament.

- Mai e ceva: mulți jucători români se plâng de antrenamentele cu mingea după ce fac pasul afară. La noi încă sunt destule ședințe de pregătire fără minge.
- Nu cred în antrenamentele fără minge, dar nici nu îi critic pe cei care le practică. Nu există o rețetă universală. Nu cred în metodele vechi de antrenament, consider doar că pregătirea fizică este extrem de importantă. Ce vreau să subliniez este că, în zilele noastre, gestionarea efortului este mult mai la îndemână. Există sisteme de monitorizare care oferă date în timp real despre intensitatea antrenamentelor și ce se întâmplă în timpul acestora. Dacă înțelegi și stăpânești bine aceste informații, poți interveni foarte ușor în timpul antrenamentului pentru a ajusta intensitatea, doar urmărind datele disponibile în timp real.

Alte 5 idei de la Vlad Nicoară:

1) Am avut o discuție în primăvara anului trecut cu Sparta Praga. Am vorbit cu șeful departamentului de pregătire fizică de acolo, care coordona și echipa de preparatori fizici de la prima formație, alcătuita din 2-3 preparatori, plus el. La club exista un preparator fizic pentru echipa a doua, unul pentru echipa feminină și încă 2-3 preparatori fizici în cadrul academiei. În total, erau între 8 și 10 preparatori fizici la club. La UTA eram doar eu și un coleg

2) Fotbalul feminin vs. fotbalul masculin - este același sport, dar abordările diferă din punct de vedere fizic. Fetele răspund foarte bine la antrenamente, sunt complet implicate, all-in. În dueluri sunt, de asemenea, all-in și nu au aceeași capacitate ca bărbații de a gestiona contactele, de a rămâne echilibrate. Acest lucru se reflectă și în procesul de pregătire. Din punctul de vedere al datelor, diferențele nu sunt foarte mari. Există totuși unele discrepanțe între fotbalul feminin și cel masculin în ceea ce privește parametrii fizici. De exemplu, sprintul este considerat a fi peste 23 km/h la fete, în timp ce la masculin este peste 25 km/h. Nu este o diferență mare totuși. Când analizezi cifrele la finalul unui antrenament sau al unui meci, diferențele nu sunt semnificative. Deși vizual poate părea altfel, fetele aleargă foarte mult și depun un efort considerabil

3) Nutriția este, de asemenea, foarte importantă. Este unul dintre factorii care influențează semnificativ numărul accidentărilor din cadrul echipei, mai ales că majoritatea cluburilor din Liga 1 nu colaborează cu un nutriționist sportiv. De multe ori, ca staff, nu poți controla partea de nutriție, pentru că nu știi ce mănâncă jucătorii în timpul liber

4) Nu ai nevoie de alcool ca fotbalist; ai nevoie de carbohidrați după un efort intens. Alcoolul te deshidratează. Dacă vrei să bei o bere sau un pahar de vin, este recomandat să o faci abia la 24 de ore după meci, nu imediat. Consumul imediat după meci are efecte mai negative din punctul de vedere al refacerii decât pozitive din punct de vedere mental. Nici înainte de meci nu este o idee bună

5) Despre doping - sunt multe substanțe care în prezent nu sunt pe lista de substanțe interzise, dar care, peste un an, ar putea fi adăugate. Și cred că am spus tot prin asta

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro
Superliga
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro
Nedumerit, Rotaru are o întrebare pentru Dan Șucu: „Cine e? Nevasta sau amanta?”
Superliga
Nedumerit, Rotaru are o întrebare pentru Dan Șucu: „Cine e? Nevasta sau amanta?”
Cel mai curtat fotbalist din Superliga a ales dintre FCSB, Dinamo și Rapid
Superliga
Cel mai curtat fotbalist din Superliga a ales dintre FCSB, Dinamo și Rapid

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează