Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 mai 2021 12:00 / Actualizat miercuri, 26 mai 2021 13:22
FCU Craiova și Rapid au promovat direct în Liga 1 și au dat startul petrecerii. Dar sunt capabile cele două formații să reziste în primul eșalon? Dezbatem împreună.
„Fără a vrea să le stricăm petrecerea, noi începem deja să ne gândim cum se vor descurca în prima ligă FCU Craiova și Rapid, dacă vor face față, dacă au ce le trebuie.
Așadar, subiectul dezbaterii de astăzi este acesta: vor rezista Rapid și Craiova în Liga 1? Care este mixul potrivit de buget cheltuit, pricepere managerială și susținere din tribună, pentru a nu se întoarce foarte repede în locul de unde tocmai au promovat?”, întreabă Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei și moderatorul emisiunii.
În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea.
VIDEO. DEZBATEREA ZILEI, 26 mai » Vor rezista Rapid și FCU Craiova în Liga 1?
Dan Udrea: „Prin promovarea celor două echipe, fotbalului i se face un mare bine”
- „Mi se pare că este un mare bine ce i se face fotbalului, prin promovarea celor două echipe.
- Evident, toată lumea se gândește la bazinul de suporteri. Da, e cel mai important. S-au golit mult prea mult stadioanele în ultimii ani, încât să nu salutăm revenirea unor formații care ar putea avea o medie de 10.000 de spectatori la meci în sezonul următor. Doar că în România suporterul este cam de rezultat. Ai rezultate, îl aduci lângă echipă.
- Tocmai de asta cred că cele două cluburi realizează că trebuie să facă lucrurile profesionist, pentru a rezista și pentru a aduce cât mai mulți spectatori. Văd o decizie luată de Craiova lui Mititelu care mi se pare profesionistă. Lui Trică i s-a mulțumit pentru faptul că a promovat echipa, că a venit într-un moment complicat, a fost plătit, dar echipa trece la nivelul următor, unde e nevoie de un alt antrenor, mai bun, de anvergură, cu mai multă experiență. Apoi ai nevoie și de alți jucători.
- Aceste echipe trebuie să lase la o parte sentimentalismul. Să nu se gândească «la Rapid avem nevoie de Mihai Iosif pentru că e rapidist». Nu! La Rapid trebuie un antrenor foarte bun, sigur că ar fi un avantaj dacă ar fi și rapidist. Dar dacă nu, «hai să luăm un antrenor», așa trebuie judecat.
- Altfel, echipele se vor întoarce de unde au plecat. Au exemple în alte formații care au promovat, au crezut că e suficient, au lăsat același antrenor, nu au schimbat mare lucru în lotul de jucători și s-au păcălit teribil.
- Mai cred că cele două echipe au mari șanse de a avea un sezon fără emoții și pentru că vor dispune de două stadioane de 5 stele. Vrei, nu vrei, te motivează ca fotbalist. Altfel te obligă un astfel de stadion.
Eu cred că ambele vor rezista și nu doar că vor rezista, trebuie să facă mai mult de atât. Suporterii sunt obișnuiți cu niște rezultate, nu merge așa. Greul a trecut, tot greu va fi, dar nu imposibil.
La Craiova există certitudine financiară și poate că și la Rapid, dar nu știu dacă pasiunea conducerii este la fel de mare ca la Craiova. Nu știu dacă actuala conducere a Rapidului ar fi dispusă la sacrificii până la a pierde tot pentru fotbal. Se pare că sunt posibilități financiare. Dar cât vor dura nu știu.
Ambele echipe pot face performanță chiar din primul an. De ce Sepsi sau Clinceni pot fi în play-off, iar cele două nu?
- Marcel Pușcaș, director general FC U Craiova
Remus Răureanu: „Și Rapid, și FCU Craiova visează prea mult și e riscant”
- „Eu cred că ambele echipe riscă. Dacă nu realizează repede exact care este diferența dintre ligi, și Rapid, și FCU riscă să se întoarcă în Liga 2. Sepsi când a promovat păstrase tot un lot de B, nu a câștigat cu nimeni în primele 6 luni, apoi s-a apucat să schimbe în iarnă, a venit Neagoe, a schimbat lotul și a reușit să rămână în prima ligă.
- Pentru noi e bine că au urcat două cluburi cu suporteri mulți, dar pentru jucătorii care nu au valoarea necesară și curajul de a evolua în fața unei peluze pline, ar putea fi inhibitor să joci cu 10.000 de oameni în tribune.
- Nu știu dacă să cred în poveștile despre averi uriașe pe care le-ar deține FC U Craiova, deocamdată singura mutare a reprezentat-o angajarea lui Bauza, un sud-american din Liga 2. Atât. A, dacă ar cumpăra pe cineva de la Viitorul, să zicem că ar plăti un milion pentru Ciobanu, aș înțelege că e o forță economică și că dacă ai bani, reușești să îți faci o echipă. Dar Craiova nu a făcut demonstrația asta până în prezent. Rapid la fel.
- Auzind astfel de informații, despre bugete nelimitate, s-ar putea ca suporterii să aibă pretenții și mai mari. Mi se pare că ar trebui ca ambele să își propună în primul sezon să rămână în prima ligă. Atât!
La prima vedere, Craiova pare mai pregătită la buget decât Rapidul. Patronul deși a avut probleme mari financiar, pe lângă cele juridice, este de lăudat pentru că este tipul de patron vechi, pentru care fotbalul era un hobby. Nu urmărește neapărat profitul, cât să se respecte pe dânsul în special. E clar că va investi în continuare, la nivel de buget Craiova pare stabilă și probabil capabilă și de a transfera jucători buni și foarte buni.
La Rapid, lucrurile încă nu sunt clare. Știu doar că erau mici întârzieri salariale, care trebuie rezolvate. Strict legat de fotbal, Rapid are nevoie de minimum 10 jucători, dar nu la număr, ci jucători de locurile 6-7-8 în Liga 1, pentru a nu avea probleme. Sunt probleme legate și de baza de pregătire. Va exista stadionul, sperăm să fie cât mai mulți abonați, nu știu cât poate îmbunătăți bugetul numărul abonaților. Nu știu ce prețuri vor fi. Cei care conduc Rapidul sunt datori să facă toate eforturile pentru a oferi publicului, când se va întoarce pe stadion, spectacolul de care are nevoie.
- Daniel Pancu, fost antrenor și jucător Rapid
CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „Orgoliu, planuri de răzbunare, mușchi încordați. Dar fotbal?”
- „Planurile Craiovei par mai bine conturate, acolo e și un spirit revanșard care va alimenta concentrarea pe rezultate imediate, în timp ce proiectul Rapidului îmi e destul de neclar, nu foarte transparent din punct de vedere al finanțării, de exemplu.
- Dar și într-o parte, și în cealaltă cred că altceva va fi decisiv în sezonul viitor. Și anume orgoliul. La FCU Craiova pare că nu fotbalul e obiectivul principal al clubului, ci răzbunarea - aproape toate acțiunile clubului cuprind o paranteză, o trimitere către CSU. Și când conduci cu capul întors către alte mașini riști să te mai urci și pe bordură, dacă nu chiar mai rău.
- La Rapid, aventura din Liga a patra până în Liga 1 a fost deja presărată cu o grămadă de explozii sau implozii, de certuri între glorii, de alianțe semnate și destrămate. Acum scena e alta, presiunea e diferită, miza e mai mare, prin urmare e de așteptat ca și mușchii să se încordeze mai des.
- Mă rog, la Craiova și la Rapid liniștea n-a fost niciodată parte din poveste, oamenii din aceste cluburi sunt foarte impulsivi, suporterii la fel sau chiar mai impulsivi, așa că ne va aștepta un sezon interesant, dar la finalul lui eu cred că vom regăsi ambele echipe pe lista celor care n-au probleme cu retrogradarea”.
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!
Vor rezista Rapid și FCU Craiova în Liga 1?
Alte ediții din Dezbaterea Zilei:
Dezbaterea zilei, 24 mai » Ar trebui CFR Cluj să continue cu Edi Iordănescu și în sezonul viitor?
Dezbaterea zilei, 21 mai » Contează cu adevărat cine e antrenor în acte la FCSB?