FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea zilei, 21 aprilie » Este OK ca antrenorii fără licență să profeseze în Liga 1?

O treime din play-off-ul primului eșalon e reprezentată de antrenori care nu au dreptul să fie „principali”!
O treime din play-off-ul primului eșalon e reprezentată de antrenori care nu au dreptul să fie „principali”!

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 aprilie 2021 12:00

„Dezbaterea Zilei” de astăzi: este OK ca antrenorii fără licență să profeseze în Liga 1? O treime din play-off-ul primului eșalon e reprezentată de antrenori care nu au dreptul să fie „principali”, iar astfel se driblează regulamentul Federației.

„O analiză publicată recent în Gazeta Sporturilor arată că tehnicienii necalificați care conduc «pe blat» echipe din primul eșalon au performanțe mai bune decât cei cu diplomă. Atunci, ne putem întreba dacă școala de antrenori mai are vreun sens”, a explicat Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei și moderatorul dezbaterii.

N-ai diplomă, ești bun și mai bine plătit! Cum au ajuns antrenorii necalificați să fie mai atractivi decât cei cu licență
ANTRENORI
N-ai diplomă, ești bun și mai bine plătit! Cum au ajuns antrenorii necalificați să fie mai atractivi decât cei cu licență

Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan, ca de fiecare dată, pe jurnaliștii Gazetei Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor: Ciprian Marica, respectiv Vasile Miriuță.

CONTRA | Dan Udrea: „E o anomalie! Licența obligatorie devine nulă”

  • Niciodată nu e în regulă așa ceva! Pentru că asta înseamnă să încalci legea. Evident, aici vorbim despre o lege sportivă. Putem discuta dacă legea e bună, nu e bună, merită schimbată, modificată. Dar dacă există o lege, ea trebuie respectată!”
  • „E ca și cum merg cu mașina, n-am carnet, dar știu să conduc foarte bine. Mă absolvă de faptul că nu am carnet dacă mă oprește Poliția? Eu poate am mers 10 ani fără permis, n-am făcut niciun accident și spun că nu trebuie să fiu tras la răspundere din moment ce conduc foarte bine”
  • „Legea Federației spune că un antrenor care n-are licență PRO nu poate antrena în prima ligă. N-are nicio valoare acea licență pe care, atenție!, antrenorii plătesc foarte mulți bani. Un antrenor  care n-are niciun fel de licență îi vede pe Poenaru, Croitoru, Prepeliță și spune: «De ce să mă mai duc să dau 7.000 de euro când pot profesa fără licență cum o fac toți acești tehnicieni?»”
  • „Federația și-a driblat propriile regulamente și prin numirile la echipele naționale. O anomalie și mai mare! Boingiu stătea la un moment dat alături de Rădoi pe bancă, Mirel neavând licență”
  • „La FCSB, Rădoi a fost antrenor fără niciun fel de licență, dădea indicații, conducea antrenamente. Apoi, la un meci din cupele europene, UEFA s-a sesizat. A fost o mare bilă neagră pentru ce se întâmplă în România, când Federația a fost trasă de urechi în mod public. Iar de-atunci nu s-a schimbat nimic!
  • „Daniel Pancu mi-a dezvăluit o chestiune care realmente m-a surprins zilele trecute. Mi-a spus că a avut discuții cu Erzurumspor, o formație din prima ligă a Turciei, dar că negocierile s-au blocat în momentul în care el le-a spus că nu are licență! La revedere, au închis subiectul”
  • „Eugen Neagoe spunea la un moment dat că îi pare rău că a făcut licența PRO când se uită la ceilalți colegi de breaslă cum pot activa și fără această diplomă”
  • „Noi, în România, plecăm din start de la ideea cum să păcălim legea. În loc să o respectăm și să vedem pe parcurs dacă o facem mai bună, dacă renunțăm la ea sau dacă îi aducem îmbunătățiri”

Într-o țară civilizată, unde sunt niște reguli, nu se întâmplă așa ceva. În Anglia, Germania, Franța, Spania am auzit așa ceva? Suntem singura țară din Europa unde se face lucrul ăsta. N-am nicio problemă cu nimeni, dar nu mi se pare normal! La facultate dacă nu dai examen nu poți profesa după ce termini, nu? Ce faci, devii doctor și operezi imediat după ce termini liceul? Invidios nu sunt, cum poate o să spună unii, pentru că am avut oferte din primele două divizii, dar am vrut să revin acasă. Eu, când eram la școală pentru licența A, antrenam juniorii lui Cottbus
Vasile Miriuță, antrenor Minaur Baia Mare

PRO | Remus Răureanu: „Licența nu certifică un antrenor bun”

  • „În primul rând, nu încalcă nimeni regulamentul. E o lege păcălită doar. Fiecare club are în staff un antrenor cu licență PRO, sunt obligate. În spatele lui Poenaru e Dună, Croitoru are și el, la fel, o umbrelă cu PRO”
  • E o meserie care ține mai mult de vocație, de talent decât de pregătirea propriu-zisă. Poate exista un antrenor foarte bun nelicențiat și poate fi un antrenor extrem de slab cu licență PRO. Campionatul nostru ne demonstrează asta acum. Prepeliță a preluat-o pe FC Argeș și a avut un parcurs formidabil, Poenaru a dus-o pe Clinceni în play-off, Croitoru ține Botoșani an de an în top. Ori acești oameni au un supertalent, ori școala din România este foarte slabă și nu-i adaugă nimic unui absolvent, pe lângă talentul înnăscut pe care îl are fiecare. Altfel, nu există nicio explicație pentru faptul că un antrenor cu PRO n-are nimic din ceea ce nu are Poenaru sau Croitoru”
  • „Un fotbalist care se retrage la 35 de ani are nevoie de 5 ani ca să obțină licența PRO. În perioada asta, îl vor uita toate cluburile din România. Este exclus ca după 5 ani în care ai hibernat să ai oferte de la niște echipe precum Botoșani, Clinceni sau FC Argeș. Dacă Rădoi ar fi așteptat 5 ani să urmeze toate cursurile, l-am fi privit doar ca pe un fost jucător de care nu mai știam nimic de 5 ani, probabil la fel ar fi fost văzut și de către conducători. Abrupt în meserie au intrat și Guardiola, Klopp sau Nagelsmann
  • „Nu e drept ca oamenii cu licență PRO să-i arate cu degetul pe aceia fără licențe. Nu mergi la școală ca să obții o licență și cu diploma aceea să-i excluzi din competiție pe alții care demonstrează că sunt mai buni decât tine. Un asemenea comentariu, precum cel al lui Neagoe despre care vorbea Dan mai devreme, e o rușine pentru școala de antrenori. Teoretic, ai plătit banii și ai alocat o perioadă de timp ca să dobândești niște cunoștințe pe care tu nu le aveai. Dacă spui că mai bine nu făceai școala, înseamnă că acele cursuri nu te-au ajutat chiar cu nimic și că ți-au luat banii doar pentru hârtia pe care scrie «licențiat PRO»”
  • Încă o dovadă pentru care licența este supraevaluată: Mircea Lucescu nu a făcut niciun fel de curs! Dumitriu nu a făcut nimic. Le-a fost echivalată cariera cu licența PRO”
  • „Petrescu a avut un comentariu interesant la un moment dat, a spus că licența e ca permisul de conducere. Dacă îl ai, nu poți concura în Formula 1. Ca să apari acolo, trebuie să fii un pilot genial! Permisul te lasă să mergi pe stradă doar. Licența îți dă dreptul să stai pe bancă, dar nu te face antrenor”

Din păcate, realitatea e că școala de antrenori din România e la fel ca școala de stat. Durează o eternitate, te costă o grămadă de bani, iar la final nu ai niciun viitor. Sunt antrenori cu licență pe care nu-i vedem nicăieri. Vorbeam cu Craioveanu, care a luat licența PRO în Spania într-un an! Noi tratăm foștii jucători cu experiență la fel ca pe oricare altul. De ce vorbim atât de mult despre licență când noi la naționale am pus antrenori fără această școală terminată? Nu sunt împotriva licenței, doar că ar trebui optimizată, să o parcurgi într-un timp mai scurt
Ciprian Marica, finanțator Farul

CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „Ce face FRF e revoltător!”

  • „Cum spunea și Remus, e clar că antrenoratul reprezintă o meserie care ține foarte mult de vocație. Nu e o abilitate ce se poate obține exclusiv prin școlarizare”
  • „Pe de altă parte, educația teoretică nu poate fi complet suprimată din pregătirea antrenorilor sau a celor din sport în general. Sunt niște concepte de bază care trebuie fixate prin teorie indiferent de cât de mare fotbalist ai fost înainte. Pentru că sunt unele noțiuni care se găsesc în cărți, în cursuri teoretice, pe care trebuie să le parcurgi”
  • „Totuși, mă plasez mult mai aproape de Dan referitor la gestionarea situației de către Federație. Mi se pare revoltător, poate chiar rușinos, ca o Federație să-și încalce propriile legi. Avem două variante: fie legile sunt proaste și atunci lucrăm la ele și le îmbunătățim, fie autoritatea își bate pur și simplu joc de propria lege guvernând printr-o șmecherie”
  • „Să ai o instituție care te obligă să parcurgi procedura de școlarizare, să investești timp, bani pentru ca la final aceeași instituție să-ți întoarcă spatele, lăsându-l pe altul să profeseze în locul tău, este o rușine foarte mare! Iar vina aparține Federației”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vizionează mai multe dintre edițiile „Dezbaterea Zilei”:

O poate salva Dusan Uhrin pe Dinamo de la retrogradare?

Ar trebui Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (21)
cracker
cracker  •  23 Aprilie 2021, 19:49

O noua tema de dezbatere : E normal sa prestezi munca de jurnalist fara sa ai licenta la Facultatea de Jurnalism? mai faulteaza si limba romana cand comenteaza partidele, nu mai zic ca au lansat fraze ce au devenit luate de bune de toti gogomanii :"al doilea cel mai bun, a 3 a ce mai bogata echipa din lume, un redebut al jucatorului.. :)))

zagna
zagna  •  23 Aprilie 2021, 13:39

Ce sa ma invete Soichita ? Ha, ha, ha... Uitati-va la 'Smurd" Multescu ! Daca ai fi patron de echipa de fotbal, ce ai alege inte Prepelita, Radoi si Stoichita, Multescu ?

to_aia
to_aia  •  23 Aprilie 2021, 10:41

Va raspund cu o alta intrebare; Este normal sa devin student fara bacalaoreat ?

Vezi toate comentariile (21)
Comentează