Articol de Sebastian Culea - Publicat luni, 22 iulie 2019 18:34
Ionuț Chirilă (53 de ani) a acordat azi un amplu interviu pentru GSP.ro, în care a explicat pe larg filosofia pe care ar vrea s-o implementeze la Dinamo, în cazul în care conducerea va apela la serviciile sale în perioada imediat următoare.
Dinamo a rămas fără antrenor după situația dificilă în care a fost implicat Eugen Neagoe, cel care a suferit un infarct ventricular minor în timpul meciului cu CS Universitatea Craiova, încheiat 0-2.
Într-un sondaj de pe GSP.ro, la care au participat deja 11.000 de respondenți până la această oră, Ionuț Chirilă a fost votat de 18% drept varianta cea mai bună pentru preluarea băncii tehnice a lui Dinamo.
Fostul antrenor al Concordiei Chiajna a vorbit pe larg despre problemele de la Dinamo, explicând soluțiile pe care le propune pentru redresarea echipei în a cărei curte a crescut.
- Domnule Chirilă, cum veți gestiona relația cu suporterii daca veți avea șansa să antrenați Dinamo?
- Cred că suporterii m-ar susține, pentru că sunt suporteri adevarați, care au cultură fotbalistică, iar pe acea peluză scrie „Cătălin Hîldan”. Nu cred că ei nu-l vor susține pe omul care l-a inventat pe Cătalin, l-a construit și l-a oferit lui Dinamo ca pe un mare jucător, care și-a dat viața pentru Dinamo, la propriu și la figurat. Suporterii nu pot uita că am condus o generație despre care tot fotbalul românesc spunea că joacă precum Barcelona, care a câștigat tot ce putea fi câștigat în România și nu pot uita fanii nedreptatea care mi s-a făcut în atâtea rânduri, în care nu am fost lăsat sa antrenez echipa.
- Cum le-ați prezenta suporterilor o eventuală strategie, un plan?
- Eu, dacă vin la Dinamo, în acest moment nu am nevoie de nici o investiție. Un antrenor mare este cel care, cu jucătorii pe care îi are la dispoziție, demonstrează că pune bazele unei forțe colective și o înregimentează în trasee și automatisme de joc.
„Alții și-au ascuns neputința spunând că au nevoie de jucători”
- De ce nu au reușit ultimii tehnicieni?
- Niciunul din cei care s-au perindat la Dinamo nu a trecut prin toate etapele acestei profesii: copii, juniori, echipe naționale de juniori, două echipe naționale de tineret făcute pe bandă, 4 echipe de Divizia B, 4 echipe de Divizia Națională pentru a ajunge la maturitatea necesară pentru a gestiona din punct de vedere tehnic un club ca Dinamo. Toți și-au ascuns neputința profesională spunând propietarului că au nevoie de jucători. Antrenorul perfect pentru Dinamo este cel care vine și îi spune lui Negoiță că îi cumpără un jucător cu 20.000 de dolari și-l face în 4 luni de 500.000 de dolari, iar Negoiță, din 480.000 câștigați, mai cumpară 4, iar Chirilă trebuie să îi facă de 6 milioane. S-au băgat bani la Dinamo într-un sac fără fund. Vorbim totuși de un club care a trăit din ce a construit și nu din ce a cumpărat.
- La ce vă referiți?
- Dinamo a făcut zecile de milioane de euro din Tararache, Petre, Lupescu, Răducioiu, Marius Niculae, Radu Ștefan, Marica sau Mitea. Nu cei care au fost cumpărați din exterior. Dinamo are în curte omul care a demonstrat că face lucrul ăsta la toate nivelurile. Un om care a făcut din Chiajna exponentul fotbalului spectacol în România, un om care a făcut 30 de puncte într-un campionat fără să cumpere niciun jucător, cu salarii de 65.000 de euro la 25 de jucători. Un om care a dus echipa la două puncte de Europa League, un om care a demonstrat că transformă o echipă într-o afacere profitabila și o duce către autofinanțare. Dacă nu eram mișelește dat afară de la Chiajna, astăzi jucam cu titlul pe masă și eram cu siguranță în UEFA Europa League, alături de Gică Hagi, care face același lucru la Viitorul. De ce n-aș fi făcut acest lucru la Dinamo? Dacă am demonstrat la Dinamo că pot construi jucători din nimic și echipe. Un antrenor trebuie să demonstreze că din echipe mici face echipe mari, pentru ca mai apoi să antreneze o echipă mare. Daca eu bat cu Purece și Neluț Roșu, pe care nu-i cunoștea nimeni la vremea aia, pe Budescu, Alibec și Teixeira ș.a.m.d., cu trei clase peste jucătorii mei, atunci ce demonstrează chestia asta? Am echilibrat diferența de valoare dintre jucători lor și jucătorii mei, învingând pe organizare tactică a jocului și ridicând valoarea și cota de piață a jucătorilor prin blocul funcțional pe care l-am realizat. De 20 de ani aștept acest lucru și de 20 de ani la Dinamo se numesc antrenori, nu pe criterii de competență, ci pe cu totul alte interese meschine. Rezultatul după 7 ani este acesta: la limita subzistenței! Pentru că acum 7 ani se vorbea de «New Dinamo». Acest concept poate fi realizat cu un om care a demonstrat de-a lungul timpului că poate contrui o astfel de echipă, nu cu oameni care nu se pricep.
- Dar de ce credeți că Negoiță a luat toate aceste decizii greșite?
- Pentru că a fost influențat și nu înțeleg cum un om de afaceri de succes, cum este Negoiță, care a reușit în atâtea afaceri, în această ramură se prăbușește și are un deficit de imagine îngrozitor. Lui Dinamo i-a trecut glonțul pe la ureche, fiind la limita falimentului, a ieșit din insolvență, dar poate intra în continuare în faliment. De ce? Pentru că criteriul sportiv are legatură cu criteriul financiar. La Dinamo nu se produce. Ca să produci, trebuie să contruiești o echipă, iar acea echipa să producă jucători pentru nivelul european și pentru asta trebuie sa joace în cupele europene, ca oamenii să cumpere jucatori de milioane de euro. Nu vei vinde jucători de milioane de euro jucând numai cu Voluntari și cu Chiajna. Au fost numiți antrenori la Dinamo care nu antrenaseră nici 2-3 luni pe la Liga 3, antrenori care nu aveau licența, ce să mai vorbim că Dinamo nu a avut un antrenor trecut prin toate etapele profesiei?
- Daca ați fi instalat la Dinamo, ce i-ați promite lui Negoiță?
- Play-off în primul an, titlul în al doilea an, titlul și Europa League în al treilea an și Champions League în al patrulea. Dinamo trebuie să fie o echipă cu medie de vârstă de 21-22 de ani maximum, care să joace 4 ani împreună. Cu obligativitatea vânzarii a doi jucatori la finalul fiecărui an competițional, la cluburi mari din Occident, care să întoarcă o parte din investiție, și înlocuirea lor cu doi tineri talentați pe care forța colectivă îi transformă rapid din perspective în certitudini. În primul an trebuie sa fie o selecție riguroasă în baza unei filosofii de joc câștigătoare. Echipele noastre joacă din realizări individuale ale unor jucători și nicidecum din forța colectivă. CFR, pentru ca are forța colectivă, a câștigat campionatul schimbând 4 antrenori. Minteuan, daca mai era lăsat 5 etape, poate avea 10 meciuri fără înfrângere și era campion. Dinamo este într-o altă situație, e o echipă care trebuie să se reconstruiască. Trebuie să demonstrezi că din jucători anonimi faci jucători importanți și din echipe mici faci echipe mari. Eu, dacă vin la Dinamo, nu cer niciun fel de investiție, folosesc doar jucători din curtea proprie, și cer investiție în momentul în care clubul a făcut profit în urma unui jucător vândut, pe care l-am produs și dezvoltat eu. Când lumea o sa înțeleagă ce trebuie făcut la Dinamo și o să mă asculte să avem un proiect și o discuție serioasă, atunci Dinamo o sa redevină o forță în fotbalul românesc. Aria de selecție la Dinamo e mult mai mare în raport cu Ghencea, Giulești sau Regie. Când am facut acea generație fantastică, mi-au venit 1.000 de jucători la selecție, pentru că veneau din toate colțurile Bucureștiului. Dinamo trebuie să exploateze această arie de selecție.
- Nu credeți că suporterii v-ar reproșa acel târg pe care ați vrut să-l faceți cu Becali?
- Pentru că de 20 de ani sunt dat afară din casa mea. Cu transferul lui Tararache din 1996 am salvat clubul de faliment în cel mai jos moment al existenței sale. Dinamo avea datorii de sute de milioane. N-am fost lăsat să antrenez Dinamo atunci, nici în 2012, nici în 2013 după ce am demonstrat la Chiajna. Nu vin să promit lucruri fără să mă bazez pe ceva, eu am făcut lucrurile astea. Eu am demonstrat tot ce era de demonstrat. Nu există generații bune sau generații slabe, doar jucători pe care trebuie să-i construiești. Dinamo are nevoie de omul care să contruiască echipa și jucătorii. De 23 de ani aștept această șansă la clubul în care am crescut, unde m-am construit ca antrenor și am produs, iar pe mine mă judecă unii care au luat bani de la Dinamo, eu fiind unul care a produs. Când Negoiță va dori să transforme Dinamo într-o afacere profitabilă și își va da seama că de foarte mulți ani numirile tehnice pe care le face nu se bazează pe criterii de competență, ci pe anumite influențe, atunci o să aibă o ramură profitabilă și Dinamo va fi o mare echipă. Sunt convins că spiritul lui Dinamo, spiritul lui Hîldan, care stă în acea peluză, PCH, va insufla forța ca Dinamo să devină o echipă mare. Iar pe mine acești suporteri mă vor împinge foarte sus pentru că ei știu istoria lui Dinamo, pentru că sunt niște oameni cultivați, sunt niște băieți din centrul Capitalei, cu studii superioare și care analizează uneori fotbalul mai bine decât unii antrenori. Suporterii lui Dinamo au cultură fotbalistică, țin la această echipă și nu mai pot asista la acest scenariu în care clubul se prăbușește până într-un moment în care nu va mai exista. Că o fac mai agresiv, sau mai puțin agresiv, e cu totul altă situație.
Vezi și:
Florin Prunea, declarații dure după ședința de la Rin: „Fanii lui Dinamo erau drogați! Sunt interese politice la mijloc” + amenințare către Mircea Rednic: „Să nu-i mai pronunțe numele lui Eugen Neagoe”
AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!
7echipe are Ionuț Chirilă în CV: Electromagnetica, Focșani, Jiul, UTA, Chiajna, Poli Iași și Târgu Mureș