Articol de Dan Udrea - Publicat miercuri, 20 mai 2020 09:00
Victor Pițurcă a reacționat la interviul maraton oferit de Il Luce săptămâna trecută, în care acesta se plângea că rivalitatea din a doua jumătate a anilor '80 a fost influențată de protecția pe care Steaua o avea datorită familiei Ceaușescu.
- Domnule Pițurcă, bănuiesc că știți ce a declarat Lucescu.
- Nu vreau să intru într-o polemică cu Mircea Lucescu fiindcă a fost un mare jucător și un mare antrenor, dar realitatea acelor vremuri e una singură.
- Lucescu susține o altă realitate decât cea povestită de cei de la Steaua.
- Putem să păcălim copii sau pe cei mai tineri cu anumite povești din perioada respectivă, fiindcă ei nu au trăit atunci, dar milioanele de oameni care știu, care erau pasionați de fotbal, nu mai zic de oamenii de fotbal, care erau în fenomen, ei cunosc exact cum au stat lucrurile. Ce se întâmpla cu unele echipe care urmau să joace cu Dinamo... Dacă antrenorii acelor echipe ar vorbi...
"Ce a declarat nu caracterizează un profesionist"
- Puteți vorbi dumneavoastră!
- Avem o vârstă acum, eu zic că e mai bine să ne bucurăm de viață, să trăim liniștiți și nu să avem polemici la tot pasul, însă anumite lucruri trebuie să le spun. În primul rând, că declarațiile lui nu caracterizează un profesionist adevărat, așa cum a fost în cariera lui. El are darul de a spune în gura mare că toate performanțele fotbalului românesc îi aparțin sau că a contribuit și el la obținerea lor. Acum văd că susține că făcea antrenamente și la Steaua. Eu nu-mi aduc aminte cât am fost eu acolo, de fapt, nu s-a întâmplat niciodată așa ceva.
- A spus, ca o înțepătură, că Universitatea Craiova a avut adversari tari în campania din '82-'83, nu formații ca Vejle, Honved și Kuusysi!
- Ce rost are această comparație? Echipele pe care noi le-am întâlnit erau foarte bune la acel moment. În primul rând, erau campioane în țările lor. Honved avea o trupă formidabilă, iar Kuusysi, pe care văd că toată lumea o ia în râs, a eliminat două campioane ale unor state care erau fantastice atunci: Iugoslavia și URSS. Cine spune altceva înseamnă că nu realizează ce erau aceste două țări în fotbal. Să elimini cele mai bune formații din aceste state înseamnă că erai nu doar bun, ci foarte, foarte bun. Nu vreau să-i supăr pe suporterii olteni, dar în acele vremuri, când întâlneam Craiova câștigam lejer, la scor. În plus, Dinamo n-a dat peste anumite echipe care să zicem nu aveau un nume important?
- A fost eliminată de 17 Nentori!
- Păi, vezi! Și nu e vorba doar despre 17 Nentori. Cum s-a ratat calificarea atunci la Campionatul Mondial din Mexic? În fața cărei echipe? Era vreun nume mare?
- Irlanda de Nord, cu Lucescu antrenor!
- Și atunci, de ce e nevoie să vii acum să ai astfel de răutăți? Să arunci lucruri negative? E urât! Chiar îmbătrânim urât. Și nu mă refer la Lucescu când spun așa ceva, ci la noi toți. Chiar și la foști colegi de-ai mei!
"Balint și Ilie Dumitrescu riscă să-și piardă credibilitatea"
- Colegi de atunci?
- Da, de la Steaua! Balint, Ilie Dumitrescu. Băi, sunteți acolo, în studio, plătiți ca experți, cu mii de euro, trebuie să spuneți adevărul oamenilor, nu să o faceți pe diplomații când alții susțin minciuni despre Steaua. Când au fost întrebați cum se marcau acele goluri în meciuri pe care Dinamo le termina 4-4, 5-5, ar fi trebuit să spună cum se intra în cabina echipei adverse, cum se făceau presiuni, cum se dădeau ordine. Nu ca Ilie Dumitrescu, care a zis că golurile s-au marcat corect. Mai bine taci decât să susții așa ceva. Sau mai bine spune că erai mic și nu știai ce lucruri se petreceau atunci. Dacă spui altceva, nu mai ești demn să fii expert la o televiziune și nici nu o să mai ai credibilitate în fața oamenilor!
- Lucescu spune că...
- Poate că a fost și greșeala mea că am făcut acele declarații de la care au pornit replicile lui Lucescu. Eu am respectat Dinamo și o voi face toată viața. A fost un club mare, Steaua la fel, vor fi în continuare cele mai importante din România. Totuși, nu se poate să vorbească doar Lucescu, mai ales atunci când zice lucruri urâte despre Steaua, iar noi să nu zicem nimic. Problema lui a fost invidia. Ce a reușit Steaua și el nu. Asta îl va roade toată viața lui!
"O singură rugăminte: joacă doar pe teren!"
- Și ajungem la Valentin...
- Vă spun ceva în premieră. Mircea Lucescu a ajuns la Dinamo datorită lui Valentin. Niciodată n-ar fi ajuns la Dinamo dacă nu era Valentin!
- Serios?
- Aveau o relație foarte bună, Valentin îl aprecia ca antrenor. Lucescu dorea să vină la Steaua, dar Valentin i-a explicat că nu poate, că nu e pe profilul echipei. I-a spus însă că îl pune la Dinamo, fiindcă Valentin gândea să fie cât mai multe echipe bune. I-a pus însă o singură condiție atunci când a facilitat acest lucru.
- Care?
- Te rog să fii corect, meciurile să se joace doar pe teren! Ulterior, și ce vă spun acum mi-a povestit Valentin, un primar de la Buzău i-a dezvăluit că au venit de la Dinamo pentru a face presiuni. A fost momentul în care Valentin n-a mai vorbit cu Lucescu.
- Valentin e arătat cu degetul ca fiind cel care a avut grijă ca Steaua acelor vremuri să se impună în fața lui Dinamo.
- Oamenii de azi nu-și imaginează ce forță teribilă avea Dinamo, la ce anume se preta. Nici măcar Valentin nu se putea opune. În plus, el era prea mare senior ca să se coboare la acest nivel.
- Totuși, la finala Cupei din '88 el a dat ordin ca Steaua să se retragă!
- Da, fiindcă la acel moment se atinsese apogeul măgăriilor. Prea multe! A fost obligat psihic să decidă așa, plus că a fost influențat de anumite persoane din preajma lui. Chiar el mi-a destăinuit toate aceste lucruri.
"Dinamo se tot leagă de un meci pe care Steaua l-a jucat la Oradea și pe care l-a câștigat în prelungiri, că, vezi Doamne, arbitrul a ținut jocul până s-a dat gol. N-am jucat eu în acel meci fiindcă dacă aș fi fost pe teren, era 3-0 la pauză și nu se mai discuta azi nici despre partida aia"
Victor Pițurcă
"Știți bine cine a apelat prima dată la arme neconvenționale în fotbal"
- Ce înseamnă "măgării"?
- Chiar înaintea acelei finale, Steaua a solicitat să fie delegați arbitri corecți. Și știți pe cine au trimis? Pe oamenii lui Dinamo, care înțeleg că erau chiar angajați pe la ei pe la club sau la minister.
- Nu credeți că pentru a pune presiune pe un arbitru era suficient ca respectivul arbitru doar să-l vadă pe Valentin în tribună? Era totuși băiatul lui Ceaușescu!
- Niciodată, Valentin nu s-a pretat la așa ceva. Nici nu voia să audă. Noi eram, nu copii de mingi, copii din-ăia de 3 ani, pe lângă ce se făcea atunci la anumite meciuri. Noi aveam o echipă prea mare pentru a ne preta la așa ceva, nu aveam nevoie, eram prea buni. Cei care trebuiau să se țină după noi erau nevoiți să apeleze la arme neconvenționale. Și știți bine cine a fost prima persoană care a folosit arme neconvenționale, după care, ulterior, acestea s-au perfecționat și au ajuns să virusese fotbalul românesc. Tocmai din acest motiv, atunci când Valentin a înlesnit instalarea lui Lucescu la Dinamo i-a cerut ca totul să se joace pe teren!
- Lucescu susține că a fost de ajuns că oferea protecție Stelei și că acest lucru a fost un avantaj imens în rivalitatea cu Dinamo!
- Asta ar fi fost chiar culmea, să pățească și Steaua ce pățeau alte formații care jucau cu Dinamo. Păi, ce pățeau Timișoara, Argeș, vai de capul lor! În schimb, când ne duceam să jucăm la Bacău, nu exagerez, se juca efectiv doar 15 minute. Ieșea mingea afară, nu existau copii de mingi, era returnată după 3 minute.
"Nu doar că Valentin nu umbla la arbitri, dar ne certa de fiecare dată când noi îl mai chemam să vină la vestiare, pe la noi. «Cum vă permiteți să-mi cereți asta, să mă vadă p-acolo vreun arbitru și să fim apoi acuzați de lucruri necurate?!»"
Victor Pițurcă
- Vă mai aduceți aminte meciul din primăvara lui 1989? Steaua - Dinamo 2-1, toți dinamoviștii, în frunte cu Lucescu, susțin că Steaua a fost ajutată clar de arbitri!
- Acum ne legăm de un meci? Golurile au fost valabile, dar să stăm să discutăm despre un meci, astea chiar sunt tâmpenii care n-au nicio valoare. Mai țin eu minte acum o fază sau ce susțin ei că s-a petrecut atunci? Noi aveam o trupă formidabilă, mi-aduc aminte chiar și după ce ne-a bătut AC Milan în finala Cupei Campionilor, la scurt timp, cred că la vreo 4 săptămâni, am bătut-o iarăși pe Dinamo, în finala Cupei, la Brașov.
"Din gură e simplu să zici că Dinamo ar fi repetat performanțele noastre"
- Dumneavoastră spuneți că Valentin l-a pus la Dinamo, dar Lucescu susține că Valentin l-a dat afară de la națională ca să-l pună pe Ienei, pentru a putea controla și prima reprezentativă!
- Minciuni! Ienei merita să fie selecționer fiindcă era campion al Europei. Era cel mai bun antrenor al unei echipe de club, era normal să fie numit. România când a pierdut accesul la Mondiale, în toamna lui 1985, nu? Ienei când a fost numit în locul lui Lucescu? În 1986, deci după acel meci cu Irlanda de Nord! E, acum aveți și motivul schimbării!
- Credeți că dacă n-ar fi venit Revoluția, Dinamo ar fi reușit să atingă rezultatele Stelei pe plan european, așa cum susține Lucescu?
- Dinamo își făcuse o echipă foarte bună. Reușise acea victorie fantastică, 3-0 în Ghencea, în 1989, plus câștigarea Cupei, 6-4 în vara lui 1990. Dar să zici că Dinamo ar fi făcut ce a făcut Steaua... Din gură, da, zicem, e simplu, însă vorbele nu contează, ci doar faptele.
"Boloni a fost un jucător fantastic, a adus multe lucruri pozitive, dar nu doar el a contat în acea perioadă, așa cum susține Lucescu. Loți a plecat în 1987, iar Steaua și fără el a mai jucat o finală și o semifinală de Cupa Campionilor"
Victor Pițurcă
- Ați spus că sunteți supărat pe Balint și Ilie Dumitrescu că n-au spus adevărul despre cum a fabricat Dinamo golgeteri pentru Gheata de Aur, însă și dumnevoastră ați fost în prim-plan cu o astfel de poveste!
- Singurele mele două goluri, din toată cariera, pe care eu singur nu mi le recunosc și spun că nu sunt ale mele sunt cele marcate la Craiova, în ultima etapă a sezonului 1985-1986. Eram în luptă cu Hagi, de la Sportul, și în prima repriză dădusem două goluri. La pauză a venit nea Petre Deselnicu și mi-a zis «Stai liniștit, că o să-mi dai 8 dacă e nevoie». Când am auzit cât e scorul la Sportul și câte dăduse deja Hagi, atunci am renunțat și am zis că nu mai dau niciun gol (n.r. - în ultima etapă, Hagi a marcat 6 goluri în meciul Sportul - Olt 7-5 și a câștigat titlul de golgeter cu 31 de reușite, Pițurcă a terminat pe 2, cu 29). Acelea două sunt singurele pe care dacă aș putea, mi le-aș șterge din palmares. Și mai povestesc ceva. Ultima etapă a campionatului '84-'85, la finalul căruia Hagi a câștigat titlul de golgeter cu un gol peste mine. Se juca Steaua - Bacău. Am dat gol 1-0, apoi m-am enervat pe o decizie a arbitrului, n-am mai vrut să joc și n-am mai marcat. Credeți că nu am fi putut să facem și noi 3-3, 4-4, să dau eu toate golurile ca să ies golgeter? Repet, Steaua era prea mare la acel moment ca să apeleze la lucruri necurate!
10trofee a câștigat Pițurcă la Steaua ca jucător, în perioada 1983-1989: 5 titluri, 3 Cupe, Cupa Campionilor și Supercupa
- Mircea Lucescu a rememorat fotbalul din anii '80, considerat cel mai intens deceniu din fotbalul românesc, într-un interviu maraton acordat Gazetei Sporturilor care a durat șapte ore.
- Episodul 1: Interviu eveniment cu Mircea Lucescu: „Craiova și naționala mea au dat tonul performanței în fotbal din anii '80"
- Episodul 2: Pe cine vede Mircea Lucescu ca artizanul performanței din 1986: „Steaua? Boloni a organizat-o, Valentin a protejat-o"
- Episodul 3: Mircea Lucescu pune Craiova Maxima peste Steaua '86: „A avut adversare tari! Nu Kuusysi, nu Vejle, nu Honved!” + o lecție de pe Netflix
- Episodul 4: Mircea Lucescu: „În '90, lumea ținea cu Dinamo. O depășisem pe Steaua la popularitate"
- Episodul 5: Mircea Lucescu continuă războiul cu Steaua: „Eu îmi pun in palmares și Cupa din ‘88. O merit, e a mea!”
- Episodul 6: Cum era sabotat Mircea Lucescu de rivali în Divizia A: „Ienei era selecționer și dădea indicații adversarelor lui Dinamo! Nu inventez nimic” + ce a pățit în Bănie
- Episodul 7: Mircea Lucescu despre supremația Stelei în Europa: „De-asta Dinamo n-a putut repeta rezultatele lor! Atunci s-a destrămat totul”
- Episodul 8: Mircea Lucescu: „Performanțele de la Mondialul din '94 sunt și ale mele!” + cum au fost blocați în țară Dobrin și Dumitrache
- Episodul 9: Mircea Lucescu, povești de senzație cu Hagi, Răducioiu și Sergen: „La pauză era cu telefonul în mână și paria pe curse de cai”
- Episodul 10: Cămătaru și Mateuț, Ghete de Aur „fabricate” la Dinamo? Mircea Lucescu: „Astea sunt niște prostii!”