FOTBAL  »  Superliga  »  ANCHETĂ

DNA le-a luat urma "scriitorilor" din pușcărie » Ce oameni de fotbal sînt vizați

Articol de GSP - Publicat marti, 12 ianuarie 2016 15:19

La 4 zile de cînd Gigi Becali a recunoscut că nu el a fost autorul celor 4 cărți care i-au adus mai puține zile de închisoare, DNA anunță astăzi că a început cercetări în cazul "scriitorilor" din pușcării.

Procurorii spun că s-au autosesizat și vorbesc despre un adevărat mecanism pus la cale pentru ajutarea condamnaților, din care ar face parte profesori universitari, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, informează hotnews.ro. 

La 4 zile de cînd Gigi Becali a recunoscut că nu el a fost autorul celor 4 cărți care i-au adus mai puține zile de închisoare, DNA anunță astăzi că a început cercetări în cazul "scriitorilor" din pușcării.

Procurorii spun că s-au autosesizat și vorbesc despre un adevărat mecanism pus la cale pentru ajutarea condamnaților, din care ar face parte profesori universitari, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, informează hotnews.ro. 

Gică Popescu, Dinel Staicu, Cristi Borcea, George Copos, Ioan Niculae, Gigi Becali, Mihai Stoica, Cornel Penescu și frații Becali au scris în închisoare cărți, pentru fiecare cîștigînd cîte 30 de zile de libertate.

Citește AICI cine sînt coordonatorii volumelor scrise de oamenii de fotbal în închisoare

Iată comunicatul remis azi de DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.

În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu.

Astfel, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică.

Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate.

Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific.

Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.

Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile.

Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană.

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță.

Pe de altă parte, funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.

Aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice).

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (17)
151336195239926
Cosmin Tudora  •  13 Ianuarie 2016, 08:58

Pai au intrat în pușcărie și toți ați zis ca legea e corecta sunt vinovați, aceeași lege nu mi este corecta când i-a eliberat condiționat -e bine ca au eliberat pe ăla de la Iași de era criminal și a mai omorât un copil de 10 după ce a fost eliberat condiționată de el nu va interesează ca nu e persoana publica

6.6.6
6.6.6  •  13 Ianuarie 2016, 04:42

hai retur, la poarta alba... prea s-a *** spatiul public iar cu becalisme.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1745flo
1745flo  •  12 Ianuarie 2016, 18:18

Lui Gigi i-a iesit ca la Monopoly: go directly to jail!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează
Close