FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV

Documente: Poli Iași a încălcat regulamentul FIFA. Procent de 25 la sută din Qaka, garantat de președintele Ambrosie unei terțe părți din afara clubului. Cum se apără șeful lui Poli

Articol de - Publicat joi, 29 noiembrie 2018 08:00

În plin război intern la Poli Iași, ies la iveală documente care demonstrează că echipa din Liga 1 a încălcat regulamentele FIFA în sezonul trecut. Gazeta Sporturilor a intrat în posesia unui contract de consultanță prin care o firmă din Republica Moldova a deținut 25 la sută din transferul lui Kamer Qaka la FCSB, lucru interzis clar de forul internațional.

Informația a fost prezentată pe surse de Gazetă în august 2018, însă președintele Adrian Ambrosie a negat atunci: “A negociat cineva? Aveți vreo dovadă că s-a negociat?”

Astăzi, ziarul publică dovada cerută de șeful clubului Poli Iași.

Este un contract de consultanță încheiat pe 10 noiembrie 2017, între firma Prosport Invest SRL, cu sediul în Chișinău, și Clubul Sportiv Municipal Politehnica Iași, reprezentată prin semnătura lui Adrian Ambrosie.

Actul înregistrat de club cu numărul 1199 are din start un scop ambiguu.

La punctul 1, “Obiectul contractului”, prima clauză prevede că firma Prosport Invest SRL va “furniza servicii de consultanță clubului în vederea menținerii unei relații contractuale stabile” între Kamer Qaka și Poli Iași. Pe scurt, firma se angaja să-l convingă pe jucător să rămână la Iași cât mai mult timp.

Citește continuarea articolului după fotografie. 

contract consultan qaka prosport invest srl pag 1
Prima filă a contractului de consultanță, semnat de Adrian Ambrosie

Dar în clauza imediat următoare se scrie că firma din Moldova “va furniza servicii de consultanță în vederea identificării unor cluburi de fotbal dispuse să achite o indemnizație de transfer definitiv” și, de asemenea, “va furniza condiții cât mai avantajoase pentru club” la transferul definitiv al jucătorului la alt club.

Firma căuta deja cumpărători, deși în clauza anterioară se angajase să aibă grijă ca albanezul să stea cât mai mult la club.

25 la sută, procentul interzis de FIFA

Miza financiară apare pe fila a doua a contractului. Dacă Poli Iași, consultată de Prosport Invest SRL, îl vindea pe Qaka, compania de peste Prut urma “a fi remunerată cu o sumă egală cu 25 la sută din suma rezultată în urma scăderii din indemnizația de transfer netă încasată de club a tuturor cheltuielilor făcute de club cu Qaka (salarii, prime, tratamente medicale etc)”.

Acest paragraf este o încălcare a articolului 18 din Regulamentul FIFA privind Statutul și Transferul Jucătorilor. Este regula numită Third Party Ownership ( TPO), sau deținerea drepturilor de către o terță parte:

“Niciun club sau jucător nu are dreptul de a încheia un acord cu o terță parte, prin care aceasta din urmă să fie îndreptățită să beneficieze în totalitate sau în parte de compensații care urmează să fie plătite în cazul unui viitor transfer al jucătorului de la un club la altul, sau să dețină drepturi cu privire la un viitor transfer sau o viitoare sumă de transfer”.

contract consultan qaka prosport invest srl pag 2.lpeg
Fila a doua a contractului și clauza neregulamentară

Punându-și semnătura pe contractul de consultanță, Adrian Ambrosie a permis unei terțe părți, firma Prosport Invest SRL, să dețină drepturi dintr-un viitor transfer al lui Qaka.

Pentru acest gen de încălcare a regulamentelor sale, FIFA a dictat în aprilie 2018 sancțiuni în valoare totală de aproape jumătate de milion de euro împotriva cluburilor Benfica, Sporting, Rayo Vallecano, Celta Vigo și Al Arabi, pentru încălcarea regulii TPO.

Anexa care maschează procentul

La doar jumătate de an după ce părțile semnau contractul de consultanță, Kamer Qaka era vândut la FCSB pentru suma de 375.000 de euro plus TVA.

Conform contractului semnat de Ambrosie, Poli Iași era obligată să plătească firmei Prosport Invest procentul asumat, în termen de 30 de zile de la încasarea sumei de transfer.

375.000 €plus TVA este suma oficială a transferului lui Qaka la FCSB. Pe lângă asta, Poli Iași avea dreptul la 15 la sută dintr-un transfer viitor al jucătorului

Contactat din nou de Gazetă, președintele Ambrosie a declarat că a încheiat actul de consultanță cu Prosport Invest SRL după ce “impresarii” - pe care nu a vrut să-i numească - i-au arătat mai multe contracte similare întocmite cu cluburi din Liga 1:

“Sunt mulți jucători din Liga 1 pentru care sunt contracte la fel, să știți. Cine v-a arătat contractul nu v-a arătat, însă, și anexa la contractul respectiv. Este o anexă de scouting cu aceeași firmă prin care Prosport se obliga să identifice jucători pentru noi. Eu i-am arătat cele două contracte domnului Horia Sabo, iar dânsul și-a dat acordul să facem plata conform anexei de scouting, după ce s-a consultat cu avocatul Dan Idita (n.r. - un avocat aproapiat de familia Reghecampf). Plata a fost făcută mai târziu decât trebuia, în această toamnă, dar nu știu ce sumă s-a plătit. Oricum, mă așteptam să apară documente interne după ce domnul Sabo a amenințat în Consiliul Director că va arăta acte”.

Gazeta a văzut doar prima filă din anexa invocată de Ambrosie. Detaliile financiare lipsesc.

Practic, deși nimeni din club nu recunoaște, Poli Iași a mascat contractul de consultanță care încălca regulamentul FIFA printr-o anexă de scouting în baza căreia putea fi plătit procentul din transferul jucătorului, conform contractului inițial.

Impresar-hoț de mașini în Italia

Firele afacerii au fost de la început complicate și ele arată cum un club de Liga 1 poate intra periculos în sfera de influență a impresarilor, unii dintre ei cu un trecut îndoielnic.

Conform contractului de consultanță, Prosport Invest SRL putea primi banii din transferul lui Qaka la FCSB abia după ce o altă firmă, Sport Consulting Management SRL, emitea o factură către Poli Iași pentru suma respectivă.

Cel mai probabil, Sport Consulting Management SRL menționată în act este, de fapt, Fotbal Hebdo Sport Consulting Management SRL, firma impresarului moldovean Arcadie Zaporojanu care a semnat și ea cu Poli Iași un contract de asigurare de management sportiv pentru sezonul trecut. În acea perioadă a fost adus și Kamer Qaka.

Zaporojanu a venit la club împreună cu un alt cetățean moldovean, Viorel Bodiu, care apare ca administrator al Prosport Invest SRL în contractul de consultanță neregulamentar.

Bodiu este un personaj controversat.

Pe 16 martie 2008, numele lui (Bodiu avea atunci 35 de ani) a apărut în cotidianul italian La Repubblica pe lista persoanelor arestate pentru apartenență la o rețea de furturi de mașini de lux.

Bodiu, încă o femeie din Moldova și alți 6 italieni au fost descoperiți în timp ce puneau la cale și furau autoturisme Mercedes, Audi și Range Rover, pe care le vindeau apoi în Moldova, Serbia, România și Rusia.

Rețeaua acționa cu precădere în Bologna și Milano. Infractorii furau cheile mașinilor din garderoba cluburilor de lux, furau pur și simplu mașini închiriate sau se înțelegeau cu proprietarii aflați în imposibilitatea de a mai plăti leasingul să însceneze dispariția mașinii.

bodiu
Viorel Bodiu, în stafful naționalei Moldovei, în 2015

Cunoscut în Moldova ca Viorel Clipa, un fotbalist modest din anii 80, viitorul impresar a apărut apoi la Chișinău sub numele de Viorel Bodiu. El a lucrat inclusiv ca secund al selecționerului Moldovei, Igor Dobrovolski, înainte de a veni la Iași împreună cu Arcadie Zaporojanu, în vara lui 2017.

Bodiu și Zaporojanu nu mai colaborează în prezent, susține ultimul. Acum, Zaporojanu și fiul lui Valerii Moraru, Octavian, decid politica de transferuri de la Gaz Metan Mediaș după un model de business similar celui de la Iași.

Întâmplător sau nu, Gaz Metan este clubul de la care George Becali își dorește în această iarnă 3 jucători: Darius Olaru, Carlos Fortes și Iulian Cristea.

În ce-l privește pe Qaka, nemulțumit de jucător, finanțatorul FCSB l-a trimis pe albanez înapoi la Poli Iași după doar 3 luni. La meciul direct din etapa trecută, Poli - FCSB 1-2, mijlocașul nu a jucat după ce, din coincidență, a primit un cartonaș galben care i-a adus o suspendare de o etapă.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (1)
marius.bxl
marius.bxl  •  29 Noiembrie 2018, 11:26

Furturi,furturi si iar furturi de bani.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează