Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat joi, 20 februarie 2020 00:00
Procurorii îl acuză pe Becali de spălare de bani în dosarul terenului din Voluntari a cărui valoare ar fi fost umflată artificial și ilegal. Conform rechizitoriului, Gigi ar fi plimbat sumele prin conturile soției Luminița și ale nepotului Vasile Geambazi și a finanțat echipa de fotbal cu o parte din acei bani
Becali tot amenință că va pleca din țară, speriat și dezamăgit de ancheta DNA care vizează o despăgubire de care a beneficiat el, o afacere în care l-ar fi folosit ca interpus pe Vasile Geambazi, un nepot de-ai săi. "Echipa n-o las nici dacă plec în străinătate, o să găsesc o modalitate s-o finanțez de acolo", a mai spus Gigi, tot referindu-se la situația aceasta în care e din nou acuzat penal. "Spălare de bani" e fapta pe care o constată procurorii.
Ce nu a spus patronul FCSB: procurorii susțin în rechizitoriu că el a implicat și clubul de fotbal în afacerea pe care DNA o consideră ilegală! Într-un capitol din rechizitoriu e menționat: "în perioada octombrie 2018-noiembrie 2019 a folosit sume din conturile alimentate cu despăgubirea supraevaluată fraudulos pentru a transfera capital cu titlul de împrumut asociat către societăți comerciale pe care le deținea: ARCOM, FCSB, Uzina Mecanică Drăgășani, Imunomedica Provita, Cellcon Invest".
În FCSB ar fi "injectat" 31.360.000 de lei din banii obținuți fraudulos. Care e schema pe care o acuză DNA:
- Becali l-ar fi folosit pe Vasile Geambazi ca interpus pentru o despăgubire exagerată. Era vorba despre un teren din Voluntari, pentru care Vasi a fost despăgubit de ANRP cu 297.630.000 de lei, aproximativ 62 de milioane de euro. Procurorii susțin că Gigi s-a aflat în spatele afacerii și că suma căpătată în schimbul terenului a fost "stabilită în urma supraevaluării frauduloase a evaluatorului Nuțiu Emil".
- Gigi l-a delegat pe Geambazi să încaseze banii de la stat și apoi a plimbat "bucăți" din suma totală prin diverse conturi. Obiectivul era ca banii să ajungă la el, dar majoritatea transferurilor au utilizat conturi intermediare, inclusiv pe al soției Luminița, nu fost efectuate direct de la Geambazi către Becali, tocmai ca să ascundă planul inițial, care îl avea pe Gigi titular al despăgubirii, nu pe nepotul lui. "Disimularea adevăratei proprietăți" e formula pe care o folosesc procurorii în rechizitoriu ca să definească relația Becali-Geambazi din afacerea aceasta.
"Nepotul meu a obținut despăgubiri de o sută de milioane de euro. Dar l-am chemat la pușcărie și i-am spus: «Vasi, și așa avem destui bani. Renunță la 45 de milioane în favoarea ANRP». I-am făcut cadou statului român 45 de milioane de euro! Iar restul banilor s-au dus pe donații pe la biserici și pe la spitale, nu mi-a transferat mie nimic"
Gigi Becali, la România TV
Exemple de transferuri prin care Gigi a căutat să încaseze banii din despăgubire și în același timp să ascundă sursa veniturilor lui, citate în rechizitoriu:
- "În data de 24.10.2018 a dobândit într-un cont de la Reiffeisen Bank suma de 69.100.000 de lei, care fusese transferată succesiv și reciproc prin conturile lui Vasile Geambazi și ale Luminiței Becali, asupra cărora era împuternicit. Banii au fost amestecați și ascunși în componența unei sume de 33.300.000 de euro". Ar fi adăugat intenționat alți bani ca să nu ajungă la Gigi exact 69.100.000 de lei, o parte din despăgubirea încasată de Geambazi pentru terenul din Voluntari.
- După ce "injectase" bani din despăgubire în diverse societăți ale lui, inclusiv în FCSB, a început să retragă banii. "În perioada octombrie 2018-octombrie 2019 a retras în numerar din conturile alimentate cu fonduri din despăgubirea frauduloasă 11.700.000 de lei și 3.739.400 de euro.
- În data de 28.12.2018 a transferat din contul CEC al lui Geambazi în contul său CEC suma de 59.427.000 de lei, din ultima tranșă de despăgubire. În data de 31.1.2019, Becali a schimbat suma de 57.144.000 de lei dintr-un cont CEC în suma de 12.000.000 de euro, pe care a transferat-o într-un alt cont CEC.
Gigi ar fi apelat la toate aceste "manevre" de plimbare a banilor prin multe conturi tocmai ca să ascundă afacerea reală: despăgubirea umflată și ilegală ar fi dobândit-o el, de fapt, nu Geambazi. Vasi ar fi fost folosit ca paravan și apoi ar fi lucrat împreună ca să ascundă intrarea banilor în posesia lui Becali, din start adevăratul artizan al planului.
"În perioada în care spun ei că am spălat banii, eu eram în pușcărie. Familia mea, pe numele nepotului Vasi, a obținut o despăgubire de la statul român printr-o hotărâre judecătorească a Curții de Apel, rămasă definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție. După cinci ani vine acest procuror și susține că evaluarea aia a fost frauduloasă!"
Gigi Becali, la România TV
Legea 129, în baza căreia procurorii DNA îl acuză pe Becali. Articolul 49
1) Constituie infracțiunea de spălare a banilor și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani:
- a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;
- b) ascunderea ori disimularea adevăratei naturi, a provenienței, a situării, a dispoziției, a circulației sau a proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni.
O bancă refuză să-i mai țină banii
Reiffeisen Bank, o societate în care Becali deținea unul dintre conturile folosite în schema de mutare a banilor din despăgubire, nu vrea să-i mai păstreze banii lui Gigi. El a povestit la România TV că a fost înștiințat să-și ia banii de acolo: "M-au chemat la bancă și mi-au zis «domnule Becali, relația noastră trebuie să se oprească». În 60 de zile trebuie să-mi mut banii. De ce? Mi-au zis că așa e politica băncii. Procurorul de la DNA cere să afle despre toate tranzacțiile mele și banca nu vrea să se confrunte cu așa ceva".
Becali e enervat de procurorul care se ocupă de caz: "I-am zis oficialului băncii: «Și cum facem? Scot toți banii de la Reiffeisen și îl întreb pe procuror unde să-i duc ca să nu fie spălare de bani?». Îl știu pe procuror, e un copil din sectorul 4. Tu, un copil care n-ai făcut nimic în țara asta, nu îl vrei tu pe Becali în România!".
Au plătit 4 milioane. Au încasat 297 de milioane!
Geambazi a primit în mai 2012 decizia din instanță potrivit căreia era îndreptățit să primească despăgubirea de 297 de milioane de lei pentru un teren din Voluntari, de 21 de hectare. El și Becali achiziționaseră drepturile moștenitorilor terenului, aflați în litigiu pentru despăgubiri pe seama acestui teren. Le plătiseră moștenitorilor 4 milioane de lei ca să le preia rolurile și au căpătat pe urmă 297 de milioane de lei! Valoarea terenului ar fi fost supraevaluată de către evaluatorul Nuțiu cu 184 de milioane de lei.
Amenință că pleacă din țară
Becali a mai făcut pușcărie. A fost condamnat în mai 2013 la trei ani de închisoare, o pedeapsă rezultată din contopirea mai multor pedepse din dosare diferite. Schimbul de terenuri cu Armata, efectuat în anii '90, sechestrarea hoților unei mașini, valiza cu 1,7 milioane de euro pe care o trimisese la Cluj pentru jucătorii de la U înaintea meciului lor cu CFR au fost motivele pentru care a fost închis Gigi.
A fost eliberat condiționat în aprilie 2015. Acum e speriat de noul dosar de la DNA, legat de despăgubire, și ia în calcul să plece din țară, doar ca să nu revină în închisoare: "Au făcut felele mele majoratul și eu eram în pușcărie. La închisoare nu mă mai întorc, o să plec din România. Deja m-am interesat cum să procedeze să mă mut în Grecia cu toată familia, să luăm și cetățenia greacă. La FCSB n-o să renunț, nu abandonez echipa, voi găsi o cale prin care să finanțez clubul din străinătate".