Articol de Justin Gafiuc - Publicat duminica, 04 august 2024 16:47 / Actualizat duminica, 04 august 2024 16:47
În urmă cu trei ani și jumătate, Agenția Națională Antidoping îi sancționa pe Takayuki Seto, Kehinde Fatai și Alex Ioniță cu suspendări între 8 luni și un an pentru că au apelat la proceduri interzise de tratament intravenos. Foștii jucători ai Astrei cer acces la justiția civilă printr-un demers la Curtea Constituțională
La sfâșitul lui septembrie 2020, Agenția Națională Antidoping intra în posesia unui set de fotografii neobișnuite. Trei jucători ai Astrei, Takayuki Seto, Kehinde Fatai și Alex Ioniță, apăreau cu perfuzii în mână în timpul unor proceduri de tratament intravenos la o clinică din București.
În imagini se vedeau inclusiv flacoanele cu vitamine și minerale, neinterzise ele însele, dar nepermise dacă sunt administrate în cantități mai mari de 100 ml la 12 ore.
Dosarul de doping de la Astra n-a murit: Fatai, Seto și Ioniță forțează spre justiția civilă!
După o serie de audieri și cercetări ale cazului, cei trei au primit suspendări semnificative: Seto – 8 luni, Ioniță și Fatai – 1 an. Pedepsele s-au menținut la Apel, în toamna lui 2021.
Între timp, după revenire, Seto a mai jucat la Petrolul, acum s-a mutat la FC Argeș. Fatai a ajuns în liga secundă din Grecia, la Larissa, iar Ioniță tot în L2, în China, la Yunnan Yukun. Niciunul însă nu s-a împăcat cu suspendarea din dosarul de doping, neagă și acum culpa lor și continuă demersurile pentru a ajunge în instanța civilă.
Situația o reliefează avocatul celor trei, Paul Mincu, același care-l reprezintă acum și pe Cosmin Matei într-o altă speță de dopaj: ”După ce ne-am judecat pe linie la ANAD, cu Comisia de Audiere și cea de Apel, am vrut să mergem la TAS, dar nu ne-au acceptat dosarul pe motiv că nu intră sub jurisdicția lor. Asta pentru toate cazurile de dopaj presupun urmarea altor mecanisme și circuite. Există reglementări speciale”.
Continuă: „Am vrut să apelăm la instanțele civile, să ne judece și pe noi o entitate independentă. Dar și Curtea de Apel, și Înalta Curte ne-au respins, pe motivul că sunt spețe supuse exclusiv structurilor sportive. Numai că am atacat la Curtea Constituțională acel paragraf din lege care ne blochează accesul la tribunalele civile”.
Când dosarul a plecat la Curtea Constituțională, Curtea de Apel și Înalta Curte au exprimat propriile opinii, ambele favorabile nouă. Adică ar trebui să ni se deschidă accesul spre instanțele civile
Paul Mincu, avocatul jucătorilor
Avocatul fotbaliștilor: „Nu poți să suspenzi pe vorbe și pe poze”
Părțile așteaptă de doi ani pronunțarea Curții Constituționale, un timeing obișnuit la acest nivel din cauza multitudinii spețelor aflate pe rolul CC, la nivel național. „Încă așteptăm verdictul și suntem optimiști că dosarul va reveni în actualitate în instanțele civile. Sigur, vor trebui urmați niște pași, să câștigăm acolo, dar jucătorii vor să solicite inclusiv compensații pentru acoperirea prejudiciului creat”, spune Mincu.
Și încheie: „Jucătorii n-au acceptat niciodată acuzațiile, care s-au bazat pe niște discuții la marginea terenului, în timp ce fișele medicale arătau că s-au administrat câte 100 mililitri la fiecare, adică legal. Nu există nicio dovadă directă că s-a depășit acest prag. Nu poți să dai asemenea sancțiuni pe poze și pe vorbe. Fac și eu o fotografie cu o perfuzie în venă și un bidon de 10 litri lângă. Asta înseamnă că am băgat 10 litri? Nici nu se poate așa ceva!”.
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro