Articol de Andrei Petrescu, Valentin David (video) - Publicat vineri, 06 ianuarie 2023 08:00 / Actualizat vineri, 06 ianuarie 2023 10:20
Dragoș Borchină, unul dintre cei mai originali comentatori sportivi ai momentului, a vorbit despre cariera sa de 20 de ani, modul în care percepe faima și modalitatea prin care își alege replicile, devenite populare printre microbiști.
- Domnule Borchină, de câți ani comentați?
- Aproape de 20 de ani, din primăvara anului 2003.
- Cum ați ajuns în această meserie?
- Îmi doream foarte mult. Am jucat fotbal atât cât am jucat, am fost arbitru atât cât am fost, Facultatea de Sport atât cât a fost și cumva a venit natural. A existat o dorință în mine de a face treaba asta.
VIDEO. Dragoș Borchină reinterpretează replici celebre din fotbalul românesc
Dragoș Borchină: „M-am lăsat de arbitraj pentru televiziune”
- Cum vă simțiți acum, când sunteți unul dintre cei mai populari comentatori?
- Mă omori... Aș vrea să fiu foarte sincer și deloc arogant, pentru că nu mă caracterizează. Ceea ce mi se întâmplă acum mi s-a mai întâmplat și în anii 2000, când eram la Telesport, așa cum se numea postul la vremea respectivă. Atunci era o relație directă cu publicul. Într-o zi comentam meciul, iar a doua zi eram în țară și mă întâlneam cu oamenii pe stradă, pe stadion sau în mijloacele de transport. Acum e același lucru doar că totul se petrece online, pe rețelele de socializare. Practic e același lucru, doar sub altă formă. Ca să revin la întrebare, este foarte plăcut, dar este și epuizant. Responsabilitatea este mare, presiunea e mare, toată lumea e cu ochii pe tine, trebuie să ai grijă ce spui.
- Ați fost într-o perioadă de umbră...
- Asta s-a întâmplat de prin 2017 încoace. Nu am mai ieșit la emisiuni „pe sticlă”, cum se spune în domeniul nostru, și atunci intensitatea asta a scăzut. Sigur că din când în când se mai uită cineva la mine pe stradă că mă recunoaște, dar e ceva suportabil. Acum ați venit voi pe capul meu și iar îmi dați viața peste cap și o să vă țin minte! (n.r. - râde).
- De ce v-ați lăsat de arbitraj?
- Am arbitrat aproape 10 ani. M-am lăsat pentru televiziune. Am vrut să fiu și arbitru, am vrut să joc și fotbal, dar mi-am dorit mai mult televiziunea. Cum se zice la fotbal, mi-am dorit mai mult victoria. Plus că aveam și baza necesară. Jucând fotbal și fiind și arbitru, recunosc că mi-a fost mult mai ușor la comentariul de meciuri și la emisiuni, pentru că știam bine lucrurile din interior. Totuși, la început nu am putut comenta fotbal intern.
- De ce?
- Pentru că încă eram arbitru și nu puteam să comentez fotbal intern. Am stabilit asta cu Ion Crăciunescu, era șef la CCA atunci. Comentam fotbal internațional, nu și cel intern. După ce m-am lăsat de arbitraj, am început să comentez și fotbal intern, din vara lui 2004.
VIDEO. Dragoș Borchină, despre modul în care a ajuns faimos pe TikTok: „Totul a bubuit la partida dintre Oțelul și Gloria Buzău”
- V-ați gândit vreodată că veți ajunge viral pe TikTok?
- Nu, evident că nu! Și nici nu am vreun merit pentru treaba asta, ci băieții care se ocupă de online. Daian Cutu m-a contactat pe online, am intrat într-o colaborare. Totul a început prin septembrie, la un meci Gloria Buzău - Dinamo. Apoi au venit și alte meciuri de Liga a 2-a, de Cupa României. Deja la începutul lui octombrie a „crescut” bine de tot și a „fiert” vreo 3-4 săptămâni, iar pe 1 noiembrie totul a „bubuit” la partida dintre Oțelul și Gloria Buzău. Acela a fost momentul.
817.000 de afișăria făcut pe TikTok un videoclip cu comentariul lui Borchină de la meciul Oțelul - Gloria Buzău 1-1, disputat pe 1 noiembrie, printre cele mai mari audiențe de pe canalul Prima Sport
Dragoș Borchină: „Sintagma «Șampion Lig» nu-mi aparține”
- Expresii ca „Șampion Lig” sau „fabulação” v-au făcut cunoscut printre microbiști...
- Da, așa este. Dar trebuie să spun că treaba cu „Șampion Lig” îi aparține lui Narcis Drejan de la SportTotal FM, care și scrie editoriale pentru Gazetă. Făcând 800 de emisiuni cu el de-a lungul anilor, îți dai seama că devine ca un virus, intră în tine. Și mi-a intrat în vorbirea curentă. Bine, nici Narcis Drejan n-a inventat-o, originea acestei expresii a plecat de la turci, ei sunt cu „Șampion Lig” la fotbal. În România au spus-o Ion Crăciunescu și Giovanni Becali la început, iar Narcis a dus-o la un alt nivel. Dar „boala” de la el am luat-o.
VIDEO. Dragoș Borchină, despre porecla „Șampion Lig”: „Sintagma nu-mi aparține”
- Ce feedback aveți de la oameni?
- Senzațional! Este copleșitor, iar la un moment dat treaba asta m-a și speriat pentru că feedback-ul ăsta este prea bun, cam 95% din oameni mă apreciază. Este înspăimântător de la un punct încolo! Vrei să te aprecieze lumea, e o chestie naturală. Fiecare dintre noi simte treaba asta, dar totul e foarte sus și în primele săptămâni a fost greu de dus treaba asta.
- Critici primiți?
- Da, în marja aia de 5%, dar e bine pentru că dacă nu erau și critici, ceva nu era normal la mine. Atât timp cât nu sunt jigniri, sunt OK și am de învățat din ele. Mă critică, zic că aș fi antidinamovist, ceea ce nu este cazul. Am spus la Poli Iași cu Dinamo, când a dat Cătălin Hlistei gol, că ultima dată când a pierdut Dinamo un meci de campionat a fost tot cu mine comentator, acum pierde tot cu mine. Nu mai pierduse de niște săptămâni bune și am zis la final că sper să mai comentez un meci al lui Dinamo în campionatul ăsta. Au fost câțiva care au înțeles că sunt antidinamovist. Nici vorbă! Nu sunt nici antidinamovist, nici antifcsb-ist, nici antirapidist. Eu am fost arbitru, deci nu țin cu nimeni. Comentatul e ca arbitrajul, trebuie să fii corect și echilibrat cu ambele echipe. Lumea s-a obișnuit să comentez cu aceeași pasiune toate echipele, nu e o balanță dezechilibrată.
Dragoș Borchină: „Replicile sunt naturale, nu le pregătesc înainte”
- E greu să fiți obiectiv?
- Nu. Este posibil ca la anumite faze să spui lucruri care lasă impresia, în percepția publicului, că ești contra unei echipe, dar dacă lumea simte că ești sincer, înțelege că e o părere a ta. Plus că ai reluările. Poți spune prima dată că a fost ceva și, după ce vezi reluările, să te sucești.
- O echipă preferată din România aveți?
- FEPA '74 Bârlad. Pe vremea lui Ceaușescu, când mergeam la meciuri se dădeau rezultatele la stația de amplificare a terenurilor. Vorbim de prima parte a anilor '80. Se dădeau rezultate de la diviziile B și C. Și FEPA '74 Bârlad mi se părea că sună într-un mare fel.
VIDEO. Dragoș Borchină, despre modul în care își alege replicile: „Sunt naturale, nu le pregătesc înainte”
- Pregătiți replicile înaintea meciului sau vă vin pe loc?
- Vin natural, pentru că nu știi ce se întâmplă. Nu poți să spui ceva ce nu se pupă cu ceea ce e pe teren. Trebuie să vină natural. Mai degrabă este o autocenzură, să ai grijă să nu zici ceva greșit. Chiar dacă e bună poanta, uneori e bine să nu o spui pentru că e prea dură și nu merge. Dar altfel, mă comport natural. De unde știam eu că Ionuț Neagu va da supergolul de la Galați în finalul primei reprize? Așa mi-a venit. Sau la Cătălin Hlistei, de l-am comparat cu Richarlison? OK, era Campionatul Mondial și a venit firesc, dar e natural. Nu poți veni cu ele de dinainte. Totul e spontan.
- V-ați propus să aveți un stil aparte față de ceilalți comentatori?
- Cred că îl și am deja, altfel nu mai făceam interviul ăsta. Asta e și ideea. Nu e o problemă să te inspire cineva, dar e bine să ai stilul tău. Dar treaba asta se întâmplă din anii 2000, de când am început să comentez.
- Cine v-a inspirat?
- Cred că mai degrabă situația din fotbalul nostru. În România nu a existat stilul ăsta de abordare pe comentariu, iar dacă a existat la un moment dat, a fost de scurtă durată și nu neapărat cu impact. Cu siguranță, de-a lungul timpului au mai existat comentatori care au mai făcut glume, dar până la un punct. Am început treaba asta în 2004, îmi aduc aminte că prima dată am făcut asta la un meci de Liga a 2-a. Juca Electromagnetica acasă. Aveau rezervă un atacant care semăna 100% cu Dennis Bergkamp. L-a băgat antrenorul undeva în finalul meciului și am zis «Ia uite, intră Dennis Bergkamp!». Eu eram cu Anglia atunci, comentam Premier League. Bergkamp era în mare vogă.
- Așa...
- La finalul meciului, conducătorul de la Electromagnetica, nea Gică Butoiu, zice: «Dragoș, te rog frumos, nu-i mai zice așa că oricum nu ne înțelegem cu el! Dacă îi mai zici și tu Dennis Bergkamp, ni l-ai pus de tot în cap». Nu m-am putut abține și la următorul meci când au jucat din nou acasă am zis-o pe post. De atunci a început totul. Am continuat apoi pe Liga 1, unde am comentat sute de meciuri, făceam glume. Apoi pe handbal, volei. Eu am o istorie în spate cu treaba asta, doar că acum e o nouă generație de public. Lumea vrea altceva, gusturile se schimbă. Sportul este o formă de divertisment.
Dragoș Borchină: „Există libertate de exprimare în acest trust”
- Ce părere au ceilalți comentatori români de stilul dumneavoastră?
- Nu am avut vreo discuție directă cum am cu voi acum. Este și foarte greu să stăm la taclale, pentru că sunt meciuri peste meciuri, știri peste știri, emisiuni peste emisiuni. E greu să ne întâlnim la o șuetă să stăm 30 de minute să vorbim ce și cum. Dar nu am sesizat reacții negative. OK, unii dintre ei poate sunt mai reținuți, dar sunt și alții care sunt mai direcți și-ți pot spune la un moment dat.
VIDEO. Dragoș Borchină, despre părerea conducerii asupra stilului său: „Există o libertate de exprimare în acest trust”
- Conducerea este mulțumită?
- Trebuie să remarc faptul că există o libertate de exprimare în tot ce înseamnă acest trust de presă (n.r. - Prima Sport și Orange Sport). Nu o spun pentru că fac eu treaba asta. Uitați-vă la Radu Banciu, la „Cârcotași”, la „Mondenii”, la toate emisiunile! Există o libertate de exprimare, trebuie apreciat și spus acest lucru. Chiar e mediul necesar pentru așa ceva! Evident, până la un punct, pentru că nu poți să spui chiar orice, nu e în regulă.
- Ați și apărut la „Cârcotașii”...
- Off... Am apărut de două ori. A doua oară nici nu am știut. M-am trezit a doua zi dimineață cu mesaje. Dar apar în sens pozitiv. Felul în care au abordat subiectul e pe sens pozitiv. În general, cei care apar acolo apar în sens negativ, în urma greșelilor sau a ceea ce spun în emisiuni.
Dragoș Borchină: „Comentez orice sport cu aceeași plăcere”
- De multe ori, vorbiți cu jucătorii în timpul meciurilor, le dați sfaturi sau îi certați…
- Nu neapărat că îi cert. Eu am jucat fotbal și am arbitrat. Expresiile acestea, în general, sunt din jargonul acestui sport. Din punctul ăsta de vedere, fotbalul e foarte ofertant. Comentând atâtea meciuri și fiind de atâtea ori pe stadion, ca spectator, de-a lungul anilor... Astea sunt jargoane ale fotbalului, îi mai "cert": «Măi Relule, ce ai făcut?»
- Vă place să și cântați în timpul meciurilor.
- Da. Mai ales muzică rock. Muzica e bună, în general la meciurile de handbal, în time-out-uri. La începutul meciurilor sau înainte de începutul reprizei a doua se pune muzică. La un moment dat, am comentat un meci de handbal din Danemarca, cred că Odense era echipa gazdă. Pe fazele de joc se dădea muzică în sală! Asta nu mi s-a mai întâmplat niciodată! Muzică pe fazele de joc în Danemarca, țara handbalului.
VIDEO. Pasiunile lui Dragoș Borchină. Ce preferă între fotbal și handbal
- Ce vă place mai mult, handbalul sau fotbalul?
- Amândouă. Am jucat fotbal, am fost și arbitru. Am făcut și facultatea pe fotbal, fotbalul îl comentam la început. Între timp, extrafotbalul, venind tare din urmă, a depășit numărul de meciuri de fotbal. Sunt mult mai multe competiții. Și handbal, și volei, și beach volley, și altele pe care le-am mai comentat.
Dragoș Borchină: „Documentarea durează undeva la două ore”
- Cât durează documentarea pentru un meci de Liga 1?
- Cred că media e undeva între o oră și jumătate și două ore. Nu totul trebuie să se întâmple înainte de meci, le poți face și în zilele precedente. E timp, pentru că e de citit, e de scris, statistică, declarații, lucruri de ultim moment care se modifică.
VIDEO. Dragoș Borchină, despre cât durează documentarea pentru un meci de Liga 1: „Undeva la două ore”
- Care este cel mai dificil moment pentru un comentator?
- Depinde de comentator. Poate când nu se vede prea bine o fază controversată și nu prea poți să-ți dai cu părerea dacă a fost sau nu a fost. Am mai avut o pățanie la Slatina, unde foaia de joc era greșită. Era cineva în teren care nu era trecut pe foaia de joc. Mă temeam că va înscrie și nu știam cine era. Așa că am spus treaba asta în meci: «Am feștelit-o dacă dă gol, că nu știu cine e». A rupt! Nici prin cap nu mi-a trecut.
Dragoș Borchină: „Cred că la schimbările făcute de nea Gigi ar fi interesant de comentat”
- Ce meci v-ați dori să comentați?
- Un meci de Liga a 4-a sau Liga a 5-a. Cred că acolo s-ar putea face ceva glume bune. Uite că la asta nu m-am gândit! Mi-ar aduce aminte de momentele în care arbitram, la începutul carierei.
- Multă lume vă cere în comentarii la un meci al celor de la FCSB...
- Dacă o să fie, bine, dacă nu, iarăși bine. Eu am comentat meciuri ale Stelei în anii 2000. Acum vom vedea dacă primesc vreunul.
VIDEO. Dragoș Borchină, pregătit să comenteze un meci al FCSB-ului: „Cred că la schimbările făcute de nea Gigi ar fi interesant”
- Credeți că veți da niște replici pe măsură pentru jucătorii roș-albaștri?
- Dacă situația cere, nu poți să nu faci o glumă. Și colegii mei care comentează Liga 1 mai fac. Dar cred că la schimbările făcute de nea Gigi ar fi interesant de comentat. Cum ar arăta o schimbare făcută, cum spunea Florinel Coman, prin minutul 20? Cred că acolo aș zice ceva, ar avea un impact mai mare.
- Ați deveni și mai viral dacă s-ar întâmpla acest lucru?
- Probabil că da, pentru că și echipa are o notorietate mai mare. Dar vom vedea.
Citește și:
Patinoar de 52 milioane de euro în București! Cum va arăta + când ar putea fi gata
Silviu Lung, 6 parade și un penalty apărat! Șumudică a făcut show în vestiar, după victorie