FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZA FINANCIARĂ LIGA 1

Drepturile TV, acţionar majoritar în Liga 1 » Cum se împart banii + Ce urmează când expiră actualul contract

Banii televiziunilor ţin în viaţă fotbalul mioritic FOTO Guliver / GettyImages
Banii televiziunilor ţin în viaţă fotbalul mioritic FOTO Guliver / GettyImages

Articol de , - Publicat joi, 17 ianuarie 2019 09:00

Banii încasaţi de la televiziuni depăşesc în premieră, în actualul sezon, pragul mediu de 50% din bugetul total al cluburilor.

Liga 1 are un nou patron: banii din drepturile TV. Este pentru prima dată în ultimul deceniu, de când au început să se plătească sume imense din partea televiziunilor, când ponderea banilor veniţi din această sursă depăşeşte pargul mediu de 50% din totalul bugetului celor 14 echipe. Cele 34,1 milioane de euro, câte e valoarea drepturilor TV şi în 2018-2019, reprezintă în jur de 52% din bugetele cumulate ale formaţiilor din primul eşalon.

Mediaş trăieşte aproape exclusiv din drepturile TV

Mai mult de jumătate dintre echipe au asigurat cel puţin 50% din buget din banii de la posturile TV. Există chiar un caz incredibil, reprezentat de Gaz Metan, care bate aproape orice record: procent de peste 80%. Are cel mai mic buget din toată Liga 1, în jur de 2,4 milioane de euro, iar drepturile TV înseamnă în jur de 2.000.000 de euro. O urmează în acest top echipele din Moldova, Botoşani şi Poli Iaşi.

Echipele care depind cel mai mult de drepturile TV

CLUB / PONDERE DREPTURI TV în bugetul actualului sezon

Gaz Metan 83,3%
FC Botoşani 68,7%
Poli Iaşi 65%
Dunărea Călăraşi 60%
Viitorul 54,5%

Chiar şi clubul care deţine cel mai mic procent în privinţa ponderii drepturi TV vs buget total e la un nivel de aproape 30%. CFR va încasa pe parcursul acestui sezon în jur de 3,7 milioane de euro şi desfăşoară un buget total ce tinde spre 12,5 milioane de euro, cel mai mare din Liga 1.

Echipele pentru care drepturile TV au ponderea cea mai mică

CLUB / PONDERE DREPTURI TV în bugetul actualului sezon

CFR 29,6%
FCSB 35%
Craiova 38%
Dinamo 40%
Astra 43,3%

CFR&FCSB

Ponderea e mai mult decât dublă faţă de acum 5 ani

Chiar şi pentru cele mai bogate cluburi din România, CFR şi FCSB, banii din drepturile TV şi-au dublat valoarea faţă de ceea ce se întâmpla în trecut. De exemplu, în sezonul 2013-2014, FCSB a desfăşurat un buget de aproape 25 de milioane de euro, iar din drepturi TV, în calitate de campioană, a primit 3,5 milioane. Procentul e de sub 15%. În prezent a ajuns să treacă de 30%. La fel şi pentru CFR, care în sezonul 2012-2013 a rulat un buget fantastic, de aproape 28 de milioane de euro, iar încasările de la televiziuni pentru Liga 1 au fost de numai 3,5 milioane, adică 12,5%. În actualul sezon, procentajul e mai mare de aproape două ori şi jumătate.

Craiova şi Botoşani, buget îndeplinit din drepturi TV şi vânzări

Există 8 cluburi care, pe lângă veniturile din drepturile TV, au produs bani şi din vânzarea unor jucători. Din această perspectivă, două grupări au atins 100% din buget din cele două surse de venit. U Craiova a vândut fotbalişti de 5,45 milioane de euro, iar FC Botoşani l-a cedat pe Moruţan la FCSB pentru 1 milion de euro. Viitorul a depăşit pragul de 90% din cele două direcţii, Poli Iaşi a atins 80%, iar FCSB se apropie şi ea de 80%. 

Cum se împart banii din TV

Prima rată, de 17,05 milioane de euro:

- 30% din bani se repartizează în mod egal cluburilor
- 70% din sumă în funcţie de clasamentul din sezonul precedent
A doua rată, tot de 17,05 milioane de euro:
- 50% echipelor din play-off, se ţine cont de clasamentul sezonului regulat
- 50% echipelor din play-out, se ţine cont de clasamentul sezonului regulat

Sezon ratat în Europa

Ponderea drepturilor TV a depăşit 50% din bugetul cumulat al echipelor din Liga 1 şi din cauza faptului că a fost un sezon complet ratat în cupele europene. Nicio echipă nu a reuşit accesul în grupele continentale, acolo unde bonusurile sunt foarte mari. De exemplu, prezenţa în Europa League ar produce cu tot cu bilete vândute, dar şi market pool în jur de 10 milioane de euro.

Toate cele 4 reprezentante, CFR, FCSB, Craiova şi Viitorul au adunat împreună doar 2,5 milioane de euro din bonusurile UEFA:

7 cluburi din Liga 1 se aflau în insolvenţă în 2014: Dinamo, Rapid, Petrolul, CFR, Oţelul, U Cluj şi FC Braşov

1e numărul cluburilor din actuala Liga 1 care se află în insolvenţă: Gaz Metan Mediaş

CE URMEAZĂ

LPF dă asigurări: "Noul contract va fi la fel de mare"

În urmă cu o lună, Gazeta a publicat un interviu cu secretarul general al LPF, Justin Ştefan, în care tema principală a fost chiar cea a drepturilor TV. Actualul contract expiră la finalul lunii mai! Cele mai interesante declaraţii făcute de oficialul Ligii:

- "Modelul actual de valorificare se pare că nu a creat frustrări în rândul televiziunilor și mai ales al consumatorilor. În momentul de față, neexistând o exclusivitate, indiferent de rețeaua de cablu la care ești abonat, poți avea acces la jocurile din Liga 1. Modelul actual este sănătos din perspectiva dreptului concurenței și probabil vom valorifica în același mod"
- "E exclus ca preţul să fie mai mic decât cel actual. Luăm în calcul să crească prețul, în niciun caz să scadă! Contractul va fi, probabil, tot pe cinci ani. Cred că așa e convenabil și pentru cumpărătorul ISB, ca să aibă timp să ajungă la profit"
- "Mă îndoiesc c-o să avem nevoie de un plan B, deși avem soluții. Am avut discuții și cu societăți din străinătate. Cine transmite acum meciurile nu e frustrat din niciun motiv, v-am spus, mai ales că se împarte prețul drepturilor între mai multe posturi, nu dă nimeni toată suma ca să aibă exclusivitate"
- "Patronii și antrenorii din fotbal, ca și televiziunile de sport, trebuie să priceapă că sunt vremuri tot mai dificile. Meciurile din Liga 1 intră în concurență și cu alte campionate, și cu filme, și cu rețelele de tipul Netflix. Trebuie să ne schimbăm strategia, să promovăm mai bine campionatul românesc"
- "Modul în care se împart banii din drepturi TV, în funcție de clasament și cu diferențe mici de la un loc la altul, mi se pare în regulă. Drept dovadă, a câștigat altă echipă campionatul de la un an la altul, deci repartiția drepturilor TV n-a dezechilibrat competiția"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”
Special
Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”
GSP.ro a vizitat balonul de care s-a plâns David Popovici: „Mi-ar fi rușine să-i aduc aici pe adversarii mei” » Imaginile surprinse la „Lia Manoliu”
Altele
GSP.ro a vizitat balonul de care s-a plâns David Popovici: „Mi-ar fi rușine să-i aduc aici pe adversarii mei” » Imaginile surprinse la „Lia Manoliu”
„A fost un idol și a câștigat milioane de euro, acum a rămas fără soție, fiică și dinți” » Sârbii scriu despre cazul fostului internațional român
Superliga
„A fost un idol și a câștigat milioane de euro, acum a rămas fără soție, fiică și dinți” » Sârbii scriu despre cazul fostului internațional român

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (1)
fibra
fibra  •  17 Ianuarie 2019, 09:16

Si vreti sa avem fotbal decent.Cu ce si cu cine?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează