Articol de Marius Mărgărit - Publicat sambata, 25 februarie 2017 00:00
Executat silit cu 68.714 euro de CFR, Claudiu Voiculeţ a mai pierdut recent o cesiune de creanţă de 40.000 de euro la ASA Târgu Mureş şi se întreabă: "Cum de firma RTZ, administratorul judiciar, câştigă mereu la Curtea de Apel?!"
De curând, Curtea de Apel Tg. Mureș a dictat decizii definitive și irevocabile în cazul mai multor jucători și societăți comerciale care aveau cesiuni de creanță la ASA. De fapt datorii ale clubului înainte de intrarea în insolvenţă, au fost pierdute de către respectivii creditori.
Printre fotbaliști se numără și Claudiu Voiculeț, cel care, în urmă cu o lună, mai fusese executat silit și de CFR Cluj, pentru rambursarea a 68.714 euro!
"S-a creat un precedent periculos"
De această dată, Voiculeț a pierdut încă 40.000 de euro. Fotbalistul este descumpănit: "S-a întâmplat iar ca la CFR. Pe fond, Tribunalul mi-a dat dreptate, dar la Apel, s-a întors totul. Nu înțeleg cum cei de la RTZ & Partners, firmă care este administrator judiciar și la CFR, și la ASA, și la Gaz Metan, reușește să câștige mereu la Apel. Numai la ASA au fost vreo 40 de cazuri. Indiferent de deciziile Tribunalului, ei au câștigat la Curtea de Apel".
"Suntem acuzați de fraudă, dar am vrut să ajutăm clubul"
Voiculeț dezvăluie că "cei de la RTZ au depus documente în instanță prin care ne acuzau de înțelegere frauduloasă cu președintele Ioan Man. Vezi, Doamne, noi ştiam înainte cu 5-6 luni că o să intre clubul în insolvenţă şi de-aia am făcut acele creanţe de cesiune, să păcălim alţi creditori! De fapt, noi am acceptat asta ca să scape clubul de depunctări. Urma să ne luăm banii mai târziu, din drepturile TV. Așa se proceda mereu. Am mai fost plătiţi şi înainte pe astfel de cesiuni.
Acum, noi nu mai putem face nimic. Mai rău e că s-a creat un precedent periculos. Eu mai am o cesiune de creanță pentru 60.000 de euro și la Pandurii, care a intrat în insolvență. Vă dați seama, am mari șanse să pierd și acolo. Asta ar însemna că, în total, aș pierde de la CFR, ASA și Pandurii 168.000 de euro! Bani pentru care am muncit, am jucat. Judecătorilor nu le pasă, ei dau cu ciocănelu' și gata, nimeni nu-i trage la răspundere!".
"Zăvăleanu nu mi-a propus tot o înțelegere frauduloasă?!"
Fotbalistul a fost primul care a semnalat că s-ar încălca regulamentele prin faptul că aceeași firmă, RTZ & Partners este administrator judiciar la trei cluburi de Liga 1.
"Ei zic că sunt alte firme. Dar atunci cum se explică faptul că, după intrarea în insolvență a celor de la ASA, domnul Răzvan Zăvăleanu, de la RTZ din Cluj, administrator judiciar la CFR, a venit la Târgu Mureș să renegocieze cu noi contractele și vechile datorii?
Atunci mi-a propus un contract mai mic, iar ca să-mi recuperez măcar jumătate din datoriile de dinainte de intrarea în insolvență, a zis că îmi mai dă ceva la contract. Păi, asta nu ar fi fost o înțelegere frauduloasă? Nu erau dezavantajați ceilalți creditori? Și nu mi-a propus numai mie acest lucru, ci și altor colegi! Făceau asta să ne convingă să rămânem. Eu nu am acceptat și am plecat de la ASA"
CE SPUNE ROAF LA ARTICOLUL 3.3, PUNCTUL C
Nicio persoană fizică sau juridică nu poate controla sau influența mai mult de un club, un astfel de control sau influență însemnând:
- deținerea majorității drepturilor de vot a acționarilor
- dreptul de a numi și a demite majoritatea membrilor organelor administrative, de conducere sau control ale clubului respectiv
- capacitatea de a exercita prin orice mijloace o influență decisivă asupra hotărârilor clubului
"Voiculeț spune numai aberații"
Contactat de Gazetă, Răzvan Zăvăleanu, aociat la firma de insolvență RTZ & Partners, a sps că "Voiculeț e într-o mare eroare. Nu e de ajuns să știi să dai pase printre fundașii adverși ca să te pricepi și la justiție. Dacă e nemulțumit de decizii, de ce nu face plângeri penale?!".
Zăvăleanu a adăugat: "Nu e aceeași firmă la cele trei cluburi, ci societăți diferite. Și chiar dacă ar fi așa, nu ar fi nicio problemă. Noi nu controlăm societăţile în sensul dat de lege, ci doar supraveghem activitatea financiară, nu intervenim pe latura sportivă. În plus, noi suntem mandataţi de justiţie, nu ne interesează de regulamentele sportive".
Pe siteul rtz.ro, firma RTZ & Partners figurează cu locaţia principală la Cluj Napoca, filiale la Bucureşti şi Alba Iulia, precum şi cu un birou la Bistriţa.
FRF vrea să predea cazul la Disciplină
Faptul că firma RTZ & Partners a fost numită de instanţe ca administrator judiciar la 3 cluburi, CFR Cluj, ASA şi Gaz Metan, a atras atenţia celor de la LPF. Respectivul for a semnalat cazul către FRF, în noiembrie 2016.
Ieri, Departamentul Juridic al FRF a răspuns Gazetei: "Am primit o sesizare din partea LPF în acest sens şi aceasta va fi trimisă spre Comisia de Disciplină, urmând ca ulterior să existe posibilitatea ca LPF şi cluburile să fie citate pentru a se lua o decizie".
"Cred că Voiculeţ minte. Nu-mi amintesc să fi avut vreo discuţie cu el la Târgu Mureş, aşa cum pretinde. În plus, e inutil să discutăm ce i se pare normal sau nu lui Voiculeţ, cât timp există nişte decizii ale Curţii de Apel"
Răzvan Zăvăleanu, asociat la RTZ & Partners