FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

E de urmat modelul maghiar în Liga 1? Cum arată regula U21 în viziunea Federației de la Budapesta

Articol de , , - Publicat luni, 23 martie 2020 09:36

Federaţia de la Budapesta a creat un fond de recompensă pentru echipele care folosesc jucători sub 21 de ani, însă nu obligă echipele să-i bage în teren.

Regula U21 e tot mai contestată în Liga 1, mai ales din vara anului trecut, de când a apărut şi al doilea fotbalist care trebuie să fie în teren la startul jocurilor. Au existat chiar situaţii în care mulţi antrenori au apelat la schimbări la scurt timp după debutul jocurilor, iar unii dintre tehnicieni, în frunte cu Dan Petrescu, s-au exprimat public pentru a contesta vehement această lege. 

„Putem să găsim şi măsuri mai dure dacă vor continua practicile gen Dan Petrescu, care a schimbat după doar câteva secunde un jucător Under 21. Putem să impunem din vară ca al doilea jucător să joace măcar 45 de minute sau chiar tot meciul”, a ameninţat Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal. 

FRF şi marea majoritate a cluburilor se află pe poziţii de forţă, iar una dintre soluţii ar putea să fie ceea ce se întâmplă în actualul campionat în Ungaria. Federaţia de la Budapesta a apelat şi ea la o măsură prin care să stimuleze apariţia jucătorilor tineri, însă a decis să urmeze o cu totul altă abordare. În primul rând, nu de impunere. Din vara anului trecut, forul maghiar de fotbal a creat un fond, din surse proprii, din care să fie răsplătite echipele din prima ligă care folosesc fotbalişti Under 21! 

Nicio formaţie nu e constrânsă să bage în teren astfel de jucători, dar cele care o fac vor primi bani la finalul sezonului, pe baza unui calcul. Se vor contabiliza toate minutele bifate de un jucător U21, per meci, şi apoi se face o medie, per club, iar în funcţie de ponderea pe care o are fiecare, federaţia va vira procentual sumele respective. Mai mult, maghiarii nu recompensează doar actualul club care foloseşte astfel de jucători, ci şi pe cele care l-au format şi la care a evoluat până să ajungă unde este în momentul de faţă. 

Mai mult, federaţia de la Budapesta se obligă să recompenseze, tot pe baza unei grile, echipele pe la care a trecut un jucător, în cazul în care acesta se vinde în străinătate. Există chiar bonusuri şi în cazul în care fotbalistul va ajunge să evolueze în cupele europene la clubul care îl va cumpăra în Occident. 

Algoritmul maghiarilor 

  • se oferă în jur de 10 euro pentru fiecare minut jucat de un fotbalist Under 
  • pentru cei U21 există bonificație la punctajul de 1,5, pentru cei U20 se dublează totul, iar pentru cei U19 se înmulțește cu 2,5 punctajul pe baza căruia se fac premierile
  • de exemplu, pentru un fotbalist U21 care a jucat 74 de minute într-un meci și e și provenit din propriul centru de copii și juniori, care are și el o bonificație, rezultă 2.500 de euro 
  • un club care folosește doi jucători U21, cu o medie de 74 de minute pe parcursul a 30 de etape, se alege cu o sumă în jur de 150.000 de euro

11 milioane de euroe bugetul pe care Federația Maghiară de Fotbal îl pune la bătaie petru cluburile care folosesc jucători under

„Această regulă, sincer, pe mine mă depăşeşte, nu o înţeleg. Eu ca antrenor sunt plătit să fac rezultate, nu sunt plătit să cresc jucători. NIcăieri unde am fost, nu mi s-a cerut asta. Mi s-a cerut să fac rezultate. Şi cu cine scoţi rezultate? Cu jucătorii cei mai buni. Păi la mine jucătorii cei mai buni nu joacă, pentru că avem o regulă care nu e nicăieri pe planeta asta”
- Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj 

 

"Dacă eu îl bag pe un jucător şi îl scot în minutul 5, cum îl cresc eu pe jucătorul ăla? Ce educaţie i-am dat? L-am terminat. Şi aşa o să fac, pentru că nu am altă soluţie. Bag un jucător şi îl scot în minutul 1. E bine pentru jucătorul ăla? Această regulă este împotriva fotbalului. Această regulă şi cu unul şi cu doi jucători nu are nicio valoare pentru mine. Eu ca antrenor sunt legat de mâine şi de picioare" 
- Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj 

„Vom fi văduviți din cauza acestei reguli și vom putea ataca iar decizia. Păi, Burleanu, faci tu echipa? Vino și fii tu antrenor și fă tu schimbările. Nu poți să mă obligi să folosesc un jucător. Nu poți să intervii în activitatea mea financiară. Este imixtiune în sistemul economic al unei societăți comerciale. Să își facă Burleanu echipă și să joace el cu jucători sub 21 de ani. Oamenii ăștia trebuie să fie opriți pentru că după aia ajung dictatori sau tirani”
 - Gigi Becali, patron FCSB 

„De ce ni se impune să jucăm şi cu jucători de under 21 şi nu sunt băgaţi în seamă pe la echipele naționale?! Înseamnă că tu n-ai încredere în campionatul României. Ei sunt responsabili pentru ce se întâmplă la echipa națională, dar îmi pun şi eu întrebări” 
- Mircea Rednic, antrenor Poli Iași

„De ce ni se impune să jucăm şi cu jucători de under 21 şi nu sunt băgaţi în seamă pe la echipele naționale?! Înseamnă că tu n-ai încredere în campionatul României. Ei sunt responsabili pentru ce se întâmplă la echipa națională, dar îmi pun şi eu întrebări” Mircea Rednic, antrenor Poli Iași

 De unde are federaţia maghiară bani 

Drepturile TV pentru campionatul din Ungaria sunt extrem de departe de nivelul pe care îl atinge Liga 1. La noi, suma anuală plătită de televiziuni e de 28 de milioane de euro, fără TVA, iar nivelul minim pe care îl atinge o grupare, adică nou-promovatele, e de 1,3 milioane de euro. La unguri, drepturile TV sunt deţinute de televiziunea de stat, care le oferă pe toate online, doar două jocuri pe etapă fiind transmise de postul M4 Sport. 

Federaţia de Fotbal din Ungaria a creat fondul de recompensă pentru cei care folosesc jucători U21 din surse proprii, la care s-a adăugat un procent din cota parte ce îi revine, conform legii maghiare, din jocurile de noroc.

 FRF a propus bonus, dar din banii cluburilor... 

În România, au exista voci, mai ales în momentul în care administraţia Burleanu a introdus această regulă, care au susţinut aplicarea unui model pe care Ungaria îl are acum activ. Chiar Liga Profesionistă condusă de Gino Iorgulescu a venit cu această propunere, iar răspunsul federaţiei a fost ca bugetul pentru acest lucru să fie realizat din drepturile TV ale Ligii 1. 

„Nu putem lua din banii cluburilor, federaţia să creeze din surse proprii”, a replicat LPF, moment în care s-a ajuns într-un blocaj. FRF are un buget mediu de 15 milioane de euro, însă mare parte din aceşti bani sunt cheltuiţi pe salariile angajaţilor. 

 ... Și apoi le-a dat machete de carton :)) 

După calificarea echipei naționale Under 21 la turneul final din Italia, fiecare club care a influenţat ascensiunea tricolorilor U21 care au contribuit în campania de calificare la Euro a primit machete de carton cu jucătorul sau jucătorii în care au investit. 

„Au fost livrate 40 de machete cu 21 de jucători către 18 cluburi şi şcoli de fotbal. Astfel, copiii şi juniorii le vor putea admira şi vor privi cu ambiţie spre viitorul carierei lor”, anunțau acum un an cei de la FRF. 

CFR şi FCSB-ul Ungariei nu folosesc jucători tineri! 

Echipele care se luptă pentru titlul de campioană în Ungaria, Ferencvaros şi Videoton, aproape că nu folosesc deloc fotbalişti tineri, care să se încadreze în regula federaţiei maghiare, Under 21. De exemplu, la formaţia care e pe primul loc, Ferencvaros, sunt doar 3 fotbalişti under care au bifat câte un singur meci pe parcursul actualului sezon. În schimb, în Liga 1, CFR, care e pe prima poziţie, s-a bazat în special pe doi fotbalişti U21: Costache şi Itu. Câteva apariţii are şi Petrila. 

1 milion de euroe suma pe care Federația Maghiară de Fotbal o oferă fiecărui club din prima ligă, sumă care nu e condiționată de îndeplinirea nici unui criteriu în afara aceluia de participare

2016a fost anul în care FRF a introdus obligativitatea folosirii de către cluburile din Liga 1 a unui jucător eligibil U21 pe întreaga durată a meciului

2016 a fost anul în care FRF a introdus obligativitatea folosirii de către cluburile din Liga 1 a unui jucător eligibil U21 pe întreaga durată a meciului 

2019a fost anul în care FRF a înăsprit legea şi a anunţat că echipele trebuie să aibă la startul jocurilor doi jucători U21, iar pe întreaga durată a celor 90 de minute doar unul

24 de secundea stat pe teren Fica, fotbalist la CFR, pe care Dan Petrescu l-a schimbat în etapa a doua a play-off-ului

Cum arată cel mai bun "11" al actualei Ligi 1, format din jucători U21 

E de urmat modelul maghiar în Liga 1? Cum arată regula U21 în viziunea Federației de la Budapesta

La 3 ani după ce Burleanu a introdus în Liga 1 obligativitatea folosirii jucătorilor U21, naţionala de tineret a României a bifat o mare performanţă: calificarea la turneul final al Campionatului European, unde a ajuns până în semifinale. A depăşit o grupă infernală, din care au mai făcut parte Franţa, Anglia şi Croaţia. România a obţinut astfel calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Din acea echipă antrenată de Rădoi au fost jucători care au evoluat în Liga 1 aproape exclusiv datorită legii U21. Exemple: Cristi Manea, Adrian Rus, Florin Ştefan, Darius Olaru, Dennis Man. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (23)
117590422610329
Mircea-Hortensiu Tomus  •  23 Martie 2020, 18:56

În primul rând trebuie subliniat faptul că tinerii jucători din echipa FCSB-ului, nu au fost formați de această formație, ci alții i-au format. FCSB-ul i-a CUMPĂRAT!! Cu ce scop? Ca sp-i revândă cu de zece ori mai mult! Regula IMPUSĂ de FRF nu e corectă, nu stimulează fotbalul românesc în general, ci dă apă la moară comerțului cu tinere talente, în dauna formatorilor de talente. Această problemă trebuie să fie abordată de FRF cu mult mai multă atenție, cu mult mai multă profunzime. Ce-ar fi, de exemplu, să recurgem la un campionat de tineret, sub 21 ani, desfășurat în tandem cu echipa de seniori? Atât la nivelul ligii 1-a , câtși la nivelul ligii a 2-a.

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  23 Martie 2020, 15:07

Trebuie rapid sa ne indreptam spre regula 2U19 la toate nivelurile iar la nationala 2U19 in lotul de 22 cu numai 2 portari.

valyomanid4
valyomanid4  •  23 Martie 2020, 12:24
Postat de Alexandru Chis pe 23 Martie 2020, 11:29

Sunteti, cuva, sustinatorii CFR Cluj? Spuneti-o pe fata, nu va mai dati dupa corcodus, dandu-ne ca exemplu Ungaria. Ma mir ca nu ati dat de exeemplu Congo sau Guineea Ecuatoriala!

Ba gigistule prost, ce treaba are actualul CFR cu ...Ungaria..?

Vezi toate comentariile (23)
Comentează
Close