Articol de Marius Mărgărit - Publicat sambata, 22 martie 2008 00:00
Surse din lumea fotbalului susţin că, din vară, Rapidul s-ar muta în Cotroceni, pe locul vechiului stadion din Giuleşti urmînd să se dezvolte un megaproiect imobiliar
"Farmecul vieţii" din Giuleşti este un "mit" pe cale de dispariţie. Cel puţin aşa afirmă surse din lumea fotbalului, care pretind că au informaţii sigure în privinţa tranzacţiei dintre George Copos şi omul de afaceri iordanian Fathi Taher. Deşi nu s-ar fi semnat încă documentele prin care ultimul va prelua pachetul majoritarla Rapid, totul este deja stabilit.
Presiuni politice
Decizia lui George Copos de a vinde Rapidul nu este deloc întîmplătoare. Aceasta a fost pusă, printre altele, pe seama problemelor pe care patronul le-ar avea cu DNA-ul. Nu doar în cazul transferurilor internaţionale, dar şi în Afacerea Loteria. Prin canale politice, lui Copos i s-ar fi sugerat că este mai bine să iasă din prim plan, inclusiv ca principal investitor al Rapidului. În locul său ar urma să vină Fathi Taher, care se bucură de simpatie atît în rîndul actualei puteri, dar şi în conducerea PSD. Fapt care i-ar inlesni viitorului investitor la Rapid să reuşească ceea ce lui Copos i-a fost inaccesibil pînă acum: să i se concesioneze stadionul Giuleşti pe o perioadă de minimum 49 de ani.
Banii lui Haysam la Rapid
Dacă la suprafaţă a apărut doar numele lui Fathi Taher, aceleaşi surse susţin că împreună cu acesta ar veni un alt investitor, doctorul Muhamad Yassin. Sirianul pe care chiar preşedintele Traian Băsescu l-ar fi descris, în urmă cu aproape trei ani, ca "beneficiarul cinstit al averii lui Omar Haysam". Astfel, banii din afacerile lui Haysam, cel care a reuşit să fugă în iunie 2006 din România, în urma scandalului ziariştilor răpiţi în Irak în 2005, ar urma să fie investiţi la Rapid. George Copos va rămîne la club, aşa cum tot spune, însă doar cu un pachet de 20-30 la sută din acţiunile grupării din Giuleşti. De ce nu renunţă definitiv? Doar s-a declarat scîrbit de ceea ce se întîmplă în fotbal. Pentru procentele aferente dintr-o viitoare megaafacere imobiliară ce ar implica clubul şi zona stadionului Giuleşti.
Mutarea şi tunul imobiliar
În ultimul timp, stadionul din Giuleşti, al cărui proprietar aste Ministerul Transporturilor, a avut numeroase probleme din cauza degradării structurii de rezistenţă. Tribuna I a fost consolidată, dar peluza I (dinspre Teatrul Giuleşti) este şi acum închisă. După obţinerea concesiunii asupra arenei, noii investitori de la Rapid ar urma să mute echipa în Cotroceni, pînă cînd stadionul de lîngă Podul Grant ar fi renovat. Pînă la urmă însă, echipa ar rămîne definitiv pe stadionul al cărui proprietar este BNR. Surse din lumea politică afirmă însă că, în urma evaluării unor specialişti, s-ar ajunge la concluzia că pe locul vechii arene n-ar putea fi construită una nouă.
În consecinţă, aici ar urma să se dezvolte un megaprioect imobiliar. În discuţie ar intra nu doar stadionul, ci şi Teatrul Odeon, care aparţine de Primăria Capitalei. În urma unei sponsorizări generoase din partea noilor acţionari rapidişti la apropiatele alegeri locale, aceştia vor primi în concesiune şi suprafaţa ocupată de teatru. În total, 65.000 de metri pătraţi.
"De suporteri depinde ca stadionul Giuleşti să nu devină victima proiectelor imobiliare, ei trebuie să ia atitudine!"
Ludovic Orban, declaraţie făcută în urmă cu o lună
Cine e Mohamed Yasin
Mohamed Yasin, cunoscut şi sub numele de
doctorul Yasin, este un cetăţean sirian stabilit de 20 de ani în
România. Absolvent de Medicină, Yasin este vicepreşedintele Uniunii
Arabilor din România. Acesta a apărut în viaţa publică din România în
anul 2005, cînd a fost trimis de autorităţile române la Bagdad, pentru
a negocia eliberarea celor trei ziarişti români răpiţi în Irak.
Inaugurat acum 68 de ani!
Rapid joacă pe stadionul Giuleşti din 1939! Construcţia arenei a durat mai mult de doi ani, iar inaugurarea s-a făcut în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a Prinţului Mihai şi a Prinţului Paul al Greciei. Stadionul a fost dat în folosinţă pe 10 iunie 1939, o dată cu împlinirea a 70 de ani de la punerea în circulaţie a primului tren din România. Peluza a II-a de acum a fost ridicată abia la jumătatea anilor '80, cînd Potcoava, aşa cum era denumită arena Rapidului, a devenit amintire.
43 milioane de euro este valoarea terenului ocupat de stadionul Giuleşti şi Teatrul Odeon, care se întind pe o suprafaţă de 43.000 de metri pătraţi