Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat joi, 27 octombrie 2022 12:18 / Actualizat vineri, 28 octombrie 2022 10:17
Adrian Cojocaru le-a spus unor colegi, la ședința în care a fost anunțat că e suspendat după UTA - FCSB 2-2, că i s-a părut dubios comportamentul unor jucători care au fost eliminați. El are suspiciunea că unii dintre ei ar fi dorit cu orice preț să vadă „roșu” ♦ Istvan Kovacs a povestit după meciul Rapid - Farul 1-1 că arbitrul VAR, Mladinovici, i-a transmis în cască să valideze golul lui Emmers fiindcă nu vede niciun henț, însă „centralul” din Carei a solicitat chiar el să verifice faza, având încă din timpul meciului bănuiala că Albu ar fi atins mingea cu brațul stâng.
Arbitrii români nu doar comit erori majore, prin care viciază rezultatele meciurilor din Liga 1, dar sunt și în prim-planul unor situații incredibile.
Așa s-a întâmplat pe parcursul săptămânii trecute, la două dintre cele mai spectaculoase partide disputate în anul 2022 în România. Confruntările în cauză: UTA - FCSB 2-2, în grupele Cupei României și Rapid - Farul 1-1, în ultima etapă a campionatului.
1. Adrian Cojocaru are suspiciuni că, la UTA - FCSB, unii jucători și-au dorit eliminarea!
Joia trecută, la Arad, UTA și FCSB au terminat remiză, scor 2-2, confruntarea din etapa de debut a Cupei. Meciul a conținut nu mai puțin de 4 cartonașe roșii și 14 avertismente. Chiar a doua zi după acel meci, arbitrii au fost convocați la o ședință de către conducerea CCA.
În cadrul acesteia, Adrian Cojocaru, „centralul” întâlnirii de la Arad, a fost criticat pentru două decizii: că n-a văzut penalty-ul în favoarea FCSB-ului, pe care l-a acordat abia după intervenția VAR, dar și fiindcă l-a eliminat gratuit pe Octavian Popescu. Arbitrul din Galați a fost apoi informat că va fi suspendat din cauza acestor erori.
Ulterior ședinței însă, Cojocaru le-a spus unor colegi arbitri că i s-a părut extrem de curios comportamentul unora dintre jucătorii care au fost eliminați. Arbitrul gălățean le-ar fi transmis inclusiv suspiciunea că unii i-au lăsat senzația că au dorit cu orice preț să fie eliminați.
3,50e cota, în general la meciurile din România, pentru cel puțin un cartonaș roșu în meci
Cei 4 jucători care au primit cartonaș roșu au fost: Bouhenna, Radunovic, Octavian Popescu și Chindriș. Primul și ultimul au fost eliminați fix pentru același tip de acțiune, una extrem de rar întâlnită: persiflarea „centralului"” prin aplauze ironice îndreptate către arbitru. Ba chiar, în cazul stoperului celor de la UTA, modul în care el a reacționat, fiind pe bancă, e aproape fără precedent.
11,50e cota, la jocurile din România, pentru ca într-o partidă să fie dictate cel puțin două eliminări
Cojocaru fusese avertizat de arbitrul de rezervă că fundașul central vociferează și comentează. „Centralul” a venit spre banca arădenilor, moment în care Chindriș a început deja să-l aplaude în batjocură. Cojocaru i-a arătat cartonașul galben, după care Chindriș a repetat obsesiv aplauzele. Iar Cojocaru i-a arătat încă o dată „galben” și l-a eliminat.
Inclusiv colegii lui Chindriș, în frunte cu portarul Iacob, au fost uimiți de cum s-a comportat acesta și i-au reproșat dur, în acel moment, gesturile pe care le-a avut.
2. Istvan Kovacs, mesaj în cască din camera VAR, după golul lui Emmers: „Validează-l, n-a fost henț!”
Derby-ul etapei trecute s-a jucat între Rapid și Farul 1-1. În minutul 88, gazdele au marcat prin Emmers, Giuleștiul a sărbătorit vreme de zeci de secunde, după care „centralul” Istvan Kovacs a mers la marginea terenului pentru a revedea faza, iar ulterior a anulat reușita din cauza unui henț comis de Albu.
În camera VAR a fost Horia Mladinovici și impresia generală a fost că acesta a salvat meciul de o eroare gravă. De fapt, lucrurile au stat cu totul altfel, iar cel care le-a lămurit a fost chiar Kovacs, în discuțiile cu apropiații săi în zilele ce au urmat jocului.
38 de anie vârsta lui Istvan Kovacs, cel care va fi prezent la Campionatul Mondial din Qatar, ce se va desfășura în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie
„Centralul” din Carei le-a dezvăluit prietenilor că imediat după ce mingea a ajuns în poarta lui Aioani, i-a cerut lui Mladinovici să revadă atent faza, fiindcă are o suspiciune că ar fi existat henț la Albu, dar nefiind sigur în timpul fazei, n-a riscat să fluiere, ci a lăsat ca jocul să continue.
1.200 de euroe baremul unui „central” la un meci de Liga 1, la care se adaugă cel mult 700 de lei pentru cheltuieli de deplasare, în vreme ce baremul pentru un joc în Champions League e de aproape 5.000 de euro
Arbitrul VAR i-a replicat în scurt timp lui Istvan Kovacs: „Nu e niciun henț, golul poate fi validat”. Kovacs ar fi insistat însă pentru o analiză mai atentă, dar primind același răspuns a decis să le solicite celor din camera VAR să-i pună lui să vadă faza pe monitorul de la marginea terenului. Lucru care s-a și petrecut, iar Kovacs a detectat acea atingere a balonului pe care Alexandru Albu a avut-o cu brațul stâng. Motiv pentru care a decis să anuleze golul și să acorde lovitură pentru Farul din propria suprafață de pedeapsă.
Ce meciuri a avut Istvan Kovacs în ultimele două luni
Partida | Competiția |
Dinamo Zagreb - Chelsea 1-0 | Champions League |
Petrolul - Farul 1-3 | Liga 1 |
Danemarca - Franța 2-0 | Liga Națiunilor |
CSU Craiova - Voluntari 1-1 | Liga 1 |
FC Bruges - Atletico Madrid 2-0 | Champions League |
Bayer Leverkusen - FC Porto 0-3 | Champions League |
CFR - Sepsi 2-1 | Liga 1 |
Rapid - Farul 1-1 | Liga 1 |
Drept la replică Kyros Vassaras, președinte CCA
Singurul lucru adevărat referitor la întâlnirea pe care am avut-o cu arbitrii în data de 20 octombrie este faptul că această întâlnire a avut loc. Însă, nu a fost una de analiză video. Subiectul acesteia a fost instrucțiunile de completare a unui document special pe care arbitrul VAR și arbitrul asistent VAR trebuie să îl completeze până în ziua următoare a fiecărui meci la care sunt delegați. Nu am analizat prestația niciunui arbitru, nu am criticat pe nimeni și nu am comentat niciun incident din meciurile de Cupă sau Liga 1.
În ceea ce privește decizia din meciul Rapid – Farul, vă aduc la cunoștință următorul paragraf din protocolul VAR aprobat de FIFA: «Atunci când este vorba de o decizie factuală, precum poziția de ofsaid a unui jucător, contactul în ceea ce privește un eventual fault sau henț, localizarea jucătorului în momentul infracțiuni (în interiorul careului sau afară) sau dacă mingea a fost sau nu în teren, o evaluare în camera VAR este deobicei adecvată. Totuși, chiar și în cazul unei decizii factuale arbitrul de centru poate consulta monitorul de la marginea terenului în cazul în care este o decizie crucială ce poate influența scorul final, de exemplu o decizie în ultimele minute ale partidei».
- Kyros Vassaras, președinte CCA
Am fost și sunt în continuare dezamăgit! Cine mă cunoaște știe că de fiecare dată evit să discut despre meciurile mele și ale colegilor mei. Chiar și cei apropiați au fost șocați să citească articolul de pe site-ul GSP pentru că nici măcar acasă nu discut despre meciurile la care sunt delegat.
- Adrian Cojocaru, arbitru