Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 10 noiembrie 2022 09:11 / Actualizat joi, 10 noiembrie 2022 11:02
Eugen Neagoe, antrenorul lui U Cluj, a povestit cum decurge existența sa după stopul cardiorespirator din vara lui 2019, când era antrenorul lui Dinamo.
Eugen Neagoe este oltean get-beget, născut în „comuna cu fotbaliști”, cum era denumită Orodel (Dolj) pe vremuri, urbea mai oferindu-i României pe Sorin Cârțu și pe Victor Pițurcă. Antrenorul de 55 de ani a preluat-o pe U Cluj, a reușit să redreseze echipa, a bătut FCSB, însă încă e greu ca „Șepcile roșii” să iasă din zona roșie a clasamentului.
„Geană” vorbește cumpătat, fără exaltare, indiferent cât de mare e presiunea asupra lui. Nici nu ai zice că este oltean, ca reacție ai spune că este ardelean mai degrabă.
„Mai vorbesc oltenește, dar mai rar. Uite, discutam deunăzi cu Gheorghiță Geolgău, în graiul nostru. Noi, oltenii, suntem mai orgolioși, ne dorim mereu mai mult, mai ales să câștigăm contra celor mari. M-a ajutat spiritul de oltean în viață. Când plec de acasă, îmi propun, zilnic, să fiu mai bun decât ieri. Am fost mai rău ca jucător, mai impulsiv, ca antrenor m-am mai domolit, cu înțelepciunea anilor”, spune Neagoe.
- Domnule Neagoe, meseria de antrenor aduce insomnii sau sentimente de panică în preajma unor confruntări tari sau derby-uri?
- Teamă nu mi-a fost niciodată la fotbal. Insomnii, deloc! Am experiență mare și ca antrenor, n-am nicio frică, de nimeni, de niciun adversar. Mă odihnesc foarte bine.
- Ați răpus FCSB, l-ați demis pe Nicolae Dică săptămâna trecută.
- Nu vorbesc despre adversari, important e că U Cluj a făcut un joc aproape de perfecțiune atunci. FCSB nu și-a creat nicio ocazie, noi mai puteam marca încă 5 goluri, cu asta rămânem.
- După meciul cu FCSB, Gigi Becali v-a pus pe lista lui. Ce-ați fi răspuns dacă sosea cu o ofertă concretă?
- Astea cu listele... Am mai fost pe liste. Și Sorin Cîrțu a zis că am fost pe lista Universității Craiova, scurtă sau foarte scurtă, dar n-am ajuns acolo. Când apar astfel de discuții, orice antrenor trebuie să se simtă bine, înseamnă că munca îi este apreciată. De la discuțiile apărute în presă la ce se întâmplă la FCSB, e cale lungă. Dacă, dacă... Nu avem despre ce să vorbim, dacă aș fi luat în considerare o eventuală propunere. Sunt aici, la Cluj, concentrarea mea e doar la U.
Eu n-am fost niciodată zbir cu jucătorii. Trebuie să ne respectăm între noi, cu toții știm ce avem de făcut. Îmi plac jucătorii cu personalitate, am antrenat băieți cu mare valoare, îi respect și pe cei de națională, și pe cei mai tineri.
- Eugen Neagoe, antrenor U Cluj
Eugen Neagoe: „CFR campioană, FCSB prinde play-off-ul”
- Pe cine vedeți favorită la titlu?
- CFR Cluj. Evident. Are și restanțele. Farul se va bate sus, probabil, va intra în cupele europene, dar CFR are experiență, va câștiga.
- FCSB?
- Tineri valoroși, dar multe puncte de recuperat.
- O vedeți ratând play-off-ul?
- Nu. O să-l prindă.
Noi ca români suntem ospitalieri, primim bine și jucătorii străini veniți din afară. Mai bine decât alții din străinătate. Iar noi ar trebui, cu toții, să muncim mai mult! N-aș vrea să critic. Afară au plecat acei oameni care vor să progreseze, iar în spatele lor e multă muncă.
- Eugen Neagoe, antrenor U Cluj
Neagoe, aceeași problemă ca și Eriksen
- Medical cum vă mai simțiți, după momentul acela din iulie 2019? Ați dat emoții teribile pe banca lui Dinamo la un meci cu Craiova.
- Cu siguranță, a fost cumpăna vieții mele. Am fost salvat de acei îngeri păzitori care se numesc medici. Au fost mulți.
- O situație asemănătoare cu a lui Christian Eriksen?
- Perfect asemănătoare. Același diagnostic la amândoi, stop cardiorespirator. Nu a fost infarct, cum s-a zvonit. La o lună de zile după aceea, am suferit o intervenție, ablație, pe care o fac mulți oameni și sportivi.
- Ce a schimbat acel moment în dietă, în vicii?
- Nu mai fumez. Fumam un pachet pe zi, nu trei cum s-a mai zis. Cafele mai beau, dar rar.
- De atunci ați mai avut o cât de mică problemă medicală?
- Absolut niciuna! Și nici nu trăiesc cu vreun stres. Ca să glumim un pic, nu-mi mai e frică de nimic. Dacă am trecut atunci cu bine... Chiar mă uit cu admirație la jocurile lui Eriksen, tot respectul!
- Miuță jucați?
- Nu. Dar fac mișcare la antrenament, nu mă ține nimic departe. N-am absolut nicio teamă. Merg la control periodic, o dată la 6 luni. Avem medici admirabili, păcat că nu știm să-i prețuim pe cei ce au grijă de noi.
Eugen Neagoe: „Dacă a retrogradat, înseamnă că atât a putut Dinamo”
- Ați mai alege vreodată Dinamo? Pentru o sumă amețitoare, să zicem.
- Nu! Absolut deloc.
- A fost karma în ceea ce-o privește pe Dinamo? Faptul că echipa este în Liga 2.
- Nu le-am dorit, nu le doresc răul, îmi pare rău de Dinamo, de dinamoviști, n-am ură nici pe suporteri. M-am bucurat că am văzut echipe de tradiție revenind în prima ligă. Îmi pare rău că nu este Poli Iași, îmi pare rău și de Dinamo, un nume foarte mare.
- A meritat să retrogradeze?
- Dacă a retrogradat, înseamnă că atât a putut. E acolo „datorită” celor de acolo, nu a altora din afara clubului.
- E cineva mai vinovat?
- N-aș putea să spun, nu știu realitatea. Problemele financiare existau, se știau.
Ascult muzică instrumentală, îmi place mult, e o formație din cinci fete din zona Rusiei. Ascult mult muzică. Îmi place și muzica din zona Ardealului, nu doar a Olteniei. Când rezultatele sunt bune, sunt un om foarte relaxat. Mă mai uit și la un film, la reportaje, la documentare.
- Eugen Neagoe, antrenor U Cluj
Neagoe: „Acele persoane nu sunt oameni”
- Pe dumneavoastră cine v-a „săpat”?
- Eu știu foarte bine cine a orchestrat situația, cine a montat acei suporteri contra mea, știu foarte bine cine era în spatele lor... Niște oameni cărora nici nu vreau să le pronunț numele. Dacă-i voi ierta? Din punctul meu de vedere, nu au niciun pic de omenie. Cei ce doresc să facă rău altora...
- E și un coleg de breaslă printre ei?
- Sigur. Dar chiar nu are niciun rost să mai discut, pentru mine nu mai există!
- Dacă v-ați întâlni cu acei oameni, ați putea trece peste animozități?
- Niciodată! Nu pot. Sunt sincer. Niciodată! Nici n-o să vorbesc, n-o să le pronunț numele, dar nici nu pot trece peste. În primul rând, trebuie să fim oameni, înainte de orice. Acele persoane, din punctul meu de vedere, nu sunt oameni.
M-am întâlnit și în București cu fel de fel de suporteri ai lui Dinamo, niciodată n-am avut vreo problemă. Niciodată nu mi-au reproșat nimic, din contră, am vorbit deschis. Spuneau că știau și ei bine ce mi s-a întâmplat.
- Eugen Neagoe, antrenor U Cluj
Eugen Neagoe: „Nu o văd pe Dinamo revenind în Liga 1 după acest sezon”
- O vedeți pe Dinamo revenind pe prima scenă?
- În acest moment, nu! În acest campionat, nu! Este punctul meu de vedere. Nu văd cum Dinamo ar putea reveni în prima ligă, din păcate pentru cei de acolo.
- Și cum ar putea reveni?
- Dinamo are un grup uriaș de suporteri...
- Credeți în salvarea venită din partea DDB, PCH?
- Nu văd, nu cred că poate cineva din România să trăiască exclusiv din finanțarea suporterilor. Nu cred că se va putea vreodată. Cu siguranță, unul, doi, trei oameni de afaceri ar ajuta enorm.
- Peste timp, dacă v-ar solicita să semnați cu Dinamo, ce-ați răspunde?
- Nu! Pentru ceea ce am trăit în acele momente, nu! Nu numai eu, dar nici familia nu ar fi de acord pentru tot ceea ce mi s-a întâmplat. A fost un lucru urât, nu meritam.
- Dinamo - club blestemat? S-a vorbit mult și despre această idee.
- S-au întâmplat anumite lucruri regretabile. Cătălin Hîldan, un băiat formidabil, mi-a fost coleg, chiar dacă mai tânăr, din păcate nu mai este de multă vreme printre noi. Apoi, s-a întâmplat și cu Ekeng. Au fost momente grele pentru Dinamo, acum e în liga a doua. Dar sunt și alte grupări care și-au revenit, după ce au căzut. Nu știu ce să zic de blestem... Cu siguranță, Dinamo își va reveni.
- O vedeți pe Dinamo și mai jos?
- Nu ar fi bine pentru cei de acolo. Fotbalul românesc a avut și are nevoie de branduri.
Este o durere tot ceea ce se întâmplă în Ucraina. Nu credeam că se poate ajunge la o situație de care citeam în cărțile de istorie! Nu credeam că un om poate invada o țară pașnică. Mi-aș dori ca mâine să se termine războiul de acolo.
- Eugen Neagoe, antrenor U Cluj
„Să nu fie o rușine și mai mare decât ce-a fost până acum!”
- Avem șanse în grupa României din preliminariile pentru Euro 2024 sau ne facem iluzii?
- Este o grupă accesibilă. Trebuie să fim optimiști. Elveția e favorita grupei, clar.
- Câte puncte facem?
- E greu să calculăm. Ar fi bine să nu pierdem cel puțin un meci cu Elveția, nu mai zic să câștigăm. Israel a progresat, are jucători care evoluează la nivel înalt. Kosovo a crescut enorm, nu va fi ușor deloc cu această echipă. Trebuie să le tratăm cu mare responsabilitate pe Israel și Kosovo.
- Pericol să dăm chix cu echipele mici ale grupei?
- Cu Andorra nu, n-avem cum să ne împiedicăm, ar fi o rușine și mai mare decât ce s-a întâmplat până acum, dar cu Belarus, mare atenție, nu e slabă! Eu sper să terminăm pe locul 2, dar dacă nu suntem atenți, putem pierde acea poziție în favoarea Israelului sau a Kosovo. Nu vreau să mă gândesc că nu vom prinde nici locul 3, dezamăgirea ar fi uriașă!
- Este bine că s-a continuat cu Edward Iordănescu?
- Nu aș vrea să dau verdicte. Știu ce presiune e pe oamenii de la națională. Este cel mai greu și cel mai important job de antrenor din România.
- Peste cel de antrenor la FCSB?
- Peste! Cel de la FCSB e și antrenor, și patron. Știm cu toții că Gigi Becali conduce acolo, nu e niciun semn de îndoială.
România mi se pare că se dezvoltă, traiul e mai bun, aproape de Occident, dar e și un procent destul de mare de oameni care trăiesc în sărăcie. Cred că există totuși optimism că lucrurile vor merge spre bine. După ani în care fie am bătut pasul pe loc, fie ne-am dus în jos tare. Pare că se îndreaptă România.
- Eugen Neagoe, antrenor U Cluj
Omul Eugen Neagoe în 7 idei:
- „Cine aș fi vrut să fiu ca om? Eugen Neagoe. Ce n-aș fi putut fi niciodată? Un om fals. Cea mai mare calitate - corectitudinea. Defect - corectitudinea. Spun lucrurilor pe nume, uneori nu este bine. Eugen Neagoe în trei cuvinte? O persoană simplă”.
- „Aș fi vrut să am vreo trei campionate câștigate ca antrenor, vreo 30-40 de jocuri în cupele europene... Nu bani! Rămâi cu rezultatele, banii se duc. Ca jucător, am cucerit de două ori eventul, plus o Cupă a României, am și pierdut finale de Cupă. Mi-ar fi plăcut să egalez, măcar, ca antrenor ceea ce am făcut ca jucător”
- „Am întâlnit oameni remarcabili, am avut onoarea să discut cu antrenori foarte mari. Mi-ar plăcea să vorbesc cu Carlo Ancelotti, o oră. Italianul este mult mai mare decât pare. Se vorbește de Klopp, Guardiola, Simeone, dar eu zic că Don Carlo e mai mare decât ei”.
- „Cea mai importantă întâlnire a fost cu soția mea, datorită relației noastre de peste 22 de ani s-a născut fetița noastră. Sunt un tată fericit”.
- „Nu m-am gândit niciodată ce mi s-ar potrivi dacă n-aș fi antrenor. Eu sunt și profesor de sport. Copiii din ziua de azi nu se dezvoltă cum ne-am dori noi, părinții. Trebuie acordată mai multă atenție sportului, astfel vom ajunge mai rar pe la cabinetele medicale”.
- „Libertatea este absolut tot pentru mine. Niciodată n-am făcut, n-o să fac ceva care să mă facă să-mi risc libertatea. E tot alături de sănătate. Iar acum nu mi-e frică de absolut nimic în viață. După momentul meu din 2019 am realizat că viața merită mai mult prețuită”.
- „Cel mai mult mă irită neseriozitatea oamenilor. Nu mă afectează, nu pot eu să schimb. Le spun și jucătorilor că nu sunt șeful lor, eu sunt aici să ajut, un fel de frate mai mare. Nu sunt omul care să dea cu parul, să vorbească urât. Îmi doresc respectul reciproc”.
Dan Petrescu are și el dreptatea lui când spune că lumea e interesată de cei ce pierd cu 5-0, nu de cei care câștigă campionate sau în Europa. El a fost criticat mereu, deși a avut rezultate. Este un antrenor ce a pus mare preț pe rezultat, dar i-a și ieșit! Probabil, are și el dreptatea lui.
- Eugen Neagoe, antrenor U Cluj
Citește și:
Gică Hagi așteaptă ajutor la Farul: „Nu pot duce totul singur, nu am bani”
De ce nu-l mai vrea Gigi Becali pe Laurențiu Reghecampf la FCSB » Rotaru are un rol decisiv
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”