Articol de Marius Mărgărit - Publicat vineri, 08 februarie 2019 10:39
Gazeta Sporturilor a contactat un avocat pentru a înțelege mai bine ce riscă Cristi Borcea (49 de ani) după condamnarea de 5 ani în Dosarul Retrocedărilor.
Avocatul susține că fostul finanțator dinamovist nu e recidivist și, conform legii, va executa între un an și jumătate și doi ani și 9 luni, pentru că depinde dacă va fi judecat pe noul cod penal sau pe cel vechi. Borcea urmează să facă acum contestație la executare la Tribunal.
„În cazul lui Borcea nu e recidivă, ci concurs de fapte. Amândouă condamnările, din Dosarul Transferurilor și din Dosarul Retrocedărilor, fiind comise înainte de prima condamnare. Deci, fiind vorba de concurs de fapte, e și vorba de concurs de executare și pedepsele se contopesc.
DUPĂ NOUL COD: minimum un an și jumătate
Dacă se judecă pe noul cod penal, ca în Dosarul Transferurilor, rămâne sporul de pedeapsă de 3 ani și 4 luni din Dosarul Transferurilor, la care se adaugă această nouă condamnare de 5 ani. Rezultă o pedeapsă de 8 ani și 4 luni, el putând să fie eliberat condiționat după ce execută cel puțin două treimi din această contopire din care se scad în prealabil cei 4 ani deja executați. Rămâne astfel o pedeaspă de minimum un an și jumătate.
după vechiul cod: minimum 2 ani și 9 luni
Dacă s-ar judeca pe vechiul cod penal, ar ajunge la o pedeapsă contopită de 10 ani și jumătate. Pe vechiul cod penal dacă se judecă, Borcea ar putea primi un spor de pedeapsă de 5 ani și 4 luni, iar adăugând sporul de 5 ani va ajunge la 10 ani și 4 luni, adică 2 ani și 9 luni de închisoare. Tot ce e peste 10 ani trebuie să execute trei pătrimi din pedeapsă sau nu mai puțin de două treimi, adică ar putea sta la închisoare 2 ani și 9 luni. Acum depinde cum apreciază judecătorul”, a declarat un avocat pentru GSP.ro.
- Cristi Borcea a fost condamnat în martie 2014 la 6 ani și 4 luni de închisoare fiind găsit vinovat în Dosarul Transferurilor. Acesta a executat mai bine de 4 ani, fiind eliberat pe 2 iulie 2018.
114.000.000 €
este prejudiciul total calculat de DNA în Dosarul Retrocedărilor, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa
Citește și:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul