FOTBAL  »  Superliga  »   DNA LA FRF

EXCLUSIV Ce a căutat DNA la FRF: prime de 4,7 milioane de euro! » Alegeri desfășurate tot sub spectrul problemelor cu legea?

Articol de , - Publicat joi, 15 martie 2018 09:46

Procurorii DNA au luat la puricat ieri, la Casa Fotbalului, actele din perioada Mircea Sandu, în legătură cu cazul avocatei Ioana Sfârâială, care a reprezentat FRF în procesele cu Loteria.

Ziua de ieri a început cu surprize la FRF. Doi ofițeri DNA au descins în cursul dimineții la Casa Fotbalului, unde a început agitația: vizitatorii inopinaţi solicitau documente peste documente, iar clădirea de lângă Arena Națională a devenit un veritabil furnicar.

În jurul orei 16:00, la FRF nu mai umbla nimeni pe culoarele de la parter şi de la etajul unu. Toţi erau parcă strânşi la etajul doi, acolo unde procurorii verificau acte în "Borcan", cum este denumită sala în care au loc şedinţele Comitetului Executiv.  

Prima întrebare: Ce căutau procurorii la FRF? De-a lungul zilei s-au vehiculat mai multe variante ale motivului descinderii procurorilor la Casa Fotbalului.

Gazeta a intrat aseară în posesia Ordonanței DNA care ar fi stat la baza descinderilor, în care se face referire la un dosar deschis în 8 septembrie 2014 pentru "săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Dosarul a fost extins în 9 martie 2018 pentru "săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave".

Prime de 4,7 milioane de euro

Concret, procurorii ar cerceta niște comisioane considerate dubioase acordate de conducerea FRF din epoca Mircea Sandu în urma "Procesului Loteria". La scurt timp de la instalarea în funcție, Răzvan Burleanu a pornit demersuri de a recupera circa 4,7 milioane de euro, care, după câștigarea procesului cu Loteria, au ajuns sub formă de prime la Mircea Sandu, Comitetul Executiv, peste 60 conducători de la FRF, plus comision pentru societatea de avocatură "Sfârâială și asociații".

În 2007, Ioana Sfârâială a fost membră a Curţii de Arbitraj pentru fotbal în cazul fotbaliştilor Shroj şi Abiodun împotriva clubului FC Naţional, dosar care a produs un uriaș scandal după ce membrii CAF îl acuzau pe Mircea Sandu că ar fi intervenit în judecarea cazului.

Ce s-a întâmplat în cazul cu Sfârâială

Gazeta a anunţat în exclusivitate în iunie 2017 că Mircea Sandu fusese audiat la DNA în acest dosar, în care fostul şef de la Casa Fotbalului era acuzat de luare de mită şi spălare de bani.

DNA explica atunci că "în 2 octombrie 2009, Mircea Sandu, cu intenţie, a primit prin intermediul soţiei sale, Elisabeta Sandu, cu titlul de mită, suma de 724.000 de lei, de la o casă de avocatură, pentru ca FRF să încheie cu aceasta două contracte de asistenţă juridică, în 2009".

Era vorba despre societatea condusă de avocata Ioana Sfârâială, care a reprezentat FRF în procesele cu Loteria.

În mai 2009, FRF a reuşit să ia de la Loterie 5 milioane de euro, pentru perioada 2003-2005. Sfârâială a câştigat la fond, dar a pierdut la Apel, iar FRF a obţinut bani, cu alţi avocaţi, reziliind anterior contractul cu Sfârâială.

Plângerea FRF la DNA a pornit tavălugul?!

Apoi, FRF a demarat alt proces contra Loteriei, pentru perioada 2006-2008, în urma căruia a câştigat alte 20 de milioane de euro.  Deşi urma un proces practic câştigat, prin precedentul creat, FRF angaja iar societatea Ioanei Sfârâială. Contractul dintre părţi prevedea şi un procent de 10 la sută din sumele câştigate în instanţă pentru casa de avocatură.

Dar FRF a obţinut acele 20 de milioane cu Loteria în 2010, fără ajutorul Ioanei Sfârială, refuzând să-i mai plătească acesteia comisionul din contract. Iar avocata a obţiunut o executare silită a FRF, la un Tribunal Arbitral, în valoare de 2,7 milioane de euro.

FRF şi Mircea Sandu au răspuns printr-o plângere la DNA împotriva Ioanei Sfârâială, acuzând procedurile de executare silită ale acesteia. Şi tocmai demersul federal ar fi determinat situaţia de acum, în care Mircea Sandu este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Verifică şi perioada Burleanu

Alte surse din lumea fotbalului susţin că procurorii, prin extinderea din 9 martie 2018 a dosarului, au solicitat şi alte documente. Adică, toate procesele verbale ale Comitetelor Executive din 2011 până în prezent, urmând să verifice atent modul în care s-a făcut premierea de la FRF, după calificarea echipei naţionale la Euro 2016. Aceasta în urma unei plângeri a lui Tudor Iacov, preşedintele clubului de fotbal feminin "Progresul".

 "Au cerut contracte din 2008-2010"

Neoficial, surse din FRF au acreditat şi varianta că DNA s-ar fi autosesizat după dezvăluirile făcute în ultima vreme de Răzvan Burleanu, pe site-ul său personal, la adresa foştilor federali, Ionuț Lupescu, Mircea Sandu, Pompiliu Popescu şi Florin Prunea. Mai mult, sursele de la Casa Fotbalului susţin că "procurorii au cerut documente şi contracte doar din perioada 2008-2010".

Dacă este adevărat, atunci alegerile din 18 aprilie s-ar putea desfăşura tot sub spectrul problemelor cu legea, aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu 4 ani, când Gică Popescu, contracandidatul lui Răzvan Burleanu, a fost condamnat şi arestat în "Dosarul Transferurilor".

Ce conțin dezvăluirile lui Burleanu de pe site-ul personal

1. Medicamentele lui "Pompi"
- citând un articol din Adevărul, Răzvan Burleanu îl acuză pe fostul "medic combinagiu" al echipei naţionale că îşi construise un adevărat monopol asupra medicamentelor folosite la loturi, din banii FRF
- FRF ar fi plătit în intervalul 2006-2016 suma de 5.457.923 lei către firmele Medasso Consult şi Farmacia Kaiser. Prima este clinica doctorului Popescu, din Chitila, iar cea de-a doua o farmacie la care acesta este asociat

2. Mircea Sandu, Visit SRL, Carpatin SRL şi firmele Milenium
- Mircea Sandu, acţionar la Visit SRL, împreună cu fiul său, cu Marian Albu, fostul trezorier, şi cu fiul acestuia au luat bani din FRF pentru prestarea a diverse servicii, gen cazări sau bilete de avion, prin respectiva firmă
- Mircea Sandu, acţionar la Carpatin SRL, tot împreună cu Marian Albu şi cu Ştefan Chiţu, încheia contracte cu FRF pentru cazarea unor loturi naţionale sau alte evenimente ale respectivului for
- firmele  Milenium Clading, Milenium Clima sau Milenium Food & Beverages, unde printre acţionari erau Raluca Sandu, fiica lui Mircea Sandu, dar şi soţul acesteia, Ziv Tetelman, încheiau cu FRF contracte de catering şi
restaurant, de proiectare şi execuţie pentru Centrul naţional de la Buftea
- FRF ar fi plătit tuturor acestor firme facturi de aproape un milion de euro

3. Ceasuri de Lux la FRF
- În noiembrie 2008, Ionuț Lupescu, director general FRF, a plătit din banii instituţiei, către Expert Luxury SRL, pentru 2 ceasuri Cartier și 5 ceasuri Girard, aproape 30.000 de euro. Suma a fost aprobată de Mircea Sandu. În decembrie 2008, Prunea cumpără alte 3 ceasuri, Gerald Genta, Girard Perregaux și Dubey & Schaldenbrand, cu 10.000 de euro, tot din banii FRF

4. Firmele "Kaiserului"
-  În 2007, Ionuț Lupescu preia Kick Sport Media SRL, unde acționare mai erau soția sa, Florentina Lupescu, dar și sora lui, Anna-Claudia Lupescu
- Conform facturilor găsite, toate tipăriturile oficiale ale FRF,  "Buletin Oficial FRF", "Almanah FRF", "Program FRF", "Program meci", "Ghidul suporterului", "Raport FRF", erau făcute prin Kick Sport Media SRL.
- FRF a plătit către Kick Sport Media SRL 200.000 de euro
- În iulie 2010, Ionuţ Lupescu şi soţia lui preiau firma Genţi şi Accesorii SRL, înființată în 2007 de sora lui Lupescu. O transformă în Sport Magazin SRL şi, pentru acelaşi gen de servicii, mai facturează de la FRF încă 100.000 de euro în perioada 2010-2011.

"Foarte bine, să controleze DNA absolut tot, dar să verifice şi contractele pe care le-au făcut cei de la FRF în ultimii 4 ani"
Mircea Sandu, fost preşedinte FRF

"Eu n-am fraudat şi n-am furat. Am înţeles că este un control DNA la FRF. E foarte bine, sper să se controleze de când s-a înfiinţat Federatia până anul acesta, 2018, şi să-şi facă treaba"
Ionuţ Lupescu, candidat la preşedinţia FRF

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (13)
883135188391540
Popa Corneliu  •  15 Martie 2018, 12:42

Tout est éphémère

saviola2_8
saviola2_8  •  15 Martie 2018, 12:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

771545396317549
Eugen Iustin  •  15 Martie 2018, 10:49
Postat de Popa Corneliu pe 15 Martie 2018, 10:30

FRF este o institutie non profit si Nu dispune de bani publici! Electorii si nu Justitia trebuie sa faca lumina in acest caz, fara imixtiunea Politicului/Justitiei doua componente/instrumente de forta/coercitiva a Statului! Capisci? Daca dl Felix Voiculescu doreste sa-l plateasca pe dl Gadea cu 30.000 de euro este treaba dumnealui, are interesele dumnealui, nu poti sa-l iei la intrebari de ce l-a supraevaluat fata de un comentator din TvR 1 care este platit doar cu 3.000 de euro!! Eeee, am dreptate? Putem sa continuam cu exemple de la dl Vantu, nu?

Daca ai citi inainte sa vorbesti ai vedea si unde este problema din punt de vedere legal la aceasta speta.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează