Articol de Remus Răureanu - Publicat luni, 01 octombrie 2018 08:26
”Câinii” i-au adus pe Penedo și pe Cooper prin intermediul lui Mihai Stan, fostul impresar al formației care a prins topurile la sfârșitul anilor '90. Agentul explică de ce a trecut de la muzică la fotbal și cum pot ajunge dinamoviștii faimoși în Panama.
"Ai plecaaat și multe nopți am plâns...". Versul, sau întreaga melodie, poate constitui tema despărțirii lui Jaime Penedo de Dinamo, un divorț deja programat pentru vara viitoare, când goalkeeperul se va retrage din cariera de jucător.
Melodia ar merge fiindcă roș-albii și portarul panamez mai au un element în comun. E vorba despre o persoană care face legătura și cu muzica: Mihai Stan. Cine e Mihai Stan? Impresar de fotbaliști, el i-a adus în Ștefan cel Mare pe Penedo și pe Cooper. Ceea ce nu constituie neapărat o recomandare fantastică, din moment ce agenți sunt mulți, inclusiv jucătorii lui Claudiu Niculescu au diferiți reprezentanți, de la Giovanni Becali la Anamaria Prodan.
Ce are Stan special? El a ajuns relativ recent să impresarieze fotbaliști. Timp de șapte ani s-a ocupat cu promovarea trupei 3 Sud-Est! A fost implicat inclusiv în reunirea formației, petrecută în urmă cu patru ani. La un moment dat s-a plictisit să negocieze concerte și alte evenimente ale băieților care cântau "Ai plecat" și "Amintirile" și a trecut la sport. A contat și faptul că se câștigă mai bine din fotbal, l-a convins și pasiunea oricui n-a izbutit să devină jucător de fotbal, antrenor sau măcar ziarist de sport.
Întâlnirea cu el a avut loc întâmplător. A întrebat: "Te-ai convins până la urmă că e bun Penedo? L-ai criticat într-o emisiune de la Digi". "Dacă nu-mi place mie nu înseamnă că nu e bun. Ești suporter dinamovist?". "Nu, sunt impresarul lui".
- Mihai, de când te-ai implicat în fotbal?
- Lucrez ca impresar de fotbaliști de trei ani. Știi ce am făcut înainte? Am fost managerul lui Mihai Budeanu, de la 3 Sud-Est, iar după reunirea trupei am făcut parte din echipă. Cu totul, șapte ani am lucrat în muzică. Pe lângă alte experiențe pe care le-am avut cu formația, îi sunt recunoscător lui Laurențiu Duță că m-a încurajat să trec la fotbal atunci când am avut ocazia. I-am întrebat pe băieți ce părere au și mi-au zis că merită să încerc dacă îmi place fotbalul.
- Se câștigă mai bine decât în muzică?
- Da, sunt bani mai mulți în fotbal. Ăsta ar fi avantajul. Dezavantajul a fost că m-am trezit pe o piață în care nu aveam cunoștințe, relații, proptele. Am încercat să mă descurc singur cum am putut. Și acum fac la fel.
A debutat în Ștefan cel Mare
- Care a fost afacerea cu care ai debutat?
- Penedo a fost primul meu transfer. Cred că a fost un început cu dreptul, un jucător care a confirmat în timp.
- Acum nu prea mai e valabilă ideea că a confirmat, trece printr-o perioadă slabă.
- Sunt de acord că nu are o prestație la nivelul ultimilor doi ani, dar să nu uităm că vine după un Campionat Mondial solicitant și a mai suferit și din cauza unei probleme medicale. Și, oricum, fotbalul se joacă 11 la 11, nu cred că e corect să aruncăm pietre în Penedo pentru înfrângerile lui Dinamo! Nu a pierdut echipa până acum numai din cauza portarului.
- Înainte de a-l aduce pe Penedo în România, cum te-ai hotărât să cauți jucători pentru Dinamo în loc să stabilești concerte pentru 3 Sud-Est?
- Trecerea de la muzică la fotbal a fost destul de bruscă. Era o perioadă în care voiam o schimbare și atunci l-am întâlnit pe Jermaine, proprietarul firmei engleze F1ST Sport Agency. El m-a întrebat dacă nu vreau să colaborăm, fiindcă firma voia să intre pe piața din România, în fotbal, și nici n-am mai stat pe gânduri, i-am zis că vreau. Așa cum ți-am zis, am intrat într-o lume nouă, în care nu aveam relații, cunoștințe. Am luat-o de la zero. Acum sunt partener cu drepturi egale cu proprietarul firmei din Anglia.
"Să știi că nu e club zgârcit Dinamo!"
- Câți fotbaliști are firma în România?
- Avem trei, dar lucrăm ca să creștem numărul. Penedo, Cooper și Mihai Leca, de la Chiajna, sunt jucătorii pe care-i reprezentăm. Pe Leca l-am dus și în Țara Galilor, la The New Saints, înainte de a reveni în România, a fost campion acolo. Nu ținem neapărat să avem sute de fotbaliști, nu căutăm să dăm tunuri. Și nici nu vrem să participăm la aranjamente de vreun fel.
- Domeniul arată periculos și din informațiile care circulă, și din "Dosarul Transferurilor", care s-a lăsat cu condamnări inclusiv pentru agenți, pentru frații Becali.
- Nu vreau să mă refer la cazul cuiva, că nu știu exact ce s-a întâmplat sau cum procedează alții. Noi nu avem "blaturi" cu directori sportivi, nu împărțim comisioane cu cineva, nu vrem să participăm la nimic dubios. Zic "noi" pentru că mă refer la firma engleză, asta e politica întregii societăți.
- Apropo de comisioane, cum ai ajuns tocmai la Dinamo, care are reputația de club zgârcit? Nu e mai convenabil să faci afaceri cu echipe mai bogate?
- Nu știu de ce are reputația asta, cu noi n-a fost zgârcit clubul. Serios, colaborarea cu Dinamo a fost, până acum, una bună, corectă! Mie mi se pare chiar pricepută conducerea de acolo, e cam singurul club din România care încearcă să facă marketing și câștigă bani din asta. Știu, o să-mi zici că echipa stă rău în clasament! Nu-mi dau seama cine e de vină, că nu sunt priceput în latura asta tehnică, nu sunt antrenor. Și oricum, locul din clasament se poate schimba în bine în timp.
"Câinii roșii", live la TV în Panama!
- Cum faci să livrezi un jucător undeva? Ai zis că nu aveai relații, pile când ai apărut în fotbal.
- Contactez cluburile ca să aflu ce caută și, în urma discuțiilor, noi, firma, propunem jucători care să se încadreze în profilul pe care-l stabilește fiecare echipă. Nu propunem doar de dragul de a propune, verificăm niște date despre fotbaliști, încât să le putem da cluburilor niște referințe, înainte să decidă directorii sportivi, antrenorii. Avem WyScout, urmărim și noi jucătorii ca să ne facem niște impresii.
- Suni pur și simplu? "Bună ziua, mă numesc Mihai Stan, am fost agentul trupei 3 Sud-Est și am un jucător pentru voi"?
- În trei ani am ajuns să mai cunosc oameni, îi știu pe mulți din cluburile din România, așa că am cui să-i prezint un jucător bun. La început procedam cam așa cum ai descris tu, mai puțin partea cu 3 Sud-Est, că nu cred să fie relevant pentru un director sportiv din fotbal că am lucrat eu în muzică. Asta nu spune nimic despre fotbalistul pe care-l reprezint. Am fost sincer când ți-am zis că nu aveam contacte la început. La Dinamo, ca să-l propun pe Penedo am ajuns prin intermediul unui suporter! Așa am putut să discut cu conducerea. Era Ioan Andone antrenor. După ce a venit Penedo, Andone devenise reticent în privința valorii lui. L-am rugat să aibă puțină răbdare, pentru că Jaime schimbase continentul, fotbalul, mediul, mâncarea, tot. Până la urmă, i s-a părut și lui Andone un portar bun.
- În Panama o fi auzit cineva de Dinamo? Cu Penedo și cu Cooper aici?
- Normal c-au auzit panamezii de Dinamo! Sigur, sigur! În special pentru că e ultimul sezon din cariera lui Penedo. Există o televiziune din Panama interesată să preia live meciurile lui Dinamo, să vedem dacă se va rezolva, deocamdată se negociază. Jaime are o imagine foarte puternică acolo, e un erou pentru panamezi. Participarea la Mondialul din Rusia i-a sporit faima, apare în reclame, imaginea lui e pe clădiri.
- În afara lui Penedo, a lui Cooper și a lui Leca, mai are vreun jucător firma în care lucrezi?
- Avem 15 tineri în academiile de la Arsenal, Southampton, Wolverhampton, Werder Bremen. Mai avem fotbaliști din prima ligă scoțiană și internaționali ai unor țări din Asia. Ușor, ușor, vom avea tot mai mulți și în România, avem planuri și pentru iarna asta, pregătim deja oferta pentru mercato.
"Cred că partea cea mai grea din munca asta e să aduci un extracomunitar în România. Sunt complicate formalitățile, iar ambasadele nu cooperează, uneori nici nu răspund la telefoane! Am avut și internaționali pe care am ratat să-i aduc pentru că dura prea mult rezolvarea documentelor"
"Cât am avut de-a face cu agenți români nu mi s-a părut că ar fi o concurență agresivă, nu s-au purtat urât. Mai ales Dragoș Sârbu, cel care se ocupă de firma fraților Becali, m-a ajutat la un moment dat când am avut o problemă și am apelat la el" Mihai Stan, impresar
Care sunt impresarii de top din România:
- Ioan și Victor Becali, prin Dragoș Sârbu, un angajat al fraților care a preluat conducerea afacerii din momentul în care primii agenți importanți din fotbalul românesc au fost condamnați la închisoare în "Dosarul Transferurilor". Giovanni e liber acum, Victor încă este în pușcărie. Fiindcă s-au împuținat jucătorii buni, au avut de suferit și ei. Nedelcearu la UFA, Steliano Filip la Hajduk Split, Torje la Sivasspor sunt afaceri pe care le-au realizat în ultima vreme.
- Pietro Chiodi, un italian care era cunoscut în urmă cu câțiva ani doar pentru amiciția lui cu Chivu. A devenit important din momentul în care Hagi i-a oferit exclusivitate la Viitorul, unde toți tinerii semnează cu Chiodi. O sursă importantă, din moment ce fabrica de la Ovidiu e cea mai importantă din Liga 1. Răzvan Marin e deocamdată singurul fotbalist livrat de Gică și de Pietro care a confirmat și în Europa de Vest.
- Anamaria Prodan Reghecampf era Sexy-impresara, o prezență stranie în fotbal. Asta a fost valabil până în 2012, când Becali l-a angajat pe soțul ei ca antrenor principal. Treptat, Laurențiu a ajutat-o pe Ana să devină agent principal, un fel de "Chiodi de la FCSB", adică ea participa la majoritatea transferurilor și cine n-avea contract cu Ana era tentat să semneze, din moment ce cariera îi depindea de soțul impresarului!