Articol de Sebastian Culea - Publicat joi, 12 iulie 2018 09:00
În 2008, Gigi Becali plătea Craiovei 500.000 de euro pentru 50% din drepturile sale și era convins că va fi una dintre investițiile importante pe care le-a făcut. Andrei Ionescu are acum 30 de ani, e departe de anii în care era comparat cu Ilie Balaci.
Acum se antrenează cu naționala jucătorilor fără contract.
Rămâne însă la fel de optimist. A vorbit deschis pentru GSP.RO despre greșelile pe care crede că le-a făcut, dar și despre planurile pe care le are.
- Andrei, ce faci? Încotro se îndreaptă cariera ta?
- Anul acesta am împlinit 30 de ani, sunt încă jucător în activitate, mi-am încheiat contractul în India, momentan sunt aici, la naționala jucătorilor fără contract, cu băieții. Mi se pare o idee foarte bună ce fac cei de la AFAN, faptul că ni se oferă șansa să ne antrenăm și să avem meciuri. Mai departe aștept un contract. Mă pregătesc și viața merge înainte.
- Sunt discuții?
- Da, dar nimic concret. Vom vedea ce va fi. Au mai fost momente în carieră când n-am avut echipă. Important e să rămâi pregătit și să aștepți.
- Ăsta e motivul pentru care ai ajuns aici?
- Da, eu m-am pregătit și separat, dar e mai bine într-un grup organizat. Am și posibilitatea de a juca meciuri amicale. Am profitat de această ocazie, le mulțumesc celor de la AFAN pentru asta.
- Cum a fost în India?
- Am mers și în vacanță acolo, am ceva prieteni și de asta am acceptat să merg acolo. A fost o oportunitate pentru mine, mai ales că nu jucam la Voluntari, eram mai mult rezervă.
- Cum e fotbalul de acolo?
- E clar că în Europa nivelul e mai ridicat, numai că acolo se joacă mai agresiv, ei genetic sunt mai agresivi, dar să știți că nivelul nu e așa scăzut cum crede lumea. A fost un an bun cu multe realizări.
"Mă gândesc să fac școala de antrenori"
- Ce vrei să faci după retragere?
- Am terminat facultatea de sport din Craiova. Pe viitor vreau să îmi continui cursurile pentru antrenorat. Mă atrage ideea asta, fotbal am făcut toată viața și asta vreau să fac și mai departe. Dar mai am timp să mă gândesc.
- Care e cel mai frumos moment al carierei?
- Chiar citeam la voi un articol zilele trecute cu naționala la acel meci cu Anglia. Poate aici e o urmă de regret ținând cont la ce nivel sunt eu acum și la ce nivel sunt cei din generația mea de atunci. Mă mai gândesc uneori unde am greșit, dar nu găsesc un răspuns. Când o să îl găsesc o să îți zic.
- Care e antrenorul care și-a pus amprenta cel mai mult asupra carierei tale?
- Mai mulți, dar antrenorul care m-a impresionat cel mai mult a fost Guus Hiddink, pe care l-am întâlnit când eram la echipa a doua a lui PSV și mi s-a oferit șansa să mă antrenez și cu prima echipă. Am învățat multe de la el.
"Micul Balaci" a ajuns la 30 de ani!EXCLUSIV GSP " Micul Balaci" a ajuns la 30 de ani! Greșelile pe care și le reproșează Andrei Ionescu și cum vede viitorul: "N-am timp de regrete" --->>> http://bit.ly/2zwUjES
Posted by Gazeta Sporturilor on Wednesday, July 11, 2018
"Nu am regrete! Nici măcar transferul la Steaua"
- Cum ți-ai caracteriza cariera de fotbalist?
- Poate am făcut și eu anumite greșeli în diferite momente importante, dar per total nu am niciun regret. Am avut momente plăcute, neplăcute. Dar trebuie să privesc în perspectivă și să las trecutul așa cum e. Oricum nu se mai poate schimba nimic.
- Îți reproșezi ceva?
- Nu pot să zic reproș. Au fost niște momente nepotrivite în care m-am accidentat și cred că asta dăunează oricărui fotbalist aflat pe o pantă ascendentă. Am avut probleme cu operațiile la gleznă. Cred că asta a fost problema mea numărul 1.
- Te-ai grăbit atunci când ai semnat cu FCSB?
- Nu cred, a fost un transfer reușit. Eram la o echipă de provincie, ok, una frumoasă, Craiova, dar a fost această oportunitate de a merge la Steaua, cea mai mare echipă a României, și bineînțeles că am privit-o ca pe o șansă să mă afirm și să ajung la un nivel mai mare. Ce a fost acolo e altă poveste. Dar nu, nu m-am grăbit.
- Fiecare fotbalist visează la un anumit lucru când își începe cariera. Ai atins acel punct la care visai de mic?
- Nu, bineînțeles că ținteam la mai mult, accidentările și greșelile m-au tras în jos. Poate de asta nu am ajuns acolo unde mi-aș fi dorit și probabil ar fi trebuit să ajung. Dar nu e timp de regrete. Mă repet, privesc în perspectivă și mă bucur de fotbal. Apoi voi vedea ce voi face.
- Care sunt greșelile de care vorbești?
- Adică unele transferuri neinspirate și faptul că am plecat de la Ferencvaros în Irak la fel. De acolo am venit în liga a doua olandeză. Dar au fost unele momente în care dacă luam alte decizii poate eram în altă parte.
- Apropo de Irak, cum e acolo?
- Nivelul e foarte ridicat, sunt foarte fanatici. Trăiesc fotbalul, sunt destul de talentați. Vin câte 20.000 la fiecare meci. Profită și de faptul că genetic sunt foarte dezvoltați. Nu se pune foarte mare accent pe jocul tactic, dar se compensează prin altele. Totuși e periculos.
- Ai avut probleme?
- Nu, dar nu e confortabil să vezi pe stradă armament, tancuri. Îți dă o stare de nesiguranță. Am preferat să revin, tocmai din acest motiv. Ajungi să stai singur într-o țară în care nu te simți bine. Când joci fotbal trebuie să ai toate condițiile ca să îți meargă bine.
- Îmi aduc aminte de porecla pe care o aveai, "Micul Balaci". Te-a apăsat în vreun fel?
- Ilie Balaci e unul dintre cei mai mari fotbaliști români. Am avut ocazia să discut cu dânsul, să-l cunosc. Dar nu mi-am ales eu această poreclă, mi-a fost dată de domnul Mititelu. I s-a părut că semăn ca stil de joc cu domnul Balaci. A fost o comparație și nimic mai mut
"Nu e ușor să ajungi antrenor. Ai nevoie de multe calități. Când ești fotbalist ai grijă doar de tine, ci de un grup. Trebuie să iei anumite decizii, să fii inspirat. Dar am timp să mă pregătesc pentru asta" Andrei Ionescu, fost fotbalist la FCSB
"Dacă va fi să devin antrenor mie mi-a rămas în minte ideea fotbalului olandez, unde să dă credit tinerilor. Asta vreau și eu să fac. Mi-ar plăcea să urmez stilul ăsta, cred că este de viitor. E un proces care durează, dar poate avea succes" Andrei Ionescu
Andrei Ionescu a evoluat în cariera sa la Universitatea Craiova, Steaua, Poli Iași, Antwerp, Ferencvaros, Naft Al-Janoob, FC Eindhoven, Voluntari și Aizawl. Junioratul l-a făcut la Universitatea Craiova și PSV Eindhoven.
Merge cu naționala fără contract în Cehia
Mijlocașul de 30 de ani se află în acest moment în cantonamentul naționalei jucătorilor fără contract, acțiune dirijată de AFAN. Sub îndrumarea lui Daniel Iftodi și a lui Augustin Călin (fost la Balotești), jucătorii au efectuat un cantonament la Buftea de pe 6 până pe 11 iulie.
Azi au plecat în Cehia unde vor participa la un turneu. România va juca în primul meci contra selecționatei similare a Spaniei pe 13 iulie, iar pe 14 iulie va juca finala mică sau cea mare, contra unui adversar care se va stabili din duelul Cehia - Ungaria.