Articol de Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat joi, 04 iunie 2020 12:00
Gazeta publică astăzi în două episoade informații necunoscute despre cei doi spanioli care în ultima lună au fost interesați să preia clubul Dinamo, Herminio Menendez și Juan Jose Melero Marin
- Din primul episod: lecții de evaziune fiscală și corupție în fotbal, intermediate de Herminio Menendez, partenerul lui Curea în tentativa de preluare a clubului Dinamo
- Toni Curea este un fost fotbalist modest care și-a modificat CV-ul în încercarea de a prinde un contract în străinătate
- Devenit agent, Curea a lucrat cu impresarii de la controversata agenție Doyen Sports. E aceeași agenție aflată într-o relație bizară cu Getafe, în perioada în care clubul era condus de Juan Jose Melero Marin
- În mandatul lui Melero Marin la Getafe, clubul a fost sufocat de datorii. Multe erau către finanțatorul Angel Torres Sanchez
Partenerul lui Herminio Menendez în tentativa eșuată de preluare a clubului Dinamo este un impresar român, cunoscut drept Toni Curea (35 de ani). Pe numele său real Mihăiță-Ionuț Curea, acesta a devenit vizibil pentru prima dată în fotbalul românesc în 2008, ca intermediar al transferului brazilianului Julio Cesar la Dinamo.
În mod curios, la parafarea actelor pentru transferui lui Cesar, acționarul lui Dinamo care a finanțat tranzacția, între timp decedatul Vasile Turcu, declara: “Transferul lui Julio Cesar e un cadou făcut lui Borcea de Giovanni (n.r. - Ioan Becali)”.
În ultimele săptămâni, cei doi frați Becali, Ioan și Victor, au declarat că-l cunosc pe Curea, însă nu au vorbit despre nicio colaborare cu acesta în trecut.
Toni Curea e un trepăduș. E un puști care venea pe aici și bătea discotecile. Mie îmi pare rău că s-a bagat Andone în asta. Îmi pare rău și pentru conducerea lui Dinamo. Mă bucur că suporterii au fost inteligenți și au obținut informațiile despre acei oameni - Ioan Becali, la ProSport Live
S-a dat “Noul Chivu”
Înainte de a deveni impresar, Curea a încercat o carieră în fotbal, folosindu-se, aparent, de neadevăruri grosolane. Spre exemplu, în iarna lui 2004, un anume Mihăiță Curea - pe atunci un tânăr fundaș de 19 ani, exact vârsta actualului impresar - dădea probe de joc la Fredrikstad FK, aflată în cantonament în Spania.
În CV-ul trimis clubului norvegian, Curea era prezentat drept un fost internațional român de tineret care a debutat la 16 ani pentru Steaua în Champions League, fiind numit drept “Noul Cristian Chivu”!
Ziarele norvegiene au remarcat ciudățeniile din CV-ul lui Curea, în 2004
El se dădea drept jucătorul Barcelonei, împrumutat la Getafe! Curioși, norvegienii i-au asigurat românului cazarea și masa, dar după o probă l-au anunțat că nu se ridică la pretențiile lor.
Doi ani mai târziu, Curea era tot în probe în Spania, în cantonamentul de primăvară al echipei islandeze Keflavik. Nici acolo nu a rămas.
În 2007, a apărut la UD Vecindario, un club spaniol de liga a treia, unde - conform ziarelor din Las Palmas - s-a prezentat drept fost jucător la Dinamo București, Getafe B, Huelva B și Castellon B. Trei luni mai târziu, Curea era protagonistul unui incident prezentat de toate ziarele de sport din Spania.
Românul susținea că a semnat cu Vecindario, dar că la analizele făcute cu ocazia semnării contractului i-a fost descoperită o hepatită B care nu i-a fost comunicată de club decât mult mai târziu. “Mi-au pus viața în pericol”, a spus Curea care a cerut daune. Vecindario s-a apărat, susținând că jucătorul român nu a avut semnat un contract valid. “Acest puști susține o păcăleală. A știut de afecțiunea sa și a încercat să ne-o ascundă”, a declarat Manolo Torres, directorul sportiv al clubului.
Firmă într-o căsuță poștală din aeroport
Acel moment coincide, aparent, cu începutul carierei de impresar a lui Curea. În 2008, venea 2008 la Dinamo cu Julio Cesar. În România și în Spania, există foarte puține date publice despre activitatea sa ca agent, însă mici fragmente ies la suprafață din baza de date Football Leaks, obținută de Der Spiegel și pusă la dispoziție partenerilor din European Investigative Collaborations, printre care și un reporter al Gazetei.
Conform emailurilor consultate de Gazetă, în 2013, agentul Curea lucra la clubul Granada ca scouter, fiind prezent la Campionatul Mondial U-17 din Emiratele Arabe Unite alături de președintele clubului, Enrique Pina Campuzano, și de vicepreședintele Juan Carlos Cordero Sanchez. Curea a fost cel care s-a ocupat de detaliile călătoriei în Orientul Mijlociu.
Curea (primul din stânga), cu ocazia unui meci de caritate organizat la Madrid. În imagine mai apar Roberto Carlos, Figo sau Hierro
Câțiva ani mai târziu, în 2018, cei doi foști șefi ai săi de la Granada erau anchetați de procurorii spanioli. Pina a fost reținut pentru spălare de bani prin operațiuni fictive făcute chiar cu Cordero Sanchez!
Emiratele Arabe Unite par un nod important în rețeaua agentului de jucători Curea. În 2017, el a venit ca martor solicitat de impresarul elvețian Gaetano Marrotta într-un dosar deschis la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În 2011, Curea i-l prezentase pe Marrotta lui Cosmin Olăroiu, pe atunci antrenor la Al Ain, iar elvețianul a discutat transferul lui Asamoah Gyan de la Sunderland la Al-Ain. Ulterior, Marrotta a solicitat un comision de 900.000 de euro, refuzat de Al-Ain.
TAS i-a respins cererea elvețianului. În dosarul de la Lausanne, Curea și-a declarat domiciliul într-un hotel din Dubai.
Tot în 2017, Curea apare din nou la tribunalul de la Lausanne, de data asta într-un caz deschis de același Gaetano Marrotta împotriva FCSB, pentru recuperarea unui comision de 250.000 de euro din transferul lui Keșeru la Al-Gharafa. Curea a intermediat transferul, Marrotta a apărut în acte.
În drafturile negocierilor cu clubul lui Becali, Curea apare ca director al firmei T&C Business World Centre, înregistrată într-o căsuță poștală aflată în aeroportul (foto jos) din Sharjah, Emirate. Deși avocații FCSB au încercat să reducă din suma de plată către Marrotta și Curea, elvețianul a câștigat procesul și a primit 250.000 de euro plus 100.000 de euro daune.
Legătura cu controversata Doyen
Al doilea nod important al activității lui Mihăilă-Ionuț Curea este Madrid. La 400 de metri de Santiago Bernabeu, pe Calle de Padre Damian, se află hotelul NH Eurobuilding, unde Curea ocupă un apartament la un etaj superior.
Într-o clădire din apropiere, tot pe Calle de Padre Damian, își declara la un moment dat rezidența un alt impresar cu numele Curea, Mihaela Mioara Curea. În 2013, ea a apărut în drafturile pentru transferul lui Ruben Castro Martin de la Betis la același club din Emirate, Al-Gharafa, și urma să încaseze un comision de 500.000 de euro. Tranzacția nu s-a mai realizat.
Mihăiță Curea, zis Toni, nu a putut fi contactat pentru a comenta despre legătura cu Mioara Maria Curea și nici despre cea cu impresarii din defuncta Doyen Sports, poate cea mai controversată agenție de impresariat din istoria fotbalului mondial.
La jumătatea acestui deceniu, Curea era în legătură strânsă cu spaniolul Mariano Aguilar, unul dintre partenerii lui Nelio Lucas, directorul Doyen. Fost jucător la Atletico Madrid, Aguilar controla în numele Doyen un offshore în Malta, Contineo Limited, unde director în acte era șoferul lui Lucas, un român pe nume Valerian Butoi.
Curea îi trimitea mailuri lui Aguilar cu oferte de afaceri cum ar fi aceasta: o cantitate de 500.000 de tone de gaz rusesc și 1,5 milioane de barili de combustibil de aviație rusesc, vândute de o companie din Filipine.
În 2015, Curea a trimis către Doyen CV-ul lui Dan Petrescu, iar antrenorul român a fost la un pas de ajunge la Sheffield Wednesday. Gazeta a scris acum doi ani despre culisele acestei mutări ratate.
Apropierea dintre Curea și oamenii cheie de la Doyen Sports este evidentă dintr-un email expediat de Lucas înaintea finalei Cupei Spaniei din 2014. Șeful Doyen solicita unei agenții de turism să-i rezerve patru camere la Primus Hotel din Valencia pentru el și alte trei persoane . “E hotelul unde vor sta și directorii de la Real”, explică Lucas care trimite datele lui, ale lui Aguilar, Toni Curea și ale lui Juanma Lopez, alt impresar de la Doyen.
Curea apare în email cu un număr de pașaport spaniol.
5.000.000 de euroeste suma pentru care autoritățile spaniole au declanșat o investigație în 2019, legată de o potențială fraudă fiscală. Printre anchetați se numără Mariano Aguilar și Juanma Lopez Curea apare în email cu un număr de pașaport spaniol.
Apare Melero Marin. Reguli încălcate cu Doyen
Doyen Sports a devenit faimoasă în fotbalul mondial pentru tranzacțiile în care achiziționa și revindea către cluburi procente din drepturile economice ale unor jucători, în ciuda prevederilor FIFA care împiedicau “o terță parte”, alta decât cele două cluburi implicate într-un transfer, să dețină procente din fotbaliști.
În mai 2015, în urma dezvăluirilor privind tranzacțiile făcute chiar de Doyen, FIFA a întărit regula care interzice practica numită Third Party Ownership (TPO).
Doar că, două luni mai târziu, în 8 iulie 2015, clubul Getafe - unde director general era celălalt spaniol interesat de Dinamo București, Juan Jose Melero Marin - negocia o tranzacție cu Mariano Aguilar de la Doyen.
Mariano Aguilar, cu trofeul Europa League, între jucătorii lui Atletico, Forlan și Bruno Simao
În documentele schimbate pe email se scrie că 30 la sută dintr-un viitor transfer al fotbalistului Juan Cala, proaspăt transferat de Getafe de la Granada (club unde Curea a lucrat ca scouter), urma să fie încasat de Contineo Limited, offshoreul înființat în Malta de apropiații lui Curea de la Doyen, un caz evident de încălcare a regulilor FIFA!
Șapte zile mai târziu, Getafe și Contineo negociau detaliile venirii altui fotbalist: Juan Pedro Arcas Marín. De data aceasta, actele trimise pe email conțineau un procent de 50 la sută pentru Contineo în cazul unui viitor transfer.
Din baza de date Football Leaks reiese că Juan Jose Melero Marin e parte din negocierile lui Getafe și discută constant pe email cu Mariano Aguilar. Spre exemplu, în 2014, Aguilar îi trimite lui Melero un document cu titlul “confidențial” pe care, teoretic, nu avea voie să-l divulge: prelungirea contractului clientului său, atacantul sârb Stefan Scepovic, cu Sporting Gijon. Getafe era interesată de Scepovic și avea astfel acces direct la datele confidențiale ale jucătorului din contractul cu altă echipă. Sârbul avea să ajungă la clubul condus de Melero un an mai târziu, sub formă de împrumut de la Celtic, iar Aguilar a primit pentru asta un comision de 200.000 de euro.
Supapele financiare de la Getafe
“Pot să spun că domnul Melero este un adevărat profesionist. Un om care cunoaște și este cunoscut de foarte multă lume în fotbalul spaniol. În perioada în care eu am condus echipa, dânsul era director general și pot spune că nu a prins o perioadă foarte calmă, reușind, alături de președintele Angel Torres (foto jos), să scoată Getafe din criza financiară în care se afla”. Așa arată portretul făcut lui Melero Marin de Cosmin Contra, fostul antrenor de la Getafe în sezonul 2014-2015.
Documentele din baza de date Football Leaks arată într-adevăr un club, Getafe, cu mari datorii, în special la stat, dar și cu diferite supape financiare de scurgere, folosite chiar de finanțatorul clubului unde Melero era director general.
12.000.000 de eurodatora Getafe propriilor jucători în 2015. Alte 13,5 milioane erau datorate unor instituții financiare, iar 23 de milioane erau datorate statului
Un exemplu. Într-o discuție oficială purtată de avocații clubului apare o informație surprinzătoare: “Managementul lui Getafe ne-a dezvăluit că o companie controlată de președinte are un contract valid cu clubul prin care compania primește un procent din fiecare transfer făcut de club”.
Președintele este, de fapt, proprietarul Angel Torres Sanchez, care își lua direct un procent din transferuri înaintea încheierii exercițiul financiar anual. Tot Angel Torres o împrumuta constant pe Gefate prin firmele sale, Project 2.005 SL și Zambra Sur SA.
În noiembrie 2014, cele două firme au injectat împreună 9.430.000 de euro în conturile clubului, antrenat atunci chiar de Contra. Condiția împrumutului care trebuia returnat în termen de cinci ani era o dobândă anuală de 5,5 la sută! Pe scurt, Angel Torres putea câștiga până în 2019 suma de 2,6 milioane de euro doar din dobânda unui singur împrumut.
23.000.000 de euroeste suma pe care a primit-o Getafe în sezonul 2015-2016 din drepturile TV pentru participarea în Primera Division
În gaură financiară, Getafe a mai apelat în 2014 la un împrumut de peste 5 milioane de euro de la controversatul fond JG Funding, folosit de mai multe cluburi europene pentru linii de credit rapid. Plățile eșalonate pe un an erau garantate cu drepturile TV, însă în drafturile documentelor sunt introduse și garanții pentru recuperarea banilor din transferurile a patru jucători.
Curiosul caz AD Almeria
Juan Jose Melero Marin a fost directorul general al lui Getafe între 2013 și 2016, apoi a lucrat la Liga Spaniolă de Fotbal, unde a ocupat funcția de vicepreședinte.
“Eu nu înțeleg nimic din fotbal. La Getafe, am niște consilierii care își doresc să facă lucrurile cum trebuie”, se alinta, glumind, Melero acum câțiva ani, într-o discuție cu jurnalistul spaniol Antonio Torres. Conform lui Torres, “Melero a cunoscut în tinerețe promovarea și apoi căderea lui AD Almeria în perioada în care clubul era condus de Alfonso Garcia”.
Povestea Almeriei în anii în care Melero (foto sus) a lucrat în club e una curioasă. Promovată pe teren în Primera Division în 1976, echipa a pierdut meciul de baraj la masa verde din cauze bizare. Fanii au acuzat atunci Federația spaniolă de jocuri de culise.
În 1979, Almeria a promovat în sfârșit, dar la începutul anilor ’80 a dispărut din cauza datoriilor uriașe. Ulterior, președintele Alfonso Garcia avea să declare că Almeria a cumpărat meciuri începând cu sezonul 1978-1979, mituind adversari.
După implozia clubului, Melero Marin a lucrat pentru gigantul de telecomunicații Telefonica, apoi a intrat în structurile federației spaniole.
Ajuns la 72 de ani, spaniolul promite acum un investitor pentru Dinamo și un împrumut de 500.000 de euro până vineri.
Cine e în spatele împrumutului și cât ar costa-o asta pe Dinamo în mod real? Jose Juan Melero Marin nu a răspuns solicitărilor Gazetei pentru dialog.
"L-am întâlnit pe Melero Marin, a fost la București alături de Villar, președintele de atunci al federației spaniole. E clar că nu poate fi el finanțator, trebuie să se afle cineva în spatele lui!”
- Florin Prunea, la GSP Live