Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 13 martie 2014 00:00 / Actualizat joi, 13 martie 2014 19:56
Arbitrii au avut ieri testările fizice în noua bază de la Snagov. Supervizaţi de preşedintele CCA, Alexandru Deaconu, "centralii" şi asistenţii au trecut in corpore examenele.
"Toţi au luat testele fizice, n-am avut probleme nici la "scurte", nici la "lungi". Sîntem mulţumiţi de ceea ce am văzut. Este ultimul test în acest format, după aceea vom trece la testul yo-yo", a comentat Deaconu pentru gsp.ro.
Top class
Evidenţiaţii zilei au fost, dintre arbitri, Istvan Kovacs şi George Rădulescu, dintre asistenţi Miklos Nagy şi Aurel Oniţa. Au absentat Ovidiu Haţegan, Sebastian Colţescu şi Alexandru Tudor care sînt delegaţi diseară la meciul FC Basel - Salzburg, contînd pentru "optimile" Europa League. Iar Cristi Balaj şi Marius Avram au fost învoiţi pe considerentul că vor avea meciuri grele de condus în week-end. În timp ce Cristina Dorcioman şi Petruţa Iugulescu sînt la Algarve, la nişte cursuri internaţionale.
Suliţele periculoase
Mihaela Gomoescu a alergat cot la cot cu băieţii! Ea a fost la una dintre linii, în mai 2013, la finala Champions League pentru fete, dintre Olympique Lyon şi Wolfsburg, de pe Stamford Bridge, alături de arbitra Teodora Albon şi o altă asistentă, Petruţa Iugulescu, în timp ce Cristina Dorcioman a fost rezervă. Dan Monea, instructor de fitness, a stat cu ochii pe desfăşurarea testelor, asistat de Aron Huzu, Marian Salomir şi Augustus Constantin.
S-a început cu testul interval, în două părţi, şase probe de viteză pe serii de cîte 40 de metri. Arbitrii trebuiau să scoată un timp de 6,2 secunde, în timp ce asistenţii aveau un timp de 6 secunde. Printre reprizele de alergări, arbitrii trebuiau să se ferească şi de suliţele aruncate de nişte atleţi ce aveau un concurs separat!
Nu se poate "dribla"
A urmat un test de rezistenţă, 10-12 ture, "dar majoritatea au făcut 12 ture", a spus Deaconu, în care examinaţii trebuiau să alerge 150 de metri în 30 de secunde. "Nu se pot frauda testele", a explicat şeful CCA. Fiecare om a avut cîte un ceas Polar care să verifice cum sînt trecute probele. "Dacă sînt trecute din voinţă sau cu pregătirea specifică", a spus Deaconu. Dacă aceste ultimele probe au fost făcute pe tartan, cele noi, din programul yo-yo, se vor desfăşura pe iarbă. Deja sînt o modă la UEFA şi în Italia.
Testul yo-yo
Ce reprezintă acest test cu nume uşor hazliu? Este primul test de viteză în regim de rezistenţă specific fotbaliştilor, dar adaptat arbitrilor. "Minim 1.800 de metri parcurşi. Începi lejer şi termini cu inima-n gît! Aşa vrem să pregătim meciurile. După minutul 70, arbitrii să aibă luciditatea de a lua deciziile corecte", a punctat conducătorul arbitrilor. Transpus în cifre înseamnă mers uşor 5 metri, apoi alergare 20 de metri, în 5 secunde, întoarcere şi mers 5 metri, apoi sprint 20 de metri. Şi se creşte viteza, pentru ca pauza să rămînă aceeaşi.