Articol de Ionuţ Coman - Publicat duminica, 20 ianuarie 2019 09:00
Viitorul este singurul club din prima ligă din România care are un nutriționist dedicat, Cristi Mărgărit lucrând de un an și jumătate cu băieții lui Hagi.
Proiectul lansat de Hagi la Viitorul în urmă cu aproape un deceniu are toate ingredientele fotbalului internațional. Academie de fotbal cu concept tehnic bine definit, bază sportivă de la zero, staff tehnic numeros. De un an și jumătate, clubul a mai bifat un capitol la care sportul românesc suferă. Un plan nutrițional care să-i ajute pe jucători să evite pe cât posibil accidentările și să le dea energia necesară.
Cristi Mărgărit este prezent și în cantonamentul de la Belek, unde se ocupă de dieta jucătorilor. Nutriționistul în vârstă de 39 de ani le dă sfaturi băieților lui Hagi, are grijă să respecte regimul alimentar și să urmeze întocmai planul de vitaminizare. Are pentru fiecare jucător dosare personalizate care cuprind de la preferințele culinare până la soluțiile pentru problemele cu care se confruntă. "Partea cu slăbitul este cea mai ușoară. Pot fi probleme de tulburări hormonale, de metabolism, ale tubului digestiv, intoleranțe alimentare. Sunt o multitudine de probleme care nu se văd, lupta ascunsă este cea mai grea!", explică Mărgărit.
Impactul s-a făcut simțit în câteva luni, mai ales pe partea de prevenire a accidentărilor. La Viitorul sunt din ce în ce mai puține: "Îmi place să cred că am o contribuție semnificativă în prevenirea accidentărilor prin ceea ce facem cu nutriția". Mărgărit consideră că programul de alimentație de la club se ridică la nivelul celor de la echipe puternice din străinătate. "Acolo au și nutriționist individual, iar cei mai bogați au chiar și bucătari. Am vizitat diverse cantonamente, diverși sportivi, am discutat cu antrenori din străinătate, am văzut meniurile de la mai multe echipe de peste hotare. Și suntem la cel mai înalt nivel din punct de vedere nutrițional", spune acesta.
"Mi se pare inacceptabil ca un fotbalist de performanță să fumeze"
-Cristi, cum influențează partea de nutriție performanțele jucătorilor?
-Pe lângă talentul jucătorului, cu care se naște sau pe care-l dezvoltă, sunt cele trei componente esențiale ale vieții de sportiv: alimentația, antrenamentele și odihna, unde intră recuperarea, refacerea și altele. Ordinea este aleatorie, pentru că sunt la fel de importante. Toate trebuie să fie acolo, nu se pot face procente. Alimentația, antrenamentele și odihna sunt sută la sută, talentul jucătorului, voința sa, norocul câteodată, toate contribuie în mod egal!
-Ar trebui ca fiecare club care se respectă să aibă un nutriționist?
-Sigur, în orice sport ar trebui să se întâmple acest lucru. La noi, în general, medicii de la club se ocupă de nutriție, dar este important să existe o persoană care să aibă un post dedicat de nutriționist. Nu știu neapărat dacă trebuie cu normă întreagă. Cred că are impact semnificativ asupra bugetului unei echipe, nu doar prin salariul unui nutriționist, ci prin faptul că meniul va fi evident mai scump decât un meniu pe care ți-l dă orice restaurant în scop de profit.
-Și de ce crezi că nu a prins la noi?
-Sunt două motive. În primul rând, avem o problemă de mentalitate. La nivel declarativ, toți spun că nutriția este importantă și avem nevoie de nutriționist, dar acest lucru nu se întâmplă. Apoi, este vorba de buget. Să plătești o persoană în plus, înseamnă o cheltuială pentru club și probabil că mulți nu-și permit, nu consideră că este suficient de important și merg pe meniurile tradiționale. Mi-a fost dat să văd meniuri care erau de dinainte de ’89. Și sunt încă în vigoare! Pentru 2019 este cu totul depășită o astfel de mentalitate, să mai fie cașcaval pane sau mai știu eu ce se mânca în comunism.
-Cum vezi fotbaliștii din ziua de azi în general?
-Pot spune clar că sunt total împotriva alcoolului și mi se pare inacceptabil ca un fotbalist de performanță să fumeze! Este foarte greu să schimb obiceiul unui om, mai ales dacă este trecut de 30 de ani, dar am reușit să-i motivez.
"Există un program și pentru copiii de la Academie, supraveghez alcătuirea meniurilor, facem și partea de educație nutrițională. Sunt împărțiți pe categorii de vârstă, au programe specifice. Părinții sunt însă cei care trebuie educați"
Cristi Mărgărit, nutriționist Viitorul"Sunt și situații când ajung să intru în bucătărie la diversele restaurante de la hotelurile unde ne cazăm, astfel încât să mă asigur că totul este în regulă. Câteodată pun și mâna la treabă, că altfel nu se poate"
Cristi Mărgărit, nutriționist Viitorul