FOTBAL  »  Superliga  »  VOLUNTARI

EXCLUSIV VIDEO+FOTO Are 16 ani jumătate și visează să apere poarta naționalei în Qatar 2022! FC Voluntari luptă cu West Brom și Groningen pentru a păstra unul dintre cei mai talentați portari români

Articol de GSP - Publicat marti, 13 decembrie 2016 10:54

Are doar 16 ani și jumătate și este unul dintre cei mai talentați portari pe care îi are România. David Duțu este numele său și speră ca Mondialul din Qatar 2022 să îl găsească printre "tricolori". 

Până atunci muncește din greu la FC Voluntari, însă ar putea face pasul către Anglia sau Olanda, unde este așteptat în 2017 la West Brom și Groningen, formații care încearcă să-l ademenească. 

GSP.RO a stat de vorbă cu David, care a vorbit cu emoții despre ceea ce a trăit la Sportul Studențesc sau Rapid, cluburi pe la care a câștigat tot ce se putea la juniori, în ciuda problemelor pe care le-a întâmpinat. 

- David, povestește-ne cum te-ai apucat de fotbal...
- M-am apucat de fotbal la o vârstă fragedă. Aveam 6-7 ani. Cred că e foarte important acest aspect. Părinții m-au dus la un club particular, Pressing se numește, apoi am mers la Sportul când aveam 8-9 ani. Am stat acolo cam 4 ani și am luat locul 1 la toate turneele naționale. Apoi au venit acele probleme și s-a desființat echipa. Am mers la Rapid, unde din nou am câștigat tot pe la juniori și am fost declarat mai bun portar de câteva ori și acum sunt la Voluntari. Sunt bucuros de alegerea făcută. 

- Când te-ai apucat de fotbal ai fost din start portar? 
- Sincer la vârsta aia nu știam ce să fac. Nu am început ca portar, dar mi-am dat seama că nu mă regăsesc în teren după câteva antrenamente. Nu era locul meu acolo. Apoi mă uitam și eu la TV și vedem portarii la fotbal. Începusem să mă arunc prin casă, pe jos, prin pat. Și mi-am dat seama că îmi place mai mult să fiu portar.

- De curând ai fost în Anglia, iar în plus știu ce te vrea și o formație din Olanda. Dă-mi câteva detalii
- Da! O experiență deosebită. Totul este diferit în Anglia. Condiții, mentalitate, absolut tot. Ce să zic! Nu se compară. Sunt profesioniști. Nu lasă nimic la voia întâmplării. Când am fost la West Brom cred că am lăsat o impresie bună. Chiar mi-au zis că totul este ok, doar că eu acum am 1.84 și acolo trebuie să ai 1.90. Mi-au zis că sunt atenți la parcursul meu pentru că în primăvară voi merge din nou acolo. Înălțimea e foarte importantă, ei vor portari înalți. Există un interes și din Olanda. Anul viitor va fi foarte important. Încă nu știu ce voi alege. Să vedem! Trebuie să ajung la 1.90. Am făcut anumite teste și mi s-a spus că voi depăși această barieră. Deci lucrurile merg spre bine. 

- Cum a fost la Rapid? 
- Am crescut mult cât am stat acolo. Chiar am jucat în amicale pentru prima echipă și am fost rezervă la un meci de campionat. A contat mult pentru mine. Îmi dă încredere pentru viitor. Contează mult pentru un tânăr ca mine să fie la prima echipă a Rapidului, chiar dacă treburile acolo nu erau în regulă. Chiar am fost selecționat pentru turneul din India, dar din cauza costurilor suplimentare n-am mai plecat. Știți bine problemele care au fost în perioada domnului Moraru. La început a fost bine la Rapid, era totul foarte ok. Domina spiritul ăla al suporterilor, jucătorii erau uniți. Dar în timp lucrurile s-au stricat și e păcat. Au fost mari probleme cu domnul Moraru, iar Dan Alexa a avut mult de tras. Pe această cale îi mulțumesc domnului profesor Dan Alexa pentru că a avut încedere în mine. Mi-aș dori să joc la Rapid în viitor, sunt convins că echipa asta va renaște.

- Care e calitatea ta principală?
- Nu știu dacă am o calitate specială. Poate să zic la reflexe. E un capitol la care stau destul de bine. Am însă ceva probleme la jocul de picior și trebuie să fac ceva să îmbunătățesc asta. Portarii din era modernă a fotbalului trebuie să aibă jocul de picior foarte bun. Muncesc pentru asta și sunt convins că în timp voi regla acest aspect.

- Ce portari ai ca idoli? 
- Îmi plac mult De Gea și Keylor Navas. Sunt portarii mei preferați. Sunt amândoi portari de reflex și cred că mă asemăn cu ei. 

- Domnul Dragomir a lăudat academia de la Voluntari. Cum e în realitate?
- Nu minte cu nimic. Lucrurile sunt foarte serioase. Condițiile sunt foarte bune, peste tot ce am găsit pe unde am fost în țară. Și am trecut totuși pe la Sportul și Rapid. Chiar sunt bucuros de ce am ales, dar îmi doresc ca în curând să fac pasul la seniori. Sunt convins că pot face față. Domnul profesor Chihaia e foarte bun. Vorbește mult cu noi după meciuri, la antrenamente. Ne dă multe sfaturi. Îmi place mult de domnul profesor. E bine că e tânăr. E pe aceeași undă cu noi.  

- Te gândești la echipa națională?
- Sigur! Nu cred că există ceva mai frumos decât asta. Am primit deja câteva semnale că sunt urmărit. Sper să ajung cât mai repede. Asta sigur mă va motiva și mai tare. Cine știe? Poate în 2022 voi juca la Mondialul din Qatar. E marele meu vis și lupt în fiecare zi pentru a-l îndeplini. 

 "La Sportul eram al 5-lea portar la început. Jucam 3-4 minute. Dar ușor, ușor am crescut. Îmi place concurența și cred că asta m-a ajutat mult să cresc. Peste tot am dat de concurență" - David Duțu

"I-am plătit antrenor cu portarii de la 8 ani jumătate. Dacă nu aveam posibilitatea materială, nu știu unde era acum. S-a antrenat cu Mitică Iordan, care era la Rapid" - a zis tatăl lui David Duțu, Laurențiu Duțu, pentru GSP.RO 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
Europa League
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Europa League
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”
Europa League
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (1)
rapid_visiniu
rapid_visiniu  •  13 Decembrie 2016, 23:14

Multa bafta!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează