Articol de GSP - Publicat luni, 07 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 07 februarie 2011 15:59
“Financiarul” continua seria materialelor dedicate echipelor din Liga 1 prin prezentarea situatiei economice a societatilor care opereaza financiar aceste cluburi. Subiectul articolului este situaţia dezastruoasă în care se află Steaua şi CFR
MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE ANCHETA FĂCUTĂ DE FINANCIARUL PUTEŢI CITI AICI!
Prin modificari succesive de actionariat si fuziunea prin absorbtie a societatii SC Steaua Stefanesti SA, detinuta in procente egale de 20% de Marin Dinita, Gheorghe Paraschiv, Cristian Matarau, Paraschiv Eugen si Anghel Rababoc, se contureaza societatea in forma in care urma sa ajunga la un pas de finala Cupei UEFA. In zilele noastre, firma ii are ca actionari pe Vasile Geambazi cu 37%, Constantin Geambazi cu 56%, Tomaida Badescu - 4% si Marius Ianuli cu 3%. Raportat la bilantul pentru anul 2009, ar fi de subliniat ca firma prin care isi desfasoara activitatea Steaua a avut cheltuieli cu colaboratorii de 21,8 mil. lei. Din datoriile totale de 91,4 mil. lei cea mai mare suma era catre creditori, care trebuiau platiti intr-o perioada de peste un an. Mai exact, aici se regasesc actionarii care asigura fonduri prin creditare a caror valoare a ajuns la 75 mil. lei. Diferenta de 15 mil. lei reprezinta datorii care trebuiau platite de societate intr-o perioada de pana la un an. Aproape 11 mil. lei erau datorii comerciale catre furnizori peste 30 de zile si inca 3,7 mil. lei sunt sumele datorate bugetului de stat. In acelasi timp, creantele companiei erau de 17,2 mil. lei. Se poate spune ca, raportat la anul 2009, firma pe care activeaza Steaua avea de recuperat mai multi bani decat avea de platit furnizorilor. Un capitol aparte il reprezinta creditele pe termen lung si dobanzile aferente, care se cifrau la 4 mil. lei. Interesant este ca multe dintre creditele societatii au fost pentru achizitionarea a trei autoturisme Kia Sorento prin HVB Leasing si a unui BMV745i. In istoricul creditelor facute de firma FOTBAL CLUB „STEAUA” BUCURESTI SA se regaseste si un contract de fidejusiune din 2003 prin care sumele imprumutate de Steaua lui George Becali erau garantate de omul de afaceri Marius Locic si de sotia sa, Elena Locic.
CFR Cluj a avut un 2009 dezastruos, dar detinea active de peste o suta de milioane de lei si avea de efectuat plati de 53 mil. lei
Compania controlata de omul de afaceri Arpad Paszkany a reinviat istoria clubului de fotbal CFR Cluj prin intermediul firmei SOCIETATEA COMERCIALA SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA. La sfarsitul anului 2009 aceasta a inregistrat pierderi de peste 30 de milioane de lei, la o cifra de afaceri de numai 20 de milioane de lei. Firma are active imobilizate de aproape 105 milioane de lei, cifra care o recomanda ca o structura financiara puternica.
MAI MULTE INFORMAŢII DESPTE ANCHETA FĂCUTĂ DE FINANCIARUL PUTEŢI CITI AICI!
Anul fiscal 2009 a fost unul slab din punct de vedere financiar, astfel ca cifra de afaceri a companiei a fost de numai 19,7 milioane de lei, cu venituri de 36 de milioane de lei si cheltuieli de 66,5 milioane de lei. De aici pierderea istorica in bugetul societatii de peste 30,5 milioane de lei si datorii curente de 52 de milioane de lei aferente anului 2009. Chiar daca financiar lucrurile au stat rau pentru administratorii societatii, in plan sportiv echipa de fotbal a cucerit un nou titlu de campioana si Cupa Romaniei la finalul sezonului 2009-2010. Fata de anii precedenti, la CFR se simte vizibil lipsa participarii in Liga Campionilor. In anul 2008, dupa castigarea titlului de campioana, CFR a reusit sa aiba venituri de 91 mil. lei si cheltuieli de 85,5 mil. lei, avand astfel un profit de 5,5 mil. lei, asta dupa ce in 2006 veniturile societatii au fost de numai 10,3 milioane de lei, iar cifra de afaceri era de 9 milioane de lei. Se poate spune ca, in numai doua sezoane, SOCIETATEA COMERCIALA SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA a crescut veniturile de noua ori.
MAI MULTE INFORMAŢII DESPTE ANCHETA FĂCUTĂ DE FINANCIARUL PUTEŢI CITI AICI!