Articol de Remus Dinu - Publicat sambata, 09 noiembrie 2024 00:04 / Actualizat sambata, 09 noiembrie 2024 09:19
Dinamo - CFR Cluj 1-1, în cinci concluzii la „cald” după remiza de pe „Arcul de Triumf”, condimentată cu greșeli inexplicabile de arbitraj, doi portari în antiteză și o boacănă ce-ar putea să-i coste scump pe „câini” în lupta pentru play-off.
1. Ghici cu Golubovic
De neînțeles de ce Dinamo s-a încăpățânat să nu-i creeze o concurență mai serioasă lui Golubovic, în contextul în care slovenul a mai avut scăpări mari și campionatul trecut, iar în sezonul actual nu-i nici pe departe la prima abatere. Cu Botoșani a comis-o asemănător, e responsabil pentru pierderea unor puncte esențiale, care pot îndepărta echipa de destinația finală numită play-off.
Hazardat și nechibzuit când trebuie să părăsească linia porții, ai senzația că orice ieșire de-a lui e o ruletă rusească la care fanii lui Dinamo sunt pedepsiți să asiste neputincioși. Cum Adnan n-a devenit peste noapte vreun Oblak cu vestă de supererou, imun în fața oricărui contracandidat la titularizare, dinamoviștii trag azi ponoasele statutului său intangibil, ștampilat inclusiv de către Kopic.
2. Dinamo cu lumini și umbre
Pe anumite pasaje de joc, Dinamo a demonstrat că e o pretendentă meritorie la play-off. Excelenți timp de aproape o repriză, până la fatidicul moment Golubovic, și regenerați nebănuit în ultimele 25 de minute, roș-albii au anihilat o adversară cu o cotă de piață mult mai atrăgătoare, au pasat de-a lungul și de-a latul terenului fotbaliști de anvergura lui Deac, Tachtsidis ori Keita și n-au fost departe s-o mai bage o dată în ațe.
Pe de altă parte, nu-i o mare filosofie să identifici punctul ei nevralgic, speculat insuficient de CFR: Dinamo a scârțâit de-a binelea în centrul defensivei, în special în final. Golul lui Homawoo n-a ținut de foame tot meciul, togolezii „câinilor” au fost depășiți adesea în partea a doua, și-au terminat prematur combustibilul și s-au transpus în jaloane pentru Munteanu și Peter Michael.
3. Aruncat de alții, bun pentru Petrescu?!
La 34 de ani, Damjan Djokovic nu mai convinge de multă vreme, chiar dacă s-a transformat iarăși în om de bază în filosofia lui Petrescu. Mișcare stranie, ținând cont că FCSB și Rapid l-au tras, pe rând, pe linie moartă.
Croatul nu mai are sclipirile și nici prezența de acum câțiva ani, a devenit mai lent, mai previzibil, însă e perceput în continuare ca un truc viabil de Petrescu, aruncat orbește într-o linie întâi din care încă fac parte Deac și Camora. Dacă Dan Petrescu nu deține vreo mașină a timpului prin birourile din Gruia, e greu de crezut că cei trei mai pot fi „storși” ca-n urmă cu 4-5 ani.
4. Bravo, Hindrich!
Călăuzită de Târnovanu, noua generație de goalkeeperi români pare să fie o rețetă pe cinste pentru viitorul echipei naționale.
Hindrich n-are cum să absenteze de pe această listă, e de ani buni în circuitul CFR-ului și în anturajul naționalelor de tineret, s-a călit sezonul trecut la Kisvarda, iar acum îi demonstrează antrenorului că nu-i doar o soluție de avarie în lipsa lui Mihai Popa. Blondul din poarta Clujului a fost excelent și la Buzău, etapa trecută, iar împotriva lui Dinamo și-a scos colegii, mai ales la acea ocazie uriașă în fața lui Politic.
Deocamdată, Hindrich îi face uitați și pe Sava, și pe Popa, iar selecționerii ar trebui să țină ochii pe el în perioada următoare.
5. Cojocaru, horror!
Noroc că meciul n-a avut o miză din cale afară, greșelile de interpretare ale lui Cojocaru, pe alocuri inexplicabile, ar fi putut inflama un campionat întreg dacă pe masă era un trofeu sau măcar o prezență în play-off.
Nu e vorba de rea-intenție, ci de slabă pregătire, superficialitate și lipsă de luciditate, ambele echipe au ce să reclame după acest meci, iar lipsa VAR-ului ar fi însemnat o catastrofă, în special pentru Petrescu.
O autocritică la sânge e tot ce i-ar trebui „centralului” de la Dinamo - CFR după o seară în care precipitarea abordărilor sale a confirmat de ce nu e purtător de ecuson FIFA.