OPINII  »  ROMÂNIA

Va depăși naționala de azi Generația de Aur?

Raul Rusescu, expert GSP Live
Raul Rusescu, expert GSP Live

Articol de - Publicat duminica, 17 noiembrie 2024 10:19 / Actualizat duminica, 17 noiembrie 2024 18:11

Înainte de a aborda subiectul principal al textului, este imposibil să trecem cu vederea ce s-a întâmplat vineri seara pe Arena Națională.

Deși adversarii noștri au avut o prestație solidă, dominându-ne la toate capitolele relevante – posesie, șuturi, ocazii –, am reușit să obținem rezultatul necesar promovării în Liga Națiunilor B. Prima repriză a fost dificilă, am fost lipsiți de inspirație, atacanții noștri n-au ținut de minge, n-au câștigat dueluri, n-am avut agresivitate nici în plan defensiv. După pauză, lucrurile s-au schimbat: naționala României a progresat, nu suficient însă pentru victorie.

Adversarii, conștienți că își joacă ultima șansă pentru locul 1, au intrat pe teren cu o determinare maximă. Noi aveam avantajul remizei, datorat victoriei cruciale și entuziasmante din meciul tur disputat la Priștina. Am știut să suferim și ne-am atins obiectivul.

Felicitări echipei naționale pentru performanțele din 2024! Jucătorii, staff-ul tehnic și suporterii – toți merită aplauze.

O scenă incredibilă

Am urmărit partida la televizor, fiind plecat din București, iar ceea ce am văzut la final m-a lăsat fără cuvinte. Jucătorii adversarilor părăsind terenul în acel mod a fost un episod ireal, greu de imaginat în fotbalul modern. Spectatorii români s-au comportat ireproșabil, nu au existat incidente care să justifice atitudinea adversarilor.

Imaginea cu jucătorii noștri rămași pe teren, în timp ce arbitrul și oficialii UEFA se rugau de kosovari să revină de la cabine, mi-a amintit de copilărie, de miuțele din fața blocului. Atunci, „băiatul cu mingea” pleca dacă nu-i convenea cum decurgea jocul, iar ceilalți îl implorau să continue.

Așa au procedat și kosovarii. Refuzul lor de a continua partida pare premeditat, iar UEFA nu ar trebui să tolereze astfel de comportamente. Un precedent de acest tip ar putea afecta serios integritatea competițiilor pe viitor. O victorie cu 3-0 la „masa verde” și o suspendare dură pentru Kosovo ar fi verdictul firesc.

Va depăși naționala de azi Generația de Aur?
Cel mai probabil, România va câștiga la „masa verde” cu Kosovo, 3-0 / foto: Ionuț Iordache (GSP)

Rupem „seria celor 3”?

Istoria fotbalului românesc arată că naționala noastră nu a reușit niciodată să încheie mai mult de 3 grupe consecutive pe locul 1.

„Generația de Aur” e singura care a realizat această performanță, în două rânduri.

1

  • Preliminariile CM 1994;
  • CM 1994;
  • Preliminariile EURO 1996.

Acest ciclu s-a încheiat la EURO 1996, cu trei înfrângeri și ultimul loc în grupă.

2

  • Preliminariile CM 1998;
  • CM 1998;
  • Preliminariile EURO 2000.

Parcursul extraordinar a ajuns la final la EURO 2000: locul doi în grupă și eliminare în „sferturi”.

A doua generație care bifează o performanță similară este generația lui Stanciu și Răzvan Marin, cu locul 1 ocupat în următoarele grupe:

  • Preliminariile EURO 2024;
  • EURO 2024;
  • Liga Națiunilor.

Campania pentru Campionatul Mondial 2026 ar putea fi momentul în care să spargem bariera și să vedem singura generație cu patru grupe câștigate la rând.

România iubește din nou România

Poate cel mai mare câștig al anului 2024 este renașterea dragostei pentru echipa națională. Faptul că 49.000 de oameni au fost prezenți la meciul cu Kosovo, o națională oarecare din Europa, arată că suporterii și-au regăsit încrederea.

Observăm că inclusiv succesele la canotaj sau performanțele lui David Popovici i-au apropiat din nou pe români de sport.

Felicitări, România! Ține-o tot așa și continuă să ne faci mândri!

Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Comentarii (11)
OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  17 Noiembrie 2024, 17:16

...deja experul gsp Raul Rusescu ...l a depasit pe Ioan Chirila...cine mai este ca el ?

milovan_djilas
milovan_djilas  •  17 Noiembrie 2024, 15:48

Interesantă analiza. În pofida unor comentarii malițioase, mie mi-e clar că nu pui egalitate între un sfert de finală de la mondial și Liga Națiunilor, ci doar ai evaluat calificările naționalei. Actualii băieți de la lot merită toate încurajările noastre.

aliviu_emilian
aliviu_emilian  •  17 Noiembrie 2024, 14:39

Raul, și eu sunt un optimist dar să fim serioși, Grupa C din Liga Națiunilor nu se poate pune cu preliminarii și turnee finale. Dacă era Grupa A, da. Nici măcar B. Nu pleci de la același numitor comun, adică măcar o echipă de top din Europa sau aiurea în grupă. Fotbalul s-a schimbat foarte mult față de acum 24-30 de ani și am văzut cum o echipă puternică fizic, destul de tehnică și foarte motivată ne ține în corzi chiar la noi acasă, în fața a aproape 50 de mii de oameni, chiar dacă nu are un pedigree relevant. E limpede că ne va fi foarte greu să ne calificăm la mondial deși la baraj suntem deja cu un picior. Dar am mai fost și n-am trecut. Și nu doar o singură dată. Să nu uităm că Generația de Aur însăși n-a făcut mare brânză cu echipele din Europa cu excepția Angliei. De Belgia am trecut la mustață (golaveraj) cu înfrângere-victorie, Elveția ne-a bătut la scor, Irlanda nu era mare echipă, ca și acum, iar un egal cu Germania la CE 2000 nu e istorie. Doar eliminarea lor și a Angliei. Rezultatele mari, în afară de Anglia, le-am făcut cu Columbia, de două ori, și cu Argentina, datorită și faptului că aceste echipe pot fi învinse mai ușor pe contraatac, arma noastră supremă. În concluzie, Generația de Aur a ajuns mare bătând Argentina o dată și Columbia și Anglia de câte două ori dacă vorbim de turnee finale. Va fi mult mai greu să ajunge la CM din nou, dar dacă ajungem și prindem Columbia și Argentina? Greu, aproape imposibil, Raul.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează