Articol de Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea - Publicat marti, 17 noiembrie 2020 16:53 / Actualizat marti, 17 noiembrie 2020 17:58
Gigi Becali a fost obligat să adopte un club de fotbal feminin, altfel n-ar fi luat licența pentru Liga 1. A apelat la Fair Play, una dintre cele mai vechi echipe din București.
FCSB și FC Fair Play București sunt din acest sezon partenere. Becali a apelat la unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal feminin pentru a lua licența de Liga 1. Investiția pentru primul sezon e una minimă, întrucât cluburile de Liga 1 sunt obligate să aibă doar o grupă de U15. Se va schimba la anul, când pe lângă grupa de U15 va fi nevoie și de un club de senioare, dar și o altă grupă de U13.
Conform informațiilor Gazetei, Gigi plătește 20.000 de euro pentru acest prim an în care e obligat să aibă o echipă de fete. Această sumă reprezintă cam 50% din bugetul anual al clubului Fair Play care numără în acest moment 96 de jucătoare, repartizate de la U9 până la formația de senioare.
Interviu. FC Fair Play București, parteneriat cu FCSB
Federația le permite cluburilor din Liga 1 masculină să procedeze astfel, să adopte echipe de fete, nu sunt obligate să înființeze de la zero societăți noi: "Din cele 24 de jucătoare din lotul de senioare sunt eligibile pentru U17 sau U15 mai mult de trei sferturi. Fără 4 jucătoare, două dintre ele au peste 30 de ani și două sunt U21, media de vârstă ar fi de 16 ani și jumătate. Cele două de peste 30 de ani cresc media de vârstă cu 2 ani. Aduc un plus de experiență", a zis antrenorul Ion Bărbăcioru.
"Totul a venit la inițiativa lor"
Prieten cu Valeriu Argăseală, Bărbăcioru e machedon. Un avantaj în alegerea făcută de cei de la FCSB pentru a bifa noua regulă introdusă în dosarul de licențiere. Totuși, tehnicianul celor de la Fair Play crede că acest parteneriat e de tipul "win-win": "Ajutorul cu FCSB e reciproc. Începând din acest an cluburile din Liga 1, pentru a obține licența, sunt obligate să aibă o echipă de fotbal feminin U15. De la anul vor fi obligați să aibă o echipă de senioare, una de U15 și una de U13. Parteneriatul cu FCSB a venit la inițiativa lor. Cred că și pentru că noi suntem unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din România. N-am retrogradat niciodată, deși avem cea mai mică medie de vârstă".
Bărbăcioru a vorbit despre înțelegerea cu formația din Liga 1: "Ca să fiu la o limită a confidenței, vreau să spun că noi n-am propus nicio sumă FCSB-ului. Am inclus doar natura cheltuielilor care se fac cu grupa de U15 de anul acesta. E normal ca ei să suporte aceste cheltuieli. Poate oricine să fabuleze, să creadă că dacă suntem parteneri cu FCSB primim cine știe câte zeci de mii de euro. Trebuie să ne respectăm reciproc, iar fiecare ban să fie muncit".
"Nu intru în vestiar"
"Principalul" de la Fair Play a vorbit despre experiența de a pregăti o echipă feminină. Întrucât are un lot foarte tânăr, e ajutat de cele mai în vârstă. Cum nu intră în vestiar, acolo totul e gestionat de cele mai respectate jucătoare: "Fetele mai experimentate țin vestiarul. Noi, băieții, comunicăm cu fetele numai de pe bancă, de la marginea terenului. În vestiar cele două trecute de 30 de ani dau indicații, se ocupă de motivarea lor. Dacă la băieți noțiunea de a ține vestiarul e strict în seama antrenorului, la fete rolul îl are fie antrenoarea secundă, fie căpitanul sau cea mai experimentată jucătoare. Ele sunt liantul".
Ca peste tot, și la fotbalul feminin sunt foarte multe reguli de respectat din cauza pandemiei de Covid-19. "Tot ce ați văzut că se pregătește înainte de antrenament e din protocolul medical. Nu trebuie să ne abatem.Orice măsură preventivă e benefică pentru reluarea campionatului și sănătatea oamenilor. Respectăm totul cu strictețe", a mai zis Bărbăcioru.
Culorile clubului sunt albastru, alb și roșu. Motivul? În momentul în care a decis să înființeze această echipă, Bărbăcioru avea la dispoziție fete care țineau cu toate marile cluburi ale României. Și pentru a împăca pe toată lumea a apelat la o soluție de compromis: "Culorile noastre sunt albastru, alb și roșu. Pentru că atunci când am înființat clubul aveam jucătoare care țineau și cu Dinamo, și cu Steaua și cu Universitatea. Așa că am zis să punem de la toate câte ceva. Să mulțumim pe toată lumea".
Eu am păcatele mele, dar lucruri nefirești nu fac! Fotbalul feminin înseamnă aliniere la ideile lui Satan! Dacă mă obligă Burleanu să am echipă feminină, eu mă retrag din fotbal!
Gigi Becal, la începutul anului 2020
Mădularele femeii nu sunt făcute pentru fotbal, Dumnezeu a creat-o ca să-l atragă pe bărbat, nu ca să joace fotbal! Fetele pot să joace handbal, baschet, nu fotbal!
Gigi Becal, la începutul anului 2020
Nu vreau să spun mai multe, că iar se zice că e discriminare. Dar eu văd lucrurile într-un fel, am opinia mea: femeile nu trebuie să joace fotbal! Dacă le lovește mingea în țâță ce facem? Dar asta e, dacă e scris în regulament...
Gigi Becali, patron FCSB
FCSB e un brand puternic, faptul că suntem asociați cu ei ne dă un plus de imagine. E clar că și plaja de selecție e mai mare când te asociezi cu un club important. Sperăm să continuăm și la anul dacă lucrurile vor funcționa.
Ion Bărbăcioru, antrenor Fair Play București
De câțiva ani buni fotbalul feminin e pe un trend ascendent. E cam ce se întâmpla cu handbalul feminin acum 25 de ani. Înainte nu știa nimeni de vreo handbalistă. Băieții erau la putere. Toți știau de Gațu, Birtalan. Acum toți știu de Neagu sau Pintea. Dacă întrebi de vreun băiat, te gândești puțin.
Ion Bărbăcioru, antrenor Fair Play București
L-a reclamat, apoi a renunțat
Becali nu a criticat doar în declarațiile de la TV insistența cu care Burleanu promovează fotbalul feminin, el a încercat să desființeze de-a dreptul regula Federației. A deschis un litigiu la TAS, în care cerea să se constate că "Legea Burleanu" ar fi fost nedreaptă și neregulamentară, întrucât cluburile de băieți nu puteau fi obligate să finanțeze și fotbal feminin. După împăcarea lui Gigi cu Răzvan, patronul FCSB a retras memoriul de la Lausanne, nu mai ține să-l blocheze pe președintele FRF.