Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat joi, 09 ianuarie 2020 23:00
FCSB n-a putut să achite lefurile pe noiembrie și pe decembrie fiindcă Gigi Becali (61 de ani), finanțatorul echipei, avea fondurile blocate din cauza unui dosar al DNA în care e acuzat de spălare de bani. Jucătorii au semnat acte adiționale prin care acceptă să fie plătiți la 31 ianuarie și pentru luna în curs, și pentru ultimele două luni ale anului trecut.
Criza de la Dinamo, cu jucătorii neplătiți de mai mult de două luni, a devenit deja faimoasă și hipermediatizată, dar probleme serioase există și la FCSB! Clubul cu cel mai mare buget din România a ajuns să nu-și mai poată plăti jucătorii!
Care este explicația impasului? Echipa depinde din nou de „injecțiile" cu capital ale lui Becali, la fel ca în primii ani ai lui Gigi din fotbal și, cum patronul s-a ales cu sechestru într-o anchetă a procurorilor DNA, vicecampioana României a rămas fără bani de salarii.
A plătit câte o mie de euro pe lună
Sechestrul a fost aplicat pe 22 noiembrie 2019 și le-a blocat lui Becali și nepotului său, Vasile Geambazi, suma de 184 de milioane de lei, aproape 40 de milioane de euro. Ei au contestat măsura atunci și recursul le-a fost respins după șase zile. Ancheta a avut imediat urmări asupra lui Florinel Coman și a colegilor lui.
Fotbaliștilor li s-a propus să semneze acte adiționale la contractele de activitate sportivă, documente noi conform cărora acceptau să încaseze salariile pentru noiembrie și pentru decembrie în același timp cu remunerația pe ianuarie.
Data nouă a plății: 31 ianuarie. În noiembrie și în decembrie li s-au achitat niște sume mici, câte o mie de euro de fiecare. Asta înseamnă că un jucător care câștigă 10.000 de euro lunar la FCSB a semnat că e de acord să-i fie achitați o mie de euro în noiembrie, încă o mie de euro în decembrie și restul de 28.000 de euro din cele trei salarii pe 31 ianuarie.
Creditează ca să-i țină pe Man și pe Coman
Acum ar trebui să nu mai existe probleme și banii să poată fi plătiți în luna aceasta, din moment ce lui Becali i-a fost ridicat sechestrul între timp. A scăpat de blocaj pe 19 decembrie, datorită deciziei unui judecător de la Tribunalul București.
El este, așadar, capabil să transfere acum în contul clubului sumele necesare pentru achitarea salariilor restante. Cu banii la zi sunt doar câțiva membri ai staff-ului și unii dintre jucători. Clubul a plătit cât și-a permis în momentul în care nu putea primi ajutorul patronului.
Gigi nu mai creditase echipa în ultimii ani, dar își asumă în momentul de față un astfel de comportament. FCSB s-ar putea autofinanța și acum dacă Becali n-ar paria pe un „tun" financiar pe baza unor fotbaliști pe care a amânat să-i vândă, chiar dacă a avut oferte.
Din vânzarea lui Man și a lui Coman, vicecampioana României ar exista fără să se mai împrumute la patron, însă proprietarul e convins că e mai rentabil să țină jucătorii aceștia până la momentul potrivit, în care o să dea, cu adevărat, lovitura. Cel mai nou preț pe care l-a pomenit: 30 de milioane pentru fiecare dintre ei!
În primii 6 ani a creditat clubul cu peste 20 de milioane
Steaua, așa cum se numea echipa când Becali a devenit patron, avea nevoie de banii lui Gigi în 2003. Noul proprietar a împrumutat clubul încontinuu, până când s-a ajuns, în 2009, la o datorie a FCSB către el în valoare de 21 de milioane de euro! Între 2010 și 2013, societatea a avut un randament atât de bun încât Gigi recuperase creanța, FCSB nu mai apărea cu vreo datorie către el.
E anchetat din cauza unei afaceri cu ANRP
Becali și Vasile Geambazi sunt suspectați de spălare de bani într-un dosar în care DNA investighează valorificarea unui teren din Voluntari. Ei au obținut 60 de milioane de euro despăgubiri de la ANRP în baza unei expertize pe care procurorii o consideră supraevaluată.
Becali și Geambazi cumpăraseră drepturile litigioase asupra terenului cu numai un milion de euro în 2006. DNA susține că suprafața a fost supraevaluată de trei ori, deci valoarea reală era de 20 de milioane de euro. Conform g4media.ro, procurorii l-au pus sub acuzare și pe expertul evaluator care a stabilit valoarea terenului la 60 de milioane de euro, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii au obținut aplicarea sechestrului asigurător pe 184 de milioane de lei în data de 22 noiembrie. Becali și Geambazi au scăpat de sancțiune pe 19 decembrie. De ce a fost nevoie ca jucătorii FCSB să semneze că acceptau amânarea încasării salariilor? Dacă sechestrul s-ar fi păstrat pentru mai multă vreme și s-ar fi adunat două luni de neplată, fotbaliștii ar fi avut ocazia să depună memorii prin care să ceară banii și rezilierea contractelor. Dar au semnat, practic, că renunță la acest drept.
Anunță că pleacă din țară
Becali nu s-a liniștit nici după ce a scăpat de sechestru, el a rămas îngrijorat de acest proces legat de despăgubirea de 60 de milioane de euro de la ANRP. În decembrie a anunțat că ia în calcul să fugă din România, alături de familia sa, doar ca să nu revină în pușcărie: „M-am interesat cum să procedăm ca să luăm cetățenia greacă toți și să ne mutăm în Grecia. Nu am cum să mai fac pușcărie iar! Fetele mele sărbătoreau majoratul și eu eram în închisoare!".
Gigi a ieșit din pușcărie în aprilie 2015, după ce petrecuse după gratii un an și zece luni, o parte din pedeapsa pe trei ani pe care o primise din contopirea mai multor condamnări: într-un dosar de schimb de terenuri cu Armata, în cazul sechestrării hoților mașinii sale, în „Dosarul Valiza", în care trimisese 1,7 milioane de euro bonus pentru jucătorii de la U Cluj, cu condiția ca aceia să-i fi încurcat pe rivalii din oraș, de la CFR, și să fi ajutat-o așa pe FCSB să devină campioană. CFR a câștigat acel titlu și Becali a ajuns în închisoare.