Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat duminica, 08 august 2021 16:22 / Actualizat duminica, 08 august 2021 21:34
Implicarea tot mai masivă, din punct de vedere financiar, a Guvernului maghiar, condus de Viktor Orban, în anumite zone și proiecte de pe teritoriul României, mai cu seamă în zona Transilvaniei și în special, cu sume foarte mari, în domeniul sportului, în general, și al fotbalului, în special, a devenit un subiect important inclusiv pentru zona politică din țara noastră.
În cursul zilei de duminică, președintele PNL, Ludovic Orban, fost prim-ministru, a fost abordat pe această temă, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o în Covasna.
Ludovic Orban despre finanțarea de la Budapesta a echipelor de fotbal din România
Prima sa reacție a fost una care nu lasă loc de interpretări privind modul în care ar trebui să se desfășoare aceste programe de dezvoltare, susținute de la Budapesta.
„Nu poate fi acordat acest ajutor pe criterii etnice. Dacă se derulează un astfel de program de sprijin, el trebuie să se îndrepte către orice fel de cetăţeni români, indiferent că sunt de etnie maghiară, germană sau că sunt români", a declarat Ludovic Orban.
În ultimii ani, cluburile de fotbal Sepsi și Csikszereda, care activează în Harghita și Covasna, au fost susținute masiv cu bani direct de la guvernul maghiar.
În urmă cu câțiva ani, GSP a întrebat, printr-o adresă oficială, Guvernul de la Budapesta cu ce sume finanțează aceste echipe, iar răspunsul a fost extrem de transparent: peste 3 milioane de euro. În Harghita, etnicii maghiari reprezintă 85% din totalul populației, în vreme ce în Covasna procentul e de 74%.
Totuși, Ludovic Orban a adăugat că nu vede o problemă legată de siguranța națională modul în care Viktor Orban direcționează sume imense pentru proiecte dezvoltate pe teritoriul României.
Atât timp cât nu se dă cu dedicaţie numai către cetăţenii români de origine maghiară, nu se operează o discriminare. Nu cred că este afectată siguranţa naţională. Dacă ar fi fost afectată siguranţa naţională, probabil am fi primit avertismente din partea instituţiilor care au competenţă să vegheze la siguranţa naţională
Ludovic Orban
GSP a scris în luna aprilie că Ungaria va continua să investească în echipele de fotbal care activează în orașe unde etnicii maghiari sunt bine reprezentați. După exemplul Sepsi și Csikszereda, Guvernul Viktor Orban se pregătește să facă același lucru și la Târgu Mureș, unde trăiește cea mai mare comunitate din România a populației cu origini maghiare, peste 70.000 de persoane.
Intenția Budapestei de a face echipă la Târgu Mureș vine la scurt timp după ce orașul a ales în fruntea lui un primar de etnie maghiară.
La alegerile din septembrie 2020, postul de edil a fost câștigat de Soos Zoltan. Este specialist în arheologie, are 44 de ani și șase copii. S-a născut și a crescut la Târgu Mureș. Lucrează de 20 de ani la Muzeul Județean Mureș, conducând de 14 ani instituția. În precedenții 20 de ani, 2000-2020, Târgu Mureș l-a avut ca primar pe Dorin Florea.
Județele cu cel mai mare procent al populației de etnie maghiară din România
- Harghita 85,2%
- Covasna 73,7%
- Mureș 38,1%
- Satu Mare 34,6%
- Bihor 25,3%
Localități cu populație maghiară
- Tg. Mureș 70.100
- Cluj 60.300
- Oradea 57.000
- Sf. Gheorghe 46.100
- Satu Mare 45.300
- Odorheiu Secuiesc 35.400
- Miercurea Ciuc 34.400
Unde are Ungaria, în Europa, cei mai mulți etnici
- România 1.237.000
- Slovacia 520.000
- Serbia 293.000
- Israel 220.000
- Ucraina 156.000
- Germania 120.000
- Austria 40.500
- Croația 16.600
- Slovenia 6.500
75 de milioane de euro pentru Academiile din vecini
Gazeta Sporturilor a scris în toamna anului trecut despre strategia clară a guvernului de la Budapesta de a investi și în afara granițelor Ungariei, acolo unde există comunități masive de etnici maghiari. Din 2013 până în prezent, ungurii au investit circa 75 de milioane de euro în cele 10 proiecte transfrontaliere, construite în zone din România, Croația, Slovacia, Slovenia și Ucraina.
Majoritatea banilor sunt plătiți prin federația de la Budapesta și prin fundația "Bethlen Gabor", unde numele lui Lorincz Meszaros, fost primar la Felcsut, apropiat al lui Viktor Orban și unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria, e omniprezent. Dintre vecini, doar Austria nu are, deocamdată, o Academie finanțată direct de Budapesta. În România, Csikszereda și Sepsi sunt capetele de pod ale proiectului, iar al treilea pilon se construiește acum la Satu Mare.
Viktor Orban a fost fotbalist
Actualul prim-ministru al Ungariei are o afinitate către sport, mai ales către fotbal. În tinereţe a jucat fotbal la echipa Felcsut, iar în prezent a fost un mare susţinător al sprijinirii, prin proiecte guvernamentale, a dezvoltării infrastructurii din fotbal.
Cluburile maghiare s-au dezvoltat, au mai toate stadioane de top şi au ajuns să deţină bugete şi de peste 13-15 milioane de euro. Ferencvaros, care a fost în grupele Champions League, depășește 20 de milioane de euro pe an ca buget, dublu față de cât a avut FCSB în 2019-2020.
15 aniare Viktor Orban în fruntea guvernului de la Budapesta, primul mandat a fost între 1998 și 2002, iar al doilea a început în 2010
La Steaua - Csikszereda: scandări xenofobe și mesaje despre Tratatul de la Trianon
Fanii celor de la Steaua București au afișat mai multe bannere, la meciul de miercuri cu Csikszereda, cu trimitere la faptul că adversara e o echipă cu origini maghiare. Unul dintre mesaje conținea data de 4 iunie 1920 și avea alături, în limba vecinilor de la Budapesta: "Da! Da! Mereu!".
Pe respectiva dată s-a semnat Tratatul de la Trianon, după încheierea Primului Război Mondial, în care Ungaria, în calitatea sa de succesor al Imperiului Austro-Ungar, era stat care s-a recunoscut învins. S-au semnat noile granițe ale statelor, printre care și România, care avea atât Transilvania, cât și partea răsăriteană a Banatului.
Un alt banner a avut inscripționat: „Doar ținuturi românești, între granițe strămoșești". În plus, ultrașii au comis un derapaj mai grav. În minutul 21 au început să scandeze cântece antimaghiare. Crainicul stadionului a fost nevoit să intervină pe un ton imperativ: "Vă rugăm să încetați cu scandările xenofobe! Clubul ar putea avea de suferit".
Conducerea clubului Csikszereda a reacționat după două zile cu un comunicat dur, în care a amendat faptul că mesajele afișate de suporteri, dar și scandările acestora, au fost susținute cu sprijinul clubului Armatei, care e finanțat din banii Guvernului României.
Ion Țiriac, mesaj clar pentru clasa politică din România: "Uitați-vă peste graniță, la maghiari! Au făcut din sport prioritatea numărul 1"
CITEȘTE ȘI ALTE ŞTIRI DIN FOTBAL:
Lovitură pentru Dinamo: echipa rămâne în „Groapă” » De ce au „câinii” interzis pe Arena Națională