Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 20 ianuarie 2022 23:12 / Actualizat joi, 20 ianuarie 2022 23:53
Florinel Coman (23 de ani) e refăcut 100% după accidentarea din vara trecută, însă randamentul lui încă lasă de dorit la antrenamente și riscă să rămână pe banca de rezerve la primul meci din 2022.
FCSB și-a făcut speranțe mari în această pauză de iarnă că va câștiga un jucător important în tentativa de a întări echipa. Nu a realizat vreun transfer, însă Florinel Coman urma să se antreneze de la începutul pregătirilor, 5 ianuarie, în regim normal, după ce pe parcursul toamnei lipsise din cauza unei accidentări, care a necesitat și o intervenție chirurgicală.
Florinel Coman, out din primul „11” la FCSB?
Coman fusese anunțat inclusiv de Gigi Becali că urmează să fie titular, mai ales că el e unul dintre jucătorii în schimbul cărora patronul speră să obțină sume importante.
La amicalul cu Mioveni a fost folosit ca titular, pe poziția pe care o preferă cel mai mult, cea de atacant lateral stânga. Totuși, randamentul lui Coman și modul în care s-a prezentat în luna ianuarie, inclusiv la antrenamente, ca și la testele efectuate, nu i-au mulțumit 100% pe cei din staff-ul tehnic.
10 luniau trecut de la ultimul meci în care Coman a fost integralist, FCSB - CFR 3-0, disputat pe 19 martie 2021
Având în vedere că urmează chiar derby-ul cu CFR, un meci pe care, dacă îl va pierde, practic FCSB va pierde cam orice speranță în lupta pentru titlu, antrenorii se gândesc serios dacă Florinel chiar merită să primească un tricou de titular.
Fizic nu e la 100%
Un alt indiciu care îi scade lui Coman șansele de a începe disputa pe teren e ceea ce a anunțat Mihai Stoica, strict referitor la confruntarea cu CFR.
„Va fi un meci în care vor evolua doar jucătorii care sunt perfect din punct de vedere fizic, care s-au pregătit întreaga perioadă. Unele partide le poți câștiga și cu numele, dar nu și un meci cu CFR”, a declarat MM la Telekom Sport.
Medical, Coman e refăcut 100%, însă fizic nu poate atinge acest nivel, mai ales că a acuzat probleme și după primele minute pe care le-a bifat în decembrie. A fost folosit mai puțin de o jumătate de oră cu Rapid, după care, la următoarea etapă, cu Sepsi, nici măcar n-a mai făcut parte din lot.
Florinel este talentat, dar nu vrea să devină un mare jucător! Are calitate și poate face diferența, însă nu are mentalitatea potrivită.
- Cosmin Contra, pentru MozzartSport, în octombrie 2021
Riscul ca Florinel să fie rezervă în derby e și mai mare ținând cont de variantele pe care Toni Petrea le are pentru a acoperi pozițiile laterale din ofensivă. Cum Octavian Popescu va fi titular cert, titularizarea lui Coman ar însemna automat ca Tavi să joace în dreapta, iar Cordea și Vali Gheorghe să stea amândoi pe bancă.
În schimb, dacă Popescu va fi folosit atacant stânga, în locul lui Florinel, în dreapta va fi preferat aproape sigur Cordea.
Cea mai mare investiție într-un fotbalist
Coman e jucătorul în care Gigi Becali a investit cea mai mare sumă, luând în calcul ce a plătit pe transfer, la care se adaugă salariul său. Coman a venit la FCSB în vara lui 2017, imediat după ce Viitorul a cucerit titlul. Hagi s-a ales cu 2,5 milioane de euro, după care Becali a mai virat 500.000 de euro, pentru a răscumpăra și procentele deținute de Viitorul și anume 20% dintr-o viitoare revânzare.
70% din ultimele 16 lunireprezintă perioada de timp în care Coman a absentat din cauza accidentărilor. A stat pe bară 11 luni în perioada septembrie 2020 - decembrie 2021
De atunci, salariul lui Coman a crescut și a ajuns în prezent la 240.000 de euro net pe an. În cei 4 ani și jumătate, doar pentru salariul lui Florinel, efortul FCSB-ului a fost de aproape 900.000 de euro. Un total care se apropie de 4 milioane de euro!
Comparativ, Florin Tănase a ajuns la FCSB cu un an mai devreme decât Coman, a costat cu 1,5 milioane de euro mai puțin, iar din salariu, în cei 6 ani și jumătate, s-a ales cu alți 1,5 milioane de euro. Un total cu 25% mai mic decât în cazul coechipierului său din ofensivă.
De doi ani o ia numai în jos
Florinel a avut, între 2018 și 2020, două sezoane în care și-a ridicat mult nivelul. A jucat un volum mare de meciuri, doar în campionat a bifat peste 60 de partide, iar de marcat a făcut-o des, a înscris 23 de goluri. Din vara lui 2020 însă a început o adevărată prăbușire. În campionatul precedent a jucat doar 50% din meciurile disputate în 2019-2020 și a înscris un singur gol.
14 lunise vor împlini peste două săptămâni de la ultimul gol marcat de Florinel în Liga 1, pe 5 decembrie 2020, în FCSB - UTA 3-0
În actualul campionat, tot din cauza accidentărilor, a evoluat chiar și mai puțin. Și încă n-a marcat. Toate aceste lucruri i-au afectat cota. Care în martie 2020 era cea mai mare din lotul FCSB-ului, 6 milioane de euro. A tot scăzut, iar în prezent e de 4 milioane. Același nivel pe care îl are și Darius Olaru, de aproape 5 ori sub Coman în martie 2020!
Probleme și cu viața extrasportivă
Atacantul FCSB-ului a devenit mai activ în afara terenului de când randamentul său ca fotbalist s-a diminuat, ajungând aproape de zero. În urmă cu un an, în februarie 2021, el a fost depistat de un echipal de poliție rutieră că circula pe austostrada A2 cu o viteză de 165 km/h.
Coman le-a prezentat polițiștilor un permis de conducere internațional, eliberat în Ucraina, document care, conform legislației din România, nu e acceptat în țara noastră. Pe numele jucătorului de la FCSB a fost întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis și de atunci s-a deschis o anchetă, care e îngreunată din cauza refuzului autorităților din Ucraina de a colabora cu cele din România în acest caz.
Alte 4 semne de întrebare pentru derby
1. Cine va fi fundaș dreapta?
Lipsește Vali Crețu, suspendat pentru cumul de cartonașe galbene. Sunt două variante dintre care se va alege: Haruț și Ovidiu Popescu. Amândoi sunt familiarizați cu această poziție, pe care au mai evoluat, primul a făcut-o chiar și în tricoul lui FC Botoșani.
În amicalul cu Mioveni, de sâmbăta trecută, a jucat Ovidiu Popescu, un indiciu că el va fi ales și împotriva campioanei ca fundaș dreapta. Sezonul trecut, din 31 de meciuri pe care le-a început ca titular, în 10 dintre ele a făcut-o din postura de apărător dreapta.
2. Cu sau fără Vinicius?
A surprins faptul că Vinicius a lipsit la jocul de verificare cu Mioveni, în care cuplul de stoperi a fost format din Cristea și Miron. Fundașul brazilian a lipsit de la primele 4-5 zile de pregătire fiindcă a fost învoit de club. Este încă un mare semne de întrebare: pe cine va prefera Petrea în centrul defensivei dintre cei 3?
Vinicius are dezavantajul vârstei foarte înaintate, 37 de ani și jumătate, însă are două mari avantaje: un joc aerian redutabil - iar împotriva CFR-ului e un argument extrem de solid - și îi cunoaște foarte bine pe aproape toți jucătorii pe care Dan Petrescu îi are acum sub comandă.
3. Cine îl va înlocui pe Radunovic?
O altă mare problemă pentru FCSB va fi banda stângă a defensivei. Aici, toți cei 3 fundași nu pot evolua. Radunovici e suspendat, Panțâru mai are încă două luni până să se refacă după accidentarea horror suferită la genunchi în aprilie 2021, în vreme ce Sorin Șerban, chiar dacă s-a pregătit în această iarnă, revine și el după o problemă medicală ce l-a împiedicat să mai joace în ultimele 5 luni.
Cel mai probabil, fundaș stânga va fi Haruț, care a îndeplinit acest rol în amicalul cu Mioveni. Nu e o poziție nouă pentru el, la echipa națională de tineret a României a mai evoluat ca fundaș stânga. Ultimul exemplu e un meci la nivel înalt: România U21 - Germania U21, scor 0-0, la turneul final al CE, din martie, de la Budapesta. Atunci, Mutu l-a folosit pe Haruț ca fundaș stânga, într-o defensivă în care au mai evoluat Vlădoiu, Pașcanu și Denis Ciobotariu.
4. Keșeru sau Ianis Stoica?
Becali a anunțat că îl păstrează pe Keșeru în lot, dar că acesta nu va mai fi prima variantă pentru postul de atacant central. Patronul îl preferă pe Ianis Stoica, 19 ani, tot din rațiuni financiare, fiul fostului fotbalist Pompiliu Stoica având un potențial infinit mai mare de a fi vândut pe bani mulți decât Keșeru, care luna trecută a împlinit 35 de ani. Totuși, în ciuda mesajului patronului, Toni Petrea încă nu e decis pe cine să aleagă pentru a trimite în centrul ofensivei duminică.
Cum ar putea arăta primul „11” al FCSB: A. Vlad - Ov. Popescu, Vinicius (I. Cristea), A. Miron, Haruț - Olaru, Șut, Fl. Tănase - Cordea, I. Stoica (Keșeru), Oct. Popescu
Citește mai multe știri din Liga 1:
Duckadam, enervat de MM Stoica: „E urât și deplasat ce a spus”