Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Viorel Tudorache - Publicat miercuri, 27 aprilie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 27 aprilie 2011 11:08
Gazeta a reconstituit felul în care fotbaliştii dinamovişti au introdus torţe în peluza din Ghencea. Scandalul torţelor ascunse în fularele aruncate de dinamovişti galeriei e lămurit chiar de fanii. A cui a fost ideea?, cum au ajuns torţele la fotbalişti?, de ce e greu ca jucătorii să fie condamnaţi?, unde face Jandarmeria exces de zel?, toate sînt întrebări al căror răspuns recompune puzzle-ul unei acţiuni nebuneşti
- Fanii lui Dinamo au recunoscut sub protecţia anonimatului că au primit torţele de la jucători, pe care îi consideră nişte eroi pentru asta.
- Steaua a fost amendată ieri de Comisia de Disciplină a LPF cu 15.000 de lei pentru proastă organizare la derby şi a anunţat că va relua cazul şi implicarea jucătorilor dinamovişti vineri. Torţe au fost aprinse şi în galeria stelistă!
- Gazeta a recompus traseul materialelor pirotehnice ajunse în galeria lui Dinamo, după ce fanii "cîinilor", 676 la număr, au fost controlaţi la piele de forţele de ordine: lada cu fulare şi mingi a venit o dată cu echipamentul la stadion, în jurul orei 18:00, cu o dubiţă Volkswagen.
- Un avocat consultat de Gazeta Sporturilor e ferm: "Trebuie demonstrat indubitabil că acele fulare prezentate de jandarmi provin de la jucători, altfel va fi imposibil să obţină condamnarea fotbaliştilor. Orice oscilaţie e de partea acuzatului. Iar Jandarmeria nu avea voie să dea verdicte, a fost o eroare".
- Ceea ce spun jandarmii scîrţîie: Moţi nu a aruncat nici un fular, ci doar o minge, deci cel prezentat de forţele de ordine ca fiind al lui e o greşeală".
- Jucătorii lui Dinamo au adoptat legea tăcerii: nu vor să spună cine le-a dat dispoziţie să arunce fularele şi nici de ce nu au degajat mingile cu piciorul, ci le-au aruncat prudent cu mîinile.
- Fanii stelişti din preajma galeriei lui Dinamo: "Nu ne-am dat seama că era ceva în acele fulare şi mingi".
"Jucătorii ni le-au dat"
Fanii dinamovişti confirmă că fotbaliştii le-au aruncat torţele de pe teren şi explică de ce ei îi privesc pe fotbalişti ca pe nişte eroi pentru asta. "A fost o mare victorie a galeriei lui Dinamo, le-am arătat că sîntem cei mai buni din România. Şi dacă mergem cinci într-o deplasare, tot reuşim să facem spectacol, aducem torţe, petarde! Jucătorii ne-au ajutat, dar de ce e mai grav că ei ne-au dat torţele decît că jandarmii au stat tot meciul cu noi în peluză, împotriva legii, şi ne-au lovit timp de două ore?", a povestit un ultras care s-a aflat luni pe Ghencea în sectorul "cîinilor".
Aduse cu Volkswagen-ul
La ora 18:00, primele persoane din stafful dinamoviştilor au ajuns la stadionul Steaua, la cîteva minute după ce arbitrul şi observatorul Alexandru Popescu inspectaseră vestiarele: "N-am constatat ceva deosebit", a declarat Marius Avram.
Cu o dubiţă Volkswagen, angajaţii dinamovişti au adus echipamentele, ghetele, alte ustensile, medicamentele şi sucurile energizante, cîteva batoane de ciocolată, mingile şi tot ce mai vine de la magazie. Dar şi o ladă din carton, în care erau fularele şi mingile cu presupusele materiale pirotehnice. Aproximativ la aceeaşi oră începeau să intre în peluză fanii lui Dinamo.
Fotbaliştii au adoptat legea tăcerii, abia scoţi cîteva cuvinte de la ei.
"Le-am găsit în vestiar, nu mai ştim cine ne-a spus să le luăm şi să le aruncăm fanilor. Le-am luat la nimereală, habar nu am dacă era ceva în ele. Iar mingile nu le-am degajat că erau dintr-alea uşoare, proaste, ne-am gîndit că ajung aiurea la stelişti"
jucător dinamovist sub protecţia anonimatului
"Borcea a avut ideea", dar cine a transmis ordinul?
Tot sub anonimat, un oficial dinamovist povesteşte că Borcea a avut ideea ca jucătorii să arunce fulare şi mingi fanilor: "Borcea a cumpărat totul şi i-a pus pe jucători să le arunce, el vine cu idei dintr-astea". Probabil oficialul se referă la înclinaţiile de fan ale directorului executiv. La un alt derby, în Giuleşti, i-a oferit lui Gigi Corsicanu', şeful suporterilor rapidişti, 30.000 de euro să pună CD-ul cu melodiile lui Dinamo la staţia de amplificare.
"Rămîne însă un mister: cine a transmis ordinul jucătorilor? Jucătorii spun că nu îşi mai aduc aminte, cert este că singurii oficiali, în afara staff-ului şi a antrenorilor, care au intrat în vestiarul dinamovist au fost delegatul Gheorghe Eftimescu şi Jean Grama, angajat al clubului.
Fulare vechi şi cusute
La ora 19:10, autocarul lui Dinamo a ajuns la stadion. Ora 19:25, jucătorii au ieşit pe teren pentru inspectarea gazonului, iar la întoarcere au aflat că trebuie să arunce fulare şi mingi fanilor. Ora 19:30, suporterii dinamovişti au rupt gardurile puse de către Jandarmerie şi au coborît spre baza peluzei, intuind parcă faptul că vor primi ceva din teren.
19:35, portarii Bălgrădean şi Naumovski au ieşit la încălzire purtînd la gît cîte un fular pe care l-au aruncat galeriei. După 10 minute au ieşit pe teren şi restul jucătorilor şi au repetat gestul. Pe imaginile surprinse de fotoreporterul Raed Krishan se observă că unele fulare sînt noi, de la magazin, aşa cum au explicat conducătorii. Unul este la Dănciulescu. În schimb, cel de la Bărboianu e vizibil murdar, vechi, iar cel al lui Bordeianu e cusut la capete.
Eroarea jandarmilor
La ora 19:50, unul dintre jandarmi urcă treptele cu un fular despre care spune că a fost aruncat de Moţi, declaraţie ce îl incriminează ulterior pe fundaş. La dispozitivul din ultimul rînd fularul e desfăcut şi sînt scoase din el torţe. Succesiunea imaginilor surprinse de fotoreporterii Gazetei arată că Moţi avea în mînă un fular gri, şi nu alb-roşu, cum e cel arătat de Jandarmerie. Iar acesta nu îl aruncă, ci îi este luat de Mărgăritescu. Moţi a dat fanilor doar o minge!
La ora 20:41, în minutul 11 al meciului, dinamoviştii au aprins primele torţe şi fumigene, care sînt aruncate spre teren. Arbitrul Marius Avram a oprit jocul, care s-a reluat la ora 20:44, după ce pompierii au adunat materialele care ardeau, iar jandarmii au restabilit liniştea după o busculadă.
"Iniţial nu ne-am dat seama că ar fi primit ceva în fulare şi nici nu am observat cînd au confecţionat torţele. Dar ne-a intrigat că aceste obiecte, despre care am auzit că le-au fost date de jucători, au fost aruncate şi spre noi. E inadmisibil!"
Mihai Badea, suporter stelist de la tribuna I
Shelter Security: "Fularele au zburat pînă în rîndul 15"
Dan Ionescu, directorul general al companiei Shelter Security, care asigură paza la stadionul Ghencea, e convins că fanii dinamovişti au primit torţele de la fotbalişti. "Înaintea meciului am făcut trei controale în tribune, unul special în sectorul rezervat fanilor dinamovişti. Nu era nimic pirotehnic. Suporterii au fost descălţaţi şi percheziţionaţi la sînge. Nu aveau cum să introducă altfel acele torţe".
Dan Ionescu a mai dezvăluit: "A doua zi, am făcut şi noi o probă şi n-am putut să aruncăm fularele înnodate mai mult de rîndul al treilea. Cele aruncate de fotbalişti au ajuns şi pînă în rîndurile 13 şi 15".
"Steaua mai are ca probe înregistrări video, un fular şi o minge cu însemnele lui Dinamo. Mingea n-are un petic şi nici cameră"
Dan Ionescu, director companie de pază Shelter
"Dacă nu se iau măsuri, se va crea un precedent periculos, iar firmele de pază nu vor mai avea nici o autoritate"
Dan Ionescu, director companie de pază Shelter
La vestiarele echipelor au acces următoarele persoane:
- conducătorii celor două echipe (maximum două persoane de la fiecare club)
- observatorii cu delegaţie la jocul respectiv
- persoanele înscrise în raportul de arbitraj: jucători, antrenori, medici, masori, delegaţi, din partea fiecărei echipe
- reprezentanţii forţelor de ordine şi ai societăţilor de ordine şi siguranţă, în caz de incidente
"Şi medicii bagă torţe"
Dan Ionescu, directorul companiei de pază Shelter, spune că a mai văzut un episod de acest gen. "Pe un alt stadion, un suporter a înscenat că i s-a făcut rău pentru ca medicul echipei să ajungă cu trusa în tribune şi să le distribuie fanilor obiecte pirotehnice. N-am putut proba acest lucru fiindcă n-a fost filmat incidentul".