Articol de Eduard Apostol - Publicat luni, 10 iulie 2023 10:26 / Actualizat luni, 10 iulie 2023 11:03
Gabriel Glăvan, 35 de ani, noul director sportiv la Dinamo, a explicat ce vise și obiective și-au propus el și clubul. Oficialul „câinilor” a relatat ce tip de fotbaliști caută „haita” și cum îi verifică, în prealabil, și pe social media.
- Domnule Glăvan, cine și ce vă recomandă pentru funcția de director sportiv la Dinamo?
- Lumea ar crede că nu vin din domeniu, mai ales că nu am fost mare fotbalist sau să am o experiență multiplă în fotbalul românesc. Dar eu am căpătat o expertiză prin studiile pe care le-am făcut, am căpătat și o experiență în cei zece ani de când activez. Sunt produsul acestei experiențe, am lucrat cu peste 20 de antrenori în România.
- Cu cine ați lucrat?
- De exemplu, cu mulți dinamoviști. Cu domnul Ioan Andone, cu Claudiu Niculescu, cu Florin Bratu, cu Ionuț Badea, au fost și de la alte echipe, Adrian Mutu, Florin Marin, Ilie Poenaru, cu domnul Victor Pițurcă la Craiova, cu domnul Dragomir la Voluntari și cu Liviu Ciobotariu la aceeași echipă. Am acumulat multă experiență, am învățat mult de la acești oameni, iar acum, la 35 de ani, cred că am capacitatea de a organiza un departament sportiv.
VIDEO. Interviu cu Gabriel Glăvan, noul director sportiv de la Dinamo
- Încă nu v-au ieșit primele fire de păr alb, corect? Urmează.
- Nu am genetic în familie (râde)... Dar înțeleg la ce vă referiți. Presiunea e un privilegiu. Dacă nu ai presiune, înseamnă că lumea nu are așteptări de la tine. Trebuie să lucrezi sub presiune, ca lumea să se dezvolte.
- Ați menționat nume de dinamoviști, dintre oameni cu care ați lucrat. Ați simpatizat cu Dinamo, aveți un trecut alb-roșu?
- Da, da, da. Îmi aduc aminte de primul meci la care am participat, mă bucur că i-am făcut această bucurie tatălui meu, un Rapid - Dinamo, scor 1-4, în Giulești, cu Cornel Dinu antrenor. Acel celebru meci cu prosopul lui Mister. Eram la tribună, mă bucuram, tata-mi zicea: "Taci din gură, vezi că ne ia lumea la rost!". Iar eu mă bucuram. Alături de tata, curând, am făcut și eu cunoștință cu unii dintre cei ce au jucat atunci.
- Care sunt cele trei calități care vă definesc, profesionale și umane?
- Sunt foarte adaptabil, reușesc să-mi dau seama de nevoile oamenilor, fiindcă în fotbal nu lucrăm cu fotbaliști, președinți, agenți, ci cu oameni, și cred despre mine că sunt un profesionist. Ca director sportiv, la locul de muncă, am un ceritificat pentru această meserie, am experiență destul de vastă la nivelul României. Am lucrat la diverse cluburi, dar și la naționala României U21. În plus, sunt și lector la Școala de antrenori, unde predau modul A, B și PRO.
Gabriel Glăvan: „E mai ușor cu tineri, ai avantaje”
- Sunteți pregătit și să se spargă oalele în capul dumneavoastră cu transferurile sau care ar fi rata de succes acceptabilă în aducerea jucătorilor?
- Nu depinde de procesul de scouting, ci de procesul de adaptare. Noi am vrea să reușim cu toți jucătorii, dar depinde de ei cum se adaptează, de tine cum îi susții, de caracterul fotbaliștilor. În România, ești restricționat de buget, de imaginea pe care Liga 1 o are peste hotare, fiindcă trebuie să duci o muncă de convingere să-i aduci aici. E ușor când ai câteva milioane de euro buget pentru transferuri. Mai greu e când trebuie să duci muncă de lămurire. E mai ușor să mizezi pe jucători tineri. Pe cei cu experiență trebuie să-i aduci doar dacă sunt modele pentru ceilalți să învețe. Jucătorul tânăr nu este un risc.
- Puteți dezvolta.
- Cu jucătorul mai în vârstă este un risc. Nu are "resell value" (n.red valoare de revânzare), există posibilitatea să se accidenteze mai des, să-i scadă anumite capacități. Cu cel tânăr e mai ușor de lucrat, se recuperează mai rapid, are capacitate de vânzare mult mai mare, mai adaptabil, mai maleabil la schimbările tactice.
- Sunteți un fan al regulei U21 impuse de FRF?
- Da, o apreciez.
Îi verifică pe Instagram și pe Facebook
- Ce caracter de jucător căutați la Dinamo? În afară de valoare, de a fi într-un buget limitat, ce poți să mai prinzi, dacă Dinamo scapă și de interdicția la tranzacții?
- Profilul depinde. Avem niște KPI-uri, "key profile indicators", profiluri stabilite, în funcție de modul nostru de a juca, de a avea posesie, de a face un presing ultraofensiv. De exemplu, la fundașul lateral, pe noi ne interesează să fie bun tehnic, cu mingea, ofensiv. Poate alții caută să fie fundaș, adică defensiv. Ne interesează să știe jocul fără minge foarte bine, să se adapteze la multe sisteme tactice. Căutăm atacanții să fie complementari între ei. Îl avem pe Ghezali, de viteză, ne-a trebuit și un vârf de careu.
- Ce vă interesează despre viața extrasportivă?
- Ne interesează, și ne uităm, la profilele de instagram și facebook, căutăm să aflăm exact ce postează, ne interesăm la fanii echipelor de unde vin, să vedem cât de apreciați sunt. Și ne interesăm să vedem dacă postarea lui ține de personalitatea și caracterul lor. E destul de greu să adaptezi un jucător cu probleme de caracter.
- Să spunem că este superfotbalist, dar în social media apare ca un bad-boy. Ce faceți?
- Asta poate să fie și o imagine, pe care o construiește în social media. De ce vrea să apară așa? Este o mască socială sau așa este el?! Nu este nicio problemă să fii bad boy, n-am nimic contra lor. E bine să fii om bun, e rău să fii băiat bun... Pe noi ne interesează ca jucătorii să se adapteze la cultura și identitatea clubului.
- Adică?
- Dinamo s-a bazat pe principii educaționale solide, construite în special în perioada 1986-1990, de către domnul Mircea Lucescu. A pus bazele unei filosofii foarte bune, dusă mai departe de domnii Cornel Dinu și Ioan Andone. Au apărut ulterior fotbaliști foarte buni, foarte foarte buni. Oameni care au reușit și în viață, nu doar în fotbal.
Ce trebuie „câinilor” să se bată la titlu
- Ce așteptări aveți de la Dinamo în sezonul de Liga 1? Sunt suporteri dinamoviști care spun că transferurile nu sunt bune, că nu veți rezista în primul eșalon.
- E normal să fie exigenți, să aibă o opinie. Noi trebuie să demonstrăm că facem ceea ce trebuie. O problemă la clubul Dinamo a fost de necunoaștere a statutului în ultimii ani. Nu s-a făcut o diferență între clubul Dinamo și echipa Dinamo. Clubul Dinamo este imens. Echipa Dinamo trebuie să facă niște pași bine gândiți pentru a se ridica la nivelul clubului. Dacă se pune presiune pe echipă că trebuie să se bată la campionat doar pentru că suntem la Dinamo, nu se poate!
- De ce?
- Băieții ăștia nu au fost obișnuiți să se bată la campionat, vin din anumite medii, au nevoie de un anumit timp, mental, ca să înțeleagă că sunt niște învingători, pentru ca apoi să performeze pe teren. Dinamo se poate bate la campionat, dar nu anul ăsta, în schimb o va face în viitor, cu siguranță.
- Când?
- Vedem. Noi sperăm cât mai curând, dar trebuie să facem pașii corecți.
- Credeți că în viitorii 3-5 ani se poate ca Dinamo să se bată la campionat?
- Da, da, da. Poate în viitorii 3-5 ani.
- Este o afirmație mai mult decât îndrăzneață, având în vedere realitatea de la Dinamo comparativ cu cea a cel puțin alte 5 formații din Liga 1.
- Trebuie să avem răbdare, cu siguranță. Decalaj? Nu, nu resimt. Știu că pot apărea absurd. Nu văd un decalaj atât de mare. Lucrăm cu niște profesioniști aici. Lucrăm cu unul dintre cei mai buni antrenori din România, avem oameni în club care sunt foarte buni, cu siguranță ni se vor alătura și alții.
Diferența între curaj și frică
- Se pot aduce jucători de calitate cu bugetul lui Dinamo?
- Da! Am demonstrat chestia asta și la alte echipe. Și la Dinamo am demonstrat.
- Este ceva care să vă sperie în fotbal?
- Nu neapărat. De ce să ne sperie? Vorbeam de frică. În România ne e frică, avem o oarecare teamă. Băieții ăștia s-au apucat de fotbal că le place, este un joc, chiar dacă e un joc de decizie. Am fost în diverse vestiare din România, se spunea: "Trebuie să începem agresiv, să ne cîștigâm duelul, să punem gheata în bocancul adversarului!". Lupta nu este atributul omului curajos, ci al celui fricos. Omul curajos își asumă, creează, dezvoltă, e vulnerabil... Nu trebuie să-ți fie frică.
- Începe sezonul prea abrupt pentru Dinamo?
- Nu, deloc, avem un program bun. Noi, în primele zece etape, cred că ieșim o singură dată din București.
- Dar și jucați cu Craiova, FCSB, Sepsi, U Cluj.
- Păi oricum trebuie să jucăm cu ei. Că jucăm în etapa 1 sau a 10-a, tot aia este, adversarii sunt de același nivel.
- Câți jucători va mai aduce Dinamo? Dacă se rezolvă până la urmă cu interdicția la transferuri.
- Câți jucători va mai aduce Dinamo? Dacă se rezolvă până la urmă cu interdicția la transferuri.
- E dificil de spus, oricum, nu foarte mulți.
- Adică lotul e conturat, mai trebuie doar niște plombe?
- Nu le-aș zice plombe, ci jucători care să completeze lotul.
Simpatiile dinamoviste
- Ce înseamnă Dinamo pentru dumneavoastră, într-un cuvânt, într-o expresie?
- Un vis devenit realitatea.
- Care este fotbalistul preferat?
- Care este fotbalistul preferat?
- Mi-a plăcut foarte mult de Claudiu Niculescu.
- Golul preferat?
- Dănciulescu, 4-2 în Ghencea.
- Meciul preferat?
- 4-1, acea victorie de pe Giulești, din 1998.
- Ați plâns vreodată pentru Dinamo?
- Nu știu, poate atunci când eram mic. Am fost înfocat, mă consumam când eram mai tânăr.
„Nu e bine să fii anti”
- Simpatia pentru Dinamo înseamnă și anti-stelism?
- Posibil. Dar consider că ura nu aduce nimic bun. Nu cred că e bine să fii "anti" ceva, ci să susții și să iubești echipa ta.
- Dar vă uitați la meciul rivalei din cupele europene?
- Cred că toată lumea se uită. Joacă o echipă românească.
- Ca român, ca microbist, vă bucurați când dă FCSB gol?
- Nu cred. Sunt neutru. Dar aș vrea ca mai multe echipe românești să joace în cupele europene, să aibă rezultate mai bine, se va crea un climat mai propice de peformanță pentru toți.
- V-a enervat remarca lui Gigi Becali cu cluburile "sclavi"?
- Nu aș vrea să abordez subiectul. Fiecare e liber să spună ce vrea.
- Dar ați putea lucra cu el?
- Nu vreau să cataloghez oamenii pe care nu-i cunosc.
„Promovarea, bucuria vieții”
- Până la ce nivel credeți că puteți urca în carieră cu Dinamo?
- Eu am un obiectiv personal până în 2030 cu Dinamo, pe care n-o să-l spun acum. Îl am mai de mult timp, am niște idei pe care le voi spune la momentul potrivit.
- E legat de câștigarea titlului?
- Am zis că în 3-5 ani se poate lua campionatul.
- Atunci e legat de Champions League?
- Nu discut. Vom mai vorbi la momentul potrivit.
- „Lăsați-ne să ne pregătim de Champions League!” este celebra frază. Prindem Dinamo în grupele competiției în viața asta?
- (râde) Nu știu, eu sper.
- Care ar fi cea mai mare bucurie adusă de Dinamo de când vă uitați la fotbal?
- Promovarea. Am crezut în acest obiectiv încă de când erau 5 înfrângeri în 7 etape.
6 jucători noiau fost aduși în vară la Dinamo, s-au semnat acorduri cu ei, contractele vor fi înregistrate când se va permite ridicarea interdicției la transferuri: Golubovic (portar), Costin, Ciubotaru (fundași laterali), Abdallah, Goncalo și Politic (atacanți)
Gabriel Glăvan a lucrat pro bono la Dinamo încă din partea secundă a lui 2022, de câteva săptămâni este oficial director sportiv
Avem și noi, românii, destule... Lipsa de răbdare, apoi oamenii vor să se laude, ne place să epatăm. Românii au o mare calitate, în schimb, sunt adaptabili
- Gabriel Glăvan, director sportiv Dinamo
E o problemă de educație. Nu cred că trebuie să arătăm lipsă de respect pentru alți oameni care lucrează în alt domeniu. Fiecare simpatizează cu ce echipă vrea, dar să nu aruncăm cu noroi într-o echipă, într-un om, indiferent dacă ține cu X sau cu Y. Mă enervează jignirile la persoană
- Gabriel Glăvan, director sportiv Dinamo
Pot exista păreri diferite într-un moment de dezvoltare, dar și animozități. Eu cred că Dinamo va continua în această formulă, fiecare e profesionist pe domeniul său de activitate. Pare că sunt fricțiuni sau "bisericuțe", dar nu înseamnă că așa este
- Gabriel Glăvan, director sportiv Dinamo
400 de fotbaliștia fost aria, inițială, din care roș-albii au ales jucătorii veniți până acum, în funcție de buget, de dorința de a sosi în România, de a accepta să le fie înregistrate contractele după ce se ridică interdicția