Articol de Eduard Apostol, Cristi Preda (foto) - Publicat joi, 13 iulie 2023 10:54 / Actualizat joi, 13 iulie 2023 13:15
George Țucudean, 32 de ani, este dedicat afacerilor la Arad, a explicat cum rezistă în business-uri multiple, dar se uită cu ochi critici la fotbal, considerând că Dinamo trebuie să urmeze modelul Rapidului, iar jucătorii să nu se îmbete cu șampanie de copii.
- Ce face în prezent George Țucudean
- Ideea sponsorului care să susțină câteva salarii la echipă
- „Rapid e un model frumos, Dinamo să urmeze modelul!"
- „În Divizia B, poate fi șampanie, «Robby Bubble», de copii"
- „A leșinat, a căzut de pe aparat pe burtă"
- „Hai să fim mai bătăioși, să mergem noi peste ei!"
- Țucu-gol în viața de zi cu zi
- „La FCSB trebuie un antrenor care a câștigat trofee!”
- „Până la urmă, acolo e casa Stelei"
- „La CFR Cluj va fi nevoie de alți 3-4 ani"
- George Țucudean despre Arad și UTA
George Țucudean, 32 de ani, a fost unul dintre cei mai buni atacanți ai României timp de un deceniu. Multiplu campion cu mai multe echipe din Liga 1, fost golgheter al campionatului, cel mai bun fotbalist al țării în 2018, arădeanul și-a agățat ghetele în cui după două operații la inimă în 2019.
De trei ani, deja, este ieșit din fotbal, fostul vârf dedicându-și viața familiei și afacerilor multiple, de la hotelul-boutique „Aniroc Signature" la fabrica de mobilă și de canapele, marele boom în afaceri al bunicului, de la un centru SPA și o cramă la un loc de joacă pentru copii.
Ce face în prezent George Țucudean
- George, cu ce te mai ocupi în zilele toride ale acestei veri?
- Bine v-am regăsit! Mă ocup tot cu aceleași lucruri cu care m-ați lăsat data trecută. Mă ascund la hotel că e răcoare, e bine. Afacerea cu hotelul merge bine, am început să fim cunoscuți pe piață. Clienții vin din rândul firmelor, din septembrie-octombrie 2022 am început să mișcăm bine.
- Cât timp îți ocupă?
- 24 de ore din 24 trebuie să fii conectat, nu e ca la fabrică, unde, la ora trei și jumătate pleacă muncitorii acasă și se închide tot, vedem a doua zi ce se întâmplă. La hotel ne-am format o echipă bună, cu oameni potriviți pe posturi, ca la fotbal.
- Ți s-a ivit posibilitatea să vii ca finanțator sau ca sponsor în lumea fotbalului?
- Sunt destul de liniștit cu situația actuală, doar să fiu spectator. Nu știu ce va fi peste un an, doi, patru, cinci. Sunt aproape de fenomen, întrucât copiii mei joacă la UTA, la juniori.
- Cei de la UTA nu au încercat să te atragă?
- Și ei știu foarte bine, noi, familia Țucudean, am ajutat UTA, echipa e bine, bine că n-a „căzut"... Tata i-a ajutat din liga a patra până la eșalonul secund.
- Te vezi în viitor sponsor sau finanțator?
- Nu știu. Glumeam într-o zi cu prietenii, aici, pe terasă, aveau o conferință la noi, mă întrebau dacă o să luăm echipa Aradului sau altă formație și le-am replicat: „Dacă rămâne toată Europa fără canapele, atunci da, o să investim!". În fotbal ai nevoie de foarte mulți bani. Sincer, mi-ar plăcea mai mult pe partea de copii și juniori. Mai ales că o casă se face de la fundație, văd multe lipsuri în acest sector.
Cu VAR-ul ăsta, cred că ne vom apuca de șah! Este demo. Dacă te uiți în Anglia, Franța, Italia, acolo se bagă materiale, tată. La noi, cum se ating jucătorii, stop, fault! Arbitrii noștri lasă jocul liber doar când părăsesc granițele țării. La noi sunt mulți plângăcioși, jucătorii.
- George Țucudean
9echipe a adunat arădeanul în carieră: UTA, Dinamo, Standard Liege, Charlton, FCSB, ASA Târgu Mureș, Pandurii Tg. Jiu, Viitorul și CFR Cluj
Ideea sponsorului care să susțină câteva salarii la echipă
- Te-ai vedea finanțator veritabil?
- Majoritatea, când bagă bani undeva, creditează! Da, trebuie privit fotbalul ca o afacere, dar... Nu m-aș vedea riscând, nu sunt sută la sută convins. La hotel, bagi banii, dar știi că dacă ai realizări, îi scoți înapoi și ești rentabil. La fotbal e periculos, nu știi ce se întâmplă, depinzi de multe lucruri, pe care nu le poți controla sută la sută. Mai ales dacă nu ești singur. Dacă ești singur... Vedem acum cu domnul Șucu la Rapid, sper să facă o treabă bună, e nevoie de astfel de oameni în fotbal, care să ridice nivelul fenomenului și să investească și-n juniori. Probabil, roadele se vor vedea în 4-5 ani.
- Au încercat să te atragă și cei de la Dinamo? Chiar dacă arădean, ești asimilat ca dinamovist.
- Păi, nu au zis că nu au nevoie de foști jucători în conducere (râde)?! Nu știi ce-ți rezervă viața. Toate lucrurile se întâmplă cu un scop.
-Mai ești membru DDB?
- Nici nu mai știu. Cred că mai sunt. Nu mi-a venit mail să-mi reînnoiesc. Dacă-ți vine info că "vezi că-ți expiră, mai trebuie să dai niște bani", atunci știi sigur. Habar n-am, trebuie să mai verific.
- Crowdfunding-ul te atrage, ți-a venit mail de la Andrei Nicolescu și Dinamo?
- Nu știu. Dar... E greu să găsești lume care să bage bani în fotbal, nu doar la noi în țară. De exemplu, imediat după ce-am terminat cu Steaua, am avut ofertă de la o echipă din Germania, îmi spunea că un sponsor, la formația aceea, ține salariile pentru 10 jucători. Era o firmă mare de electrocasnice din lume. Clubul îmi plătea acomodarea și primele de joc, salariul ar fi venit de la firma aia. Poate alt sponsor plătea la alți jucători. E sănătos. "Uite, sunt 20 de jucători, ai 10-20 sponsori, împarți fiecare cui plătește". Și la Arad ar putea face la fel. Te duci la o firmă din agricultură: „Uite, domne, vrei să suporți salariile a doi jucători pe an? Îți oferim asta în schimb".
Mi-aduc aminte de un meci al meu la CFR Cluj cu Slavia Praga, era arbitru Çakır. Duel tare, nu am cerut nimic, doar că, probabil, m-am uitat spre el. Mi-a făcut semn clar: "Hai, dă-i drumul, joacă!". De aceea noi simulăm afară, iar ceilalți ne bat din elan.
- George Țucudean
10selecții a strâns fostul atacant la prima reprezentativă, marcând de 3 ori
„Rapid e un model frumos, Dinamo să urmeze modelul!"
- Ai fi crezut că Dinamo va promova după doar un an?
- Nu, sincer, nu am crezut! Bine, spre sfârșitul play-off-ului și la baraj, a fost un alt Dinamo, a câștigat prin atitudine. Orice e posibil în fotbal dacă ai atitudine. Cum a pierdut Dinamo cu U Cluj barajul, așa a câștigat cu FC Argeș. Dar norocul ți-l faci, dacă joci bine. Acum, să țină minunea asta!
- Cum vezi tu derularea a ceea ce va urma la Dinamo?
- Eu aș vrea să se întâmple ce este acum la Rapid. Să nu vină cineva când deja e tortul pe masă. „Hai să arătăm cine suntem noi", dar când e greu, ce stadion nou să mai aștepți?! Acum e de demonstrat! Degeaba te lauzi că ai luat-o când e frumoasă, deșteaptă și devreme acasă...
- Mai sunt disensiuni între oficialii clubului.
- Până vine cineva care să fie titular, ca investitor, nu se poate! Nu merge cu 4-5 oameni în conducere. Unul care să bage bani, majoritar, să facă ce dorește el, să ducă Dinamo pe zero, apoi să construiască.
Mi-a plăcut mult Dugandzic, la Rapid, tot timpul la momentul potrivit, a marcat goluri, sub presiune.
- George Țucudean
2este cifra titlurilor de golgheter pe care Țucu le-a bifat în carieră, în Liga 1, în 2018 și 2019
„În Divizia B, poate fi șampanie, «Robby Bubble», de copii"
- Rapid pare la ani-lumină de Dinamo.
- A fost și invers, când Rapid a retrogradat, nu a avut bani, a luat-o din liga a patra. Și s-a făcut stadionul, unul nou, are un centru de juniori buni, am prieteni care au copiii la Rapid și laudă ce e acolo, uite că e un model frumos. Steaua, FCSB, are un alt model frumos.
- Cum ți se par șefii noi ai lui Dinamo?
- Nu-i cunosc, nu-i știu, ce să zic? "Facem, dregem, că așa...". Promisiuni! Eu să bag bani în acel crowdfunding? Nu! Ori, ori: ori ești singur și finanțezi, ori nu te bagi. Nu cred că acest crowdfunding va fi de succes în România, făcea domnul Șucu la Rapid dacă era! Trebuie să fii singur, să iei deciziile singur, tu decizi pe mâna și pe banii tăi.
- O vezi pe Dinamo stabilizându-se în acest sezon?
- Toate echipele se formează, treptat. Realist, Dinamo trebuie să-și formeze o echipă competitivă și să fie undeva la mijlocul clasamentului. Nu trebuie să promită și să facă play-off.
- Îți place de cineva de la Dinamo?
- Tinerii ăștia, care au entuziasmul necesar de a aduce suporterii la stadion. Au lipici la public, gen Ahmed Bani. Dar în Divizia B, poate fi șampanie, "Robby Bubble" (n.red șampanie pentru copii), acum să vedem, trec la alt nivel, cu meciuri mai grele.
Vedeți echipele care au suporteri, Steaua, Rapid, Craiova, UTA, Dinamo, dar asta acum, de câțiva ani, fiindcă ne băteam cu Ciobotariu la titlu și veneau câteva sute de fani la stadion, doar la derby-uri vedeam spectatorii în tribune.
- George Țucudean
10 trofeea cucerit Țucudean în carieră: 5 titluri de campion (3 cu CFR, 1 cu FCSB și 1 cu Viitorul), 2 Cupe ale României (Dinamo și FCSB), 2 Supercupe (Dinamo și CFR) și o Cupă a Ligii (FCSB)
„A leșinat, a căzut de pe aparat pe burtă"
- Ai jucat la națională, au dreptate cei care au criticat vehement echipa națională pentru modul în care a câștigat puncte în Kosovo și în Elveția?
- Nu mă pun eu să contrazic coloșii care au vorbit. Au dreptate și ei, dar și jucătorii care spun că au câștigat câte un punct, care va conta la final. Oricâți antrenori am schimba la națională, tot de jucători depinde, să aibă foamea de performanță, să miște lucrurile. Publicul vrea echipă care să atace, să joace, dar momentan nu putem. Fiindcă nu există jucători care să evolueze la echipe puternice în afara țării sau în România la formații care să aibă rezultate afară. Ne domină fizic!
- De ce ne domină ceilalți fizic?
- Atât mai putem. Țin minte ce cantonamente făceam la munte acum un deceniu. Tată, alergai dimineața la ora 7:00, ne scotea tata lui Marius Niculae la înviorare o oră... Pantă, contrapantă, o săptămână nu vedeam mingea. Aveam ceva jucători veniți din afară, Boubacar sau mai știu eu cine, leșinau. A leșinat, a căzut de pe aparat, pe burtă, stors de efort! La 7:00 era înviorare, alergam o oră. Bine, o dată ne-am rătăcit vreo două ore și jumătate, am stat prin Poiana Brașov. Nici nu aveai timp să faci duș, la 11:30 alt antrenament, prânz, somn, iar după-amiază sală. O săptămână, zece zile, nu vedeai mingea. Bine, ne-a pus să ne imaginăm că jucăm fotbal cu o minge imaginară!
- Serios?
- Da, am zis noi că vrem mingea, ne-a zis antrenorul să jucăm între noi cu una imaginară. „Vezi, să nu te atingă adversarul! Spune numele colegului căruia îi dai pasă". Erau tot felul de jocuri, să mai uităm de chin. Uite, puteam să alergăm! Erau antrenamente sovietice, dar prindeau bine. Și-acum, dacă sunt antrenamentele ca lumea, poți să și joci. Nu poți să joci doar din fitness.
Îmi place modelul Rapidului. Glumind, domnul Șucu, Mobexpert, este și un client al nostru, fiindcă facem mobilă... Dar îmi place curajul dânsului, de a se băga în fotbal.
- George Țucudean
„Hai să fim mai bătăioși, să mergem noi peste ei!"
- Revenind la națională, există vreun fotbalist care să-ți placă?
- Îmi place Burcă, îl și cunosc, știu cât se antrenează, cât de luptător este. Cristi Manea, care mi-a fost coleg de cameră, știu cât se antrenează. Mai sunt și alții. Noi încercăm să pasăm, să facem, să dregem. Poate trebuie să mai schimbăm, hai să fim bătăioși! Stăm doar să ne apărăm, hai să mergem noi peste ei!
- Poate nu putem.
- Poate, dar hai să încercăm! Nu merge doar cu pasatul. Hai să încercăm s-o dăm mai lungă, poate iese altfel. Dacă nu încerci... Cu pasatul, văd că nu mai ieșim din 16 metri. Sunt mulți copii de români născuți afară, care au deprins o altă școală, să sperăm că vor alege naționala noastră și va fi mai bine. Pe cine a ajuns să se bazeze Elveția sau Franța sau Germania? E bună și globalizarea asta. Cum am început noi cu Camora. De ce să nu naturalizăm? OK, suntem patrioți, dar dacă e unul bun "din afară" și poți să-l faci român, de ce nu?!
Țucu-gol în viața de zi cu zi
- „Merg la alergare, mă mențin. De fotbal sunt sătul, prefer tenis, squash, iarna mă duc la schi, am deprins pasiunea asta"
- „Nu am mai resimțit nicio problemă, dintre cele pentru care m-am lăsat de fotbal. Dacă mă vede nea Mircea Rednic cum alerg, poate mă cheamă la UTA! Alerg cam 10-12 kilometri, de plăcere, prin pădure, pe mal. Încerc zilnic să fac mișcare"
- „De la ora 7:00 la 8:00 alerg. Am fost "putoare" o perioadă. Pleacă ai mei la școală, eu fac ceva sport, apoi plec la fabrica de mobilă a familiei. Stau acolo până la amiază, sunt în proces de "școlarizare". Încerc să o iau treptat. Ce legătură aveam eu cu canapelele?! Doar stăteam pe ele. Oricum, e o perioadă nasoală, în acest business. Nu-ți mai schimbi canapelele, sau televizorul, strângi bani să te duci la mare. În magazinele de mobilă vezi doar vânzătorii. Intră mulți în șomaj. Sper să-și revină într-un an, doi"
- „Da, este îngrijorare pe plan global. Războiul ăla ne-a dat peste cap. A scăzut cu 30 la sută producția de mobilă, printre altele. Reduci personalul, nu mai e atât de lucru, muncitorii își pot găsi în altă parte, în alt domeniu, gen în agricultură. Oamenii nu mai dau banii pe mofturi. Și telefonul îl schimbi când "moare" sau se strică, atunci când câștigi banii greu. S-a scumpit și viața"
- „Am loc de joacă pentru copii, am SPA, am pensionari care vin cu cuponul de pensie și au reduceri la SPA, până la ora 13:00. Din 250 de clienți ce-i aveam lunar, am ajuns la 120-130 de clienți la SPA, nu mai au bani, le e greu. Rezistăm, atât putem face. Și la ștrand văd, pentru copil se face orice să-l mulțumești, la o zi de naștere. O mămică și-a amanetat inelul pentru a-i face ziua copilului la locul de joacă, am aflat a doua sau a treia zi"
„La FCSB trebuie un antrenor care a câștigat trofee!”
Țucu-gol face parte din ultima echipă campioană a roș-albaștrilor, în 2015, și și-a expus opinia vizavi de ceea ce trebuie schimbat pentru ca gruparea lui Becali să câștige din nou titlul. De asemenea, explică de ce Farul lui Hagi a meritat titlul și de ce CFR Cluj mai poate rata câștigarea unui sezon.
- A meritat Farul să câștige campionatul? Tu ai jucat la formațiile ce s-au bătut la titlu până spre final, cucerind titlul cu fiecare.
- Da, da și iar da! Are un ritm foarte bun de joc, joacă un fotbal frumos, ceea ce antrenează. Farul îi bate pe toți din ritm, unul alert. Știu ce vorbesc. Mă bucur că a cucerit titlul.
- Te întreb, în cunoștință de cauză, cum reușește Gică Hagi să inventeze și să reinventeze jucători?
- Toate echipele, de la juniori, de la 10-11 ani, fac aceleași antrenamente ca la echipa mare. Fiecare știe ce are de făcut în decursul acelor ani, într-un mecanism. Roadele au venit de câțiva ani încoace. Hagi face toate antrenamentele de la juniori, absolut toate, îi cunoaște pe toți! E casa lui, e sănătos ce se întâmplă acolo.
- Tu ai câștigat ultimul titlu la FCSB, în 2015, de atunci se dă chix acolo. Crezi că vei intra în istoria clubului?
- Poate să se schimbe lucrul ăla, să câștige FCSB cinci ani campionatul, în fiecare sezon. FCSB are jucători valoroși, se investește, ei știu ce se întâmplă acolo.
- E chestie doar de patron acolo?
- Am văzut că a zis că nu se mai bagă... Nu vreau să jignesc pe cineva, dar trebuie să aducă un antrenor cu nume, valoros, care a avut rezultate, să-l lase să muncească!
5goluri în 21 de partide a reușit pentru FCSB, plus 2 assist-uri
„Până la urmă, acolo e casa Stelei"
- Charalambous sau Pintilii sau chiar Becali nu pot antrena un FCSB de titlu?
- Uite, cel mai bun antrenor care a avut rezultate acolo a fost Nicolae Dică. Eu povestesc de vremea când eram eu la CFR Cluj. Cu Dică, FCSB s-a bătut la campionat până la ultima etapă. Dică i-a antrenat foarte bine pe jucători, știu ce zic. Ca jucător, altfel asculți de un antrenor care a câștigat trofee. E ca la Real Madrid, nu poți pune un antrenor care să nu fi avut La Liga sau Champions League în palmares. Pui un antrenor și-l lași să-și facă meseria, altfel, jucătorul nu mai are chef nici să se antreneze când știe că trebuie să joace X și Y.
- Uite că FCSB ajunge și pe Ghencea.
- Normal, până la urmă, acolo e casa Stelei, să fim serioși! Vrei să intrăm în polemica Steaua/FCSB?! Ei (n.red. cei de la Armată) au vrut să scape demult de echipă, s-au trezit acum, când e tortul pe masă, că FCSB a avut rezultate, că vor și ei echipă... Se zvonește că CSA Steaua va fi club privat, hai să vedem ce iese din asta, va rămâne tot unul să conducă.
27de goluri în 64 de meciuri a bifat fotbalistul pentru CFR Cluj, mai având și 6 assist-uri
„La CFR Cluj va fi nevoie de alți 3-4 ani"
- De ce CFR Cluj n-a mai câștigat titlul, al 6-lea la rând?
- La orice club apare și o situație de genul ăsta. Și Olympique Lyon a luat șapte titluri la rând în Franța, apoi ... La CFR sunt jucători care au ajuns la finalul unui ciclu, probabil, după Hoban, în acest an, vor urma retragerile lui Camora și Deac. Vor fi restructurări, și financiar vor fi salarii mai mici, va urma o perioadă de reconstrucție. A fost bine mult timp, românii și străinii s-au înțeles bine, au fost fotbaliști care au câștigat campionate, cărora nu trebuia să le zică antrenorul „Du-te-n sală!" sau să stea cu ochii pe tine. Când începeam antrenamentul, puteam intra direct, fiindcă fiecare jucător știa ce are de făcut, era profesionist. Nu veneam cu jumătate de oră înainte, ci cu 2-3 ore înainte, mai stăteam două ore după. Așa ajungi să ai rezultate. Apoi, când îți merge bine, nu schimbi. Acum, trebuie schimbări la CFR Cluj.
- O vezi pe CFR Cluj intrând la anul în cursa pentru titlu, cu șanse importante?
- Este greu, au fost schimbări mari, va fi nevoie de 3-4 ani pentru o echipă la fel de performantă.
- Pe cine vezi favorită la titlu?
- Cam aceleași echipe, intră și Rapidul, și Craiova, Steaua, Farul... CFR? Vedem cum o să fie după plecarea lui Dan Petrescu, dacă va fi de bun augur sau nu. Trebuia o schimbare și pentru Dan Petrescu, și pentru jucători.
94de meciuri, 24 de goluri și 12 assist-uri a adunat Țucudean pentru dinamoviști
George Țucudean despre Arad și UTA
- „Eu nu credeam că Mircea Rednic va accepta să vină la UTA, dar uite că a riscat și i-a ieșit! Acum sper să facă o echipă competitivă. Nu sunt de acord cu ideea că a dat mulți jucători afară, să-și aducă el alții. Tu, de fapt, dacă nu era barajul, erai căzut în "B" cu jucătorii ăia! Scuzați-mă, în locul lor, nu ieșeam pe stradă! Trebuia făcută curățenie"
- „Suporterii la Arad încă sunt blânzi, cel mult te ceartă, au aplaudat jucătorii și la rezultate proaste. Doamne! Din surse sigure, la Arad, au fost cu banii aproape la zi, așa că jucătorii de la UTA nu au scuze. Să se ducă în Occident, să joace acolo!"
- „Erau jucători în vestiar care făceau probleme că nu și-au primit salariile, iar ei erau la retrogradare! Am fost la câteva meciuri. Mă scuzați, nu vreau să mă dau important, dar dacă mă schimbam și intram, aveam mai multe reușite decât unii de acolo. Se lovea mingea de mine, mai prost nu puteam să joc. Au fost eliminați și plângăcioșii, și cei care aveau ifose"
16goluri în 29 de meciuri a bifat Țucudean pentru Viitorul, mai având și 3 assist-uri
Citește și:
E oficial, Hagi și-a vândut puștiul-minune în Premier League: „Afacerea e gata!”