FOTBAL  »  Superliga  »  ANIVERSARE

GALERIE FOTO Gică Hagi a împlinit astăzi 59 de ani! 10 lucruri inedite: cum a vrut Johan Cruyff să își dea demisia pentru el și de ce își tăia jambierele

Gheorghe Hagi / Sursă foto: Imago +45   FOTO
Gheorghe Hagi / Sursă foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 05 februarie 2024 09:52 / Actualizat luni, 05 februarie 2024 14:45

Gică Hagi, probabil cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, a împlinit astăzi 59 de ani.

De-a lungul anilor, „Regele fotbalului românesc” a făcut fericiți milioane de fani grație prestațiilor de la naționala României, dar și de la echipele de club. Meciurile memorabile reușite de naționala condusă de Hagi la CM 1994, CM 1998 și EURO 2000 i-au scos pe fanii „tricolorilor” pe străzi.

Hagi conduce unul dintre cele mai importante proiecte din fotbalul românesc, Farul și „Academia Hagi”. În 2017 a devenit campion cu Viitorul, la 8 ani de la înființarea academiei. În 2023, a repetat performanța, cu Farul, cum se numește acum echipa. 

În plus, a fost desemnat antrenorul anului 2017 în ancheta Gazetei Sporturilor.  

Cariera lui Gică Hagi: de la Steaua la Barcelona sau Real Madrid

  • Gheorghe Hagi și-a început cariera la Farul Constanța, în 1982. A urmat transferul la Sportul și ulterior a ajuns la Steaua, pentru care a debutat cu gol, în Supercupa Europei.
  • În 1990, Real Madrid a plătit 4 milioane de dolari, un record la acea vreme, iar Hagi ajungea în capitala Spaniei, unde a jucat doi ani.
  • Ulterior, a fost adus de Mircea Lucescu la Brescia, iar după Campionatul Mondial din SUA a ajuns la Barcelona, unde a jucat doi ani.
  • Cea mai bună perioadă din cariera lui Hagi a fost la Galatasaray, el fiind și acum extrem de iubit de turci. A evoluat pentru Galatasaray în perioada 1996-2001, jucînd în 167 de partide şi marcând 79 de goluri în toate competiţiile.
  • Alături de Galatasaray, Hagi a câştigat, ca jucător, 4 titluri de campion (1997, 1998, 1999 şi 2000) şi două Cupe (1999 şi 2000). De asemenea, în 2000, tot alături de Galatasaray, a cucerit Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

La națională, Hagi a jucat între 1983 și 2000, bifând 125 de meciuri și 35 de goluri, fiind golgheterul all-time. Ca antrenor, Hagi a pregătit naționala României, Galatasaray, Bursaspor, Steaua, Poli Timişoara şi Viitorul.

CELE MAI TARI IMAGINI DIN CARIERA LUI HAGI:

Gheorghe Hagi, foto: Imago
Gheorghe Hagi, foto: Imago
Gheorghe Hagi și Johan Cruyff, foto: Imago
+40 FOTO

10 lucruri inedite despre Gică Hagi

  1.  Gică Hagi a absolvit ASE-ul, iar când a jucat la Steaua n-a avut niciun grad, fiind doar un simplu soldat
  2. Gică Hagi e singurul antrenor din istoria modernă a fotbalului românesc, adică după 1946, care a primit naţionala pe mâini, în 2001, fără să mai antreneze vreo echipă de club
  3. În 1993, la 6 km de Constanţa, Gică a fost la un pas de o tragedie, scăpând teafăr după ce s-a răsturnat cu maşina pe câmp. 
  4. Elvis, Beatles şi Bob Marley sunt artiştii preferaţi ai lui Gică.
  5.  Brânză cu roşii este mâncarea preferată a lui Hagi.
  6. Obişnuia să îşi taie jambierele şi juca având picioarele goale în ghete, susţinînd că aşa simte mai bine mingea.
  7. A avut o mare surpriză după retragerea din activitate într-un avion în zbor spre Australia. Pilotul a anunţat că la bord se află fostul mare fotbalist Gică Hagi, iar toată lumea a aplaudat
  8. Există un oraş în Japonia cu numele „Hagi”, care are o populaţie de aproximativ 50.000 de locuitori
  9. Primul cadou primit de ziua sa de care îşi aduce aminte a fost o minge de fotbal din plastic pe care a primit-o de la părinţi când a împlinit 3 ani
  10. Golul său din meciul cu Argentina, de la Campionatul Mondial din 1994, a fost desemnat cel mai frumos gol pe contraatac din istoria competiţiei.

Johan Cruyff a vrut să-şi dea demisia pentru Gică Hagi

După Mondialul din 1994, Hagi era din nou în prim-planul fotbalului european. Johan Cruyff pusese ochii pe el şi îl cerea insistent la Barcelona. Negocierile dintre catalani şi Brescia ajunseseră într-un impas, moment în care olandezul, exasperat că transferul întârzia, a ameninţat că îşi dă demisia dacă nu vor reuşi să-l aducă pe Gică. În cele din urmă, cluburile s-au înţeles, iar Hagi s-a întors în Spania.

Gică Hagi a împlinit astăzi 59 de ani! 10 lucruri inedite: cum a vrut Johan Cruyff să își dea demisia pentru el și de ce își tăia jambierele
Gheorghe Hagi și Johan Cruyff la Barcelona, foto: Imago

Conflictul cu Barcelona: cum a plecat gratis la Galatasaray

În 1996, Barcelona trebuia să activeze clauza de prelungire a contractului pentru încă doi ani. Giovanni Becali, agentul lui Hagi, a obţinut acordul clubului pentru a-l transfera la orice echipă care oferă 600.000 de dolari. Văzând salariul mare pe care urma să-l primească românul la Galatasaray, spaniolii au cerut 2,4 milioane de dolari, iar Hagi a dat în judecată clubul iberic. 

Iniţial, a câştigat dreptul de a se transfera în UE, considerându-se că Legea Bosman, cea care prevede că un jucător aflat în ultimele 6 luni de contract poate semna cu altă echipă, e valabilă doar în zona comunitară. Apoi, avocatul Jean-Louis Dupont a profitat de un tratat special al Turciei cu Piaţa Comună - FIFA a aprobat transferul la Galatasaray, iar Barcelona n-a mai primit niciun ban.

Improvizaţia de la Forban

Ajuns la Steaua, Hagi a intrat imediat în cantonamentul echipei de la Forban, unde se pregătea Supercupa Europei. Anghel Iordănescu, tehnicianul roş-albaştrilor de atunci, l-a adus pe tânărul jucător în camera ocupată de Gabi Balint şi Miodrag Belodedici, foştii colegi ai lui Gică de la Luceafărul, şi le-a cerut celor doi să decidă cine rămâne cu Hagi în cameră şi cine se mută. Rezultatul?

 „Şi eu, şi Belo voiam să rămânem împreună, dar nici la Hagi nu aveam de gând să renunţăm. Până la urmă am găsit soluţia: am mai băgat un pat în cameră!", îşi aminteşte Balint.

Câte meciuri și ce performanțe a avut Gică Hagi ca jucător

  • Campion al României cu Steaua (1987, 1988, 1989)
  • Cupa României cu Steaua (1987, 1989)
  • Golgheterul Diviziei A în 1985 şi 1986
  • Supercupa Europei cu Steaua (1987) şi cu Galatasaray (2001)
  • Campion al Turciei cu Galatasaray (1997, 1998, 1999, 2000)
  • Cupa Turciei cu Galatasaray (1999, 2000, 2005- ca antrenor)
  • Supercupa Turciei cu Galatasaray (1997)
  • Supercupa Spaniei (1990 cu Real Madrid şi 1994 cu Barcelona)
  • Cupa UEFA cu Galatasaray (2000)
  • a participat cu echipa naţională la trei campionate mondiale (1990, 1994, 1998) şi la 3 campionate europene (1984, 1996, 2000)

VIDEO Imagini de colecție din cariera lui Gică Hagi

Citește și alte știri despre Gică Hagi: 

„Să spargă vitrina!” » Dezvăluiri senzaționale de la Revelionul petrecut cu Hagi: „Gică, ești nebun? E 1 ianuarie! M-a târât până acolo”

Minte Hagi? Povestea unui transfer controversat: cum a ajuns Gică la Sportul deși semnase cu Steaua și voia la Craiova

Doru Octavian Dumitru, poveste inedită cu Gică Hagi: „Pe mine m-a imitat când a zis «Îmi plac femeile pline de lanțuri, de brățări»”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Special
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Stranieri
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”
Superliga
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (86)
theo_s
theo_s  •  05 Februarie 2024, 20:10

Scorneli jurnalistice penibile, de gazetarie tabloida. Un sportiv care n-a castigat nimic, facut de presa "rege". Penibil, jenant. Cum am mai spus, sunt vreo 500 de baieti si domni, mai in etate, mai "regi" decat omul. Campioni mondiali, europeni, olimpici, castigatiori de CL (CCE). Punand la socoteala numai pe cei in viata. Cu porecla asta, sau ce e, un fel de denumire comerciala, se subliniaza, de fapt, cu marker gros, mesajul": in aceasta tara, fotbalul a produs locul sase la o CM si niste iesiri din grupe pe la CE. Atat. Si te mai si lauzi cu asa ceva. Multa inteligenta si gandire independenta la mijloc.

tk2014
tk2014  •  05 Februarie 2024, 19:17
Postat de parachioara5 pe 05 Februarie 2024, 17:00

...esti simpatic ...ai dreptate ...dar eu am ramas asa de la ceausescu ...ceausescu vinovat pentru sangele varsat ...hagi vinovat pentru seriffi si schiorii din Finlanda...

si pt multe altele, Rudonja, transferuri prin offshore-uri, incheierea carierei lui conte cu intrarea aia la euro 2000. dar inainte de-astea au mai fost niste baieti de la 17 nentori, un knatspirnuffelag (nu am stat sa mai caut numele), niste meciuri suspecte la euro 96…

fantoma_lui_BabaNovac
fantoma_lui_BabaNovac  •  05 Februarie 2024, 18:22
Postat de godot pe 05 Februarie 2024, 15:07

Să-ți răspund punctual: 1) „În 1990, Real Madrid a plătit 4 milioane de dolari, un record la acea vreme, iar Hagi ajungea în capitala Spaniei, unde a jucat doi ani”. Orice om înțelege că nu se referă la un record al lui Real Madrid, ci la un record și atât. 2) A eșuat sportiv atât la Real cât și, mai ales, la Barcelona, și am dat ca exemplu lipsa performanțelor echipei ca să nu mă refer direct la eșecul lui personal (să nu fii titula e un eșec total). În afara unui prim sezon ok la Real, restul a fost o derivă și o bâjbăială continuă. 3) De acord că Seria A și serie B erau campionate foarte puternice și că Fiorentina a retrogradat cu jucători foarte buni, în ceea ce a fost o rușine și un dezastru. Dar nu la rușini și dezastre se raportează succesul și valoarea, adică nu la ăia de jos, ci la ăia de sus, pentru că între ăia de sus îl plasăm pe Gică. 4) Galatasaray a fost o echipă pe care Hagi a dus-o de la una mâna a treia la una de mâna a doua. Echipele de primă mână (de top 10, cum zici) joacă sferturi și semifinale de Champions League cu regularitate. În 5 ani, Galata a trecut o singură de grupe. Câștigarea Cupei UEFA a fost o mare performanță pentru Galata, dar nu pentru lumea civilizată (Steaua, cu buget la 10%, a fost la 5 minute de o finală de Cupa UEFA). 5) Da, am remarcat doar părțile negative (partea goală a paharului), dar partea plină nu e atât de plină pe cât crede lumea. Uitați-vă la un Hristo Stoichkov, comparați, și mai vorbim. A fost uriaș pentru noi, atât.

...3) Galatasaray s-a calificat constant in grupele UCL intr-o perioada cand existau doar 4 grupe sau doar 6...echipele pe atunci fiind mult mai echilibrate decat astazi atat valoric cat si d.p.d.v. al bugetului. Hagi a dus Galatasaray in top 10 LA UN MOMENT DAT si anume in perioada 1999-2001 cand au castigat cupa UEFA, Supercupa Europei si au ajuns in sferturile UCL - vrei sa-mi spui ca echipa turca n-avea cum sa fie in top 10 in acel sezon de cupa UEFA dupa ce au eliminat Bologna (jucase semifinalele Cupei UEFA in sez. anterior), Mallorca (jucase finala Cupei Cupelor sez. anterior), Leeds (gasca nebuna ce avea s-ajunga in semifinalele UCL sez. urmator), Borussia Dortmund si Arsenal in finala. Si a compara modul cum era tratata Cupa UEFA in 1999 sau 2000 fata de cum a inceput sa fie tratata dupa 2004 (cand marile echipe vor incepe sa-si foloseasca mai mult rezervele) mi se pare penibil : e de ajuns sa te uiti la val. cluburilor care au participat in Cupa UEFA in 1999-2000 fata de cele din 2005-2006. Comparatia cu Steaua e chiar penibila fiindca e de ajuns sa le schimbi contextul - ar fi reusit Steaua 2005-2006 s-ajunga in semifinalele Cupei UEFA din 1999-2000 daca ar fi dat peste aceeasi adversari peste care a dat Galata si invers ar fi reusit Galata din 2000 sa castige cupa UEFA in contextul sezonului 2005-2006 ? Cine crezi c-ar avea mai mari sanse :))

Vezi toate comentariile (86)
Comentează