Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 noiembrie 2022 20:30 / Actualizat miercuri, 09 noiembrie 2022 20:47
Cristi Bivolaru, în prezent director general la Farul, a fost invitatul din această săptămână la „Prietenii lui Ovidiu”. El a făcut parte din echipa lui Gică Popescu la alegerile pentru funcția de președinte al FRF și i-a povestit lui Ioanițoaia cum i s-a transmis clar că „Baciul” urmează să fie arestat în „Dosarul Transferurilor”. Popescu a fost condamnat pe 4 martie 2014 la o pedeapsă de trei ani, o lună şi zece zile, fiind eliberat pe 4 noiembrie 2015.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată miercuri de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Cristi, tu ești de o viață în fotbal. Cum ai ajuns în fenomen?
- Dar n-am jucat niciodată, doar cu copiii pe la Laromet, în Bucureștii Noi. Școala am făcut-o pe Șoseaua Chitilei. Două cartiere eminamente rapidiste. Chiar dacă erau scouteri prin cartiere eu n-am ajuns la Rapid. Profesorul meu de sport a fost Gigi Fodoreanu, fostul prăjinist. Anii au trecut, iar în '80 m-am căsătorit. Timp de zece ani am locuit în aceeași casă cu Mircea Angelescu.
- Pe lângă Cașin, parcă, nu?
- Da. Acolo am cunoscut familia Lucescu, când Răzvan era micuț. Cele două familii se vizitau des. Tot acolo i-am cunoscut pe Robby Urs, pe profesorul Mac Popescu. Așa a fost începutul.
- La Federație când ai ajuns?
- În 1986, pe postul de referent relații internaționale. Apoi, în februarie 1990, la așa-zisele primele alegeri libere, am fost ales secretar general adjunct. Mircea Sandu - secretar general și Mircea Pascu - președinte.
- Pascu a pierdut în fața lui Sandu după Mondialul din '90.
- Pentru că toate cluburile de Divizia A au avut dreptul la trei voturi. Așa a ieșit Mircea Sandu!
- Mircea Pascu a murit tot reclamând acea Adunare Generală.
- Exact!
- A susținut că a fost ilegală.
- El a contestat modul în care s-a votat. Potrivit statutului fiecare reprezentant avea dreptul la un vot. Dar atunci a existat o propunere în Adunarea Generală ca echipele din Liga 1 să aibă o pondere mai mare și s-a optat pentru trei voturi de fiecare club. S-a aprobat prin vot.
Cristi Bivolaru: „Am plecat din Federație certat cu Mircea Sandu"
- După 20 de ani ai plecat din echipa lui Mircea Sandu. De ce?
- Lucrurile mergeau destul de prost, cu o calificare ratată.
- Lasă că au fost și multe alte calificări reușite.
- Așa este. Dar atunci a fost o conferință de presă la care a participat Mircea Sandu. Întrebat despre insucces și alte lucruri de prin Federație, el și-a declarat nemulțumirea față de niște oameni, printre care eram și eu.
- Public a zis?
- Da, da. Dacă nu mă înșală memoria, chiar Tolontan i-a pus întrebarea. Eu eram în sală, iar pe lângă atribuțiile mele legate de activitatea internațională, tot mai primeam... Fotbal feminin, departamentul de licențiere, care a fost înființat de mine, plus relația cu presa. Când se supăra el cu presa, eu mereu încercam să mai aplanez diverse conflicte.
- Și ce a urmat?
- Am avut o discuție în birou, între patru ochi, și n-am înțeles nimic. L-am anunțat că-mi depun demisia, chestie pe care am făcut-o. Am făcut apoi o conferință de presă și mi-am văzut de drum.
- Deci ai plecat certat?
- La momentul ăla, da.
- Eu am încercat să aflu zilele astea de la Mircea Sandu de ce s-a produs ruptura, dar n-a vrut să-mi spună.
- Asta este varianta oficială!
Bivolaru: „Am fost avertizat de arestarea lui Gică Popescu"
- Apropo, ce știi de nota de plată de la Telese Terme, de 42.000 de dolari, pentru spălarea echipamentului?
- N-a existat așa ceva, dar credeam că mă întrebi despre episodul de la Bisceglie. Nici nu știu dacă s-a scris despre asta. Au venit atunci să ne viziteze, la un moment dat, duetul Giovanni Becali și Dan Alban.
- Amândoi aveau statut de fugiți atunci.
- Da, da. Au venit, țin minte, cu un Fiat break cu număr de Germania. N-au fost lăsați de carabinieri să intre la hotel. Atunci au lăsat mașina parcată pe o străduță în apropierea hotelului. Dar am vorbit să intre până la urmă cu mașina fiindcă în ea aveau tot felul de cadouri pentru fotbaliști. Parfumuri, costume. Ei, care erau șefii șmecherilor, s-au întors la mașină și era spartă! Cu totul furat din ea.
- Dacă tot ai adus vorba de Giovanni. Când Gică Popescu a candidat la FRF tu ai fost în staff-ul lui?
- Full time implicat alături de el.
- V-ați așteptat să fie arestat atunci?
- O să spun un lucru pe care nu l-am mai spus public. Eu m-am temut de faptul ăsta, pentru că am fost avertizat!
- În ce sens?
- Nu știu dacă-l mai ții minte pe Bartolomeu, Dumnezeu să-l ierte!
- Care era prieten cu Gino Iorgulescu, cu Mircea Sandu.
- A avut niște relații în mediile politice de-a lungul a 30 de ani și se spune că avea și un grad important într-un serviciu secret. Cu vreo zece zile înainte de a se termina termenul pentru depunerea candidaturilor pentru funcția de președinte al Federației, am primit un telefon de la Barto, care m-a chemat la o cafea la el, în Herăstrău, la BTT.
Telefonul și anunțul arestării lui Popescu!
- Cu ce scop?
- A fost o mare surpriză tema discuției. A fost foarte direct! Și m-a întrebat dacă noi, cei din echipa lui Gică, ne-am gândit ce se întâmplă dacă el va fi arestat. L-am întrebat pe Gică de lucrul ăsta și el era încrezător că nu se va întâmpla asta. Dar Barto mi-a spus textual că din cercurile în care se învârte el s-a decis arestarea și condamnarea lui Gică! Și să am o discuție cu Mircea Sandu și cu Puiu Iordănescu.
- D-aia a încercat Sandu să-l convingă pe Iordănescu să candideze?
- Nu cred că Mircea Sandu. Cred că altcineva a încercat să-l convingă pe Puiu. Cineva foarte apropiat de el, dar nu vreau să-i dau numele. Cert este că m-am trezit, de data asta cu trei zile înainte de a se încheia procesul ăsta de depunere, cu un telefon de la Gică Popescu. Țin minte că era vineri seara, târziu.
- Așa.
- Era foarte speriat. Eu știam că avea o întâlnire cu Mircea Sandu, că-l chemase pe la Federație. Atunci mi-a spus că Puiu și-a depus și el dosarul.
- Ce a urmat?
- Ne-am întâlnit chiar în noaptea aia. L-am mai liniștit și i-am spus că ar fi cazul să discutăm cu Puiu. L-am sunat a doua zi, era plecat din București, dar ne-am văzut duminică, cu o zi înainte de ultima zi de depunere a dosarelor. Ne-am întâlnit în trei. Gică era puțin bulversat și nu voia să discute deschis.
"Am trăit momente cumplite în casa lui Gică"
- Și?
- Am vorbit eu deschis cu Puiu și i-am spus că faptul ăsta l-ar pune pe el într-o situație extrem de delicată față de opinia publică, față de oamenii din fotbal. După o discuție mai lungă, a zis că urmează să vorbească cu Mircea Sandu și că își va retrage dosarul. Lucru care s-a și întâmplat. Astea au fost discuțiile.
- Spune-mi...
- Eu am o teorie proprie, nu știu dacă este reală. Dar dacă tot facem șuetă, eu cred că la momentul respectiv a vrut să se dea un exemplu de eradicare a corupției și din sport. Fotbalul fiind cel mai vizibil. S-a luat în anumite cercuri decizia asta și cred că ținta a fost chiar Gică Popescu, pentru că el era cel mai vizibil la nivel mondial din tot grupul.
- Crezi că Burleanu a avut vreun amestec în povestea asta?
- Nu! Cred că a profitat de această stare de fapt!
- În detenție l-ai vizitat pe Gică Popescu?
- Nu. Am fost foarte marcat de ce s-a întâmplat în ziua arestării. Atunci am mers acasă la Gică și-am trăit toată ziua aia acolo până în momentul în care el a plecat să se predea. Au fost momente cumplite. Momentul în care au venit copiii de la școală. Luminița, soția, mergea aproape zilnic la el.
Cine a fost condamnat în „Dosarul Transferurilor”
Amintire cu Beckenbauer și Rummenigge
- Tu ai fost și observator UEFA, nu?
- Încă din 1992, dar actuala componență a Federației nu mi-a mai prelungit mandatul, din 2016. Am fost în total 24 de ani. Peste 200 de meciuri ca delegat UEFA.
- Da, dar sunt unele persoane care sunt împotriva Federației, dar încă au mandat. Prunea e unul dintre ei, apoi Piscanu.
- Pe Florin l-a ajutat Ionuț Lupescu, iar pe Nelu Piscanu l-a ajutat Marios Lefkaritis. La ce reprezentau ei la momentele respective s-a putut trece peste capul Federației.
- Și tu n-ai găsit nimic?
- Puteam să forțez nota cu Marios Lefkaritis, dar n-am vrut să insist pentru că începusem activitatea la Gică Hagi, la Viitorul.
- E o afacere să fii observator UEFA? Se câștigă bine?
- Sincer, nu. În perioada noastră de început, în anii '90, erau banii importanți, că pe lângă cele două, trei zile îți puteai cumpăra tu biletele de avion. Noi nu ne aruncam la business, cum aveam dreptul, însă UEFA ne deconta contravaloarea ca pentru un bilet la business. Peste o mie de euro în anii '90, deci bani importanți. Acum rămâne doar diurna și plăcerea de a fi în mijlocul unor evenimente importante.
- Care a fost meciul cel mai important la care ai fost observator?
- O semifinală de Champions League, Bayern-Real Madrid. Am o amintire de acolo, nu doar că la masa oficială au fost două enorme personalități, Beckenbauer și Rummenigge, dar la ședința tehnică a fost o situație tensionată.
- Adică? Ce s-a întâmplat?
- Pe vremea aia echipamentul în care se juca se anunța pe faxuri, dar abia atunci am aflat că ambele echipe vor să joace în negru. Nemții au luat foc pentru că era echipamentul lor de echipă gazdă, iar spaniolii au spus că a fost o neînțelegere.
- Și-a ieșit scandal.
- Nemții au anunțat că nu se prezintă la meci! Dar la 10 dimineața era greu să vină un avion cu alt echipament... Până la urmă, au schimbat nemții, iar Real a jucat în negru. Chiar și acum am un tricou acasă de atunci.
Ianis este un jucător alături de care am trăit ani de zile. Este un copil deosebit, un jucător extrem de talentat. Nu pot să-l compar cu Gică pentru că are alte calități. Extrem de pasionat și dacă-l va ajuta Dumnezeu să fie sănătos, va ajunge la un club mare
Cristian Bivolaru, director general Farul
CFR și FCSB au loturile cele mai valoroase. Sigur că FCSB a slăbit prin plecarea unor jucători importanți. A și luat jucători importanți, unii s-au adaptat, alții urmează, inclusiv Radaslavescu, o mare speranță a fotbalului românesc. În schimb, CFR ia jucători consacrați, cu multă experiență, fiind prima candidată la titlu
Cristian Bivolaru, director general Farul