Articol de Dan Udrea - Publicat vineri, 20 septembrie 2019 08:50
Octavian Grozea, specialistul la care au apelat Florinel Coman și Dragoș Nedelcu pentru terapia de mental coaching, dezvăluie de ce fotbaliștii de la FCSB au simțit nevoia de a-și antrena mintea și ce presupun ședințele care au loc săptămânal.
În ziarul de ieri, Gazeta Sporturilor a dezvăluit unul dintre secretele formei foarte bune pe care Florinel Coman o traversează în 2019. Merge constant la ședințe de mental coaching, altfel spus, urmează un program prin care își antrenează mintea și se fortifică mental pentru a face față situațiilor delicate pe care trebuie să le traverseze înaintea în timpul sau după meciurile în care evoluează.
Firma la care Coman a apelat e Superbrain coaching, iar cel care efectuează ședințele cu atacantul lui Gigi Becali e Octavian Grozea, cel care a lucrat și cu Răzvan Marin, iar în trecut l-a avut client și pe Lucian Filip.
- Domnule Grozea, cum a ajuns Florinel Coman la mental coaching? A fost la inițiativa lui sau la propunerea dumnevoastră?
- A vorbit cu Răzvan Marin, se știau de la Viitorul, apoi i-a vorbit despre noi și Lucian Filip și ambii i-au spus cam așa: „Du-te că e bine!” Probabil a văzut și el că Filip s-a refăcut mental după ce a apelat la noi, fiindcă atunci când a venit el își punea întrebarea dacă va mai putea vreodată să joace fotbal, iar după un an și jumătate a ajuns să fie căpitanul celor de la FCSB.
- Și Coman când a venit?
- În mai anul trecut. Știți de ce atunci? Să vedeți ce se întâmplase cu el în precedentele 2-3 luni la acea vreme. A fost finalul de play-off în care în 6 etape la rând a prins câteva minute într-o singură partidă. Când a ajuns la noi, ca încredere era zero. Nedelcu la fel!
- Și el a apelat la mental coaching?
- Chiar înaintea lui Coman și din aceleași motive. Amândoi își pierduseră încrederea în ei.
- Ce presupune o ședință de mental coaching? Doar discuții?
- Da, discuții. De exemplu, vine Coman sau Nedelcu și îmi spun așa: mă frământă chestia asta. OK, discutăm pe tema respectivă. Dar se întâmplă, mai des în ultima vreme, să vină și să-mi spună: nu am nicio problemă. Și atunci ne ocupăm de altceva, de cum trebuie să reacționeze, să se comporte în anumite situații extreme.
- Cum ar fi?
- Cum ar fi, de exemplu, pauza unui meci. Suntem în vestiarul FCSB-ului, e liniște totală fiindcă adversarul conduce cu 2-0 și antrenorul are de făcut reproșuri la adresa lui Coman, dar Coman se simte nedreptățit fiindcă el crede că a jucat bine. Aici intervin teoriile noastre, scheme de mental coaching care trebuie aplicate și care să ajute fotbalistul să traverseze situația cu bine. E important să știi cum să te controlezi în astfel de situații în care ești și obosit după efort, ești și în vizorul antrenorului și poate ești și nervos, și iritat. Eu în discuția cu ei nu mă comport ca un doctor, profesor sau ceva de genul ăsta, ci ca un prieten al lor.
- Acum, după 1 an și 4 luni în care ați lucrat cu Coman, cum vi se pare?
- Targetul nostru pentru el, dar și pentru Nedelcu, a fost să fie la nivel maxim la Euro de tineret, în vară. Iar Florinel cred că a făcut un turneu fantastic. Progresul lui e imens. Am văzut recent meciul Danemarca - România, nu e ieșit din comun că Florinel a tras de 5 ori la poartă și că a fost cel mai periculos, pentru mine, o mare realizare e că în cele 5 dueluri fizice pe care le-a avut înainte de a se pregăti să tragă la poartă a stat de fiecare dată în picioare și adversarul a fost cel care a căzut sau a pierdut duelul. La scurt timp după ce a început să lucreze cu noi, a realizat că trebuie să se apuce serios și să acumuleze forță fizică și ați informat foarte corect că petrece foarte mult timp în sala de forță.
- Cât de des au loc aceste ședințe?
- Aproape săptămânal. Uite, de exemplu, cam într-un sfert de oră mă văd cu Nedelcu. Ei sunt cei care mă caută și îmi zic: hai să ne vedem, să facem treabă!
„Anul trecut, Nedelcu a fost surprins într-un moment în care părea că se roagă, era înaintea unei schimbări, toți pe la TV au interpretat că îi e frică să joace. De fapt, era una dintre tehnicile de concentrare, înainte de a intra pe teren, pe care o învățase la noi”
Octavian Grozea, Superbrain coaching
Citește și:
FCSB // Cine e de fapt managerul sportiv » Gigi Becali l-a ales pe Bogdan Vintilă antrenor la recomandarea lui!
AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!