Articol de Cosmin Prişcă - Publicat marti, 05 februarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 04 februarie 2013 20:40
Tehnicianul şi-a dezvăluit planurile imediate de la Mediaş, dar şi regretele şi satisfacţiile din carieră.
- Domnule Mulţescu, cum aţi găsit echipa în momentul în care aţi semnat cu Gaz Metan?
- Cred că nu mai e nici un secret pentru nimeni cum arată echipa Mediaşului. Problema este cum vom reuşi să facem ca acest grup să funcţioneze, iar ceea ce eu sper să realizăm să fie ca urmare a unui joc frumos şi spectaculos, pentru că noi jucăm pentru public. Am găsit la Mediaş jucători receptivi, dornici să facă treabă, harnici şi disciplinaţi. Îmi place mult lotul pe care l-am găsit la Gaz Metan şi sînt convins că vom rezolva şi problema posturilor deficitare.
- Sînteţi adeptul unui fotbal ofensiv, aveţi un sistem de joc preferat?
- Eu pregătesc întotdeauna trei sisteme, 4-2-3-1, 4-4-2 şi 4-3-3, ultimul este cel care îmi place cel mai mult pentru că sînt adeptul jocului Barcelonei. Va trebui să folosesc sistemul care se va plia cel mai bine pe lotul pe care îl vom avea deoarece modulul este făcut de lot. Vom avea ocazia în stagiul de pregătire din Antalya să verificăm toate variantele.
- Credeţi că obiectivul stabilit la începutul campionatului este realizabil?
- Întotdeauna este foarte bine să îţi propui cît mai mult. Nu va fi uşor, sînt totuşi 9 puncte diferenţă, iar celelalte echipe vor juca şi ele, doar nu stau. Avem un obiectiv realizabil şi există mult realism în ceea ce spun. Important va fi jocul, iar urmarea firească a unui joc frumos este rezultatul. În momentul de faţă vom încerca să construim şi să avem ocazii din care sînt convins că vor veni şi golurile.
- V-a deranjat faptul că aţi fost numit SMURD de către Mircea Rednic?
- La început poate că m-a deranjat, însă pe urmă mi-a făcut plăcere. Dacă SMURD salvează vieţi, noi salvăm situaţii. Iar pentru a reuşi asta trebuie să fii specialist. Am cîte o satisfacţie personală atunci cînd fac bine, iar dacă este apreciată sau nu munca ta, este mai puţin important. Sînt imun, chiar dacă simt o uşoară jenă. Vreau să vă spun că şi eu am stabilit un record în Turcia. Am stat 4 ani la o singură echipă, Samsunspor.
- Suporterii medieşeni la ce să se aştepte?
- Să fie convinşi că echipa va juca un fotbal ofensiv şi spectaculos, fără însă a ne descoperi. Îmi asum nişte riscuri calculate, dar raţiunea jocului este golul, aşa încît sper să avem parte de multe atacuri.
"Am fost umilit şi nedreptăţit"
- Aveţi un model de antrenor?
- Da, l-am avut ca model în primul rînd pe Ştefan Covaci, de la care am învăţat foarte multe. Stăpînea foarte bine meseria, era diplomat, deschis dialogului şi spumos.
- La momentul actual, aveţi vreun regret în carieră?
- Da, categoric. Am terminat ingineria-electromecanică, iar după ce am încheiatat fotbalul mi-am propus să antrenez echipe fără susţinere politică sau de altă natură, pentru a vedea dacă mă pricep la meserie. Am promovat Jiul, am urcat în liga secundă cu Poiana Cîmpina, iar atunci mi-am zis că parcă am ceva apucături de antrenor. Am exagerat că am rămas la echipe în suferinţă pentru că am vrut să arăt că este munca mea. Am plătit tribut pentru asta. Puteam merge la echipe mari, mi-ar fi crescut cota, însă am conştiinţa împăcată că am cîştigat punctele pe teren.
- Dar a fost un moment în care aţi vrut să renunţaţi la antrenorat?
- A fost, mai ales în România, unde am fost umilit, nedreptăţit. A fost un moment de cumpănă în cariera mea, însă am zis că dacă mă voi opri o să le dau satisfacţie. Aşa că am decis să lupt împotriva sistemului pentru a vedea ce va fi. Însă nu divulg numele unde am avut astfel de probleme.
- Credeţi că antrenorii din Liga 1 vor ajunge să nu fie schimbaţi pe bandă rulantă?
- Sincer, nu văd premise pentru a se îmbunătăţi situaţia. Sînt conducători care nu au răbdare, dar poate nici competenţă. Conducătorii ar trebui să judece de 100 de ori pînă să taie o dată. Cînd face o greşeală, cînd numeşte un antrenor sau cînd îl demite? Nu cred că se vor aşeza prea rapid lucrurile la noi.
- Care ar fi sistemul competiţional potrivit pentru România?
- În urmă cu 2-3 ani, am fost o voce firavă în peisajul fotbalistic de la noi. Îmi păstrez şi acum opinia pe care am exprimat-o, anume că pentru a se evita orice fel de suspiciuni cel mai bun ar fi sistemul cu play-off şi play-out. Vorbesc cu argumente. Ar trebui, în primul rînd, redus numărul de echipe deoarece s-ar elimina orice suspiciune şi ar creşte valoarea formaţiilor. Echipele de mijlocul clasamentului nu ar mai plimba punctele în sus şi joc, iar cele din faţă şi din spate vor juca direct.
"Fotbalul este viaţa mea, entuziasmul este carburantul cel mai de preţ pentru mine, care mă împinge să mai iau o provocare în carieră. Aşa sînt eu, un tip foarte ambiţios" (Gigi Mulţescu)
"Antrenorii experimentaţi merită să fie respectaţi, însă şi ei trebuie să fie la curent cu tot ce este nou în domeniu. Criteriul de bază ar trebui să fie competenţa şi la noi, ca în Anglia" (Gigi Mulţescu)
Gaz Metan - Shinnik 1-0
A marcat: Frăsinescu (68)
Echipa de start: Pleşca - Trtovac, Muth, Markovici, Buzean - C. Todea, Tahar - Cojocnean, Bawab, C. Petre - Drăghici. Antrenor: Gigi Mulţescu. Au mai jucat: Gurincu, R. Zaharia, Frăsinescu, M. Ciucă, R. Avram, C. Gheorghe, Nicandro, V. Negru, Fl. Dan, Eric, D. Roman, A. Munteanu.
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro